Jag har ju utlovat att jag skall börja modeblogga, och det kommer naturligtvis, men så länge expanderar jag till matbloggning.
För en lyckad måltid, gör en cognac- eller whiskysås. Servera lämplig filé till, ex oxfilé, lammfilé, älgfilé, hjortfilé, rådjursfilé eller rent av kycklingfilé, men skall det vara fågel är förstås ripa eller ngt annat vilt att föredra. Det går förstås bra med lammstek, älgstek, osv istället. Vill man äta kolhydrater, så har man någon form av potatis gjord i ugnen till. Och kanske någon grönsak.
Knepet ligger i såsen. Så här svårt är det att göra en sås. Stek köttet, placera köttet på värme i ugnen eller i folie eller nåt, spä sedan med 1 dl cognac eller whisky i pannan, tillsätt 2 dl grädde, lite svartpeppar, och två matskedar färdig buljong. Kalvbuljong om det är nöt eller lamm, viltbuljong om det är vilt utom fågel, och kycklingbuljong om det är någon fågel.
Koka upp, låt koka på svag värme i några minuter, och servera sedan med köttet och den eventuella potatisen och grönsakerna på varma tallrikar.
För den som vill ha ingredienserna i en lista, se nedan
1 dl cognac eller whisky
2 dl grädde (matlagningsgrädde går bra)
2 msk buljong på flaska (kalv, vilt eller kyckling)
svartpeppar
steksky som var kvar i stekpannan
Kan alltså varieras och anpassas till all form av landbaserat kött. Den kolhydratbefriade tar gör bara mer sås.
Sådär, nu har jag iaf matbloggat, så kan vi lämna det bakom oss.
1 kommentar
Du kan med fördel prova att ta madeira istället.