Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Ellevio går likt alla elnätbolag tvingas till över till en effekttoppsbaserad prismodell. Samtidigt har man smugit in prishöjningar om ca 5% framkommer när man tittar på prisjämförelser och faktiska fakturor. Samtidigt smyger t ex kommunen in en sjuprocentig höjning av avloppstaxan och i Linköping höjer man fjärrvärmen med nästan 10%, trots att officiell inflation ska dykt till 1.6%.
Ellevio har en pedagogisk jämförelse mellan den gamla säkringsbaserade taxan och den nya effekttoppbaserade taxan, vilket förstås är bra, inklusive att man kan se när topparna inträffade. Men “nuvarande prismodell” har i själva verket höjts ca 5% och vad som händer är alltså att Ellevio höjer elnättaxan för alla i sitt monopolnät från årsskiftet.
Man jämför alltså med hur det hade sett ut om man höjt den gamla prismodellen med ca 5%. Ett smart sätt att inte behöva säga att man höjer priserna fast man höjer priserna.
Annars är det positivt att man nu har tre månader på sig att trimma in hemautomatiseringen till den nya prismodellen. Med justeringarna jag gjort kring elbilsladdning och varmvattenberedaren så har jag satt ett mål att 6 kW som toppar är okej, vilket fungerat bra för oktober.
Oräknat att Ellevio alltså höjer priserna så föll oktober väl ut med en sänkning av elnätskostnaden kontra tidigare prismodell. Det jag gjort är att dels dagtid begränsa elbilsladdning till 6 A om inte solkraften ger över 6 kW och dels stänga av varmvattenberedaren om det matas in över 6 kW från elnätet.
Bortsett från elbilen och varmvattenberedaren är det inte så mycket som kör en hel timme med hög effekt, och som man kan justera. Vitvaror som tvätt eller disk kör bara korta spikar när de värmer vatten och torktumlaren är en värmepumptorktumlare som bara drar ca 550 W som mest och alltså har låg påverkan.
Det som mer går att påverka skulle vara spabadet, men så fort det slås på igen går det inte i sin uppvärmnings och cirkulationscykel vilket direkt motverkar reduktion av kraft och man vill inte stänga av spabadet när det kör då man kan paja pump eller cirkulation.
I övrigt är uppvärmningen värmepumpar och dessa drar inte så mycket heller egentligen. Gäststugans värme är bara igång när den faktiskt behövs, dvs när vi har gäster som nyttjar den, så den går inte heller att styra.
Vad man kan göra för att undvik toppar är att inte köra långkok i ugn vid hög övrig konsumtion, men det är också sällan relevant. Korta spikar i uppvärmning har låg påverkan när det är snittförbrukning per timme som mäts.
De stora effekterna på effekttopparna är 1) elbilsladdning på 4 – 9 kW 2) solkraftens reduktion på upp till minus 17 kW och 3) varmvattenberedarens 3 kW. Jag ska utvärdera hur det blir nu i november när det också börjar bli kallt – i natt blev det -3.0ªC som kallast, vilket är höstens kallaste temperatur än så länge. Facit har vi om en månad.
För övrigt rätt najs med solkraften fullt utbyggd och på plus så här den andra november, trots att tvättmaskin och värme kör just nu. Behöver inte direkt oroa mig över effekttopparna en sådan här dag med vackert väder. Som mest har solkraften varit uppe i 7 573 W under förmiddagen. Vill du ta in offerter på solkraft, kontakta Hemsol så får du en eller flera offerter från installatörer till din villa, lantbruk, bostadsrättsförening eller företag (annonslänk).
En läsare rapporterar att Linköpings energibolag höjer fjärrvärmetaxan med nästan 10% och själv höjdes avloppstömningen för vårt enskilda avlopp med 7% i pris. På det har vi Ellevios höjning med 5% av elnätsavgifterna. Så mycket för icke-inflationens officiella inflationstakt om 1.6%. Bäst är förstås om man kan baka in prisökningarna i nya prismodeller så SCB får problem med att jämföra och de flesta kommer tro att det är den nya prismodellen som spökar när elnätet blev dyrare.
