Artikeln publiceras i samarbete med Svensk Värdeförvaring.
Börserna går blandat under morgonen i de asiatiska tidszonerna. Bostadsbyggandet sjunker och uppges plana ut runt 25 000 bostäder om året, samtidigt som Boverket kommer sänka prognoserna om behovet. Byggkostnaderna blev också lägre i oktober enligt SCB.
Stockholmsbörsen backade igår med -0.54% för OMXS30 och -0.57% för OMXSPI. Dollarn biter sig kvar på 10:94 SEK per USD och euron är stabil på 11:58 SEK. Guldpriset segar sig uppåt till 923:- SEK per gram.
Angående guldpriset påminner bloggen om att Svensk Värdeförvaring just nu erbjuder bloggläsarna rabatt på första årsavgiften om man tecknar sig för ett bankfack hos dem i Göteborg eller Stockholm via detta formulär (reklamlänk). En tidsstämpel plus dina ifyllda uppgifter kommer delas med Svensk Värdeförvaring AB och sedan raderas efter nästa kvartalsskifte. Bloggaren har själv öppnat fack hos SVF.
I USA steg börserna och S&P-600 gick +0.40% medan NAsdaq 100 gick +0.71%. Bäst inom FANANGST var Nvidia med +4.89%. Några ras för Google på grund av eventuella antitrustlagar mot Chrome märks inte av, utan Google steg +1.61% igår.
Amerikanska långa räntor backade något igår, men inte anmärkningsvärt mycket.
Borta i de asiatisak tidszonerna går det blandat. ASX 200 0.57%, HAng Seng +0.23%, KOSPI +0.42%, Nikkei 225 -0.16% och Straits Times -0.14%.
Byggfakta rapporterar att bostadsbyggandet har planat ut och minskade med 1.3% i oktober. För byggbranschen kompenseras fallet av att övrigt byggande steg med 0.7%. Det hela handlar om byggstartsindikatorn, eller inofficiell statistik över påbörjade byggen, vilket inte är samma sak som SCB:s officiella statistik.
Byggfaktas analyschef säger:
“Återhämtningen i bostadsbyggandet ser lite svagare ut än tidigare. Något oroväckande är också att byggstarterna planat ut och till och med minskat något de senaste månaderna. Mycket talar dock för att det lägre ränteläget bör slå igenom i både stigande bostadsefterfrågan och gynnsammare finansiering framöver och stimulera till fler byggstarter.”
Man menar också att årstakten verkar plana ut runt 25 000 bostäder om året. Boverkets prognos över behoven är mycket högre än så med 67 300 nya bostäder om året fram till 2030, men baserar sig på föråldrat befolkningsdata och befolkningsflöden och väntas revideras ner framöver till mer realistiska behovsnivåer.
Relaterat så backade byggkostnadsindex rapporterar SCB. Minskningen på byggkostnaderna var 0.6% i oktober jämfört med september och härrör till byggherrens kostnader, dvs framför allt ränte- och kreditivkostnader som sjönk med 5.1%. Övriga byggherrekostnader som administration föll naturligtvis inte, och inte heller själva utförarens kostnader för att bygga som steg med 1.4%.
Tål att påminnas om att det aldrig mer kommer byggas några billiga bostäder i attraktiva lägen, och egentligen inga billiga nya bostäder alls. Nödvändiga reformer för bostadsbyggandet existerar inte ens i politikens tankevärld och alldeles för många besuttna 40+ och makthavare skulle förlora enormt på nödvändiga åtgärder som t ex återinförd full fastighetsskatt och det är politiskt självmord att föreslå något sådant. Enda sättet att få det upplevt billigare är att öka sina egna inkomster och amortera på sina skulder. Sluta dröm om bättre förr. Förr kommer aldrig mer tillbaka, likt dina fagra minnen från en bekymmersfri ungdom där du glömt bort allt negativt från förr, eller inte ens kände till det för du var ett barn.
53 kommentarer
Tillbaka från Palma med sina 21 grader till ett förväntat snökaos….
Det är Nvidia som styr marknaden och rapporten släpps efter stängning ikväll.
Härligt med semester.
Frågan är hur länge Nvidia kan överträffa marknadens förväntningar tillräckligt mycket?
Bundet elpris har ökat liite men inte så mycket på 12 månaders kontrakt.
På tal om semester och Palma.
De som hävdar att det är en bostadsbubbla i Sverige behöver en reality check utanför landets gränser.
Vi har relativt låga bostadskostnader i förhållande till disponibel inkomst.
Inget nytt men det tål att upprepas.
Marknaden verkar tro på dom men det hänger väl i mångt och mycket på Blackwell…
Tydligen relativt tuffa jämförelsetal som väntar ikväll men som du är inne på är det framtiden som det kommer att vara fokus på.
Att sakna förmågan att ibland romantisera om flydda tider tyder på någon form av funktionsnedsättning.(möjlig garndiositet)
Framtiden vet varken bloggarna eller vi andra ett sit om.
Tycker vi ska vara försiktiga med att inte förväxla funktionsnedsättning med personlighetsstörning, om vi nu ska använda grandiositet som exempel.
Nu var det dock garndiositet det handlade om, vilket mer har med överdrivet intresse för stickning att göra.
