Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna går blandat under fredagsmorgonen i de asiatiska tidszonerna medan dollarn rasar på fallande amerikanska räntor. Elpriserna är extrema i södra Sverige idag och Vattenfall meddelar att det inte blir något beslut om investeringar i nya kärnkraftsreaktorer förrän tidigast 2029 till 2030, dvs två val bort, och sedan tar det 10-15 år att bygga om inte Miljöpartiet fått dia makten en enda gång och stoppar allt innan 2045.

Stockholmsbörsen steg rejält igår med +1.69% för OMXS30 och +1.64% för OMXSPI. Den svenska kronan stärks till 11:22 SEK mot euron och dollarn rasar till 10:72 SEK på kraftigt fallande långa amerikanska räntor efter onsdagens ryck i räntorna. Guldpriset håller emot och noterar nytt rekord i dollar på 2 936 USD per troy ounce men är stabilt på kronan för 1 011:- SEK per gram.
I USA steg börserna med +1.04% för S&P-500 och +1.43% för Nasdaq 100. Samtliga FANANGST-aktier stieg med Muskolinis Tesla i ledningen på +5.77%. Sämst gick technolgikaren Zuckerbergs Facebook med +0.44%.
Borta i de asiatiska tidszonerna går börserna blandat. Straits Times faller -0.17% och Nikkei 225 -0.79%. ASX 200 stiger +0.19%, Hang Seng +2.93% och KOSPI +0.31%.

Det ser ut att bli en bra dag för solkraften med full sol och extrema elpriser i södra Sverige. I både SE3 och SE4 toppar elpriset på 330 öre per kWh onätat, oskattat och omomsat. Dagtida snittpriser blir 221 öre i både SE3 och SE4 och dygnsmedel blir 182 öre i SE3 och 191 öre i SE4.
Norra rikshalvan får bara skyhöga priser med 157 öre per kWh som högst och dagtida snittpriser på 76 öre i SE1 och 85 öre i SE2.
Statligt ägda, styrda och kontrollerade Vattenfall meddelar att det inte blir något beslut om ny kärnkraft förrän 2029 – 2030 och med 10 – 15 års byggtid blir det alltså upp till år 2045 innan vi ser några nya reaktorer givet att Miljöpartiet inte får minsta makt en enda gång under perioden och stoppar allt.
Detta framgår i en artikel hos SvD.
Tidlölagets ambition med 2 500 MW i ny kärnkraft till 2035 kan man alltså helt glömma och Tidölagets yranden om kärnkraft är bara populistiska fantasier för att tilltala fiskmåshögern och dess röster. Naturligtvis kommer Miljöpartiet sitta i regering en enda gång eller stödja ett regeringsbildande innan år 2045 och därmed avblåsa investeringarna, om man inte redan diar maktens spene innan 2030 och stoppar allt arbete innan dess.
Vill du göra något åt ditt hushålls, lantbruks eller företags energisituation får du alltså göra det själv. Som alltid genomför energieffektiviseringar, inklusive värmepumpar och fastbränslealternativ, och sedan återstår bara tidsstyrning till billiga tider på dygnet inklusive via hembatterier, samt egen kraftproduktion via solkraft. Ingen politiker kommer lösa situationen.
Vill du ta in offerter på hembatterier och/eller solkraft till villan, lantbruket eller företaget, kontakta Hemsol så ska du få upp till fyra offerter (annonslänk). Det är köparens marknad nu.
121 kommentarer
Tanken är att jag om några år ska lägga om taket. Därför har jag väntat med att lägga på några solceller annars tilltalar det mig helt klart. Just nu kör jag bergvärme och vedpanna. En mycket bra lösning. Men det vore att ta det ett steg till att installera solceller. Däremot förstår jag inte riktigt varför det inte ges stöd till enbart batteriinstallation. Det hade varit ett perfekt alternativ för alla som inte just nu vill installera solceller.
Det ges stöd till batteriinstallation. Tror det är 50%.
Tyvärr är det gröna avdraget för batterier dumt nog fortfarande knutet till att man själv producerar el…
Från Skatteverket:
“Skattereduktion för grön teknik ges för:
1. Installation av nätanslutet solcellssystem. Skattereduktion ges med 20 procent av kostnaden för arbete och material.
2. Installation av system för lagring av egenproducerad elenergi. Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.
3. Installation av laddningspunkt till elfordon. Skattereduktion ges med 50 procent av kostnaden för arbete och material.”
Detta innebär dock att man kan installera solceller med en hybridväxelriktare (som hanterar både solcellerna och batteriet) och få 50 % på växelriktaren. Finns inget krav på batteriets storlek, så man kan börja med ett litet batteri och sen nyttja grönt avdrag ett annat år för att bygga ut med fler batterier.
Typisk skatteplanering alltså, men i och med att de satte ett tak på det gröna avdraget på 50000 kr/person och år så verkar det numera bättre att sprida ut installationen i tid istället för att som tidigare när man istället bara kunde få investeringsstöd för solceller vid ett enda tillfälle (vilket fick bl a mig att överinvestera i ett för stort system som nu genererar en massa överskott sommartid som knappt betalar sig…).
Exakt, du måste ha solceller installerat eller installera solceller samtidigt för att få de 50% på batterierna. Själv installerade jag 4 solceller tillsammans med batterier 🤩
Det är ju också ett alternativ 😀
Särskilt om man främst är ute efter batteriet, vilket de senaste 1-2 åren väl gett rätt bra avkastning i form av stödtjänster. Var ju lite osäkert ett tag kring de skattemässiga förutsättningarna ifall man främst sålde stödtjänster och inte lagrade egenproducerad el, men har för mig att det kom någon dom som ändå godkänner grönt avdrag oavsett hur anläggningen nyttjas?
Dock brukar det generellt sett vara lättare att bygga ut anläggningen med mer batterier än med mer solceller ifall man vill göra det i steg, eftersom solcellsinstallationen oftast kräver mer “overhead” med byggställningar och liknande.
