I en artikel i Affärsvärlden om den svenska kronans fall, så framgår det att enligt GaveKal Research så har EU:s företag har skulder på 11 000 miljarder USD, eller ca 95% av BNP. I USA är den siffran bara ca 50%. GaveKal är väldigt skeptiska mot euron, och man påtalar att Österrike ligger sämst till.
En av mina läsare skickade mig en länk till följande inlägg hos Global Research.
Det handlar om en artikel i brittiska The Telegraph, med rubriken European banks may need £16.3 trillion bail-out, EC document warns. 16 300 miljarder brittiska pund alltså. 16 300 000 000 000 GBP. 203 750 000 000 000 SEK.
Man kan se dessa rubriker hos Google, men rubriken på den ursprungliga artikeln är ändrad.
Däremot ser man fortfarande den gamla rubriken i URL:en, som är http://www.telegraph.co.uk/finance/financetopics/financialcrisis/4590512/European-banks-may-need-16.3-trillion-bail-out-EC-dcoument-warns.html.
The Telegraph har tagit bort följande text från artikeln:
“European Commission officials have estimated that impaired assets may amount to 44pc of EU bank balance sheets. The Commission estimates that so-called financial instruments in the trading book total £12.3 trillion (13.7 trillion euros), equivalent to about 33pc of EU bank balance sheets.
In addition, so-called ‘available for sale instruments’ worth £4trillion (4.5 trillion euros), or 11pc of balance sheets, are also added by the Commission to arrive at the headline figure of £16.3 trillion.”
Här har vi en rykande pistol och något konkret för konspirationsteoretiker att ta tag i. Eller åtminstone riktiga journalister. Det här är inget påhitt, se URL:en ovan.
Nu är den här siffran större än del totala skuldsättningen hos EU:s företag enligt GaveKal i början, men det handlar som sagt om att 44% av den totala balansräkningen hos EU:s banker.
Är man realistisk så är dessa 203 750 miljarder SEK det maximala beloppet som kan gå åt pipan för EU. Det är synd att vi inte har någon offentlighetsprincip inom EU, och att man därmed kan hålla på denna rapport. EU-kommissionens (EC) rapport har nyligen diskuterats av EU:s finansministrar, inklusive Anders Borg. Men han håller tyst.
Sprid gärna vidare.
13 kommentarer
Uj uj uj. F-n vad bra din blogg är.
/Micke, Göteborg
Cornucopia,
De länders banker som är mest utsatta ska vara Storbritanien, Irland, Danmark och Schweiz.
Jag var alldeles för tidig in i amerikanska banker, vilket förstås var helt fel. Men däremot så tror jag att strategin att undvika europeiska banker är helt rätt.
//GeneClark
Ja, Irland ser inte bra ut. Inte heller Storbritannien. Var på Irland i höstas och häpnade över deras husbyggen. Varje hus (ja, liten överdrift) längs hela östra sidan var ett jättehus, nästan som ett slott och allt material såg ut att vara av högsta kvalisort. Irland lär nog bli ett Island, det kan vi nog utgå ifrån.
Så..
Vad göra? Springa till Tavex antar jag…
Eller som en kille sa på europacs radio show:
“some people like to buy dividend paying stock, some just want to buy a book on gardening and a gun.”
/M
Om detta stämmer så är det utomordentligt allvarligt. Tidigare har man ju bedömt Västeuropas utlåning/exponering mot Östeuropa till ca 5 trillion dollars. Det som denna rapport säger är mer än en 5 dubbling och består då tydligen av en del finansiella instrument utöver ren utlåning.
Då blir man genast fundersam på hur den verkliga siffran ser ut för de svenska bankerna. Är det 500 miljarder kronor i total riskexponering mot Baltikum eller ska vi även 5 dubbla den siffran?
Till detta ska ju läggas som du skriver Cornu, alla skulder till Västeuropa och dess företag och invånare som kan bli svårt att betala då krisen breder ut sig.
Klarar man inte ut detta så väntar en fullständig finansiell härdsmälta. Den enda möjliga vägen om man vill undvika kollaps blir väl tryckpressarna och förstatligande av alla banker.
Börjar mer och mer tro på Larry Edelson om en organiserad världsdevalvering med nya valutor som följd som en lösning på skuldproblemet. För hur ska tex Östeuropa kunna betala dessa skulder då depressionen är ett faktum, deras valutor och tillväxt rasar?
Hur som helst så tror jag att jag ska köpa in lite mer guld till reserven.
And remember…
Be careful out there.
Seen any UAV:s lately?
🙁
Nej, men helikoptrar som hängt här av och till. Inte direkt diskret. Mitt ute i skogen. Fast de kanske bara inspekterar ledningsgator…
Och så klickar det mystiskt i telefonen.
Vad vill du säga med de där 88%? Vad har andelen Assets-for-sale, Assets-for-trading att göra med det övriga förstår jag inte. Förmodligen därför The Telegraph tagit bort det. Det säger absolut inget om den underliggande tillgångskvalitén. AfS kan vara allt från tyska bunds till GMs skräpobligationer. Katgoriseringen handlar endast om hur man bokför dem.
My bad. Läste originalet nu.
Vad de menar är att 33% (Trading book) + 11% (AfS book) = 44% eller 12,3+4=16,3. Inte 88% som du skriver. Skrämmande stora siffror vi talar om ändå.
Tack, korrigerar i inlägget.
Det är ganska lätt löst om man vill. Avskriv skulderna som vilka spelskulder som helst. Men för det krävs det förstås att man är överrens. Men alla förlorar på nuvarande situation ändå.
Johan
Johan,
är det chans att mina huslån också blir avskrivna då?
/Kalle
Man slösurfar lite kring det ekonomiska läget och upptäcker att t o m bloggar som specialiserar sig i heeeelt andra frågor klarar av att skriva bättre tankar och “analyser” än svensk mainstream media…
http://gatesofvienna.blogspot.com/2009/02/chump-change.html