Artikeln innehåller annonslänkar för Tibber och Hemsol.
Börserna i de asiatiska tidszonerna är positiva och kronan stärks, men den ständige permabjörnen Peter Malmqvist säger att börserna kan krascha 30 eller 40%. Uppgifter en om statlig styckning av Internetjätten Google via de amerikanska antistrustlagarna cirkulerar igen. Elpriserna är idag skyhöga, och det inkluderar i den norra rikshalvans elprisområden SE1 med dygnets högsta pris och SE2, då vi fått vinterväder i landet om därmed importerar europeiska elpriser, där Norrland kan tacka Tidölagets nya elprismodell.
Stockholmsbörsen backade med -0.12% för storbolagsindex OMXS30 och -0.40% för OMXSPI igår. Kronan stärks dock både mot dollar och euro, där den ena nordamerikanska dalern går ner till 10:91 SEK och euron till 11:55. Samtidigt stiger guldet igen efter några dagars konsolidering och hittas nu på 919:- SEK per gram.
Borta i USA gick S&P-500 +0.39% och Nasdaq 100 +0.71%. Bäst inom FANANGST var presidentwannabeen, vatniken och sydafrikanen Felon Muskovitjs Tesla med +5.62%. Sämst gick Nvidia med -1.29%.
Google gick +1.63%, men det har nu återigen dykt upp uppgifter att USA kommer använda antistrustlagarna för att splitta upp Google och att justitiedepartementet nu vänt sig till domstol för att tvinga Google att sälja av sin webläsare Chrome, för att minska bolagets monopolliknande situation på sökmotormarknaden. Beskedet om detta kommenteras inte av justitiedepartementet och uppgifterna kom till Bloomberg efter börsens stängning. Chrome är det mest använda webläsaren i USA, men inte bland bloggens läsare där 444 fler läsare använde Apples Safari under gårdagen. Det inkluderar att ca 12% av iPhoneanvändarna på bloggen använder Chrome.
USA har splittat upp bolag förr. Klassikern är Rockefellers Standard Oil, som delades upp de sk Seven sisters, som finns än idag. Till skillnad mot i Sverige så tillämpas antimonopollagar och det kraftfullt, även om det förstås blir en juridisk process.
Amerikanska långa räntor är rätt stabila för andra dagen på raken.
Borta i de asiatiska tidszonerna går ASX 200 +0.89%, Hang Seng +0.34%, KOSPI +0.12%, Nikkei 225 +0.51% och Straits Times +0.74%.
Permabjörnen Peter Malmqvist är ute igen och pratar om en börskrasch på 30% i USA och 40% i Sverige på grund av USA:s statliga underskott som kommer översvämma marknaden med obligationer. Läs mer hos EFN.
Fördelen med att vara björn är att man alltid får rätt till slut, även om det går över inom ett år. Konjunkturcykeln är sådan att börsen säkert kommer krascha. Efter högkonjunkturen. Inte omöjligt med nedgångar på 30-40% då. Men innan dess kanske börsen stigit med 50%, och sedan återhämtar sig börsen efter kraschen på 1-2 år. Det är det där med tid på marknaden kontra timing.
Jag håller fast vid min konjunkturmodell, och den är inte i närheten av att säga att det är dags att gå ur börsen. Sedan kan det komma krascher i en uppåtgående trend, jmf Asienkrisen 1998 för alla oss som var på börsen då.
Elpriserna blir skyhöga i hela landet idag nu under Tidölagets nya elprismodell. Ja, Tidölaget hade möjlighet att stoppa prismodellen, men gjorde inte det. Sverige importerar nu el, då det till alla energiexperters och politikers förvåning blivit vinter med med minusgrader och sådant där.
Elpriserna blir i själva verket högst för en enskild timme i SE1 med 191 öre per kWh,medan priserna toppar på 189 öre i SE2, 187 öre i SE3 och 185 i SE4. Snittpriserna ser lite annorlunda ut med 129 öre i SE1, 127 öre i SE2 och 140 öre i SE3, samt 139 öre i SE4. Lite spridda skurar alltså.