Borde dock gå att sätta upp skenor för betydligt fler solceller och bara lägga på fler paneler året därpå iofs… 😉
Samma här, huset är 45 år gammalt, så takpappen börjar förmodligen bli krispig. Det syns inte några fuktfläckar ännu, när man kryper uppe på vinden. Det är betong-pannor ovanpå pappen, de tar väl emot det mesta av solstrålningen?
En luftvärmepump är planerad, men det krävs lite fasad-jobb först.
En luftvärmepump kan ju annars med fördel placeras på markstativ, bra för att undvika vibrationer som ger oönskat ljud inne i huset hur som helst.
Jepp, samma här med betongpannorna. De är ju egentligen rätt hållbara. Är man noggrann med att kolla så ingen är sprucken eller sönder så är man rätt säker. Jag hade ute en hantverkare som var och kollade och sa att taket håller säkert 10-15 år till så det känns ju rätt onödigt och dumt ekonomiskt att byta något innan det verkligen tjänat ut. Sen hade det ju såklart sett snyggt ut med ett nytt tak! Men jag håller efter med en sån där skrapa och sprayar på lite Grön-Fri.
Det är väl oftast pappen under som är det dimensionerande för takets livslängd. Betongpannor har tyvärr begränsad livslängd också då de vittrar sönder (hade såna på mitt förra hus och hängrännorna var fulla med sand när vi köpte det), men bra att hålla efter mossan på dem bör åtminstone minska söndervittringen.
Det man verkligen ska dra öronen åt sig hur som helst är solcellsinstallatörer som tycker taket ser bra ut, man vill ju inte lägga nåt som ska sitta i 30-40 år på ett tak som har max 10-15 år “kvar”…
Jepp, det släpper lite sand från dem men mina är fortfarande väldigt tjocka. Rent krasst så håller betongpannorna tätt så kommer det inte in mycket till underlagstaket.
Byta tak är en sådan sak som man behöver göra. Det är bättre att planera in det när det passar än att försöka jaga ur de där sista 5-15 åren. Ett tak håller ju så länge att man oftast bara behöver göra det en gång i livet.
Man tjänar ju inte något egentligen på att vänta 10 år innan man byter taket – inom 10 år behöver du byta taket.
Håller takbytet tillbaka en annan investering så är det ju lika bra att slå till – kanske kombinera arbetet – när taket läggs om så sätts solceller samtidigt när ställningen står uppe.
Det hade inte varit så svårt för regeringen att skriva om ägardirektiven till Vattenfall. Och om ledning och styrelse inte gillar det, kan man byta dem. Detta gjorde MP geschwint redan 2014/2015, lär från mästarna.
Sedan är inte Vattenfall den enda kärnkraftsverkägaren i Sverige.
Rätt idiotiskt av regeringen att tro att de kan få till en förändring när viktiga bolag/myndigheter/verksamheter leds av personer med motsatt agenda.
Samtidigt – om de NU skulle börja med att byta ut folk så skulle det direkt kopplas till Trumpism och bli extremt impopulärt. Så det är nog för sent för sådant.
Det är deppigt att den nya högern är snarlik Sovjetkommunisterna. De sätter upp orimliga femårsplaner och när de misslyckas så beror det på “sabotage”. Sedan kommer utrensningar och förvisning till läger för “sabotörerna”.
Skall svenska staten subventionera byggena med 100-tals miljarder så ser i alla fall gärna att pengarna inte skänks till utländska bolag. Vattenfall ägs åtminstonde av Sveriges skattebetalare.
Det är ett missförstånd att förslaget innebär subvention av bygget. Det är statligt garanterade lån, som ska betalas tillbaka.
De garanterade 80 öre/kWh är dock en subvention. Men dels är beloppet bara ett förslag (kan bli mindre), dels väntas elpriset öka till ca 60 öre/kWh i medel inom 10 år eller så med eller utan kärnkraft (peak 90 öre 2030). Dessutom får kärnkraftverken inte behålla pengen då elpriset överstiger 80 öre. Och jag kan tycka att det är värt att betala lite extra för att få ett nationellt elnät som är stabilt och kan leverera även när vädrets makter är emot en.
Vindkraft är f ö till för att sänka medelpriset på elen, en nybyggd vindkraftpark kan inte tas i intäkt för att ansluta en ny, effektslukande industrisatsning. Detta enligt en stor, nationell elnätsägare (detta sades i ett möte bland industrins potentater där jag närvarade).
Om det statligt garanterade lånen och garanterat minimipris inte är en subvention så behövs de inte och de privata bolagen borde bygga dessa garanterade vinstmaskiner med glädje och helt utan dem, eller hur?
När S/MP regeringen garanterade lån för vindkraftsbyggen så hävdade man envist att detta inte var någon subvention. Så frågan är om man ska äta kakan eller ha den kvar?
Tycker det är så roligt när det kom “VI MÅSTE HA ETT SEPARAT BVOLAG FÖR KÄRNKRAFT!!!!!!1One!!!”
Vad är ska man annars använda Vattenfall för?
Man har ju klarat av att stötta vansinniga projekt i Europa för gas och kol som kostat säkert 100 miljarder. Då borde bolaget rimligtvis kunna användas för att skapa kraft i Sverige.
Den konspiratoriskt lagda kan tro att bolaget är styrt av de som röstar MP. Och därmed föredrar enbart kol och fossil om man ska ha planerbar kraft.
Vattenfall Nuclear borde delas i tre delar: en för drift, en för nybyggen och en för rivning. Allt annat är både tekniskt och ekonomiskt schizofrent.
När rivningsbolaget med full fokus på endast detta har rivit R1 och R2 så är det ju självklara platser beredda för nya kärnkraftverk. Barsebäck stängdes 2005 är fortfarande inte rivet…
När Barsebäck stängdes så var avsikten att man skulle vänta med rivning. Numera så är det nästan bara byggnaderna kvar där, men det kommer inte ta lika lång tid med de andra.
Buhu.. ingen vill investera i kärnkraft. Trist!