54 kommentarer
Borde det inte vara effekttaxa även på solelen utåt? D v s att om man nettoexporterar 10kW så bör det räknas som en topp?
Tydligen inte. Det balanserar ju trots allt nätet med lokal produktion. Man får rent av betalt per kWh för nätnytta för detta. Det är inte de lokala kablarna som är fulla, utan de regionala distributionsnäten.
Även om denna förändring inte har primärt med de lokala kablarna att göra så börjar de vara i tunnaste laget på en del platser. Det problemet lär öka när flera skaffar elbil.
Vi har inte ens en teoretisk chans att komma i närheten av nuvarande överföringskostnader. Om vi jobbar ordentligt på det kan vi nog klara att bara öka avgiften med 3 000:- kr/år. Vi förbrukar ganska precis 10 000 kWh/år, så det blir en höjning på 30 öre/kWh eller cirka 20 % på hela kostnaden för el, överföring, skatter + extra allt.
Gör vi inget ökar överföringskostnaden från 7000:- kr/år till 12 000 kr/år, 70 % !!!
Vi har ju varit lite slarviga med elbilsladdningen, så i grunden är det ju bra att avgiftsmodellen ändras.
Glömde att påpeka att vi får vår el via Ellevio.
Dessutom glömde jag att ondgöra mig över att de flesta kommuner sålde ut sina nät för el och fjärrvärme på 90-talet. Otroligt dumt!
Det är jättebra med konkurrens tycker jag, så produktionsanläggningarna var okej att sälja, men näten skulle man behållit och släpt in flera producenter på. Det gällde väl egentligen mest fjärrvärmen då, men idag skulle nog även el gå att få in lite småleverantörer på som kunde sälja närproducerad el.
Surtrutn
Så gick inte snacket under den värsta privatiserings hysterin. I och med att det inte går att bygga konkurrerande nät har vi fått privata oligopol, betala eller gå off grid vilket är omöjligt för de flesta.
@Ubbe
Jo, det var ganska många som såg och påtalade nackdelarna, men kommunerna hade det ekonomiskt jobbigt med finanskrisen och med lågkonjunktur under 90-talet.
Dessutom var det ovanligt många äldre och barn i skolålder, så det krävdes utbyggnad av verksamheterna både för äldre och yngre.
I princip gade det ingen betydelse vilket politiskt styra kommunerna hade, de satt med kniven på strupen och såg en chans att överleva genom att sälja nät och produktionsanläggningar, anläggningar som inte sällan var i behov av både renoveringar och moderniseringar.
Man behövde inte direkt vara marknadsliberal för att välja att sälja, men man skulle på något vis ha säkerställt att andra aktörer kunde ges möjlighet att koppla in sig på näten.
Med tanke på underhålls- och/eller fonderingsskulden så tror jag att 10% höjning av vatten- och avloppsavgiften är i minsta laget i de flesta städer.
Om det inte sker något tekniskt genombrott som är svårt att föreställa sig (precis som alla bra genombrott brukar vara).
Sant, sant. Men likväl går det emot berättelsen om att inflationen är borta.
Den här sortens anekdoter förekom även innan inflationspuckeln. Googla icke-inflation site:cornucopia.se och det finns flera blogginlägg ända från 2010-talet på liknande tema.
Så frågan är om det ger någon effekt på totalen. Verkar inte så.
13:37
…….trots att officiell inflation ska dykt till 1.6%.
Man hjälper Riksbanken att nå tvåprocentmålet helt enkelt.
Genialiskt.
9 % höjning av fjärrvärmen här i Sundsvall från nyår. Motiveras så här:
“Årets prisjustering är en följd av fortsatt förhöjd nivå av bränslepriser, hårdare konkurrens inom återvinningsaffären och minskade avfallsvolymer beroende på en svagare konjunktur.”
