Försäljningen fortsätter rasa för Saab Automobile tillsammans med många andra biltillverkare. Vem vill köpa en bil från ett märke som kanske inte existerar om några månader, med möjlig utebliven garanti och brist på reservdelar på eftermarknaden? Men alla tappar inte i försäljning. Billiga europeiska bilar är fortfarande eftertraktade, Skoda, Fiat mfl.
Här finns väl en viss logik. Det skall inte vara premiummärken när pengarna tryter, och det skall inte heller vara märken där ägande och framtid inte är avgjord. Tyskland sticker dock ut. Antagligen är det skrotningspremien där som gör att bilförsäljningen faktiskt ökar.
Den svenska bilindustrin är däremot i uppror. En statlig rapport visar på att Sveriges biltillverkare ligger näst sist vad gäller konkurrenskraft. Bil Sweden är inte lite upprörda av att utmålas som näst sämst i klassen. Men kanske finns det fler anledningar till att just de svenska biltillverkarna tappar i försäljning, än att man just råkar ägas av Ford respektive GM. Rapporten gäller även de svenska underleverantörerna. Är rapporten korrekt, så får man allvarlig ställa sig frågan varför staten alls skulle fundera på att stödja industri som saknar konkurrenskraft? Det leder bara till cementerade statliga stöd i stil med varvskrisen, och nedläggning i slutändan ändå.
Den norska elbilen Think Nordic är nu godkänd för försäljning i hela EU, vilket väl är att betrakta som ett genombrott för Think. Nu öppnar sig nästan hela hela den europeiska marknaden för biltillverkaren. Bakom detta hittar man nya regler som gör att elbilar inte måste godkännas i varje enskild EU-land.
Amerikansk-israeliska företaget Better Place har nu demonstrerat en prototyp av sin teknik för automatiskt batteribyte på elbilar. Tiden för laddning av batterier, och de krav som ställs på elnätet vid snabbladdning är ett möjligt problem för elbilar. Genom att byta batteri på en batteristation kommer man runt detta problem, och det kommer inte ta mycket längre tid än att tanka en bensinbil. Men bland det fåtal elbilar som finns så saknas det helt någon standard för detta, så det är en lång väg kvar att gå.
5 kommentarer
Eller så cyklar man och börjar bygga cyklar istället för bilar. Tänk så enkelt det mesta egentligen är. 🙂
Tack för en fantastisk blogg!
Detta används ju redan för alla eltruckar i industrin. Då har man standardiserat batterierna så laddningsstationer och lyftverktyg mm passar.
Att standardisera ett battery (yttermått, laddningsström, spänning, anslutningar osv) bör inte vara så svårt. Det förhindrar heller inte att man ökar laddningskapaciteten på batterierna kontinuerligt.
Jag tror inte Fords ägande är det grundproblemet. Fords ägande borde rimligen innebära att man får lägre kostnader på komponentsidan mm.
Volvos problem bottnar nog i att man i mitten på 90-talet valde att positionera sig som ett alternativ till tyska prestigebilare vilket man har fortsatt med. Har du sett broschyren för XC60? En broschyr riktad till “glassare”.
Ford köpte visserligen Volvo PV till sin PAG för att konkurrera med tyskarna men det är nog inte grundproblemet.
Om Volvo kunde hitta tillbaka till sina ursprung och fokusera på innovativa familjebilar (typ Citroen och Renault) så har de en framtid. Tick, tack, tick, tack.
Annars går de samma öde till mötes som SAAB.
I bakgrund “The End” och Jim Morrison sjunger:
Of our elaborate plans, the end
Of everything that stands, the end
//GeneClark
Men mer viktig för ekonomin som helhet är väl långtradare och annan tung trafik. Är det ens möjligt att köra dem på batterier?
FredriN
Ja, faktiskt är det möjligt. För korta terminalsträckor. Det finns t ex eldrivna containerlastbilar för bruk på containerterminaler.
Men för landsvägsbruk över längre sträckor i högre farter, tveksamt. Får bli biodiesel.