Så har jag också tolkat reglerna. Kan tycka att det skulle göra rätt mycket för elnätsstabilitet och effektuttag om fler installerat ett batteri. Hade staten subventionerat installation av enbart batteri kanske vi kunnat komma i ett läge där det var helt onödigt med effekttariff för elpriset hade uppmuntrat oss att smeta ut konsumtionen med batteri. Sen har jag ju såklart inte räknat på någon form av ROI för det.. Antagligen är det inte lönsamt (men som en beredskap/försäkring kanske).
Deppigt med kärnkraften. Man kan inte annat än hoppas att det går snabbare
Så, alltså, läget i korthet:
* Vi behöver mer el NU
* Tidöregeringen vill ENBART satsa på kärnkraft som är minst 15 år bort enligt alla experter
* Samtidigt säger Tidöregeringen att de av ideo… Förlåt, “försvarsskäl” säger nej till i stort sett all vindkraft, vindkraft som skulle dubblat Sveriges årliga elförsörjning inom 5-10 år
… Stort, fett, F på energipolitiken, helt enkelt. 🙂
Jo, men den där vindkraften skall ju, likt kärnkraften, ha en hållbar ekonomisk kalkyl för att någon skall vilja bygga den. Och som det ser ut med dagens priser och vindkraftens produktionsprofil så är det i många fall en tveksam investering. Så det hänger inte bara på eventuella tillstånd.
Dessa 13 avslagna vindkraftprojekt, var de inte lönsamma investeringar om de fått godkännande?
Havsvindkraft går inte att bygga utan subventioner. Befintlig vindkraft går i regel med förlust, även landbaserad sådan. Undtaget viss vindkraft i söder där elpriserna är högre. Kannibaliseringseffekten är stor. Lägger du till 1000 MW landbaserad vind så ökar det också effekttillgängligheten med enbart 110 MW, så det är ingen fungerande lösning på effektbristen.
Av någon anledning har SD och dess svans lyckats få vindkraft till ett av de mest hatade kraftslagen, vilket är väldigt olyckligt då det är ett av de billigaste och bästa vindslagen.
Finns det lönsamhet i vindkraftverk? Så här skriver branschorganisationen Svensk Vindenergi om det:
https://svenskvindenergi.org/kommentar/den-svenska-vindkraftens-ekonomi
Så det korta svaret är “Definitivt”. Sedan skall man vara lite försiktig med SVE då de är en partsinlaga, men de brukar generellt vara väldigt kunniga på tekniken och siffrorna i sig. De flesta fall som tas upp i Media rör sig om enstaka aktörer, det är alltså inte ett systematiskt fel. Ungefär lika logiskt som detta resonemang: “Min Toyota dog efter bara 5 000 mil. Av det drar jag slutsatsen att Toyota är ett skräpmärke som ingen borde köra över huvud taget. Och hybrider är bara skit.”
Men låt inte fakta och statistik stå ivägen för hatande och känslomässigt tyckande. Vi med fakta i hand sitter här i bakgrunden och jobbar på en bättre framtid så länge. 🙂
Har inget med SD att göra. Det finns forskare som gått igenom ekonomin för samtliga svenska vindkraftsbolag och det är nästan röda siffror överallt. Ofta är de byggda med offentligt garanterade lån också, så vem som sitter med Svarte Petter blir rätt uppenbart. Lyssnar man på dem som investerar i vindkraft så hör man ofta budskapet “att det inte går längre”. Finns också ett antal svenska kommuner som själva investerat i vindkraft bara för att sedan få sälja dem med förlust.
Vindkraft kan vara lönsamt för de projekteringsbolag som bygger dem, men sällan för den ägare som ska ta över dem.
Wertigon: Trist av dig att direkt avfärda kritik som hat och SD-propaganda. Bland redan snurrande parker kan det absolut finnas lönsamhet, ibland genom gynnsamma PPAer och ibland genom ett gynnsamt vindläge som fångar fler timmar med höga spotpriser. Och de som är med på stödtjänstmarknaderna kan få lite ytterligare inkomster där.
Men att bygga nytt är en helt annan historia, både på land och på vatten. Kostnaderna för att bygga har rusat de senaste åren vilket kombinerat med kannibaliseringseffekten gör att många projekt inte beräknas nå sina avkastningskrav. Det är dock stora skillnader beroende på i vilket prisområde projektet ligger och vilka antaganden man har rörande utbyggnaden av de storförbrukande gröna industrisatsningarna i norr, t ex.
Nej!
Så projekten är underfinaniserade redan från början, det måste väl finnas en trolig ekonomisk plan för de projekt som till slut godkänns eller vad går det ut på?
Av någon anledning gick det att förhandla med försvaret och komma fram till en kompromiss, som om de faktiskt var en remissinstans, i övriga jämförbara länder. Men eftersom försvaret, polisen och andra hårda myndigheter är slutgiltiga auktoriteter i borgarnas ögon så är all diskussion slut så fort de har kommit med minsta lilla uttalande.
Det är förbluffande hur fientliga man kan vara mot svenska folkets intressen. Men så står också lojaliteterna bara till den rikaste promillen, som bara gynnas av att priser går upp så att de kan låna ut mer genom sitt institutionella ägande och köpa upp allt som vanligt folk inte får råd med.
Ja, usch vad hemskt att regeringen tar hänsyn till försvarets och polisens synpunkter i dessa tider av både evig fred och obefintliga inslag av systemhotande brottslighet. Usch!
“tar hänsyn till försvarets och polisens synpunkter”
Det här är alltså att behandla dem som en remissinstans som man förhandlar och kompromissar med.
“slutgiltiga auktoriteter som avslutar all diskussion”
Det här är vad regeringen gör.
Lite oklart hur du menar. Jag läser din text “Det är förbluffande hur fientliga man kan vara mot svenska folkets intressen.” men förstår inte vem du syftar på?
Det måste väl ändå vara mot de som vill svenska folket ont genom att förstöra vår elförsörjning? Som vill försämra vår försvarsförmåga samtidigt som man förstör elnätet och förmågan att få pålitlig effekt? Dessutom genom att göda utländska aktörer som via subventioner diar skattemedel utan att leverera nytta till folket?
