I veckan är det älgjakt i södra Sverige. Ett välkommet avbrott från vardagen för tiotusentals människor. Kanske inte riktigt lika välkommet om man är en älg.
Men finanskrisen bryr sig inte om älgjakt. Börsen lär fortsätta vara turbulent.
Det finns fortfarande de som hoppas, tror eller vill se en botten på börsen. Nu har man hittat på en ny krisplan. Problemet med krisplanen är bara den att den inte innehåller något nytt, i den mån det alls är specificerat vad den innebär. Tanken är bara att man skall fortsätta göra det man redan gjort, dvs pumpa in pengar i systemet, rädda banker etc. Kom och köp konserverad gröt! Mycket snack, återstår att se om man kan spela hockey också.
Veckans Affärer har lite mer detaljer om de vaga ordalagen, bland annat måste bankerna öka utlåningen till privatpersoner och småföretag. Den lånefinansierade bubbelekonomin skall alltså hållas uppe. För småföretag kan det åtminstone bli en räddning, men allt skall ske till marknadsmässiga villkor, så vi pratar inte allmosor.
Eventuellt vill marknaden så gärna hoppas, tro, vilja se en lösning så man får glädjepanik, men det visar sig inte ändra något i praktiken. Och glädjen riskerar återigen att bli kortvarig.
Kommer ni ihåg när den amerikanska krisplanen klubbades? Veckan efter blev den värsta börsveckan på 20 år. Akta, dina önskningar kan bli uppfyllda skrev jag då.
Jag är tveksam. Det tog åtminstone två år innan vi fick en botten efter IT-bubblan sprack. Efter kraschen 1929 tog det fyra år innan man fick se botten. Börsen har bara fallit i ca ett år under nuvarande kris, även om krisen inleddes för 20 månader sedan.
Så i tiden har vi nog inte sett botten än.
Sedan får man inte en varaktig botten på en turbulent börs. Man får en botten när börsen lugnat ner sig och rör sig med små dagliga rörelser. Något lugn är inte i sikte.
Sedan har vi det här med peak oil. I en intervju i Sveriges Radio har man dragit fram en representant för JAK Bank, som påtalar följande sanning:
“– Ett sådant system kräver ständig tillväxt för att kunna fungera, och det har vi kunnat ha under 100 år, tack vare oljan. Den har gett oss möjligheten att ha en snabb tillväxt under väldigt lång tid.
– När vi nu passerar oljetoppen och produktionen av olja kommer att minska, då minskar förutsättningar för fortsatt tillväxt radikalt och därmed försvinner en av förutsättningar för att ha ett skuldbaserat penningsystem.”
Så långt har han antagligen rätt. Men sedan är själva JAK en historia för sig själv. Man tar ränta på sina lån, men man kallar det avgift istället. Däremot betalar man inte ränta på inlåningen från privatpersoner, utan vitsen att spara i JAK är att man då blir berättigad till att låna. Så JAK är lika dåliga kålsupare som någon annan, de har samma räntespread mellan in- och utlåning, och hela deras idé bygger på tanken om att folk har behov av att låna pengar.
Dessutom finns det inget incitament för åtminstone mig att låna ut pengar till JAK, utan att vare sig få ersättning för risk eller åtminstone delvis kompensation för inflationen genom ränta. Det finns massvis med sätt att använda pengar på som ger avkastning, t ex köpa högutdelande aktier, varför skall man då sätta pengar någonstans där man inte får avkastning på dem?
Men om peak oil har man antagligen rätt. Hela det ekonomiska systemet bygger på evig tillväxt, en tillväxt som kommer vara svår eller omöjlig att få när produktionen av de fossila bränslena sinar i närtid med start olja, tätt följt av fossilgas och sedan kol 5-10 år senare.
Att inleda tiden efter peak oil med nuvarande finanskris är inte direkt en drömstart. De senaste årens överkonsumtion med lånade pengar borde använts till att bygga ett hållbarare samhälle, inte till att köpa bränsleslukande bilar eller fönsterbänkar i granit. Men nu är det tillfället förbrukat. Förhoppningsvis får vi en chans till. Det sista som överger en är ju hoppet…
För att återkoppla till eventuella räddningsplaner kring finanskrisen, så går det tydligen att hosta upp tusentals miljarder för att rädda banker och det finansiella systemet. Men var är de tusentals miljarderna för att göra något åt eventuella klimatförändringar respektive bygga det post-fossila samhället vi går mot vare sig vi vill eller inte?
