Det klagas ständigt på de höga svenska skatterna. Men det är en sanning med modifikation. De som lider av höga skatter är nämligen de som arbetar eller har höga skulder.
Om man istället hamnar i facket passiv inkomst och inga skulder, så är skattesatserna i själva verket låga.
Formeln här heter kapitalförsäkringar, enskild firma och räntefördelning.
I en kapitalförsäkring kan man köpa aktier, obligationer och fonder.
Med kapitalförsäkring betalar man inte reavinstskatt, utan en schablonmässig avkastningsskatt på kapitalförsäkringens värde. Denna skatt skall vara 27% av snitträntan för året. För 2009 kommer det alltså på sin höjd handla om 0.17%, givet 1% i ränta under Q1, och 0.5% i ränta under resten av året. Man kan knappast förvänta sig att räntan stiger nämnvärt de närmsta åren med nuvarande läge, men säg 1% i snitt. I detta exempel räknar jag därför med 0.27% i avkastningsskatt.
Räntefördelningen för 2009 är 7.89%, vilket innebär att den som har en enskild firma (eller self employed som det heter i engelspråkiga länder) kan ta ut 7.89% av satsat obelånat kapital i firman som inkomst på kapital. Därmed betalar man bara 30% i skatt, men det finns förstås ett tak beroende på satsat kapital. Två kapitalintensiva verksamheter hittar man inom skogsägande eller ägande av hyreshus.
Om man tar obelånade pengar och köper skog för 2 MSEK, eller ett hyreshus för 2 MSEK, så kan man ta ut 157 800 SEK som inkomst på kapital. Här är alltså skatten 30%.
Däremot betalar man ännu mindre skatt upp till grundavdraget för inkomst av tjänst. Med jobbskatteavdraget hamnar detta ungefär på 19 000 SEK, på vilket man inte betalar någon kommunalskatt, utan bara egenavgifter, den enskilda firmans motsvarighet till arbetsgivaravgifter.
Nu har jag inte exakta siffror här, men om man som enskild firma väljer att ha 3 dagars karenstid på sjukförsäkringen hos Försäkringskassan, så landar egenavgifterna på 29.45%. Det betyder att om man tar ut 19000 SEK som lön om året, så betalar man ovan på detta ca 5600 SEK i skatt, eller 22.9% på 19000+5600 SEK. Det går att sänka egenavgifterna ännu mer, genom att välja 30 dagars karens i sjukförsäkringen, men jag får inte fram siffror just nu.
Nackdelen här är förstås att den sjuklönegrundande inkomsten, SGI, som det ständigt tjatas om, blir just 19000:- SEK. En sjukdag ger då ca 50:- SEK i ersättning, och i föräldraförsäkringen hamnar man på minimibeloppet som ligger på 180:- SEK per dag.
Försäkringskassan och Skatteverket påtalar att man vid ovanstående konstruktion, dvs ta ut lön via räntefördelning, så får man förstås inga pensionspoäng. Men pensionen ligger ju i kapitalet, skogen eller hyreshuset, som finns kvar när man går i pension och i någon form fortsätter generera pengar. Dessutom kvalificerar man sig för garantipensionen, som idag ligger runt 10 000 SEK i månaden, fast man inte har haft någon pensionsgrundande inkomst av tjänst att tala om. Sedan är det ju långt ifrån säkert att man får någon pension framöver ändå. Så allt slit för att få ihop en bra pension via hög lön kanske bara var mycket skrik för lite ull.
Så tittar vi på någon med svenska mått välbärgad person, och hur skattebelastningen kan se ut enligt ovan så kan det bli så här. Välbärgad definierar jag godtyckligt till att vara en miljonär. En miljonär i någon internationell storvaluta, i det här fallet USD. En miljon USD avrundar vi grovt till 8 MSEK. Saken är den att detta är tillräckligt lite pengar för att man inte skall behöva ta något aktivt ägande i eventuella aktiebolag, och därmed kan ha dem i kapitalförsäkring. Med för mycket pengar, så kan det vara relevant att ha direkt ägande och högre skatt.
Låt oss fördela desssa 8 MSEK enligt följande:
3 MSEK i en bostad, med maximalt taxeringsvärde
2 MSEK i kapitalförsäkringar, aktieinnehav
2 MSEK i realkapital, lite skog eller ett hyreshus
0.5 MSEK på banken som buffert
0.5 MSEK i guld i bankfacket som hedge
Inga skulder.