Att vi subventionerar kinesiska företag för att bygga vindkraft som inte är lönsam är på inget sätt nyttigt för svenska folket. Redan nu är det så att elpriset till stor del beror på hur vindkraften levererar (starkt påverkat av vindkraft i Danmark och Tyskland). Blåser det – verken levererar – elen blir gratis. Blåser det inte – verken står still – elen blir snordyr.
Idag levererar vindkraften ~10 % av installerad effekt och elen är snordyr. Vindkraften ej lönsam. I morgon blåser det storm, elen blir gratis och vindkraften är ej lönsam.
Varför vänstern valt denna kulle att dö på är förbryllande. Vad är det i vindkraften som du ser som så bra?
Jag har alltid varit positiv till kärnkraft. Dock tycker jag som elkonsument också det är bra när kineserna tar förlusterna som gör att jag åtminstone får billig el när det blåser.
Jag tror att man bör avvakta med omdömet tills det är dags att riva vindskraftsparkeringa och vi får se om kineserna faktiskt betalar rivning och återställning av marken, eller om de lämnar en springnota efter sig.
Men väljer helt bort att bygga ett billigt energislag som vi massivt har utökat vår elproduktion med de senaste åren och vars problem ständigt blir mindre genom lagringsteknik. Man väljer att istället lajva att man ska bygga, nån gång i nästa generation, ett energislag som aldrig kommer bli lönsamt utan kommer att kräva massiva subventioner för att privata aktörer ska ta i det. Och privata aktörer är de enda som man kan tänka sig ska bygga det, för man är genomkorrupta och vill bara sitta i styrelsen på diverse investmentbolag efter politiken. För att ytterligare rättfärdiga den här politiken gnäller man oavbrutet på att förra regeringen inte fortsatte att om och om igen skjuta upp nedläggningen av föråldrade och osäkra kärnkraftverk från 70-talet.
Men ha det så kul på lajvet.
Vad har du för belägg för att problemen ständigt blir mindre genom lagringsteknik? Hur kvantifierar du “problem” till att börja med?
Jag tänker inte hålla på och tjafsa med dig. Som sagt, vi lajvar att det ska byggas kärnkraft om 40 år istället. Det blir fantastiskt. Låt oss komma samman och aldrig någonsin bygga ny energi i Sverige.
Det byggs ju nya vindskraftsparker hela tiden och mig veterligen har ingen bestämt att det är slut med vindkraft hädanefter, så jag förstår ärligt talat inte vad du gormar om.
Intill hamnen utanför min medelstora svenska stad ligger det just nu hundratals turbinblad och väntar på att transporteras till någon av stålskogarna som håller på växa fram i länets skogar.
Rätta mig om jag har fel, men vindkraft är väl i de allra flesta fall en kommunal eller regional angelägenhet och inte något som regeringen lägger sig i?
Du har fel. Anse dig rättad.
Vänligen utveckla.
Regeringen är yttersta beslutsorgan när byggtillstånd ges. Jämför med högsta domstolen i kriminalfall.
Och hur många gånger har regeringen gått emot kommun och region i frågor om vindskraftsbyggen?
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/regeringen-sager-nej-till-13-havsbaserade-vindkraftsparker
Så det har hänt en enda gång? Jag vet inte om det räcker för att omkullkasta mitt påstående att vindkraft i de allra flesta fall inte är en fråga för regeringen 🙂
Nej det är inte en gång. Bara i min länk är det 13 gånger. Dessutom är det mer regel än undantag att stora infrastruktur- och byggprojekt överklagas till högsta instansen, som är regeringen.
Hur många av vindkraftsparkerna i Sverige har byggts genom statens försorg?
https://svenskvindenergi.org/fakta/tillstand
I de flesta fall är det Mark och Miljödomstolen som fäller det slutgiltiga avgörandet men de flesta projekt stoppas på kommunal nivå. Det är Nimby från alla partifärger.
Det är enbart en regeringfråga när de ska stå utanför kommungränserna till havs.
Tror man att vindkraften ska “dubbla Sveriges årliga elförsörjning inom 5-10 år” så saknar man helt verklighetsförankring tyvärr. Det var sådant nonsens som speds av bland bland anant vår tidigare energiminister. I verkligheten så finns det varken någon ekonmi eller något elsystem som kan hantera detta, utan det är fullkomligt orealistiskt alltihop.
Amen.
Skulle behöva åtminstone trippla dagens installerade effekt på 5-10 år, vilket inte bara är orealistiskt ur elsystemets synvinkel, utan även ur alla andra tänkbara vinklar du kan hitta på.
För mig är det helt otroligt att någon kan vara så indoktrinerad att man tror på detta. Kan inte förstå hur det är möjligt.
“Vindkraft som skulle ha dubblat..”
Nej, nej, nej, neeeej och åter NEJ.
Sverige använder i dagsläget typ 20 GW varje timme. Vi har installerad effekt av vindkraft på ca 16 GW. Problemet är att vindkraften levererar i runda slängar 25 % av installerad effekt.
Så om du ska dubbla elförsörjningen på 5-10 år så behöver du 20 GW till. Vilket med vindkraft (som för övrigt bara är tillgänglig ibland) då kräver ungefär en faktor 4. Dvs. du behöver 80 GW installerad vindkraft extra.
I dag har vi 16. Du tror att vi ska ha 80 till inom 10 år. Även om det skulle vara 100 % effektivitet så behöver du mer än dubbla dagens installerade effekt på ett fåtal år. Totalt nonsens och nys.
Vkv som lades ner beräknades leverera 140 TWh om året.
Sverige producerade 170 TWh. Så okej då. Bara 80%. 🙂
Dessa 140 TWh/år är bara fantasier utan verklighetskoppling. Det går inte att bygga detta av flera olika skäl. 140 TWh/år innebär med havsvindkraft 35 GW ungefär, med en motsvarande investeringkostnad på 1000-1400 miljarder kr (exkl. kostnader för att förstärka stamnätet). Var ska ni ansluta den? Hur ska ni reglera den? Med vattenkraftens 16 GW som idag har svårigheter att hantera existerande 14,7 GW vindkraft?
