Så har vi under dagen äntligen fått lite konkreta besked om vad som skall ske med SAS. Det blir i stort sett back-to-basics, i stil med mitt förslag DDR Airlines. Nåja, kanske inte fullt ut, men man återgår till kärnverksamheten att vara ett nordiskt flygbolag (inklusive driva glesbygdspolitik antar jag). Det är åtminstone ett steg i rätt riktning.
Tyvärr får vi skattebetalare antagligen hosta upp 1.3 miljarder via svenska statens andel i en föreslagen nyemission om totalt sex miljarder. Det är 144:- per person boende i Sverige. En fyrbarnsfamilj får alltså betala 576:- via skattesedeln för att affärsresenärer skall få fortsätta förpesta miljön och slösa med ändliga resurser, istället för att ta tåget. Fast en del är förvånade. Duh!
Tyvärr misslyckades ju Maud med att hinna sälja skiten innan finanskrisen slog till.
Facket är nöjda, underligt nog. Pga LAS är väl SAS vid det här laget det flygbolag i världen med de äldsta flygvärdinnorna. Man får utgå från att affärsresenärerna är fullt upptagna med sina laptoys och papper, för annars lär de väl välja annat bolag. Å andra sidan så är det ju bra om flygvärdinnorna matchar åldern på resenärerna. Fast det är ju inte riktigt Ryan Airs “Beds and bl*wjobs”. Vore förstås kul med en kalender med lättklädda SAS-flygvärdinnor i bästa Ryan Air-stil. Fast kul för vem?
Än så länge har åtminstone inte Vattenfalls utlandsäventyr slutat i förskräckelse, som SAS, men man kan allvarlig fråga sig varför statliga eller halvstatliga bolag skall engagera sig i utlandet och bränna svenska pengar för att möjligen ge bättre bonus till företagsledningen? Nu har ju de utländska äventyren mestadels initierats under (s)ocialdemokratisk försorg. Bra att borgarna har modet att avsluta dem, iaf för SAS.
Nåja, för Vattenfall hänger inte peak oil som en bödel över verksamheten, snarare tvärt om. Flyget har ingen framtid, även om man på prov kunnat flyga plan med biobränsle, så lär bara SAS inrikestrafik sluka mat nog för att försörja ett folkrikt afrikanskt land om man hade tankat med biobränsle.
Nu återstår att se hur man skall kunna försörja bolaget på affärsresenärer när nu lågkonjunkturen blivit recession och recessionen blir depression… Finns säkert en tanke. Om inte annat måste väl EU-frälset slussas till Bryssel, vilket borde göra att man minst har ett plan kvar i flottan i framtiden. För ta tåg, det går ju inte.
17 kommentarer
Ja flyget är dött.Konstigt att det inte skrivs mer om det. Nu när arbetslösheten stiger så skulle man kanske fundera på en snabb- tågförbindelse till Bryssel.
Mvh
Flyget dött? Jo, morsning! Vem vill sitta på ett tåg till Bryssel i 24 timmar?
Historiskt sett är det en kort tid med 24 timmar till Bryssel.
Vi har varit väldigt bortskämda ett tag nu…men snart blir det hästryggen igen.
KUL!
Det finns rätt snabba tåg nu förtiden.
Utan att vara insatt så vore det inte fel om man åtminstone inom EU kunde standardisera en ny typ av järnväg, med samma spårbredd samma frekvens mm. Ska man nu blåsa en massa pengar på infrastruktur vore det vettigt.
Borde gå att åka på säg 6 timmar med lite stopp här och där?
Framtiden om ingen kommer på något smart lär innebära mera eldrivna lösningar..
Över till något annat:
Wen Jiabao squarely blamed the U.S. for China’s economic woes.
“The global financial crisis would be attributable to inappropriate macroeconomic policies of some economies and their unsustainable model of development characterized by prolonged low savings and high consumption; excessive expansion of financial institutions in blind pursuit of profit — and other excesses.”
Bra sagt. Nu lär väl riksbanken komma med en sänkning snart.. och försöka blåsa upp Sverige till USA:s nivå..
PD
Vad är det här nu då, har du börjat få in skit på din blogg så det man skriver måste godkännas?
Hmm, trodde inte det riktigt var din stil 😉
PD
Fanns någon eller några som blev lite upprörda över min lilla saga om ett ryskt strategiskt överfall. Samtidigt blev jag sängliggande och kunde inte ta bort efter hand, så jag granskar kommentarer ett tag nu tills problemen upphör.
Aaaahhh, uppfriskande!
Lite äkta DDR censur 😉
Skämt åsido så kan man så smått börja undra vad som är bäst, ren kapitalism eller kommunism.