När såg du senast något i den här stilen?
“Årets prissänkning på 10 % är en följd av fortsatta sänkningar av bränslepriserna, lägre konkurrens inom återvinningsaffären och ökade avfallsvolymer beroende på en starkare konjunktur.”
Gör åt ca 120000kwh om året.
Blir svårt att styra upp det här.
De stora topparna är mellan 05.30-09.30 och 16.30-20.30
Vad blir konsekvensen av o köra billaddaren på 11 kW? Hopplöst att hitta något matnyttig hos Eon.
Många kommer nöja sig med 1-fas laddaren. Blir många heta schuko-uttag o brinnande carportar.
Nattetid blir det inga konsekvenser hos Ellevio som halverar effekttopparna prismässigt 22-06, så de facto är det fritt fram 2130-0630. Hur det ser ut hos E.Off vet jag ej.
Ellevios beräkningsmodell för den rörliga effektdele är ganska enkel och lite förlåtande tycker jag, utan att jag har läst alla detaljer.
Medelvärdet av månadens tre högsta effekttimvärden multipliceras med cirka 85:- kronor. Nattetid (22-06) halveras som sagt effekttopparna.
Samma sak gäller alla veckodagar under hela året.
Detta går att begripa!
Ladda elbilen långsamt på natten.
Sätt inte igång disk, tvätt, bastu och ugn samtidigt och om du kör disk och tvätt på natten, så dra ner elbilsladdningen lite när disk och tvätt är igång.
Jag gissar att nästan alla kombinationer av bil och laddbox kan lösa detta.
Med easee-box med effektavkännare kopplad till elmätaren är det jättelätt att lösa detta. Det svåra är möjligen att fatta vad easee försöker beskriva i sina instruktioner.
Med eon hjälper nog inte easee så mycket eftersom elpriset på spotmarknaden verkar ingå i beräkningen av effektavgiften.
Min AI svarar att eons modell är lite extra krånglig att förstå jämfört med andra beräkningsmodeller.
Säger dom jag brukar, de som sålde Sydkraft till surkålsätarna skulle skickas till omskolningdläger på Kerguelen.
Det går att bryta ned de större sammanhangen hur mycket som helst.
Men i ett längre o större perspektiv glider vi oreflekterat ur plutokrateran o in i krigareran. (Innebär inte att vi ska panga hela tiden) Men däremot att genomsnitts svensken kommer få mindre över till konsumtion under överskådlig framtid.
Hade en titt på hur avgiften fungerar i Norge och det ser ganska likt ut, baserar sig på de tre timmar med högst effekt på separata dygn.
https://ibb.co/GV3NJWx
Det som är lite humoristiskt är att när jag såg på min förbrukning var min högsta topp i Oktober 1kw då jag bor i en tvåa med fjärrvärme. Min strömräkning blev totalt endast 240kr men då var 140kr i effektavgift.
Varför ska majoriteten av min elräkning bestå av effektavgift när jag inte går över 1kw i förbrukning?
Du ska lockas att spara åtta kronor i månaden genom att få ner dina toppar till 0,9 kW. 😉
Lägenheter borde ha hela överföringsavgiften på baserad på effekttoppar för att det möjligen ska kännas meningsfullt att försöka spara.
Om man bor i bostadsrätt bör man kunna spara en hel del genom att låta alla abonnemang klumpas ihop till ett abonnemang och sedan låta de gamla mätarna vara undermätare. Då går det att jobba ner effekttopparna också, om det finns p-platder med ladstolpar.
Det kanske finns värmepumpar man kan koppla bort också, eller hissar.
Hissar kan ju vara en dum idé!
1. Har inte klurat ut ur Elevio mäter. Är det snittet över en hel timme eller är det en spik i förbrukningen så länge den kan mätas.