Över tiden sägs aktier ge en avkastning på 12-14%, men för enkelhetens skull låtsas vi att man får 10% i snittavkastning via skicklig förvaltning. När det gäller skogen eller hyreshuset säger vi att nettointjäningen efter kostnader är 5%. Bankräntan är 0.5% och guldet säljs inte av och ger därmed ingen reavinst.
Inkomster och skatt blir då enligt följande
Bostad, inkomst noll, maximal fastighetsskatt 6000
Kapitalförsäkring, inkomst 200 000, skatt 5 400
Realkapital, inkomst 100 000, 24 600 som lön före egenavgifter, 75 400 som inkomst på kapital. Skatt 5600 plus 22620
Bankränta, inkomst 2500, skatt 750
Total inkomst blir alltså 302 500 SEK. Total skatt blir 40 370 SEK.
Det är en skattesats på 13.3%.
Råkar personen i detta fiktiva exempel dessutom ha två barn, ett per förälder, så betalar ju staten tillbaka en återbäring om 12*2200/2, dvs 13200. Ser man det som en skattereduktion, så blir skattesatsen 9%.
För detta får man sjukförsäkring om 50:- om dagen, föräldraförsäkring om 180:- om dagen, gratis sjukvårdsförsäkring, gratis skola för barnen, mm mm. Och dessutom en teoretisk framtida grundpension om 120 000:- om året, ovanpå vilket ovanstående inkomster fortsätter rinna in passivt. Med internationella mått är detta extremt billigt för endast 9% i skattesats. Enbart en sjukvårdsförsäkring för en vuxen plus ett barn kan kosta över 40 000:- SEK per år internationellt. För att inte tala om skola och högre utbildning, som åtminstone i Sverige kostar över 60 000:- SEK om året för en gymnasieelev.
Det är iaf möjligt att fly inom landet till skatteparadiset Sverige, om man väljer att inte jobba åt andra, eller rent av alls. De flesta sitter dock och löneslavar minst 40 timmar i veckan, för att få råd att betala räntorna på sina skulder, och betalar därmed betydligt högre skatt. Ett utfall av samfälligheternas tragedi och ett solidariskt välfärdssystem. Solidaritet slår nämligen åt bägge håll, det är inte bara personer med dålig ekonomi som omfattas av den, utan även dollarmiljonärer.
En miljon dollar eller mer i nettotillgångar är det förstås inte så många som har i Sverige. Det sista året med förmögenhetsskatt var 2006, och då deklarerade 103 526 personer en taxerad förmögenhet på 3 MSEK eller mer. Eftersom taxerad förmögenhet sällan motsvarar verklig förmögenhet, så är detta en god indikator. Det rör sig alltså om högst ca 1% av befolkningen som kan använda ovanstående skatteupplägg. Och en så liten del av befolkningen ger inga större skatteintäkter, inte ens om de röd-gröna axelmakterna i oppositionen fick förverkliga sina våtaste drömmar kring skatterna.
Med reservation för felaktigheter, och jag tar inget som helst ansvar för någons skatteplanering eller investeringar. Och ovanstående förmögenhetssiffror eller fördelning gäller inte mig, även om jag använder samma slags skatteupplägg.
19 kommentarer
Visst är det såsom du visat.
Problemet uppkommer när det handlar om skattesatsen för att få i hop de 8Mkr.
Dagens “ungdomar” kan knappast tjäna pengar på bostadsaffärer, tveksamt om man får 10% om året på aktier skall man köpa fastigheter så handlar det om att belåna sig dyrt vilket också är problematiskt.
Men visst man kan både gifta och ärva sig rik.
Sparsamhet ungdomar det är en dygd men tiden så kommer din skattesats att minska.
Spot on, har hittat din blogg av en händelse och tycker att du har en pragmatisk syn på de finansiella bitarna.
Mycket bra!
Jättebra inlägg C.
Jag strävar åt detta håll för jag är ursinnigt trött på att betala skatt via löneslaveri.
Jobbar på ett ställe där det är många stollar som styr, känns meningslöst. Folk lyssnar inte, de vet alltid bäst.
Hoppas kunna dra mig tillbaka inom några år. Ska bli så skönt att slippa löneslaverit.