Påminner om timprismätning via Tibber, som just nu har erbjudande om tre år fri månadsavgift om du har elbil eller laddbox som stöds av Tibber, eller solceller på taket (reklamlänk). Erbjudandet gäller till och med 30:e december och med månadsavgiften på 49:- SEK är det värt 1 764:- SEK på 36 månader, och är dessutom utan bindningstid. Vilka laddboxar eller elbilar som stöds kan du se här (reklamlänk). Ska nog byta själv från Södra Medlemsel faktiskt. Med Tibbers Grid Rewards kan man med rätt laddbox rent av få betalt för att ladda elbilen för att balansera elnätet vid kraftöverskott. Längre fram ska Grid Rewards även komma för integrerade elbilar som Tesla, oavsett laddboxens märke. Laddboxar som idag kvalificerar för Grid Rewards är Charge Amps, Easee, go-e, Wallbox och Zaptec.
Vår solkraft producerade 11 kWh igår och med strålande sol även idag så lär det se liknande ut idag, rent av bättre.
Vill du beställa solkraft, ta in offerter via Hemsol som ska ge dig en eller flera offerter från olika leverantörer till din villa, lantbruk, företag eller bostadsrättsförening (annonslänk).
Det är fortfarande november och elpriserna visar hur det kan bli i vinter om det vill sig. Nya elprismodellen är ju inte testad i verkligheten, så vi får se. Och det kommer bli kallare, och de kallaste dagarna sammanfaller oftast med vindstilla.
Just nu producerar vindkraften 4.2% av Sveriges kraft. Vattenkraft står för 59.1% och kärnkraft 29.0%.
Ska man måla fan på väggen så finns det hela tiden ett stort lågtryck och ett stort högtryck på norra halvklotet. Parkerar sig lågtrycket över Sverige på sommaren får man en kass och blöt sommar, om högtrycket parkerar sig här får man sommaren 2018. Och när högtrycket parkerar sig över Sverige på vintern får vi en sk 10-års eller 100-årsvinter.
Tack och lov hamnar dessa (förenklade) väderfenomen oftast någonstans av norra Kanadas ödemarker eller Alaska, Grönlands inlandsis eller norra Ryska Federationens ockuperade provinser. Sverige och Norden är ju rätt litet så sannolikheten är inte så stor att det hamnar här, och det är inte alla år som det parkeras permanent heller.
Men plötsligt händer det! Och när det händer kommer alla klimatister eller deras svurna fiender vetenskapsförnekarna ut och direkt drar slutsatser om klimatförändringarna när de inte kan skilja på klimat och väder. Skölj, upprepa tills nästa år. Påminner för övrigt om kommentarsreglerna att vetenskapsförnekande leder till kickbanning. Bara för att du avskyr vänsterfolk och avskyr klimatpolitiken och dess agendor blir inte vetenskapen felaktig. Skilj på vetenskap, person och politik.
92 kommentarer
Strax efter 6 i morse var elen dyrare i område 4 än i Tyskland, och då gick det export av el från område 4 till Tyskland.
Det är något fundamentalt fel i systemet. Område 4 riskerar att av Industrialiseras och avfolkas.
Möjligen avindustrialiseras, men avfolkas är nog osannolikt. Det är rätt behagligt att bo i Skåne.
Finns bara tre årstider i Skåne. Vår, sommar, höst och höst. Där hösten är ett enda långt blåsigt surt kustklimat.
Har därför flyttat till upp till Värmland för att ha större chans till fyra årstider…….. Glömde dock bort att världens 26:e största sjö ligger där…… Attans
Finns en snörelaterad orsak till att de flyttade Svenska Rallyt norrut.
Då Tyskland bara har ett elområde så blir det så här.
De importerar dyr el från SE4 och slår sedan ut priset på hela Tyskland. Om de hade haft t ex en zon i norra Tyskland skulle det varit lika dyrt som i SE4 eller högre.
Optimering av flödet är själva förklaringen, och det är så att säga by design att flödena ibland går åt fel håll. Syftet är att optimera flöden, inte pris.
Tycker vindkraftsivrarnas “Det blåser alltid någonstans” verkligen visar sig från sin bästa sida idag.
I Sverige ger den 4,2%, Danmark hela 17% (hisnande 388mW…), Norge 3,3%, Finland 8% osv. Det är rent löjligt små mängder vindel som produceras men desto mer värmekraft. Och det här är ju långt ifrån en ovanlig dag vädermässigt.
Kommer svida i lädret i vinter!
Strikt talat blåser det alltid någonstans. Problemet är att det inte finns någon vindkraft där.
Det är ju det sol och vindarna vill åtgärda genom att bygga vindkraft överallt.
