Vad som verkar vara en exilsvensk bosatt på brittiska öarna har dragit igång en liten websida där man ta fram interaktiva grafer över guld- och silverpriset, samt för platina och palladium. Bullion Star kallas webtjänsten.
Det går att välja om man vill ha ädelmetallpriserna i USD eller SEK och även välja mellan troy ounce och gram, samt tidsintervall med samma typ av gränssnitt man hittar hos Google Finance.
Kan vara värt ett bokmärke. Och ett omnämnande här på bloggen.
På tal om ädelmetaller så ondgör sig bloggaren Diversifierad över KPI-måttet som mätare på sk “inflation”. Ju mer Riksbanken sänker räntan, desto lägre blir KPI, och tvärt om. Det vore därför bättre att välja att styra räntan efter KPIF-måttet menar Diversifierad. Samtidigt skall man ju inte glömma att KPI-manipuleras på en massa andra sätt, t ex geometrisk vägning, dvs något som stiger i pris får se sin vikt i KPI minska. Resonemanget är att om något blir dyrare, så köper man mindre av det. T ex medicin. Eller mat.
Det är kanske inte ett orimligt resonemang i sig, men det vore bättre om man faktiskt väger olika varor och tjänster i KPI-korgen efter faktiska konsumtionsmönster, och inte efter en teoretisk matematisk beräkning. För egen del har utgiftsposterna ökat ca 2% på ett år, vilket är min personliga KPI-utveckling. Mer om det senare.
11 kommentarer
Hej!
Har Du tips på liknande för oljan?
Vore intressant att se en graf över oljan under många år. Dvs där man kan se NÄR under året oljan brukar toppa och bottna!
Riktigt bra PM-sida!
Stort tack C.
C, du får gärna skriva lite om KPI/KPIX/KPIF och RB.
Är verkligen RB så otroligt korkade att de bara tar hänsyn till dessa indikatorer när de bestämmer räntan, för att sen klia sig i huvudet och undrar varför vi har finanskris? Tittar de överhuvudtaget på penningmängden som mycket väl kan stiga trots låg KPI?
Vad vi såg under 2000-2008 var stigande tillgångspriser (aktier, bostäder) pga den alltför låga räntan som sattes pga att KPI var låg pga att allt mer tillverkning flyttades till låglöneländer vilket pressade priserna på varorna i KPI. Snacka om instabilt system.
Är KPI i dess olika former vad jag tror att det är så är det ett propagandamedel
Mikael, så uppfattar jag det hela också. Det finns vuxna intelligenta svenskar som på fullt allvar hävdar att vi hade mkt låg inflation 2000-2008. Till dessa, som ofta läser DN och anser sig bildade, säger jag bara: kolla bostadsprisernas uyveckling under samma period.
Den enda rimliga tolkningen av riksbankslagen är dessutom att föregående års "KPI-korg" skall kosta lika mycket vid innevarande års utgång som vid föregående års utgång.
Riksbankens inflationsmål stider alltså mot riksbankslagen, eftersom det uppgår till 2% och baseras på en jämförselse av innevarande års "KPI-korg" med föregående års "KPI-korg".
För 2008 borde riksbankens inflationsmål ha varit minus 0,5 %.
Å andra sidan bidrar riksbankens inflationspolitik till att guld varder alltmer efterfrågat och det är faktiskt bra.
Jag skrev att för 2008 borde inflationsmålet ha varit minus 0,5 %. Detta beror på att inflationen strängt taget skall uppgå till 0 % baserat på en jämförelse av föregående års "KPI-korg" med SAMMA korgs pris under innevarande år.
Detta medförde dock att om jämförslen gjordes på basis av innevarande års "KPI-korg" så hade detta bort medföra en negativ inflationstakt.
Jag håller med om att bostadsräntorna inte borde räknas med då dessa i hög grad är beroende av riksbankens åtgärder för att öka eller minska inflationstakten.
Sammanfattningsvis kan man säga att kronan vore en bra valuta väl värd att bevara om riksbanken följde riksbankslagen.
Flavian, vill ngn öva sig att agera rättshaverist så kan man väl anmäla Riksbanken för brott mot Riksbankslagen, vet inte om det är Justitiekanslern man skall vända sig till, eller om det är polisen. Gissar på JK.
