Som jag skrev igår om priset på risk, så kan man förhandla ner sin ränta om det går att motivera för banken. DN kör en liten artikel idag om att förhandla ner räntan på lånen, och kommer med några väldigt intetsägande generella tips.
Att som Anders Borg var ute och skrek om igår kräva lägre ränta är rent infantilt, även om rekordmånga kommenterade utspelet på Dagens Industris websajt. Över 600 kommentarer och hurra-rop på några timmar. Ytterst få som alls nämnde att om man tagit stora lån utan utrymme i ekonomin för högre räntor, så kanske man har sig själv att skylla?
Några generella sänkningar kan man glömma. Och att ringa på telefon är nog också lika lönlöst.
Har man däremot kontakt med sin personlige säljare på banken, aka “bankman”, så kanske man kan pressa ner sin ränta om man kan motivera detta. DN föreslår att man skall titta på vad grannen har för ränta. Fullständigt idiotiskt förslag. Grannen är inte du, och har helt andra förutsättningar än dig. Allt är individuellt.
Istället är det din egen betalningsförmåga, och hur låg risk du utgör, och hur bra kund du är för banken, som avgör möjligheterna att förhandla ner räntan. Hög lön, mycket pengar på konto eller i bankens fonder, gott om marginaler i ekonomin, tryggt statligt jobb på regeringskansliet etc, sådana faktorer kan man använda i förhandlingarna. Inte grannens ränta.
Borg borde oroa sig mer över företagens belåning, och hur den kommer påverka alliansregimens jobblinje framöver. Fast eftersom hans utspel igår bara rörde sig om populistiskt röstfiske, så behöver man ju inte vända sig till företagen. De har nämligen inte någon rösträtt. Borgs utspel hänger helt klart samman med de försvagade siffrorna för de röd-gröna axelmakterna i den senaste opinionsundersökningen. (M)oderaterna smider medan järnet är varmt och rider på vågen av ökad popularitet.
Just nu älskar alla Borg. Men varför sänker inte statliga SBAB räntorna om det är så enkelt?
5 kommentarer
Förstår inte vad du hetsa upp dig för. Går styrräntan ner och bankerna inte följer efter stiger deras marginal (allt annat lika). Eftersom man knappast kan anta att alla kunders betalningsförmåga plötsligt har sjunkit är det inte konstigt att kräva att bankerna skall sänka sin ränta. När styrräntan går upp brukar bankerna ochså vara bra på att följa snabbt.
Du förutsätter att den tidigare räntespreaden var korrekt. Nuvarande räntor är fortfarande historiskt låga, men folk glömmer väl fort och har blivit bortskämda med låga räntor.
Anonym: “Allt annat lika”
Jag håller inte med att allt är lika.
Läget har förändrat sig en hel del. Risken är betydligt större nu att låntagarna kommer få problem om ett tag när lågkonjukturen slår till på allvar. Svårigheter att betala tillbaka med andra ord.
Klart de vill ha lite extra betalt för denna risk.
PD
Om du menar gapet mellan inflation och ränta håller jag med, med nuvarande inflation är ett lån nästan gratis (förutasatt att din löneutveckling följer inflationen). Men jag inser inte varför just bankerna skall kunna höja sin marginal när riksbanken sänker räntan. Att det allmänna ränteläget är är en helt annan diskussion.
Kanske en länk att lägga till samlingen
http://flutetankar.blogspot.com/