2. Hur ser din set up ut som gör att du kan styra ner förbrukningen till 6kW?
Ellevio mäter snittet över en timme skriver de, men när jag mailar till deras kundtjänst för att få svar exakt hur de mäter och räknar får jag inte svar. Känns lite sådär att de inte kan/vill svara på den frågan.
Här är ett kontaktformulär
https://www.ellevio.se/kundservice/kontakta-oss/
men det finns en mailadress någonstans.
Vill bara notera att batterier är väldigt bra på att kapa de värsta topparna men även de djupaste dalarna under en dygnsförbrukning. Därmed kan ett batteri med den nya modellen vara en smart investering, men jag har inte räknat på det så någon annan får gärna göra uträkningarna.
LiFePo4 bilbatterier för ~2 000 – 3 000 finns nu tillgängliga på Biltema för den som vill börja smått.
Jag hittade bara MC-batterier på 5 Ah och det tycker jag är lite väl smått. 😉
Det verkar gå att få ett 100 Ah bateri för 3000:- har jag sett när jag funderat på att byta till LiFePO4 i båten. Kvalitet okänd och de kommer säkert från Kina och då blir det inget av det för min del.
Det blir säkert jättepoppis hos Elsäkerhetsverket när det kommer plug-and-play-lösningar som man enkelt ansluter själv till vägguttaget i köket eller till trefasuttaget i garaget.
Inte nog med att du kör ditt sol och vindrace mot bättre vetande, nu kommer du och säger att ett Biltemabatteri kapar effekttoppar.
Du har verkligen koll på något när det gäller elförsörjning.
Kan du ens skilja på energi och effekt?
Nej just det, du är ju sol och vindare.
Ett bilbatteri innehåller ca 0,5 kWh. Det räcker med 5kW uttag alltså 6 min.
Till det behöver du en växelriktare, inkopplad och klar.
Det finns en anledning till att ett 10kWh batterisystem ligger på över 50 000.
Men det kan kanske löna sig att investera i, jämfört med solceller om man köper billigt och säljer dyrt, vad vet jag?
Svaret är såklart till Wertigon.
Surtrutn har koll.
Tack!
Jag han bli lite orolig innan jag förstod att det inte kunde vara mitt inlägg du kommenterade.
Väderenergi kan ju fungera i liten skala om man har mycket vattenkraft med stora magasin de kan lagra energi till, men är så överbyggt till den grad där ytterliggare kraft skapar mer problem än det löser, bara att vara granne med Danmark som har noll intresse att bidra med stabil energi gör det rejält mycket värre.
Farsan som bor i SE3 har en bekant som precis köpte solpaneler för 100k (80k med avdrag) precis före regeringen utlyste skatteändringen, han blev tillfrågad om han ville köpa panelerna av han för 55k men jag sa att jag tror att det är en dålig idé. Kör med eldning vintertid så mindre elbehov och att köpa ett överdimensionerat exportanlägg lär ha väldigt dålig avbetalningstid nu.
Sa dock att om han kunde köpa kanske hälften så kunde ju han eventuellt täcka upp för mycket eget förbruk från vår till höst. Frun jobbar hemifrån så alltid en dator igång, har en värmepump som kan köra värme höst och vår samt kyla om det blir extremt varmt och har en pool som också har en luftvärmepump som man kan pumpa värme i på sommaren. Det lilla man producerar när det är klart på vintern kan ju fortfarande gå till vanligt elförbruk.
Så jag tror att ett eget litet anlägg kan vara intressant om du kan få det billigt och har ett användningsmönster som passar det, särskilt i SE4. Men att köpa ett dyrt, överdimensionerat exportanlägg nu är nog bara dumt, åtminstone tills energilagring blir billigare och man kan vara självförsörjande.
Kan tillägga att han är pensionär som knappast kan ta ut nya lån på huset och inte har några planer på att flytta därifrån så även om en del av investeringen kompenseras med högre husvärde har han ju noll nytta av det.