Frågar åt en vän:
Om vindkraften är hälften så dyr att bygga per producerad MWh men man behöver mer än dubbelt så mycket är den då billigast?
Jag avser att det t ex blåser i Stilla Havet.
Är allt bra med dig annars? Du verkar passerat över gränsen för haverism.
Det är väldigt lönsamt att bygga om det behövs dubbelt så mycket. Om vi utgår från den gamla devisen att priset sätts efter tillgång och efterfrågan så kommer väl inget kraftslag någonsin bli lönsamt ju närmare överskott vi kommer?
“Chrome är det mest använda webläsaren i USA, men inte bland bloggens läsare där 444 fler läsare använde Apples Safari under gårdagen. Det inkluderar att ca 12% av iPhoneanvändarna på bloggen använder Chrome.”
Det är väl just sök-funktionen som är problemet. Google har nästan totalt monopol då sökningarna i Safari också går via Google. Man kan välja andra sökmotorer i Safari men Google är default och Google betalar rätt stora pengar för att vara standard sökmotor.
https://www.businessinsider.com/google-apple-iphone-search-engine-safari-deal-20-billion-2022-2024-5
Google betalar 20 miljarder DOLLAR – dvs runt 200 miljarder per år för att vara default sökmotor i Safari.
Om man ser det tekniskt så skulle det kunna vara ett stort problem att så många webbläsare är baserade på samma plattform (Chrome/edge/opera/????).
Det är väl bara safari och Firefox som utgör någon volym utanför. Vet inte varför det känns obehagligt men jag har aldrig uppskattat för många ägg i en korg (Delad sårbarhet/dödar innovation/de facto standarder utan standardiseringsarbeten – fan vet)
Väldigt många webbläsare är baserade på Apples WebKit, t.ex. Chrome.
Lyssnade på P1 på väg till jobb. Det sas att dollarn stod högt pga Donald Trump och “starkare amerikansk statistik på ekonomisk aktivitet”. Ett kort omnämnande om att FED inte verkar avisera fler räntesäkningar.
Den sistnämnda förklaringen känns ju enklare annars då riksbanken sänkte dubbelt och aviserar fler sänkningar mot FEDs enkla sänkning förra veckan. Trenden har varit tydlig sen ECB och riksbanken har varit mer öppna för att sänka räntorna i slutet på septermber. Vad missar jag?
Förra veckan ska vara 7 november.
Att USA har gått bra senaste året och att USD legat mellan 10 och 11 sedan kriget startade? Just nu stod den i 10,93. USD vs EUR har ungefär samma utv.
Tips: somna om och säg till när den ligger på 12.
Märklig otrevlig ton. Skulle vilja se dig tala med mig så irl.
Jag skrev om det som hänt sen slutet på september.
Mindre rönteskillnader har i praktiken inte så stor betydelse för växelkurser, ungefär som att fundamenta inte alltid har så stor betydelse för aktiekurser. Istället styrs valutakurser mycket av valutaflöden, tex handel och investeringar.
Köper att det kan vara så och att det tydliga mönstret mellan skillnader i svenska räntan och amerikanska räntan historiskt kan vara en följd av andra faktorer. Men det är ändå väldigt tydligt mönster.
Nordnorge står fortfarande emot de höga elpriserna. Får se om den nya prismodellen skyddar oss genom hela vintern.
Kan någon vindkraftsförespråkare förklara för mig poängen med att bygga mer vindkraft? När det blåser mycket är det ju redan så överetablerat att priset går ned emot noll och när det inte blåser som idag hade det ju inte hjälpt mer än marginellt. Det enda ny vindkraft verkar göra är att öka nätavgifterna och göra kalkylen för planerbar kraft som vi faktiskt behöver svårare då de måste gå med minus delar av året.
Endaste icke fossila energiproduktion som väl faktiskt kan samarbeta med vindkraft är vattenkraft men där sitter väl ett hundratal miljöpartister som arbetar heltid på dina skattepengar för att förhindra vidare utbyggnad, så verkar ju inte ske något på den fronten heller.
Går fortare att fylla Wunderbatterierna då som skall leverera el under de tydligen rätt långa perioder av mulet och vindstilla som uppstår.
Säger vem då? Batterier är bara till för att stabilisera nätet under de minuter det behövs.
Många beslutsfattare och MP-folk tror tyvärr fortfarande på fullaste allvar att vi kan använda batterier till att hantera vindkraftens variationer över veckorna…
Rikki försökte sig nog på sarkasm?