Politiker kan aldrig agera proaktivt, bara reaktivt. Att agera och förebygga problem gör de ibland av ren tur, men sällan när det verkligen är viktigt.
Det är ju åtminstone tryggt att veta att när oljebristen kommer på allvar, så kommer man trycka upp tusentals miljarder nya pengar och satsa på problemet. Hur det nu skall hjälpa, då enda resultatet av nytryckta pengar är inflation?
3 kommentarer
Jag anar viss uppgivenhet… Det är lite lustigt hur man har krånglat till räddningsaktionerna och först nu verkar landa i en lösning som påminner om hur de nordiska länderna hanterade bankkrisen på 90-talet.
Det är pinsamt hur oförmögna vi är att reagera proaktivt. Jag tycker att det är orättvist att skylla allt på politiker när dina exempel med fönsterbänkar av granit och bränsleslukande bilar är den enskilda individens val.
Jag utgår från att räddningsaktionen runt peak-oil kommer att ske på samma sätt, miljard efter miljard skapas och pumpas in i olika mer eller mindre väl genomtänkta projekt.
Det vi kan konstatera är att mängden pengar kommer att öka, men samtidigt lär vissa branscher kollapsa så frågan är hur det slår ur perspektivet prisökningar.
//GeneClark
Fastna inte i den negativa världsbilden bara, Cornucopia.
Visst har vi en finanskris, men alla försöker nu så gott man kan att hjälpas åt att lösa problemen.
Att det är svårt att komma överens och att beslut måste ges tid att fattas är fullt naturligt. Jag tycker världens ledande politiker över lag agerar med beslutsamhet.
I mitt tycke bör du nyansera bilden lite – just nu finns det inte många andra alternativ än att skjuta till pengar i systemen och att sänka räntan. Har du bättre förslag som löser detta akuta tillstånd så redovisa gärna dessa? Att göra tvärnint har redan prövats under 30-talet och det innebar en lång depression som gav de mörka krafterna hos mänskligheten en möjlighet att flytta fram sina positioner.
Till varje pris måste nu en solvenskris undvikas för att trygga företagen och arbetsmarknaden. När sedan denna kris är över och allt det “nya” kapitalet monetariseras så kommer det givetvis öka på inflationen. Men det är överdrivet att måla upp scenarion med global hyperinflation likt den i Tyskland på 30-talet då man hyperinflaterade i och med krigsmakten Tysklands upprustning. Vissa länder kan givetvis hamna i detta tillstånd, men det beror i så fall mer på ett riktigt osunt agerande och verkligt felaktiga beslut likt Tysklands.
Jag är pesonligen mkt mer oroad av de deflatoriska krafterna som allt mer vinner mark.
Glöm sedan inte att politiker agerar efter vad väljarna (opinionen) önskar, vi har själva valt dem. Ofta måste det till kriser för att opinionen skall förstå att välfärd inte är en självklarhet.
Den här krisen kommer föra med sig flera goda förändringar i mitt tycke, även om det kommer och har kostat mkt för många.
Själv har jag redan märkt av en mer jordnära attityd bland medmänniskor, och att en reformation i kapitalsektorn behövs förstår nu alla.
Blir intressant att se om julhandeln slår nya rekord i år!
Förhoppningsvis kan vi hitta en tydligare balans efter denna s. k kris. Jag har mer uppfattningen att det som nu sker är en självklar justering och sanering av såväl det finansiella som välfards systemet samt även en välkommen förändringa av värdegrunden.
För övrigt…bloggen fyller en absolut funktion och innehåller ofta saklig information, men jag saknar ibland en viss nyansering.
Mvh Mishainv
Ge oss gärna en uppdaterad syn på Pa Resourses. Tycker aktien visar en otrolig svaghet under en i övrigt urstark börs.
Är marknaden rädd att refinansieringen inte skall lyckas tror du ?
Ulrik