Faktiskt väldigt bra upplägg, har pension på bara 11-12k men är mekaniker med egen firma. Han har flyttat från verkstaden och mekar bara hemma på gården men som Lars skrev en artikel om häromdagen slipper du nästan helt skatt som pensionär, så han kan ta ut 12-13k extra i månaden och betalar bara 10% i arbetsgivaravgift.
Beträffande “väderenergi” var jag för en tid sedan på ett föredrag av en energiexpert, professor faktiskt. Då kan man väl anta att han är kunnig på riktigt?
Hans lösning på balansering av vindkraftens variation var enkel, närmast självklar. Vi bygger ut vattenkraften. De “fridlysta” norrlandsälvarna skulle naturligtvis inte röras, lösningen är i stället att bygga ut befintliga kraftstationer med fler aggregat. När det blåser drar man ner, eller stänger vattenflödet, När det inte blåser kör man alla aggregat för fullt. Vid frågestunden efteråt ställde en person i publiken frågan hur detta, att vattenföringen skulle kunna variera mellan vårflod o torrfåra på kanske veckobasis, o hur detta var genomförbart med hänsyn till miljö och gällande vattendomar fick frågeställaren detta (helt klargörande?) svar.
“Jag tycker att ni skall gå hem och läsa på på wikipedia. Där finns mycket att lära”
Föredragshållaren är ju trots allt professor i energihistoria, så han måste väl ändå kunna mer om, än oss lekmän, vad han talar om?
Har precis samma tanke, men då måste man fortfarande ha tillräckligt med vattenkraft att de kan hålla elpriset på en ok nivå i en period utan vind.
Problemet som sagt att när vi är grannar med parasiter av reglerkraft som Danmark och Tyskland får vi redan stora svängningar i tillgänglig el genom exporten till dem. Ju mer vindkraft vi bygger hemma desto ännu värre blir det, men hade vi existerat i ett vakuum och inte velat köra kärnkraft hade en mix på 70/30 fungerat utmärkt.
Ett till problem med vind är väl också att vindkraftsparkerna inte betalar nätinvesteringarna för dem själva men får betalas av oss elkunder i form av högre nätavgifter.
Kan man kapa effekttoppar med ett bilbatteri? Såklart man kan. Men förmodligen krävs det fler än ett, för att nå önskat resultat. Vill man börja simpelt dock, så finns det 🙂
Sen är det lördag så jag orkar inte riktigt vara 100% seriös. Ska man vara seriös så ska vi ju prata minst ett 5 kWh batteri för ~20k¹, vilket om man har hus är överkomligt.
Eller så kan man fortsätta betala full eltariff för att man är ideologiskt emot det nya och billigare sättet att hålla igång ett elnät. Det är ju din fulla rättighet att vägra uppgradera till det resten av världen går över till, men sedan kommer du också sitta där och titta på en 4:3 tjock-TV, ta emot telefonsamtal med en gammal telefon med rotor och lyssna på radio med en kristallmottagare. Det är ju din rättighet att göra så.
Bli inte förvånad när alla utom du har batteri sen bara… 🙂
¹ https://hemsol.se/solceller/solcellsbatteri/pris/
Hade du tänkt koppla batteripolerna direkt till eluttaget med krokodilklämmor också? Go for it!!
I dagarna meddelade Öresundskraft att de höjer vår fasta avgift för 20A-säkring med 40%. Som kompensation sänker man den rörliga med 3%.
Byt till 16 A så får du vad jag förstår ungefär samma abonnemangsavgift som idag. Det brukar räcka med 16 A så länge man inte har något särskilt strömslukande.
Sedan kanske det inte är 3000:- kronor per år som är problemet utan irritationsmomentet som + 40 % och – 3 % innebär.
Det känns för övrigt konstigt att höja en fast avgift när man egentligen vill minska effektuttaget. Den fasta avgiften borde ju sänkas och den rörliga ökas.
Om du byter från 20 A huvudsäkring till 16 A huvudsäkring påverkar ju jättelite i verkligheten. När jag tittar på vår förbrukning så ligger vi med toppar på 2,5 kW (4,5 A). Då har vi gasspis, men vi laddar elbil och uppvärmning med värmepump.