Kapitaisterna har inte riktigt haft alla rätt som synes i denna kris men itne heller politikerna.
Vem ska föra mänskligheten framåt mot något som åtminstone blir bestående och lagom bra för de flesta?
WeeBee, fast vi har förstås inte haft kapitalism. Vi har haft keynesianism, dvs staten skall hela tiden in och pilla på olika variabler och störa det kapitalistiska systemets funktion, ex sänka räntor/höja räntor, höja/sänka skatter etc etc.
Jag är ingen expert på vad definitionen på kapitalism är men uttalar mig så glatt ändå 🙂
Från Wikipedia:
“Kapitalism (av latinets capitalis, som avser huvudet; avlett ur caput, “huvud”) är ett ekonomiskt system där produktionsmedlen ägs av privata aktörer. Med ett kapitalistiskt system avses vanligtvis att privata aktörer (utbud och efterfrågan) bestämmer produktion och priser på varor och tjänster snarare än central planering av staten.[1][2] Kapitalism kan emellertid särskiljas från marknadsekonomi; där termen kapitalism betecknar det privata ägandet, medan marknadsekonomi handlar om prisbildning.”
Staten och politikerna är inne och försöker styra och ändra reglerna, hjälpa dåliga företag etc… Detta petande här och där gör antagligen mer skada än nytta i det långa loppet. De företag som sköter sig och tänkt lite framår är starka bör leva vidare, inte de dåliga.
Men det är klart om man vill vara väldigt snäll så försöker man rädda alla och får ta konsekvenserna av det istället. (och blir utkonkurerade av andra mer hälsosamma företag). Ekonomi är väl ingen vetenskap, utan betstår av massa teorier. Just nu tror jag precis som Cornucopia att man varit ute och cyklat.
I ren kapitalism skulle gjort processen kort, banker som gjort dåliga “investeringar” skulle konka. Det går inte att ta sig ur det beteendet man haft genom att tro man skjuta problemen framför sig hela tiden.
Ok, ren kapitalism kanske skulle slå ut alltför många så någon form av skyddsnät, skatter mm bör finnas. Spelreglerna måste vara sunda. Det är de inte nu direkt. Politikers och centralbankers fel.
Nu är det väl någon form av planekonomi vi ser i Sverige, inte kapitalism.
Att sen det ekonomiska systemet är väldigt komplext gör det svårt att greppa. Rätt sjukt att banker tex får låna ut så pass mycke som de får. Fractional Reserve Banking. Inte undra på att bubblan blir så stor som den blir då..
PD
Är det inte smartare med ett globaliserat planekonomiskt system? FN avgör vad och hur resurser skall användas. Demokratiskt förstås och inte någon NWO lekstuga för de som tror sig tillhöra en elit. Direktdemokrati över internet så människor känner sig delaktiga.
Eller kommer kriserna leda till att vi splittras? Vore inte det förödande? Obama gillar internet. Nätet sparar ju dessutom energi.
Johan
“Historiskt sett är det en kort tid med 24 timmar till Bryssel.”
Historiskt sett så har inte en Bryssel existerat speciellt länge ! 😀
Men utvecklingen går alltid frammåt – så när tåget tar en rimlig tid till bryssel (dvs mindre tid än vad flyg inkl. transfer och tull/säkerhetskontroller tar) – då har vi ett framtida transportmedel.
Klimattalibanismen kommer på sin höjd kunna förstöra framsteg och ekonomi i ngn decennium innan utvecklingen, som alltid historiskt, kommer ikapp.
Nej, tåg i all ära, och det finns många framsteg att göra där – men jag tror nog på att i framtiden kommer mer miljövänliga flygmaskiner att utvecklas…iaf för längre sträckor än säg ca 100-200 mil…
Men visst det poppar säkert upp nya alternativ som vi inte vet så mycket om idag – men just om man tittar på historien så har utveckling och framsteg alltid, på lång sikt, gått framåt inte bakåt…
/K
planekonomiska system, innebär ju mer risk, och sämre för alla (i princip).
Ta bara EU’s centraliseringsförslag – som nu börjar göra att EU “ramlar sönder” – från början var organisationen slimmad, hade rel. få medlemmar och koncentrerade sig på väsentligeheter. Nu har man fler medlemmar, mer varieraqnde kulturer och försöker utifrån lobbyorganisationernas påtryckningar detaljstyra och lägga sig i alltmer av folks vardag – men resultatet att politikerföraktet och förtroendet för EU som en samarbetsorganisation blir lägre !
Ingen får exakt vad man behöver – och om hela världen skall “enas” så blir det till att kompromissa rejält eftersom förutsättningarna på olika ställen är så olika.