Ett mycket bra inlägg Cornucopia.
Får man fråga vilken Wealth Ratio du har? Det vill säga, vad är din relation mellan dina passiva inkomster och dina levnadskostnader?
Mvh
McMaruso
Hur menar du att skulder ger hög skatt?
“Hur menar du att skulder ger hög skatt?”
Det är något jag också undrar lite över…..
/McMaruso
Ok för att om man köper mycket prylar och därmed skuldsätter sig så betalar man såklart moms för mycket av prylarna man köper. Så det finns en poäng. Skuldsätter man sig för ett köp av bostad så ser jag inte riktigt var skatten tar vägen, förutom möjligen i reavinsten som säljare ev måste göra?
Vill man betala mindre skatt så köper man mindre nya saker. Själv är jag mer inne på den linjen. Att köpa begagnat vill säga.
Är så trött på all smygskatt för att hålla igång massa slöseri i den s.k offentliga sektorn. Det slösas något enormt med skattepengar. För att inte tala om invandringen..
Intressant inlägg.
Frågan är bara hur länge politikerna håller fingrarna borta från syltburken? Går börsen upp kraftigt har jag en känsla av att man kommer ändra spelreglerna med kapitalförsäkringen.
Jag säger därför, behåll pengarna utanför landet. Där kommer de inte åt dem. Man kommer göra allt för att försöka “stjäla” pengarna från dem som jobbat hårt för dem framöver.. Vilket såklart är totalt orättvist. Pengarna i mitt fall är skattade flera gånger om. Det räcker nu.
Japp, det här är landet där det inte lönar sig att jobba.
Jag tycker att det är helt ok att spela efter de regler som satts upp. Jag följer lagarna.
Själv är jag sjukpensionär och sitter och aktiespekulerar ihop mina inkomster.
Jag har massor med ledig tid som jag inte skulle haft om jag jobbat. Denna tid utnyttjar jag till att spekulera/investera. Dessutom ser jag alltså till och tar tillbaka lite av all skatt jag tidigare betalt in. Och jag följer lagar och spelregler. Why not?
Incitament är till för att följas.
Funderar nu på om det är möjligt att vara sjukpension i ett annat land? Då borde jag få ännu högre bidrag i relation till inkomsten från staten. Är det någon som vet om det fungerar eller måsta jag bli riktig pensionär för att det ska gå att flytta utomlands och ha kvar mitt bidrag?
Som jag förstått det får man ta med sig sin pension inom EU. Det gäller även förtidspension och sjukpension. Vad är det för skillnad förresten?
Verkar dock inte som du kan dra till Thailand eller Malaysia. Någon som vet?
Jag förstår er som har pension och vill flytta till ett varmare land. Se dock till att vara skriven i Sverige fortfarande bara. Idiotiskt att säga ifrån sig bidragssystemet som finns i det är landet. Det må man vara rädd om =)
Kommentarer:
Hur lägre skatt utan lån? Det kanske jag skulle resonerat runt.
1. Inga skulder gör att du inte har behov av hög inkomst. Högre inkomst gör att du får högre skattesats.
2. Främst avses räntefördelning i kapitalintensiv enskild firma. Skattesatsen blir här lägre än 30% via räntefördelning, plus uttag av lön upp till kommunalskattefria 19000. Av en vinst på 100 kronor får du behålla mer än 70.
Om du inte har räntefördelning, ex jobbar som snickare utan kapitalintensiva egna obelånade insatser så blir inkomsten beskattad med 29% egenavgifter (22% omräknat) och åtminstone 33% i kommunalskatt. Då tar alltså staten åtminstone 55% av varje hundralapp, istället för mindre än 30%. Förenklat, men du förstår kanske?
Nu finns det även negativ räntefördelning om man har lån för t ex en skogsfastighet, men den är hälften av satsen för positiv räntefördelning och är väl bara till för att du skall kunna kvitta räntan på dina skulder mot inkomst av kapital från verksamheten istället för inkomst av tjänst, dvs du kan kvitta hur stora lån som helst direkt i verksamheten.