När anmälan väl sker, så tar jag tacksamt emot tips om detta så kan jag skriva om det på bloggen.
Är det inte lustigt egentligen att vi tycker att guldpriset går upp och ned?
Egentligen så är ju guldets värde konstant. Det som möjligen går upp och ned är det upplevda värdet av fiat-valutorna, dvs de papperspengar som folk idag använder för att betala med och som många ännu även sparar på som ett slags värdemätare, även om det naturligtvis egentligen bara är färgglada papperslappar med siffor på…
Guldet däremot är beständigt och behåller alltid sitt värde. Det finns en bestämd mängd guld och värdet av denna mängd är även den tämligen konstant.
Mera riktigt vore det därför om man började att tala om hur mycket dollarn tappat i värde eller hur mycket som kronan sjunkigt i värde, istället för att tala om att guldet stiger i värde.
Jag tror att man skall vända sig till JO, men man skall väga vartenda ord på guldvåg och noggrant studera förarbetena till riksbankslagen där inflationsmålet mera noggrant utreds.
Vad som sägs är att 0% inflation, det vill säga fast penningvärde, skall förstås på grundval av oförändrad sammansättning av "KPI-korgen". Eftersom konsumtionsmönstren skiftar kan detta dock i praktiken betyda 2 % inflation, men är "KPI-korgens" sammansättning oförändrad skall inflationstakten vara 0 %. Inflationstakten på grundval av en oförändrad korg skall dock vara 0 %.
Alltså är det en rimlig slutsats att föregående års "KPI-korg" skall kosta lika mycket i år som den gjorde förra året vid samma tid, men att relativpriserna i korgen kan ha förändrats.
Om emellertid innevarande års "KPI-korg" har en annan sammansättning än föregående års kan detta medföra att inflationstakten likväl uppgår till 2 %.
Man börjar med att begära att riksbanken yttrar sig angående hur inflationsmålet skall tolkas. Skall det tolkas på det vis jag menar, eller skall det tolkas så att inflationstakten alltid skall vara 2 % utan hänsyn tagen till att vi i år använder oss av en annan korg än den som ligger till grund för föregående års "KPI-siffra"?
Svarar riksbanken fel på frågan skall man därefter rimligen vända sig till JO och begära att JO utdelar någon typ av varning till riksbanken.
Samtidigt finns det en gummiparagraf bakom vilken riksbanken kan fly och den är att riksbanken även skall ta hänsyn till att den finansiella stabiliteten upprätthålls. Riksbanken får tumma på det stabila penningvärdet under förutsättning att den finansiella stabiliteten hotas, men riksbanken kommer inte rimligen undan att tolka inflationsmålet i enlighet med förarbetena trots att så inte sker idag.
Kanske skulle man kunna få riksbanken att ta bort inflationsmålet från sin hemsida i kombination med att riksbanken tvingades till ett klarläggande av tolkningen av riksbankslagen, men jag tvivlar.
Vi lever nämligen i ett land där eliten tror att inflation är alkemi, men riksbankslagen är skriven för att tillgodose Maastricht-avtalets krav på en centralabnk och dessa krav bottnar i den "tyska skolan" där man inte tror att ett fallande penningvärde förvandlar stenar till bröd.
Alla lagar tolkas ju av ansvariga myndigheter och eftersom ECB styrs av personer som fått en överdos av rödvin, vitlök och sol istället för av fri hastighet , surkål, kraftiga korvar, öl och berättelser om hur Oma blev ruinerad under Weimarrepublikens hyperinflation så kommer euron också att bli till pesetas.
Köp guld istället för att slösa kraft på idioter.
Inte lär väl euron bli starkare den dag svenskar, som fått en överdos av Keynes, deflationsparanoia och sossarna, tar plats i ECB:s direktion.
Tyskarna köper guld som galan och de gör de rätt i.
Här kommer en gammal text som jag skrivit.
http://flavianopolis.blogspot.com/2007/12/why-was-euro-created.html
Engelskan är inte perfekt, eftersom jag vid tillfället inte hade tillgång till någon som rättar engelska, men den är begriplig om man förstår engelska.