Lurigt att se i deadface text.
Sarkasm.
Naturligtvis är inte batterier realistiska annat än för kortvariga toppar.
Ett liknande batteri fast lagrar värme i form av vatten istället. Förut eldade man olja för att klara av toppar nu en ackumulatortank istället.
https://www.luleaenergi.se/produktion-och-infrastruktur/fjarrvarme/energilagret-som-moter-framtiden/
Att värma 3×10^4 kubikmeter vatten från 6 till 96 grader kräver 3136 MWh. Det motsvarar 15 min av Sveriges totala elkonsumtion. Behövs rätt många ”vattenbatterier” för att få någon systeminverkan. Sen är ju verkningsgraden låg om du vill konvertera 0-96 gradigt vatten tillbaka till el igen.
Smält salt är betydligt bättre som energilager. Gärna kombinerat med en högtemperaturs kärnkraftsreaktor.
En fördel, om än marginell, jag kan komma på är att kraften blir väldigt mycket svårare att slå ut i krigstid. 100 tals vindkraftparker kräver mycket mer ansträngning att slå ut än typ 5 stora transformatorer till kärnkraften. Nackdelen är att varje park genererar förhållandevis lite el
Även vindkraftsparker levererar ut till nätet i en eller möjligtvis nån mer, knutpunkt så det är lika lätt att slå ut.
Vindkraft är MER beroende av elnät än kärnkraft, inte mindre. Därtill så kan man inte köra vindkraft i ö-drift, och död-nät start är svårt att hantera med mycket vindkraft.
En konkret fördel med att bygga med vindkraft är att man slipper tömma vattenkraftsdammarna lika fort under vintern.
Allra helst borde därför mer vindkraft mötas av större dammbyggen så det går att lagra mer. Men dammbyggen är ju i praktiken det mest miljöovänliga som vi kan ta oss till, åtminstone lokalt, så det vore knappast populärt.
Tigerman, i tanken är det så. I verkligheten är det så att den reglering som krävs nu med andelen vindkraft vi har är mer påfrestande vilket sliter mer på kraftverken. Myntet har två sidor.
Absolut, I teorin hade det varit den bästa lösningen men i god ordning så är ny vattenkraft inte särskilt miljövänlig alls.
Det sagt så mpste vi väl vara lite positiva till framtiden. Utvecklingen går framåt och någon form av *energilagring* ter sig som ett måste för framtiden.
Om man I perioder kan producera el för ynka ören när det är sol och vind så vore det direkt korkat att inte ta till vara på det. Om lösningen är vattenmagasin, saltbatterier, vätgas eller vad det nu blir återstår dock att se
Det verkar väl finnas något slags “vision” från vissa industrier i alla fall att använda överskottselen till att producera vätgas? Återstår att se om den saken blir verlighet men det ska väl gå åt en j-a massa vätgas till det fossilfria stålet som ska frälsa oss…
Hur mycket energi går åt för att göra vätgas?
Det går åt ca 50 kWh för att producera ett kilo vätgas.
1 kg vätgas ger 33 kWh energi, vilket räcker till exempel för att köra 10 mil med en bränslecellsbil.
Det är även en “skitgas” att hantera och lagra. Kräver svetsskarvar och utrustning av en helt annan kvalitet än finns i volym idag
Vill påminna om att vi knappt kan hantera fordonsgas i nuläget utom i specialfall.
Vätgas är 10 ggr mer komplex att hantera och kapitalkostnaderna kommer vara preventiva nu när vi inte längre har en nollränteekonomi.
Detta har ju sågats rejält av ekonomer och de flesta storskaliga projekt har lagt på is. Tror inte det blir annat än ett komplement tills det eventuellt kommer bättre teknik.
Frågan är nog- vilket snitt pris på el krävs för att nybyggda vindkraftsprojekt kan bli lönsamma under sin livslängd?
Generellt sett har bedömningar visat att ett snittpris på el i intervallet 40–60 euro per megawattimme (MWh) ofta är en riktlinje för att uppnå ekonomisk lönsamhet för nya vindkraftsprojekt i Europa. Marknadsdynamik är ingen naturlag…
Handlar mest om känslor och ideologi. Den ena sidan förespråkar kärnkraft, då förespråkare den andra sidan vindkraft för ideologiskt kan man aldrig “hålla” med. Lönsamhet uppstår genom gröna subventioner, vinsten från skattemedel hamnar i fickor på utländska riskkapitalbolag vilket man anser är helt ok när det gäller grön teknik men inte friskolor.