Tilläggas bör att 5% i vinst på skog förutsätter eget aktivt arbete, och är alltså inte egentligen passiv inkomst, medan 5% på hyresfastighet (ej storstadsregion) baserar sig på inhyrt arbete. Tar man trappstädning, gräsklippning, snöskottning, trädgårdsvård, administration själv så kan man väl få 7-12% i vinst på hyreshus. Ett hus med fyra-fem lägenheter är inget problem att fixa själv, det har jag gjort förr i tiden. Krävs max en förmiddag i veckan, utom brandkårsutryckningar vid snö.
Så passiv inkomst är kanske lite missvisande.
Egen wealth ration? Jag tar ut 19000 som inkomst av tjänst, resten är som inkomst av kapital eller från kapitalförsäkring, men även de 19000 beror ju mestadels på ägande av kapital. Iofs drar bloggen in några tusenlappar, plus strökonsultande. På en inkomst på exempelvis 108 000 (9000 i månaden, kom ihåg, inga lån och alltså inga räntor) om året så är alltså 19000 formellt att betrakta som lön, eller 17.5%. Ration 1:5.6? Fast det där slår ju lite olika beroende på vilket år också. Jag tar ju inte heller ut allt som lön, utan en del får förstås ackumulera.
Oavsett, har man lånat pengar för att köpa t ex ett hyreshus, så blir i praktiken all inkomst inkomst av tjänst med 55% eller högre (vid marginalskatt upp till 80% med egenavgifter, 58+22) i skatt. Har man satsat obelånade pengar betalar man mindre än 30%.
Det finns även något som formellt heter aktiv respektive passiv näringsverksamhet.
Ägande av hyresfastighet eller skog kan hamna som passiv näringsverksamhet, om man inte själv arbetar med det. I så fall betalar man bara kommunalskatt (och statlig marginalskatt), och slipper egenavgifterna, om jag uppfattat det rätt.
Men t ex att vara tjänsteleverantör, ex snickare, blir alltid aktiv näringsverksamhet.
Jag prioriterar fritid före högre skatt vilket innebär att jag förhandlat till mig ledighet istället för lönehöjning och ligger alltid precis under första skiktgränsen för statlig inkomstskatt.
Dvs en årsinkomst på mindre 367 800 kronor och mkt mer ledighet istället. På inkomster över denna gräns tas statlig inkomstskatt ut med 20 procent. Vem vill gynna statens slöseri med skattepengar? Inte jag iaf. Skatten är nog så hög ändå!!
Med din föreslagna modell att leva av kapital, med mini-sgi, så får man ju dock problemet att man blir sedd med kosntiga ögon, till exempel om man har barn på dagis.
Själv “fuskar” jag och anger medvetet oriktiga inkomstuppgifter så att vi säkert skall betala maxtaxa. Jag tänker mig att risken för konstiga frågor blir minst då.
Men rent formellt begår jag ju en olaglighet.
Man kan vägra att lämna inkomstuppgift, iaf i min kommun, och får då automatiskt maxtaxa.
Ang penion.
I Frankrike är skatten för pensionärer runt 10%.
Krånglet med myndigheter kan du få hjälp med. Se länk.
Andra fördelar: varmare klimat, bra mat, enormt mycket att göra, relativt nära Sverige (jmfrt Thailand mm).
Nackdelar: språket.
http://www.skatter.se/index.php?q=node/406
Tack för en mycket mycket bra blog!
Jag tror dock du är optimistisk angående skattesats på kapitalförsäkringen.
“Den genomsnittliga statslåneräntan används för att beräkna skatt på pensionsförsäkringar och kapitalförsäkringar, och fastställs årligen av Skatteverket. För 2008 har Skatteverket fastställt den genomsnittliga statslåneräntan till 3,88 procent.”
“Statslåneräntan består av den genomsnittliga marknadsräntan på statsobligationer med en återstående löptid på minst fem år. Den ska avspegla den riskfria långa marknadsräntan.”
Aktuell SLR finns här:
https://www.riksgalden.se/templates/RGK_Templates/Statslanerantor____16846.aspx
Jag räknar med skatt på KF för 2009 på strax under 1%
Garantipension har du väl oavsett om du har haft någon inkomst eller ej? Då borde det inte bli någon skillnad om du köper skog privat eller i enskild firma? Skatten blir 30 % i båda fallen.
Skog är alltid enskild firma, äger du en jordbruksfastighet får du automatiskt en enskild firma.
Garantipension får man oavsett om man jobbar eller ej.