Och blir det “fel” – så blir det ännu mer fel än ens nuvarande finanskris eller 1930-talets depression eftersom ALLA kommer ha gjort samma fel…
Då är det väl bättre med en mer oreglerad global marknad där risker sprids och felaktiga antaganden kapslas in så lokalt som möjligt.
Mycket av skälet bakom att den amerikanska bolånebubblan har blivit en finanskris är ju att många finansinstitutioner är knutna till amerikanska institur och har “följt” efter.
Det finns sen många andra ställen i världen som inte har följt efter men som drabbas av sekundära effekter (tex kanske export osv drabbas)…men då blir krisen troligen ngt mildare…
Sen rent historiskt, även om man skulle slänga in “direktdemokrati” så har en central styrning av den ekonomiska politiken aldrig lett till effektivitet och produktivitet – och i förlängeningen inte heller välfärd. Och jag ser inte varför/hur det skulle funka i framtiden heller !?!
/K
Klas
Ett sådant samarbete för hur resurserna skall användas skulle fungera helt annorlunda. Valutarisker och budgettak som skall hållas existerar inte längre som problem. Fokus är inte på vinster utan de grundläggande behoven för alla. Mat, någonstans att bo, energi..
Något mer?
Pengar försvinner antagligen över tiden. Vad ska man använda dem till under sådana förutsättningar?
Jag undrar om inte detta var förutspått av Mayafolket mfl.
Mvh Johan
@Johan: Nu blir det iof lite OT – så Cornucopia får väl fundera på om han skall godkänna inläggen här eller ej 🙂
Nej valutarisker lär väl inte existera med ett sådant system – och här stöter vi ju på problem 1 – t.om. inom det “lilla” och “sammansvetsade” EU så kan inte alla ansluta sig till Euron – och när de som gör det gör det – så drabbas dom ändå av olika kriser – som då dessutom inte kan kompensera med tex devalveringar, och oberoende räntepolitik…
Nej fokus kanske inte är på “vinster” – men nu börjar det låta som ett klassiskt vänstermisstag: Produktion är inte konstant. det är inte så att vi har X och sedan skall fördela detta till alla. X kan bli X-100% eller X+10000% – beroende på en massa faktorer.
I nuvarande system är säkert inte produktion och effektivtet maximerat (det ÄR det inte) och olika länder har olika system för att skapa tillväxt (effektivisering) – och lyckas olika bra. Men att stanna detta är varken naturligt eller bra. Se bara på hur vi haqr det idag i tex Sverige. Förutm ett fåtal olyckliga hemlösa så har i princip alla andra ett liv som en kung för 300 år sen bara drömde om, matriellt och behovsmässigt – inte maktmässigt alltså !?!
Med kylskåp, TV, cykel eller t.o.m. bil, mat på bordet, värme hela året, rent och snyggt, telefon, vattentoalett osv osv
“Pengar försvinner antagligen över tiden. Vad ska man använda dem till under sådana förutsättningar?”
Vad menar du med det ? Att inflation gör så att pengar bli mindre värda ? Alltså att en arbetsinsats elelr förädlad vara blir mindre och mindre värd med tiden ?
Det stämmer säkert – men då innebär sparande enbart en förlust och endast investeringar i framtida produktionseffektiviseringar eller tillväxt är något att eftersträva ?
Jag tror snarare på internationella regelverk som syftar till en mer spridd och fri marknad. Där stater inte tillåts att stänga ute andra från konkurrens (som tex EU gör mot bla Asien och Afrika mfl) – och där finansiella transaktioner skall vara så öppna så möjligt och rofferi och smussel skall straffas internationellt och hårt.
Jag tror också vi behöver regler så att företag blir mer långsiktiga, och miljön skall också räknas in så att miljöförståring och kortsiktigt utnyttjande av våra gemensamam naturresurser skall bestraffas/betalas för och återinvesteringar skall ske för att garantera långsiktigthet och hållbarhet…
/K
Klas, jag har bara refuserat rasisistiska inlägg eller inlägg som beskriver sexuella handlingar. Prövar för övrigt nu att inte längre ha kommentarsgranskning påslagen.
@Cornu: Ok – såg nu att inlägget faktiskt fanns tillgängligt direkt och inte bara väntade på moderation 🙂
Sorry iaf om det blir OT – det är svårt att hålal sig till inlägget när det vankas intressanta diskussioner 🙂
/K
Inte min sak att styra konversationens riktning. Så länge någon diskuterar så är det väl intressant för åtminstone er. Däremot är ju inte sexuella eller rasistiska inlägg intressanta och raderas.