iTunes amerikanska butik har sedan längre erbjudit köp- och hyrfilm, samt även köp av TV-avsnitt för amerikanska TV-serier från samma dag som de sänds i TV. TV-avsnitt kostar 1:99 USD eller 2:99 USD för HD-versioner.
Nyligen började man sälja film i iTunes tyska butik, och det är därmed det första icke-engelskspråkiga landet med filmer i iTunes. I Sverige får vi hålla till godo med rätt undermåliga filmtjänster, undantaget Headweb, även om TV-tjänsterna på nätet är bättre.
Men TV och film är ännu ett exempel på branschens gammelmodighet. Man tänker inte globalt, utan varje enskilt land måste hanteras separat. Det kan dröja månader eller år innan amerikanska TV-serier sänds i Sverige, och samma sak med filmer. Istället måste det förhandlas fram avtal med iTunes för varje enskilt land, och med varje enskild utgivare. Att Tyskland är först med film är därmed inte så konstigt, då det är ett litet större land. Sverige får antagligen vänta, då det krävs lika mycket förhandlingar, men det finns betydligt färre kunder. Och oavsett så har man inte lyckats få TV-avsnitt i Tyskland än.
Och man måste ha ett kreditkort utgivet i det relevanta landet för att kunna handla. För att köpa film och TV på iTunes USA så måste man alltså vara skriven i USA, och därmed kunna ordna ett lokalt kredit- eller betalkort. Snacka om gammalmodigt, när tjänsten kunde fungerat i hela världen från början annars.
Nu finns det vägar runt det här. Den som inte vill vända sig till t ex Google eller Pirate Bay för att ladda ner och fildela torrents för de senaste TV-avsnittet, utan vill betala för sig, kan köpa presentkort och använda en falsk address i USA. Presentkort för amerikanska iTunes hittar man t ex på Tradera, och de skickas som en liten textkod via mail.
iTunes skriver tydligen i sina användaravtal att man minsann inte får köpa film från utlandet eller om man inte är boende i USA, och att de kan kontrollera var man sitter. Men detta används tydligen inte, fast det numer nästan är en standardtjänst att avgöra vilket land ett IP-nr hör hemma i. Se t ex Feedjit-feeden nere till höger på den här bloggen. iTunes har helt enkelt sett mellan fingrarna. Pengarna kommer in, iTunes får betalt, och upphovsrättsmännen får betalt.
Fast på sistone har det börjat komma rapporter om att allt fler svenskar har blivit blockerade från den amerikanska butiken. Inte alla, men det verkar som iTunes gör en satsning på detta.
Möjligen beror detta på lanseringen av den tyska butiken, och att man nu vill tvinga hem tyska användare, och lite svenskar åker med på köpet. Eller så är detta en förberedelse inför att iTunes lanserar film även i Sverige, och i så fall i närtid.
Men det kan finnas andra förklaringar. iTunes presentkort har nämligen blivit allt billigare. Man kan just nu på Tradera köpa presentkort på 100 USD för endast 600 SEK, och det är “köp nu”-pris, dvs tar man auktionen till det priset blir det affär.
Och på kinesiska motsvarigheter, t ex Taobao, så kan man köpa ett presentkort (“voucher”) på 200 USD för endast 2:60 USD. Tidigare har det inte varit fullt så billigt, men priset faller.
Är man naiv så kan man ju tro att det låga priset beror på att det finns massvis med personer som fått presentkort i just present, men inte vill köpa mer och därför säljer dem. Men så är det förstås inte.
Istället så har någon hacker hittat ett sätt att generera nycklar för presentkort. En egen sedelpress. Fast man kan tycka att iTunes borde upptäckt detta och förändrat sin algoritm för att generera nycklar. Dessutom hittar man inte bara 200 USD-kort på Taobao, utan även lägre valörer som 100, 50 och 25.
En antagligen mer korrekt förklaring är att det rör sig om pengatvätt. Stulna amerikanska kreditkort, som inom loppet av minuter från det att de stjäls används till att köpa hundratals presentkort från iTunes innan de spärras. Kreditkortsbedrägerier bekostas av kortföretagen, och generellt så hålls butiker skadelösa, både på nätet och utanför.