Man ska också komma ihåg att alla dessa projekt inte är samordnade, utan de är ofta också överlappande så det är inte ens möjligt att bygga allt även om man ville.
När det blåser har vi ju redan bra elförsörjning. Eller menar du att vindkraft är en bra lösning för att hantera dom perioder då det inte blåser?
Visst har Danmark högst andel vindkraft per capita i hela världen? Hur ser deras elpriser ut? Högre eller lägre än Sveriges? Mer eller mindre volatila?
Hilti, hur ser deras frekvensstabilitet ut?
Halva pölselandet stabiliseras av tyskarna och andra halvan av oss.
Kopplar nån av oss ifrån så får de ställa gammeldansken åt sidan illa kvick och starta gasturbinerna.
Så jag vet inte om det är nåt att skryta med om så skulle vara fallet att de har mest vind.
Det finns konstruktiva förslag som utreds. I framtiden kommer regeringen föreslår områden för havsbaserad vindkraft som tilldelas genom ett auktionsförfarande. På så sätt kommer man bort från t.ex. konflikt med försvarsintresse eller särskilda naturvärden redan är utredda.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/12/utredning-foreslar-auktionssystem-for-havsbaserad-vindkraft/
Det kommer dock krävas subventioner om någon ska vara intresserad en sådan auktion.
Det som gick på Ebba Busch blåsning om kärnkraft inför förra valet får skylla sig själv, så naivt. Det var ju bara något hon drog upp från sin hatt för att försöka locka till sig billiga röster.
Långt innan valet så sa alla som jobbar inom området och besitter kunskap att dom planerna var omöjliga och att det kommer bli väldigt dyrt, den som lät sig luras av Tidölaget och lyssnar mer på regeringskåta politiker än experter får skylla sig själv. Tyvärr tycker jag så lyckades ju Tidölaget ta makten på deras lögner på liknande sätt som Trumpen lyckades i USA, även om han är i en helt annan klass.
Så i dagens samhälle så verkar det gälla att ljuga så mycket som möjligt för en stor andel av väljarkåren verkar inte tro på kunskap och fakta
Seså, titta nu på någon Youtuber som talar tydligt och tittar in i kameran och tilltalar dig som om du är en femåring och var glad och nöjd istället. Rösta Tidölaget. Handhjärta.
Det är inte så dumt. Trump har en språknivå i klass med en sjundeklassare och han lyckades åter bli president i USA. https://spraktidningen.se/sprakbloggen/forskare-donald-trump-talar-som-en-sjundeklassare/
Verkar tyvärr var ett vinnande koncept idag då fakta och kunskap är bara en åsikt enligt vår energiminister
Man ska komma ihåg att hälften av väljarna har IQ under 100. Inget fel med det. Det är ens handlingar som avgör ens värde som människa, inte olika mätbara egenskaper.
Trumps genidrag är ju att vända sig till dem och rekrytera tidigare icke-väljare.
Svenska politiker pratar ännu inte till gruppen, men de har sina Youtubers som gör det.
Äsch, handlingar. Det är yttre attribut som avgör människovärdet.
Medelålders vit man på landsbygden med fossilbil är så lågt på värdeskalan man kan komma.
Jag träffas av två och en halv av dem, men man väljer ju själv om man vill se sig som ett offer.
Jag lever och är glad ändå.
“Medelålders vit man på landsbygden med fossilbil är så lågt på värdeskalan man kan komma” – fuck…
Mvh
Från understa platån på skalan
“Det är ens handlingar som avgör ens värde som människa, inte olika mätbara egenskaper”.
Va? Är inte alla människor lika mycket värda?
½🙂
Så vi behöver något radikalare än Tidö som likt Ukrainare och Polacker driver fysiskt möjlig politik och inte bara möjligt-inom-nuvarande-byrokratis-komfortzon politik?
Även Blykalla har som mål att ha en första reaktor igång före 2030. Nu är dessa förvisso väldigt små, men ändå. Samtidigt så väntas Vattenfall de närmaste åren spendera uppåt 200 miljarder kr vart då, jo i utlandet förstås!
I Kanada börjar man snart bygga SMR som väntas stå färdiga före 2030, i Polen så avser man också att bygga sådana utöver de AP1000 som man har kontakt med Westinghouse om. Även där är målsättning kring 2030.
I Sverige så finns ledig kapacitet i elnätet vid bland annat Ringhals, Barsebäck, Oskarshamn och Karlshamn vilket till en började hade varit bra att kunna utnyttja.
Man ljuger inte som politiker. Man förmedlar en vision.
Även kallat fantasifoster.
Relaterat: https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2025/01/ebba-busch-tar-det-forsta-spadtaget-nar-blykalla-bygger-en-elektrisk-testreaktor-vid-okg-i-oskarshamn/
Vi exporterar ju el motsvarande 2 – 5 kärnkraftsreaktorer varje dygn, varför behöver vi då mer kärnkraftverk, det vore ju bättre om dom länder som importerar våran el bygger kärnkraftsverk.
Det sker iofs redan till viss del. T ex Polen har ganska långt gångna planer på kärnkraft längs Östersjökusten (20 mil från Karlskrona).
Det är rätt många kärnkraftverk på gång runt om i världen. Det är väl främst Sverige och Tyskland som gått i motsatt riktning här i Europa.
“Rätt många” kan ju diskuteras… 62 stycken, varav merparten är i Kina och några övriga “pågående” har varit pågående i upp till 40 år.
Eftersom vi har effektbrist och denna förväntas öka kommande år. SvK har tydligt påpekat behovet av att bygga ny planerbar kraftproduktion i södra Sverige.
Att komma ihåg är att elpriserna under förra året var dom näst lägsta på 10 år, och i år förväntas dom vara lägre. Gör som bloggaren och även jag och utnyttja elpriserna.
Dock verkar vår överman finnas här. Han betalar 0 kr per år för sin el till hus och elbilar inklusive elnätsavgifter https://news55.se/privatekonomi/han-har-tva-elbilar-och-bubbelpool-men-betalar-inget-for-sin-el/
“Som IT-chef med elbil och hemmavarande barn visste han att det skulle bli tufft för elräkningen.”