Vindkraften producerar kraft motsvarande några få procent av den totala installerade effekten vind-el.
Vi behöver mer kraft som producerar även när det vindstilla, snarare än mer kraft som inte producerar när det mojnat.
Och argumentet “det blåser alltid någonstans” är – som nämnts – inte hållbart. Även om det blåser någonstans så produceras det ingen el där, och/eller så kan elen inte distribueras dit den behövs.
Kan någon förklara för mig vilken energiproduktion som blir lönsammare ju lägre elpris vi har med den prissättning vi har idag? Har man inte ett “baspris” för vad vindsnurra, solcell, vattendamm, kärnkraftverk, cykeldynamo kostar att bygga och drifta så ser jag ingen som törs satsa på att öka elproduktionen.
Ja, en förutsägbar och stabil elprisnivå bör vara i allas intresse, både för hushåll och företag. Innan avregleringen av elmarknaden på 1990-talet var elpriserna mer stabila och förutsägbara, eftersom de styrdes av statliga företag och planerades utifrån långsiktiga behov. Nu är det rena vilda västern, hushålls konsumenter blir största förloraren, vi har inget förhandlingsutrymme, eller något att sätta emot slutpriset…
Vattenkraften (i Sverige) kan inte byggas ut tillnärmelsevis så mycket att det gör nån skillnad på elpriserna. Det finns inte så mycket outbyggt att använda, om vi talar om att bygga ut nya älvsträckor.
Det som kan göras är att öka maxeffekten i befintlig vattenkraft, och det pågår. Det gör att vattenkraften blir bättre på att parera bortfall i annan produktion.
Hej!
Skulle inte bloggaren kunna beskriva tillvägagångssättet för att ta ut data till konjukturmodellen och hur det sedan analyseras? Skulle vilja uppdatera månadsvis
Missat att uppdatera, får försöka hinna med.
Och avbrottet på Forsmark 3 förlängs till 28:e januari.. aj aj aj aj
Även Olkiluoto 3 i Finland är nere pga reperation “Power plant owner TVO said on Monday that the unit would be back on line later in the day, but later backpedalled, saying that fixing it would take longer than expected.
“Repairing the fault will take more time, so according to current information, the plant will return to electricity production in approximately two days,” the company said in a social media post on Monday
afternoon.
https://yle.fi/a/74-20125308
Någon beläst människa borde kunna förklara varför Nordnorge (NO4) så gott som aldrig importerar de höga priser som finns i omvärlden. SE1-SE2 får ofta samma pris som Finland eller SE3 under topplasttimmar men den effekten syns sällan eller aldrig i NO4.
Kanske har väldigt svårt att exportera sitt överskott av El? Som typ norra sverige fast ännu värre?
Tog väl 2 sekunder att surfa. Norge säljer billigt i Norr och köper dyrt i söder för de har ingen egen riktig överföringskapacitet.
https://omni.se/sverige-koper-norsk-el-och-saljer-tillbaka-den-dyrt/a/k6A3A9
Så vi ”blåser” kolonin genom att kontrollera transporten.
Har väl stor egen produktion, lågt eget förbruk, omringad av zoner som till stor grad har sin egen el att exportera och har inte nätkapaciteten att jämna ut sig med resten av landet.
Oljeindustrin i nord Norge får väl en stor del av sin ström från gas istället, FRP hade ju rusat i opinionen där nu efter sittande regering snackar om att elektrifiera oljeindustrin där. Alla vet ju att det likt att bygga nya exportkablar betyder bara dyrare el för invånarna och högre intäkter för staten, en extra indirekt skatt i princip.
Det finns väldigt mycket vattenkraft i nordnorge, och inte så mycket förbrukning.
Det ska vi vara glada för.