Därför fungerar dessa “stulna” presentkort fortfarande. iTunes får betalt, upphovsmännen får betalt. Finansierade av VISA, AMEX eller Mastercard. En form av illegal filnedladdning när upphovsmännen får betalt ändå.
Det är möjligt att det ökande spärrandet av utländska användare på iTunes USA har med detta att göra.
Nu lär det vara omöjligt att få iTunes att kommentera detta och säga bu eller bä, så vi får väl inte läsa något om detta i gammelmedia. Annars så läste du det först här. Åtminstone på svenska.
Återstår att se om någon läst det finstilta i det amerikanska användaravtalet för iTunes. Där framgår det att om man bryter mot avtalet så kan man bli inkallad att jobba som pool-pojke åt Steve Jobs. Men accepterar man avtal utan att läsa dem så får man förstås skylla sig själv…
Sista stycket var ett skämt. Avstängda användare får nöja sig med att bli av med eventuella pengar på sitt iTunes-konto. Och Apple fortsätter se genom fingrarna. Vill en svensk användare inte bli upptäckt så kanske det fungerar med att använda amerikanska VPN-proxies som t ex Hotspot Shield.
Alternativet för aktuella avsnitt av amerikanska TV-serier är förstås illegal fildelning. Och då får inte upphovsmännen några pengar, och felet är branschens eget som inte kan tänka globalt, utan fortsätter envisas med att dela upp världen efter nationsgränser.
Ännu en bredbandsoperatör har sällat sig till Bahnhof och EPhone, och skrotar användaruppgifter, nämligen Tele-2 med 600 000 kunder. Det värnar användares integritet, oavsett om det rör sig om illegala aktiviteter. Mindre lagring av personuppgifter kan knappast ses som negativt i ett samhälle där allt mer av våra liv lagras.
Snart är det EU-val, vi får väl se hur det går för Piratpartiet.
3 kommentarer
Det är konstigt att EU, som annars är så snabba att harmonisera över landgränserna, hittills inte lyft ett finger för att tvinga fram samtidig release och enhetlig licens i alla Europas länder. Enhetligheten skall tydligen bara gälla medborgarna.
Nu är det väl försent. Sent på jorden för mediaindustrin.
Det är verkligen knasigt att filmvärlden ligger så otroligt mycket efter som de gör. Inte konstigt att man vänder sig till PirateBay när man vill se en ny film. De lagliga tjänsterna är alldeles för dåliga! Headweb är faktiskt den enda som någorlunda håller måttet, förutom det där problemet med att de har för få titlar, och alldeles för få storfilmer. Men det är klart att det är svårt för dem när de stora filmbolagen kräver DRM-skydd för att de ska få visa filmerna. Då blir man ju genast förvisad till en Windows-baserad dator. Jag håller på Headweb, och att de står på sig!
Uppdatering: 2011, två år senare. Fortfarande omöjligt att se TV-avsnitt på itunes. Fortfarande omöjligt att streama TV-avsnitt från amerikanska providers. Fortfarande finns INGET seriöst spotify-liknande alternativ för TV-serier. Voddler = skämt. Viaplay har kommit, men FÖRSTÅSS är denna "tjänst" även den är stort skämt. Jag fattar inte att producenterna tar sitt förnuft till fånga och gör serierna tillgänliga globalt mot direktbetalning.. De borde ju tjäna sjukt mycket mer pengar. Låt ett avsnitt kosta 1 USD (idag lite dyrt via amazon direct ex 2-3 USD/avsnitt för en del serier). Hur "dåligt" detta än låter för bolaget är det ju fett bättre än att folk laddar torrents. Det är precis detta tänk som sänkte musikindustrin; dvs oförmåga att tänka realekonomiskt. Man vill vinstmaximera och inser inte att kunderna ser igenom bluffpriserna. I Sverige är det ju ännu värre eftersom det inte ens GÅR att köpa TV on demand on line..