Precis. Höjning av fast avgift är tyvärr ett smidigt sätt för energibolagen att skaffa sig en säker fast inkomst man inte kan komma undan. Jag funderar seriöst på ö-drift någon gång i framtiden. Det blir förmodligen inte billigare, men man kan jävlas med monopolföretagen om man har råd. Pengarna hamnar i andras fickor då.
En analogi – om alla ska källsortera hårt så borde soptaxan baseras på vikten av restavfallet.
och vi som har den stora förmånen att bo i Mölnlycke så höjs fjärrvärmen med 15% från 1:e januari. Såklart kan man be om en “förhandling”…..
Stugområdets 400 nät var 80mm2 luftledning, nu gräver man ned 240mm2 alu, så visst dimensionerar man upp
Märkligt att de gör såhär. Nästan varje dag som går så händer något litet som är ett steg mot en möjlighet att klippa sladden till nätet. Inser eldistbolagen att de riskerar att avskaffa sig själva? Och därmed försämra landets infra?
För den som skaffar ett tillräckligt stort batteri så är effektavgiften redan idag ett ickeproblem, bara att fylla på batteriet med sin medelförbrukning och koppla en växelriktare efter.
Vad är nästa steg? Solceller som är så billiga att de kan täcka hela taket och därmed ge tillskott även under hyfsat ljusa vinterdagar? Komplettera med en dieselgenerator där även värmen tas tillvara så kan sladden klippas. Eller kommer flödesbatterier som laddas sommartid inom en rimlig framtid?
Ö-drift rär nog möjlig idag, men kräver naturligtvis mer engagemang för de inneboende.
Köra lite gasolspis kanske? Vattenmantlad kamin?
Förmodligen enklare med ö-drift utanför tättbebyggt område, då man kan borra brunnar och annat med mindre hänsyn till grannar.
Min konspiratoriska fundering är – kommer Miljökontoret göra tätare besök hos personer som inte är kund med det kommunala bolaget? Jämför- gamla TV-pejlingen. Är det lagligt att ha register för icke-kunder?
En familj i Örebro hade gjort det.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/orebro/familjen-scott-utanfor-orebro-ar-helt-sjalvforsorjande-pa-el
Välisolerat litet hus, batterianlägg+solpaneler samt vedkamin på vintern som också gen medererar ström. Kostnad 380.000 med mycket eget arbete med en avbetalningstid på 10 år.
Kanske blir mer och mer värt ju mer nätavgifterna går upp.
En familj. Månfararvillfarelsen.
Exakt, hade gjort det.
Nu är de påkopplade på nätet igen.
Elbow.
Vill du gå off grid på riktigt (och inte vara en influencer med 300 k följare som affärsidé) kan du läsa om detta par:
https://www.gp.se/livsstil/mats-och-klas-flyttade-fran-lindholmen-till-ett-ensligt-torp.1f0cf65b-1bee-489d-9407-e14b6983dcd7
Det kommer bli väldigt få nyanslutningar av el till sommarstugor i alla fall.
Och en del avslutar sina abb, om de är där väldigt lite på vintern, eller inte alls.
Kommer bli världsklass detta. Får bunkra ihop oss framför kaminen på vintrarna.
/24kW jordvärmeanläggning + elbil. 35A huvudsäkring.
Detta är bara första steget till ransonering på el och till slut kommer vi landa i att har du förbrukat din kvot kommer elen stängas av för dig. Varför skall du ta dig rätten att konsumera mer el än grannen?- Helt enligt planekonomisk modell.
Och imorgon blir det mysiga rekordpriser på nordpool några timmar.
Tack LW för bra info…
Den som är bäst förberedd, klarar förändringen/krisen bäst
Ville inte fråga om detta i Habo i torsdags…
Grattis till besöksrekordet i Habo, vid vättern, för deras litteraturaftnar