Provat custom-mini-graph-card i HA?
type: custom:mini-graph-card
entities:
– entity: sensor.temperatur_inne
align_icon: left
hour24: true
hours_to_show: 24
lower_bound: 16
upper_bound: 28
name: Sovrum 24h
points_per_hour: 2
color_thresholds:
– value: 16
color: “#9d26b0”
– value: 17
color: “#6639b7”
– value: 18
color: “#3e52b5”
– value: 19
color: “#5678fb”
– value: 20
color: “#04a8f4”
– value: 21
color: “#03bcd3”
– value: 22
color: “#009588”
– value: 23
color: “#269b24”
– value: 24
color: “#8ac247”
– value: 25
color: “#fec208”
– value: 26
color: “#ff9705”
– value: 27
color: “#ff3f21”
show:
extrema: false
legend: true
Annan färgskala för utomhus:
color_thresholds:
– value: -25
color: “#9d26b0”
– value: -20
color: “#6639b7”
– value: -15
color: “#3e52b5”
– value: -10
color: “#5678fb”
– value: -5
color: “#04a8f4”
– value: 0
color: “#03bcd3”
– value: 5
color: “#009588”
– value: 10
color: “#269b24”
– value: 15
color: “#8ac247”
– value: 20
color: “#fec208”
– value: 25
color: “#ff9705”
– value: 30
color: “#ff3f21”
Nör det gäller PM är det enkelt. Han har ”alltid” fel. Vi ska bli riktigt nervös för börskrasch när han blir positiv som 2000 (tror jag, är lite gaggig själv). Missade dock vad han sa 2008, men han var säkert positiv då med.
Men även en blind höna kan ha rätt och en klocka som står still visar rätt tid två gånger per dag.
Den här gången kan han ha rätt, men av fel orsaker. Vi får se den 21 januari.
Var det inte nån lärare på KTH som alltid var i media “BOSTADSBUBBLA!!!!”
Trots att hans ämnesområde var något helt orelaterat?
Som lagom till att det faktiskt hände nått helt försvann ur diskussionen?
Var någon jävla bloggare som tjatade om bostadsbubbla hela tiden. Och fortsätter göra det. Jälva loser.
Man kan inte annat än att älska dig LW 🤣
Jag tänkte köpa nyproducerad lägenhet där 2020 eller så när du började skriva om att de var osäljbara, väntade och köpte ett hus i år istället för lägre pris än 3:an jag kollade på då. Sen dess har avgiften på lägenheten jag kollade på gått upp med 70% och värdet i princip kraschat. Så du har iaf räddat min ekonomi.
Ge dig själv lite cred, du räddade din egen ekonomi baserat på att du tog in tillgänglig information från förmodligen flera olika källor, processade den och tog ett välgrundat beslut. Väl gjort!
Vattenkraften behöver byggas ut ordentligt om vi ska lösa energikrisen. Det är den enda vettiga planerbara fossilfria energislaget förutom kärnkraft som fungerar i stor skala. Vindkraften är hopplöst ute, den destabiliserar nätet ju fler som byggs pga av dess oplanerbara verkningsgrad.
Vattenkraften är nyckeln i vårt land. Bygg ut som norrmännen, de har ju fattat detta och leker energibank med Europa med sina enorma vattenmagasin och kraftsamlar.
Jamen hörni, varför inte kombinera vattenkraft med vindsnurror? Förslagsvis i Vind-el-älven?
🤠
Äntligen någon som både förstår hur konceptet vind – vatten – sol är tänkt att fungera. En bra bas och kombination med kärnkraft. Stort plus för nivån på pappaskämtet också 😅👍
Finns tyvärr inte så mycket att bygga ut. De få älvsträckor som är outbyggda ger inte så mycket, av naturliga skäl byggde man ut det som gav mest först, så åtminstone här i Sverige går det inte att få ut så mycket mer vattenkraft att det skulle påverka priserna nämnvärt.
Nån som vet hur det gick med ”vågkraft”? Funkade bara i teorin?
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/V%C3%A5gkraft
Det pågår väl studier och försök både här och där runtom i världen men jag vet inte hur väl lämpad Östersjön är utifrån strömmar, djup, flöden o s v. Jag tror att storskalig vågkraft är några år bort ännu, det är en otroligt påfrestande miljö för teknik och jag tror inte ekvationen går ihop riktigt än.
Så länge det är isfritt fungerar både gravitationsgenerering och ‘drakar’. Tyvärr är svenska vatten tämligen energifattiga jämfört med ex. Färöarna och diket mellan Dover å Calais.
Det gjordes ett försök med ett stort guppande flöte “förankrat” utanför Lysekil för några år sen. Apparaten dök sedan upp några sjömil norrut inne i en annan fjord.
Tror försöket lades ner efter det.