Är IT-chefer extra stränga mot stackars elräkningar? Eller är det kanske barnen som kivas?
Säger inte att han har fel men han verkar ha rejält med pengar. Inte it-chef utan säljchef (antar att ai-genererade artiklar tappar information när de kopierar artiklar). Byggt ett sprillans nytt hus och nu ska han bygga ett ännu större hus
” nu ska huset säljas.
Anders har ny sambo med barn och den nya familjekonstellationen med fem personer behöver ett större hus. Detta kommer att bli ett energioptimerat boende med extra allt, lovar han. Bergvärmepump, superisolering, dieselgenerator för reservkraft. Plus allt han har i dag.”
Det handlar snarare att optimera kassaflödet än att det är någon slags vinstmaskin och man behöver lägga upp X antal miljoner för att nå dit, få förunnat.
Verkar vara något fel på bloggarens prisuppgift för SE1. Jag ser €49/MWh på Nordpool eller 55,63 öre/kWh på elbruk.se (varierar några öre beroende på vilken svensk sida man kollar på, antagligen beroende på €/SEK-kurs).
Ingen ko på isen här uppe vad gäller elpriset m.a.o. Om man nu inte har timpris och förbrukar en massa el mellan kl 10-15, då är priset över en krona.
Uppe i 421 öre i eftermiddag i SE1 och SE2
Jag är inne på Nordpools hemsida. Min data är inte bättre än Nordpools. https://data.nordpoolgroup.com/auction/day-ahead/prices?deliveryDate=latest¤cy=SEK&aggregation=DeliveryPeriod&deliveryAreas=SE1,SE2,SE3,SE4
Det hela är egentligen ett Tyskt problem som landat i Sverige.
Ja, till stor del. Men svajiga elpriser har också med valet av energislag att göra. Sen går det att lösa det på lite olika sätt.
Kan man räkna hem en batteriinvestering i en vanlig villa, förbrukar ca 18MWh/år, har solceller och elbil. Någon som har räknat?
Om man har sin förbrukning per timme, samt elpriset per timme för ett helt år borde man ju kunna köra en simulering, men det verkar ju minst sagt besvärligt. Men någon borde ha skrivit detta program?
Ett sådant program borde kunna beräkna hur stort batteri man behöver, och vad man kan tjäna.
Not: Att använda bilbatteriet funkar ju inte om man tar bilen till jobbet på dagarna. Kanske ett alternativ som pensionär.
Jag gjorde som bloggaren rekommenderar, kontaktade Hemsol via länk till hemsida. På deras site fyller du i ditt hushålls alla data. Invänta därefter fyra olika offerter (och 4 mobilsamtal). Allt skedde och var klart inom 2-3 dygn. Offerterna är oftast giltliga ca två veckor.
Som batteriägare tjänar man mest på stora fluktuationer på elmarknaden. Du har också kraftigt avtagande marginalnytta på större batteri, en stor del av inkomsten kommer från frekvensbalansering (ja även nu efter att priserna på detta rasat) och det styrs av kapaciteten på batteriets inverter snarare än batteriernas lagringskapacitet. På sommaren förbrukar en villa kanske 5 kWh per dygn och har man en riktigt stor anläggning så kan man troligtvis inte snurra denna tillräckligt effektivt sommartid.
Så är du ute efter ren avkastning på investerat kapital ska du 10/10 installera ett batteri med liten kapacitet och matchande inverter, exempelvis för Tibbers marknadsförda lösning Homevolt den minsta modellen på 6kWh.
Personligen nöjer jag mig med break even (jag har ett större batteri), tycker det är kul att kunna diversifiera investeringar på börsen med denna typ av reala investeringar som sänker mina fasta kostnader, men tror och hoppas såklart att det ska bli en okej avkastning på det hela efter 10 år.
Då har jag redan ett energieffektivt och välisolerat modernt hus. Hade jag haft en dragig 70-talskåk byggd för en tid där det är billigare att köpa el än takisolering så hade jag lagt pengarna på annat än ett batteri. Batterier är mer en lösning för hus som inte har några övriga energibesparande hål kvar att täta.
Så länge staten sponsrar med 60 öre per såld kWh (dvs året ut) finns det ingen ekonomisk anledning att investera i batterier. Efter det är det möjligt att man kan räkna hem det på 10 år – dvs livslängden. Sen när de nya elnätstarifferna kommer (senast 2027) kanske det kan ge en liten knuff till i lönsamhet, eller så knuffas det åt andra hållet. Svårt att säga utan att veta hur de ser ut.
För egen del kommer jag nog skaffa batterier till mina solceller någon gång under 2026. Då blir det Homevolt eller liknande som tillåts vara placerade utomhus.
Hemsol själva skriver att batteri inte är lönsamt idag. https://hemsol.se/solceller/solcellsbatteri/
Är det lönsamt att investera i ett solcellsbatteri?
Nej, idag är det tyvärr inte lönsamt att investera i ett solcellsbatteri. De vinster du kan göra med batteriet är inte tillräckliga för att batteriet ska vara ekonomiskt lönsamt. Används det för att öka egenanvändningen av solel ligger återbetalningstiden för solcellsbatteriet på 46 år och uppåt.
Det finns ju egentligen inget som heter solcellsbatteri, men det är komplicerat att räkna ut om ett batteri är lönsamt eller inte då det kan användas på många sätt. Nu under vintern kan man kapa pristoppar, köpa billigt och sälja dyrt, det går även att kapa effekttoppar nu när man börjar få betala för effekt också. Men det är inte helt enkelt att styra och det går inte att planera hur det ser ut ett par år fram i tiden heller
Ödrift (egna batterier med dygnskapacitet) vid ett strömavbrott är inte att förakta om man bor ensligt under kall årstid. Just då känner du mervärdet.
Det är en annan typ av installation, som bland annat kräver egen jord.
