Årstakten på KPI-inflationen har nu fallit till 4% i oktober.
Själv är jag tveksam till att vi skulle få se lägre livsmedelspriser. Som jag skrivit om tidigare har det inte direkt varit ett lysande år för den svenska livsmedelsproduktionen, och det ser inte ut att bli mycket bättre 2009. Än så länge. Och en fallande svensk krona leder knappast till lägre priser på importerade livsmedel.
Allt detta om man förutsätter att KPI är inflation. KPI är ett symptom på inflation, lika gärna som stigande börs eller ökande bostads- eller andra tillgångspriser kan vara det. För att citera Webster:
Inflation: […] a continuing rise in the general price level usually attributed to an increase in the volume of money and credit relative to available goods and services
Baserat bland annat på Kinas plan på tusentals miljarder i investeringar i infrastruktur, så bör råvarupriserna ha bottnat.
Och idag släpper IEA sin World Energy Outlook 2008 som talar om 6-9% fallande oljeproduktion framöver. Peak oil går inte att fly från, och bryr sig inte heller om någon finanskris eller om oljepriset är nedspekulerat eller ej.
Sammantaget kommer råvarupriserna stiga igen framöver. Men så länge de är lägre än för 12 månader sedan, så kan vi nog få lite lägre inflationstakt, som rapporterat via KPI. Men den största sänkningen kommer nog från minskade boendekostnader pga fallande ränta och fallande bostadspriser.
Penningmängdökningen har fallit tillbaka något de senaste månaderna, dvs det digitala tryckandet av nya pengar har minskat något. Men penningmängden (M3) ökade fortfarande med 8.2% i september. Förvisso bara en bråkdel av de 20.8% vi så i november 2007.
Nu är inte siffrorna inne för oktober än, och därmed ser vi inte den fulla effekten av Riksbankens massiva penninginjektioner i spåren av finanskrisen. Vad som är väl värt att notera är att M3-ökningen fortfarande är rejält mycket högre än i samband med Asienkrisen 1998 eller åren efter IT-kraschen 2001-2003.
Om historien skall upprepa sig så har vi alltså inte sett en konjunktur- eller börsbotten än, ovetenskaplig baserat på M3.
Alternativt kan man från den fortfarande höga M3-tillväxten dra slutsatsen att vi inte är på väg mot någon form av deflation kombinerat med recession, utan att vi kommer får stagflation. Recession med hög inflation. Men deflationstjatet hör vi som vanligt i media.
En snabb titt på min senaste realräntegraf, ännu inte anpassad för oktober så ser vi att vi hade lite KPI-deflation 1998.
1998 var M3-tillväxten betydligt lägre än den vi ser just nu. Men ändå skall det tjatas om deflation. Antagligen är deflationstjatet en ursäkt för att få ropa efter lägre räntor, något varenda överbelånad storstadsjournalist önskar.
9 kommentarer
För mig har ökade matpriser varit positivt. Det är billigare och bättre att köpa kvalitetsmat i butik och laga själv än att köpa halv/hel och restaurangmat.
Känner mig lite upplyst faktiskt och kan rekommendera boken “den hemlige kocken”
/Smokinglirare
Du tror mao inte på deflation? Själv tror jag att Kinas storlek i världsekonomin överdrivs, än så länge påverkas de av väst mer än tvärtom och just nu tvärbromsar ekonomin.
Bra inlägg som vanligt, tack för din goda blogg, vi är i princip eniga =)
Tror dock att det kan bli lite deflation i ett kort perspektiv, ja kanske inte i Sverige. Men sen kommer inflationen och det ordentligt.
Följer du Peter Schiff? Vet inte om du läser hans “Special Alert”?
Intressant är det hur som haver, hur kommer Kina agera framöver…
PD
Om man bortser från vad överbelånade storstadsjournalister vill, själv är jag neutral har pengar på banken och hyr så jag vill bara placera pengarna där det känns vettigast. Så här långt tycker jag att Mike Shedlock har läst marknaden böst, jag följer både Mish och Schiff, hans inlägg Schiff is hugley right but enormously wrong är läsvärt. Det känns märkligt att stirra sig blind på att priset på gurka stiger när hela ekonomin i övrig kontraherar. Ser man på hur FED reagerar så är det helt i linje med deflation. Sen vill ju naturligtvis vissa hävda att Benanke är den största idioten i världshistorien, en amerikansk Robinson Robban, men jag tvivlar. Just nu köper jag nog in på deflationsargumentet, vilket den stigande dollarn är helt i linje med. Men för att vara på den säkra sidan så har jag hälften guld, hälften dollar, guldet borde klara sig bra mot kronan i deflation också.
Du har gjort en bra sammanställning av penningpolitiken och dessutom vinklar du problematiken från flera håll där energifrågan och peak-oil träder in med en central roll.