Däremot kanske “drakar” kan bli något. Satta i drift i Färöarna, provanläggning utanför Wales. Utnyttjar även tämligen svaga havsströmmar. Se Minesto.
Jag var investerare i Seabased. Det var snarare en Northvolt mini, dvs avsaknad av industriell produktionskomptens som var problemet, liksom affärssinne. Att vara uppfinnare är inte samma sak som att bygga en industri eller vara en företagsledare.
Tekniken fungerade, företaget inte.
Som jag förstår det är det en hel del utmaningar som ska lösas.
Korrosion och materialslitage verkar vara de stora.
Sen kanske det kan lösas i framtiden men just nu känns det som “eccentrisk gubbe teknik”
Tack för en mer balanserad artikel kring elpriser idag. Om någon förresten är intresserad hur det gick igår, så kan man se det här:
https://www.energy-charts.info/charts/import_export_map/chart.htm?l=en&c=DE&interval=day&datetimepicker=18.11.2024
Sverige, Danmark och Tyskland exporterade över dagen räknad alla tre. Så det är inte alltid så enkelt som man tror…
Energy Charts är allmänt en bra datakälla om man vill se vad som händer på elmarknaden i Europa. Byggs och underhålls av Fraunhofer-institutet.
Från den 16 Nov är alla länder runt Sverige gröna (exporterar), men icke att vi har “normal prissättning inom Sverige.
https://www.energy-charts.info/charts/import_export_map/chart.htm?l=en&c=DE&interval=day&datetimepicker=18.11.2024
Normalt sett exporterar vi mer än vindkraften tillför.
Vill minnas att det var höga elpriser även hösten förra året och sen dämpade det sig något när vintern kom.
Lite humor att importen sänker elpriset i se3 &4 så det är billigare än norra Sverige.
Imorgon börjar det blåsa ordentligt i hela Norra Europa och kommer hålla i sig i en vecka ungefär så priserna borde bli humana igen. Kan ses på priset redan idag då kl 23 dippar det ned under kronan och kommer antagligen fortsätta under natten.
Lars, om jag fattat det rätt så innebär din konjunkturmodell helt enkelt att när Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer visat överhettning i två månader i rad ska man gå ur aktiemarknaden eller minska sina svenska aktieinnehav. Detta i syfte att minimera risken att bli av min sina pengar snarare än att maximera avkastning. Men utländska konjunkturer och utländska aktieinnehav då?
Och när ska man gå in i marknaden igen? Vilken är signalen för det??
Och har du simulerat hur väl detta fungerar, med historiska data (bara undrar, är nyfiken)?
Jag tror att vi varit relativt eniga om att man inte ens ska ha majoriteten av sitt sparande i sverige pga känsligt litet land med skvalpvaluta.
Utländska fonder bör stå för majoriteten av innehaven.
Man blir väldigt utsatt ja när man är bosatt, får lön i och investerar i samma lilla ekonomi. Med ekonomisk kris kan det då hända att du mister jobbet, förlorar en stor del av ditt sparande samt ser dina levnadskostnader gå upp samtidigt.
Är du investerad brett utomlands och har en bostad med låg belåningsgrad, alternativt lånen låsta på en ok nivå så ska det nog mycket till för att du ska råka illa ut ekonomiskt.
08:19
Elpriserna blir skyhöga i hela landet idag
Jag har samma elpris varje dag. 😉
Jätteskönt!
Jag vill faktiskt rekommendera fast elpris så länge man inte förbrukar flera tiotusentals kWh per år.
Mitt pris var 55 öre/kWh fram till i somras och jag förbrukar ungefär 10 000 kWh/år, kostnad 5 5000:- kronor.
Nu är priset 91 öre/kWh och då kostar det 9 100:- kronor.
Om man jämför det med vad vänner som har rörliga priser eller timpriser betalt så att skillnaden inte så stor under 2024. Däremot låg jag betydligt bättre till under 2021, 2022 och 2023.
Just nu ser det lite mörkt ut, men det går över till sommaren 2025.
(Alla priser inklusive allt utom nätavgifter och överföringsavgifter.)
Har ni hört talas om Juktans pump vattenkraftverk? Den lades ner 1996 då det inte bedömdes behövas längre.
Vattenkraft tillsammans med vindkraft är förövrigt en väldigt bra kombination. När det blåser stannar vattnet i magasinet.