Just för hålla värmen i huset vid ev strömavbrottså vet jag inte om batterier är en så bra idé, då är det mer lönsamt att investera i en vedeldad kamin av något slag. Och då någon som klarar lite mer än några timmar trivseleldning varje dag. Många kaminer är ju inte gjorda för dygnet-runt eldning, ett misstag vi gjorde och upptäckte efter val och installation av kamin.
Vi har ödrift med batteri till vår solcellsanläggning. Men bara ett 10 kWh-batteri. Om vi skulle valt batteri i storleksordning att kunna hålla huset varmt i flera dagar (och vår vanliga elkonsumtion), så skulle det blivit en oerhört stor och dyr batterianläggning. Detta trots att vi har nybyggt hus med energiklass B som jämförelsevis inte drar mycket el jämfört med äldre hus (vi förbrukar ca 8700 kWh el per år, inkl hushållsel). Solceller hade vi redan från början, men när kriget bröt ut bestämde vi oss för ödrift som en del i preppingen. Vi ville ha el till kylar och frysar även om det blir flera dagars strömavbrott av olika anledningar. Eftersom vi är självförsörjande på grönsaker så känns det gött att inte behöva bekymra sig om mat om något händer. Skulle strömavbrottet vara i mer än 6 dagar så tar även vårt batteri slut. Såvida det inte är sommar och batteriet fylls på dagtid när det är sol. Men vi fick välja mellan att ha en megabatteripark för att kunna fylla hela vår vanliga elkonsumtion, eller begränsa oss med det nödvändigaste. Det är ändå trots allt uppvärmning som drar mest ström. Vi kommer få elda några timmar varje dag, och låta huset bli nedkylt däremellan. Vad jag förstår så ska det dock kunna gå att elda igen om man haft lika många timmars uppehåll med eldandet, som man eldade innan dess. Men man får vara försiktig.
Vi fick byta vår växelriktare, och jorda och allt vad de gjorde. Allt som allt kostade installationen (inkl jordning), ny växelriktare, och 10 kWh batteri ca 90 000 kr. Och det var efter grönt avdrag. Notera att solcellerna hade vi redan. Så man får hosta upp en ansenlig summa om man vill ha batteri som klarar några dagars uppvärmning. Jag kollade vår elförbrukning igår, ett par minusgrader ute- vi gjorde ändå åt 40 kWh, trots att vi inte är några jätteförbrukare. Så ödrift för att hålla värmen hade jag nog inte övervägt. Vi fick välja ett rum i huset där elen skulle fungera vid strömavbrott, resten slås av per automatik. Så matlagning mm får ske med hjälp av trangia som alla andra. Men vi har ett rum där vi kan ladda mobiler etc, samt att kylar/frysar fungerar som vanligt.
När jag flyttade hit hade Ellevio precis tagit över nätet efter ett misskött kommunalt elnätsbolag.
Det var rätt regelbundna avbrott
Men. Ellevio har ju ett ansvar att leverera el, och säga vad man vill om dem, men de har investerat en jäkla massa här ute trots att mängden abbonenter inte är enorm.
Ödrift skulle jag kanske satsa på om jag bor ensam mitt i skogen eller på en ö. Annars är det bättre lita på nätägaren.
När jag flyttade in för 6 år sen kanske vi hade upp mot 10 avbrott per år. Där det kunde vara nått som varade 12 timmar.
Sen var det för två år sen en omgång när det var rejält stökigt med återkommande avbrott. Då la Ellevio ut närmare 20 miljoner på att bygga om en trasig del av nätet. Man har även dragit en “cirkel” runt oss så att vi kan få ström från flera håll vilket gör att avbrott varar ett par minuter innan omkoppling skett. Nu är “svaga” länken att vi har rätt långa luftledningar runt som påverkas vid snö och vind. Men avbrotten är nere i minuter istället för timmar.
Bloggaren har väl fått rätt mycket omdraget i närheten av samma bolag.
Dvs. Man ska mycket till prepper för att lägga ner de pengar som behövs för ödrift.
Jag tror mer på bloggarns demonstrerade lösning. OM man behöver driva företag hemma lite mer kvalificerad batteribackup för driva arbetet. kompletterat med kamin för att få värme.
För övrigt. V2L via elbil är magiskt. Jag har i princip 50 kwh (innan det är dags åka ladda bilen nånstanns) tillgänglig el med 3200 kw/16A maxlast. Ren sinuskurva.
För att få samma kapacitet från en batteribank/generator är det 150.000+
Så det är helt klart en bra faktor att ta i beaktning när man köper elbil. I princip alla moderna stöder detta.
Jo, jag håller med dig. När det gäller att preppa till vardags för normala strömavbrott så är vår lösning overkill. Kyl och frys håller ju oftast kapaciteten de timmar det varar innan strömmen är tillbaka igen. Men vi tänkte på i händelse av krig, vad händer då? Vi ville inte chansa att vänta ett par år tills vi såg hur det utvecklade sig, med tanke på hur jättelång väntetid det blev för de som ville installera solceller när elpriserna stack iväg. Då är det redan för sent när behovet väl finns.
Nu har vi ändå fått kvitto via Lars att elnätet/infrastrukturen fungerar hyfsat i Ukraina trots kriget (om jag förstått det rätt), så det må ha varit overkill i det syftet också. Men jag känner mig ändå tryggare med vetskap att vi klarar oss om de inte är lika bra här som i Ukraina på att upprätthålla infrastrukturen. Dessutom har jag nära och kära (och även min egna astmamedicin, även om den inte är livsviktig men nödvändig för livskvaliten) som har livsviktiga mediciner som kräver kylskåp, och det känns gött att det är ordnat oavsett vad som än händer.
Det är förmodligen inte lönsamt att investera i solceller heller.
