Enligt en rapport från Öhrlings Pricewaterhouse Coopers som presenterades igår på Stockholm Cleantech Venture day, så kommer riskkapitalbolagen att fortsätta investera i sk cleantech. Eller miljöteknik på svenska.
Sju av tio riskkapitalbolag har inga tankar på att minska investeringarna.
Detta kan innebära att sektorn, och relevanta aktier i den mån de är börsnoterade, kommer återhämta sig relativt snabbt från finanskrisen. Detta är förstås mycket positivt, eftersom vi är i behov av ny teknik för att mildra effekterna av peak oil. Samtidigt handlar detta om investeringarna i teknikföretagens utveckling. Inte om investeringar i faktiska anläggningar eller produktion av ex miljöbilar.
På den fronten ser det lite blekare ut just nu pga finanskrisen och kreditfrossan. Visserligen fortsätter Vattenfall att köpa in sig i befintliga anläggningar utomlands, och är nu världens näst största aktör inom havsbaserad vindkraft. Det är ju synd att inte statliga Vattenfall kan satsa miljarderna hemma i Sverige istället.
Kanske väljer man att satsa utomlands därför att Sverige kryllar av NIMBY:s och BANANA:s. Allt Not In My BackYard respektive Build Absolutely Nothing Anywhere Near Anything.
I helgens GP kunde vi läsa om de 2000 vindkraftverk som planeras i Västsverige, och vilka problem dessa har med tillståndsprocessen och överklaganden. Och nu också med finansieringen. Niclas Silfverschiöld på Kobergs Fideikommiss berättar hur bankerna förut ringde och bad om att få finansiera vindkraftverk, men att telefonen nu slutat ringa.
Tyvärr länkar jag här ovan till GP, en av Sveriges sämsta och fulaste websajter trots att GP väl är Sveriges tredje största dagstidning. Jag ber om ursäkt för plågan. Att hitta artikeln genom att söka på vindkraft var omöjligt, men att söka på Koberg gav resultat.
Bättre då att läsa om problemen för vindkraften hos Veckans Affärer istället, där bla VD:n för branschföreningen Svensk Vindkraft nämner att det kan bli problem med lånefinansiering framöver.
Riskkapital till teknikföretag är relativt lite pengar. Men att bygga tusentals vindkraftverk är inte lite pengar.
Trots detta kan börskraschen ge ett bra läge att gå in i de börsnoterade vindkraftsbolagen, men med tanke på att börsen inte verkar bottnat än så är det knappast bråttom. Tidigare har bolagen varit rejält övervärderade, men ligger kanske på en mer realistisk nivå just nu. Vestas hade till igår rasat 57% och Gamesa 60%.
1 kommentar
Vill inte försvara GP … men personligen har jag mer problem med realtid.se …