I provinsialtidningen Göteborgs-Posten hittar man lite mer om Seabased.
Där framgår att den minilina man nu bygger skall ha en kapacitet om 5-8 verk om dagen, men när man får fler skarpa ordrar utöver referensverket som man nu bygger tillsammans med Fortum och Energimyndigheten så kommer man utöka till en fullskalig fabrik med en kapacitet om 40 verk om dagen. Då kommer man behöva ca 1000 anställda.
För en liten kommun som Lysekil, med 14 631 invånare, så kan man lätt inse hur betydelsefullt detta kan vara. Nu har man visserligen redan Europas modernaste raffinaderi i kommunen, Preemraff i Brofjorden, men ytterligare 1000 arbetstillfällen inom några år kommer sätta sina spår.
Ett möjligt speck för den riskvillige är att köpa bostäder och tomter i Lysekil och sälja dyrt framöver… Allt förutsatt att Seabased får ett genombrott internationellt.
3 kommentarer
Intressant detta. Vet du hur konkurrensen ser ut inom detta område?
Hur kommer Seabased att påverkas om vi som en del menar nu kommer att få en ny istid?
Då fryser väl dessa planer inne, så att säga…?
Seabased får väl i fall av istid fortsätta att sälja sina kraftverk till de breddgrader och hav där det inte blir någon is. Med tanke på att större delen av västvärlden skulle tvingas flytta söder om Medelhavet, så skulle det blir trångt och energiresurser som vågkraft skulle bli oerhört viktigt.
Men det blir ingen istid över en natt.
Mer allvarligt är väl att alla fasta tillgångar i Sverige skulle bli värdelösa vid ny istid, eftersom de under några tusen år skulle befinna sig under några hundra meter med is, oavsett om de skulle vara en högbelånad bostadsrätt, villa eller skogsmark. Först skulle dock havet stiga när det fryser till (is är som bekant lättare än vatten), ex de flådigare områdena i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Hurså?