Fast vi hade ganska bra tur med våra solceller. Kanske inte fått igen hela beloppet, men en del av det. Vi band nämligen elpriset på 3 år när det var relativt billigt (innan det fullskaliga kriget bröt ut), och fick rörligt pris på det vi sålde. Det gjorde att det tillgodo vi hade redan sen innan när vi producerat på sommaren-det byggdes upp till ett gigantiskt tillgodo att använda på vintern. Vi hade inte en enda elhandelsfaktura på över 3 år från hösten 2021 ungefär. Det var inte längesedan vi började få fakturor igen, och det är lite surt 😅 Men om jag höftar till de besparingar vi gjort på 3 år (om vi tittar på vinterpriser när vi använt den mesta av elen vi konsumerar) så är det en ansenlig summa eftersom vi konsumerat ca 26k kWh på 3 år. 26k kwh i vinterpriser på nån krona eller mer per kwh (vintern 2022 så var det ju uppe i flera kronor per kwh vill jag minnas?) så har vi kommit undan bra, och fått tillbaka minst 30-40% av solcellskostnaden redan.
Givetvis så är även det bundna elpriset delaktigt i att vi kommit undan utan några fakturor. Så ja-tur.
Nu var det några år sen, men vi beställde solceller i samband med att vi beställde och byggde huset 2019. Då var inte priserna så höga, och det måste ha varit att det blev billigare att installera när de ändå byggde huset. Jag kommer inte ihåg några summor (runt 70-80 efter grönt avdrag) men vet att jag höll på att tappa hakan när andra berättade vad de fick betala för sina installationer jämfört med vad vi betalt (men jag tror det var då installatörerna höjde sina priser kraftigt pga efterfrågan).
Oavsett så bestämde vi oss och beställde vi våra solceller långt innan det var höga elpriser. Då pratade man inte om solceller som något man gjorde för snabb lönsamhets skull. Mer som att man får igen det i det långa loppet som en långsiktig investering, och att det var trevligt att producera en del av sin egna el som försäkring för det oförutsedda. Jag var nöjd med beslutet då, och ännu nöjdare idag!
De som köpte bitcoin tidigt och behöll dem tills nu är förmodligen inte särskilt ledsna nu heller.
Du drog en chansning och den gick hem. Bara att gratulera.
Oavsett om det är bitcoin eller solceller man satsar på nu så är framtiden oviss om man får tillbaka sina pengar.
Båda är för hög risk för min smak och det är också mitt råd till andra.
Kommer MP vara ett riksdagsparti om två val?
För miljöns och klimatets skull får vi hoppas att de åker ur.
Ja. i faktisk påverkan på klimatet får man nog ställa dem som lika klimatfientliga som SD
Med största sannolikhet, då klimatförändringar kommer bli mer och mer påtagliga.
Vi har redan passerat 1,5 graders uppvärmning. Apokalypsen är redan här.
Finns en rätt stor risk att en stor del av väljarkåren kommer fortsätta att titta ut genom fönstret och se samma utsikt som igår och fortsätta i invanda mönster.
Det behövs bara 4% för att vara ett riksdagsparti.
KGB: Utan minsta tvekan svar JA! … Dessutom med en realistisk pragmatisk inställning till behovet av kärnkraft… och i storleksordningen 6% eller däromkring av rösterna ungefär av samma storleksordning som V och båda dessa ingående i en regering ledd av Socialdemokraterna som ett 35%-parti.
Tycker de dansat nära 4% spärren ett tag. Å andra sidan åker väl L eller KD ut innan.
@Cheifen – fan, som taget direkt ur en Stephen King roman…
Går faktiskt en tvinnad kopparvajer ftån min mätartavla rakt ned i torpargrunden. Praktiskt för elektroniken även vid åsknedslag. Haft tur, hittills bara en utslagen Apple Nätverksrouter/timemachine. Hårddisken gick att skruva ut efter överslag och rädda innehållet.
Behöver dock mätas upp om den duger för ödrift. Dessutom sitter den kanske på fel sida om mätaren.
Erkänner (hyfsat anonymt inloggad) att manuella vred /omkopplare finns på huvudströmmens matning till elmätare. Likaså vid batteripacket finns manuella vred 0-1 etc. Ödriften (på Orust) är testad, och dygnskapacitet finns. Jordspettet i urberget når spricka till vattenåder. Fukt i torpargrunden finns.
Ska man ha ödrift ska man göra det på rätt sätt. Nu är risken att du vid strömavbrott glömmer att koppla bort dig får elnätet när du slår på ödriften. Elnätsteknikern som felsöker nätet några hundra meter bort riskerar att dö pågrund av din ödrift.
Finns dock inte gränsvärde för jordtaget enligt föreskrift. Däremot har i vissa fall nätägaren synpunkter.
Man får ändå ge en eloge till Ebba Busch och regeringen att de ändå verkar göra ett försök med kärnkraft. Friskt vågat liksom. Men den krassa verkligheten har kommit ikapp, och jag tror personligen inte det blir någon kärnkraft, bla för att det helt enkelt är för stort att ta i. Framtida energiproduktion kommer främst vara sol och vind kombinerat med batterier. För att det är lättare att driva igenom helt enkelt – stoppa in en miljard och ett par år senare har du åtminstone en massa nya kilowattimmar. Bra mycket enklare än att försöka stoppa in hundratals miljarder för att några årtionden senare få ut en hiskelig massa kilowattimmar.
Om 60-öringen tas bort och småskalig elproduktion börjar betala för att mata ut el på nätet, förändras lönsamheten drastiskt. Även investeringsstödet till solel kommer att minska, och det dröjer nog inte länge innan det minskar för batterilagring också. Den enda lönsamma strategin framöver blir att använda så mycket egenproducerad el som möjligt för att spara på inköp. Batterilagring kan hjälpa, men återbetalningstiden riskerar att bli mycket lång (30–40 år), särskilt eftersom många har låg dagförbrukning när solproduktionen är som störst. Framtiden för småskalig elproduktion verkar därmed osäker.
Om man underlättar och på sikt integrerar alla elbilar och hembatterier i lastbalanseringen, skulle behovet av kärnkraft minska. Men det är väl ingenting Tidölaget vill.
Verkar som om kraftbolaget Fortum ser slöheten och risken i politiken och nu försöker bygga pumpkraftverk som ett sätt att mitigera vind och sol: https://www.nyteknik.se/energi/fortum-satsar-pa-fler-pumpkraftverk-viktig-flexibilitet-i-elsystemet/4331296