Flera stora pumpkraftverk är något vi borde satt igång att bygga redan 1996!;)
Pumpkraftverk ställer ganska stora krav på geografin. Du behöver två reservoarer nära varandra med stor fallhöjd mellan. Antalet platser där sådant finns är starkt begränsat. Någon har räknat ut att det inte finns geografi i Europa för att kunna bygga pumpkraftverk som har i närheten av tillräcklig kapacitet för att utjämna vindkraftens fluktuationer.
Klimat förnekarna bör titta på genomsnittet av havstemperaturen globalt. Atmosfärtemp är bokstavligen en piss i havet i jämförelse. När havet har börjat värmas upp då börjar det snabbt hända grejer, vilket vi ser nu i form av extremväder och i värsta fall på lite sikt förändring av golfströmmens kraft.
På universitetssidan måste man ju också hålla fritt från katastrofister som jagar pengar till sina forskningsprojekt och institutioner. Inte bara miljökataklysmörer (nyord) som härjar i offentligheten.
En gång i tiden blev tydligen apelsiner dödligt giftiga enligt forskare och statsmedia. Vad som inte berättades då var att man måste äta 39kg apelsinskal i ett svep. Gänget som larmade fick sina stålar! Suck.
Samma typ av metod används fortfarande. I svenskt beslutsfattande och på universitet saknas ordet kordata (korrupt data) i vokabulären. Inte heller finns det någon som aktivt jagar kordata varken i media eller på våra institutioner (Jens är möjligen ett undantag fast han är ju kapitalismens röst enligt lektorerna…)
Stålarna styr alldeles oavsett om det är forskning, timprisstyrning eller journalistik.
Det var förresten ett rätt intressant avsnitt med Gröning och Blomgren häromsistens angående just klimatjournalistik.
Har ett svagt minne från kemistudierna att det enda ämne som bevisats inte vara giftigt är rent kväve. Inte för att man har så stor nytta av det dock, det skiter sig som bekant av andra orsaker i en ren kvävemiljö. Redan för 130 år sedan visste vi t.ex. detta:
”Vatten är ett farligt gift, vilket omger Visby stift.”
(Falstaff, fakir)
Har ni hört talas om Juktans pump vattenkraftverk? Den lades ner 1996 då det inte bedömdes behövas längre.
Vattenkraft tillsammans med vindkraft är förövrigt en väldigt bra kombination. När det blåser stannar vattnet i magasinet.
Flera stora pumpkraftverk är något vi borde satt igång att bygga redan 1996!;)
Juktans kommer troligtvis att driftsättas igen till en kostnad av 2-3 miljarder. Vattenfall håller på och tittar på det. Problemet är dock lite som så att det skulle gå åt rätt många hundra Juktans för att reglera vindkraften. Bygger vi de omtalade 140 TWh offshore vind så skulle det behövas 190 st Juktans för att hantera överskottet från enbart vindkraften. Vårt elbehov varierar från ca 9 GW till 25GW beroende på årstid och tid på dygnet. Pumpkraft är bra men det är en hiskelig massa fjällsjöar som skulle förstöras om pumpkraft skall balansera vindkraften. Vattenkraft kan inte lösa en massiv utbyggnad av vindkraft. Vattenkraftverken har vattendomar att följa för att inte skada miljön. Dessutom så kan de inte ta vara på hur mycket vatten som helst. Är det fullt så måste vattnet släppas vidare oavsett.
Finns inte geografi för att bygga stora mängder pumpkraft.
https://www.di.se/nyheter/kristersson-om-vindbraket-manga-verkar-vara-hobbyproffs/
“”Vi behöver också energi, och är naturligtvis lika angelägna som alla andra att vi har en planerbar elförsörjning”, säger överbefälhavare Michael Claesson.”
Om man skall sälja in försvarsargumentet bör man nog undvika vissa nyckelord som kan tolkas som att beslutet baseras på något annat …
Chrome är ju något som faktiskt skulle kunna säljas av, då det är en separat kodbas. Android är det också; annars är allt på Google en enda stor monolit som skulle vara ett intressant problem att dela upp.
Frågan är hur Chrome ska tjäna pengar; det rimliga alternativet är väl på samma sätt som Firefox (och iPhone till en mindre del), dvs genom att Google betalar dem för söktrafik.
Formuleringen “Ryska Federationens ockuperade provinser” låter som att något annat land har ockuperat ett antal provinser som tillhör ryska federationen.
En bättre beskrivning av dessa områden tycker jag är “ryska federationens kolonier”.