Jag vill bara förtydliga vikten av att ta med i beräkningarna att penningpolitiken har en eftersläpning på 6 till 8 kvartal. Självfallet innebär det svårigheter i de penningpolitiska besluten. Risken att komma i otakt är tydlig när svängningarna är så kraftiga i och med globaliseringens effekter.
Det är inte heller rättvist att jämföra med tidigare kriser som du nämner t.ex Asien -98. Vi behöver en betyligt större penningmängd idag, helt enkelt för att fler människor lever i ökat välstånd som automatiskt genererar denna ökning.
Penningmängden kan lika litet som inflationen styras fullt ut av reporäntan. Både penningmängden och inflationen är intermediära mål, styrningen av inflationen grundar sig på en prognos och kan därför avvika från den faktiska inflationen.
Även penningmängdens utveckling kan avvika från inflationens utveckling.
Ett inflationsmål analyserar man i förhållande till utvecklingen av penningmängden för att åstadkomma en inflationsprognos. Men, penningmängdmålet åsidosätts när det uppenbart leder fel med hänsyn till inflationsprognosen.
Penningmäng statistiken visar ändå att ökningstakten i de breda penningmängdsmåttet (M3)har dämpats snabbt under de senaste månaderna. Det är penningpolitiska beslut (räntehöjningarna med början sommaren 2005 som nu visar sig, tänk 6-8 kvartals eftersläpning).
Tittar man på på bankernas inlåningsräntor som visat en flack kurva under denna tid så har det tydligt lett till att omplaceringar skett från långfristigare tillgångar till M3-instrument som ger liknande avkastning men är mer likvida och mindre riskfyllda. En slutsats kan därför vara att den årliga ökningstakten för M3 inte är relevant jämfört med den underliggande takten på penningmängdsökningen.
Studerar man M1 så har den kurvan minskat till mycket låga nivåer. Det kommer sig säkert av de förmånliga räntorna på bunden inlåning.
Deflation eller inte, det vet vi ännu inget om. 2009 kommer att vara en prövning för världens ledande ekonomier. Men man ska nog inte vara så naiv att man endast tror att det är ekonomijournalisters pesrsonliga behov av lägre räntor som styr debatten.
Ser man på de instrument som nationalekonomer studerar så visar dessa just nu sammantaget på en av tidernas allvarligast tillbakagångar i världsekonomin, that´s a fact, Cornucopia.
Mvh Mishainv
Med deflation avser jag en varaktig deflation.
Tillfällig deflation har vi haft under en period 1997, efter Asienkrisen 1998 och en månad i början av 2004.
Men undantaget dessa 6-7 enskilda månader så har vi haft inflation, och vi kommer fortsätta ha det.
Jag skall posta en enorm graf över allting lite senare, mishinv. I den framgår att trots den enorma tillbakagången i ekonomin så uppför sig (än så länge) en del parametrar inte som under tidigare nedgången i början av decenniet. 2000-2002 föll BNP-ökningarna och M3 ganska väl tillsammans. Så har det inte varit sedan BNP-ökningarna toppade 2006, M3 har fortsatt öka och det är först nu på slutet som M3 börjat falla.
Förra peridoen 2000-2002 så pendlade M3 runt noll eller negativt tillsammans en tillväxt runt noll. M3 är långt ifrån nere på noll än. Och vi får se hur oktober ser ut med pengainjektionerna.
Kan iofs vara intressant att föra in M1 också. Får lägga in det också, återkommer med ett riktigt inlägg med grafer och allt.
Pekar inte ditt inlägg om tomma hyllor hos Elgiganten snarare om deflation? Hur länge det vara kan vi diskutera, men än så länge har Europa skuggat USA, i Sverige har varsel bara kommit, få har blivit av med jobben, bostadsmarknaden är snarare stelfrusen dvs. säljarna tror fortfarande att priserna ska hoppa tillbaka till det normala’, när försäljningarna verkligen börjar komma igång så får vi veta vad en bostad verkligen är värd. Det blir när de första blir tvingade att sälja.
Att vi är inne i en commodities bulmarket verkar de flesta deflationister vara överrens om, men just nu känns det dumt att sitta i råvaror, annars än ett visst minimum i händelse av att deflationisterna har helt fel. Nån gång i mitten/slutet av nästa år kan det bli intressant att börja titta på råvaror igen. Men inte ens det är säkert. Men än så länge rider jag ut den här stormen på läktaren.
Skummade just:
“Emerging EMEA macro weekly”
http://data.cbonds.info/comments/35080/Emerging_EMEA_Macro_Weekly_-_Nov_10.pdf
Sverige ligger högt upp på listan…
Skummade just:
“Emerging EMEA macro weekly”
http://data.cbonds.info/comments/35080/Emerging_EMEA_Macro_Weekly_-_Nov_10.pdf
Sverige ligger högt upp på listan…
PD