Läsa är bevisligen svårt för somliga, my bad
Att känna till och kunna ignorera kognitiva tankefel är ett bra sätt att ta nyktra objektiva beslut på. Slipper vi politiska partier som på fullt allvar tror på en Bullerby-idyll oxo.
https://neuroleadership.com/your-brain-at-work/rosy-retrospection
… eller författare som Marcel Proust …
En fråga.
Byggnaden på bilden är det en variant på en så kallad Chrusjtjovka?
Räknas attefallarna med som nya bostäder? Gissar att de inte gör det, men åtminstone i Stockholm så byggs de oftasr för uthyrning till t ex studenter så det är väl det närmaste billiga bostäder man kan komma idag, noll markkostnad och relativt liten boyta.
Och vad kostar de att bygga och vad kostar de att hyra?
Runt en miljon att bygga skulle jag säga, om man köper in allt. Bygger man själv kan man nog komma ner till runt 300kkr. Hyran sätts väl efter någon slags marknad… Men är det på en attraktiv plats så är avkastningen god.
Men det blir inte billigt boende.
Det kan det väl bli? Säg 6kkr/månad i hyra, för ett eget litet hus med uteplats osv. Eller vad menas med billigt?
Billigt enligt svenska normer är betalt för att bo…
Rätt dålig avkastning på miljoninvestering. Sen finns det risker som olämplig hyresgäst, betalningssvårigheter, besiktningsrätt, rättsprocess om oskälig hyra osv.
Sjunkbomben: Vågar ändå påstå att normal avkastning på detta är 7-20% beroende på läge och hur man hyr ut. Det kan man ju tycka är dåligt, jag tycker inte det. Har man byggt allt själv kan man ta avkastningen gånger tre.
En miljon kostar 3000 kr i månaden + amortering så med en hyra på 6000 kr/mån som dessutom kommer beskattas då den ligger över fribeloppet, så måste man först betala av miljonen innan man går plus.
Det går ju inte att sälja ett Attefallshus utan att sälja hela fastigheten så man kan inte få igen pengarna på annat sätt än att hyra ut. Underhållskostnader tillkommer förstås också över tid.
Man kan inte bortse från investeringskostnaden när man räknar på avkastningen.
Sjunkbomben: Det gäller _alla_ investeringar. Vad blir avkastningen på en global indexfond om du ska räkna med kapitalkostnaden liksom?
Om man har en miljon att investera så kan du investera den t.ex på börsen eller i ett attefallshus. Du kan inte dra av kapitalkostnaden bara i det ena fallet i jämförelsen.
Det har kommit nya befolkningsprognoser som tydligt visar att det föds allt färre. Just nu är det också den lilla 90-talistgenerationen som är i högreproducerbar ålder som genererar färre barn.
Det märks främst i skolnerläggningar men på sikt även bostadsbyggandet.
Men det som egentligen behövs är att man nyttjar bostäderna rätt.
Sänk inkomstskatten och höj fastighetsavgifterna. Minska ränteavdragen. Ta bort reavinstskatten.
De allt mindre barnkullarna är en god indikator på sikt för många branscher, inte bara bostadsbyggande, skolor och liknande…
Små kulla brukar följas av större kullar. Lite som en konjunktur fast man får börja räknar från de extrema minikullarna på 30-talet som har följts av liknande dippar var 20/30 år (samvarierar lite med ekonomisk konjunktur också.). 33/60/80/99/202X
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/manniskorna-i-sverige/fodda-i-sverige/ (diagram 1/4 ner på sidan)
Det som är lite konstigt den här gången är att vi har haft höga födelsetal så länge.
Av någon anledning är det topparna vi räknar som avvikelser – Inte bottnarna.
Tänkt på det tidigare att sänkt ränteavdrag i utbyte mot sänkta skatter för bostadsbygg hade väl varit en tvådelad lösning för att minska vidare växt i bostadsbubblan. Dock blir det ju mindre värdetransferering från de som vill komma in på marknaden till de som redan sitter på dyra bostäder med stora lån så räknar med att de flesta politiker och hela journalistkåren hade motarbetat det.
Annars är väl en lågt hängande frukt att byta ränteavdraget mot sänkt inkomst/pensionsskatt. Inte som att de med stora bostadslån brukar vara arbetslösa direkt.
Tror att det är de ökande klyftorna som talar både i Sverige och i resten av världen.
Vi har skapat ett samhälle åt de som blir mer förmögna och de som blir relativt fattigare saknar framtidstro.
Ja – det finns väl en gräns när de ökade klyftorna hoppar upp och biter de rikaste i rumpan? I Sverige så är det väl rätt kärvt för de företag som vänder sig direkt till kund? Rätt naturligt när reallönerna fortfarande ligger 15%-ish under toppen.
Även om vi tänker oss en framtid där AI tar över mer jobb så kommer de rikaste att behöva konsument-massan för att kunna tjäna pengar.
Visar kristallkulan en massa socialistiskt tjafs i stil med Medborgarlön?
Finland prövade väl medborgarlön för ett större antal personer utan att se någon positivt effekt av det?
Kan ju säkert fungera för stora delar av samhället men problemet är väl just unga vuxna och arbetslösa som plötsligt får in 10.000 stadigt utan krav på motprestation. Sen blir det ju ett evigt tjat om att summan är för låg för att leva på för folk som vill ha relativt central hyreslägenhet, mat, internet, ström, telefonabonnemang, resekort, kläder, nöjen, att vi bryter mot någon organisations definition av drägligt levande och plötsligt hamnar vi på en halv lön efter skatt som halva samhället ska finansiera andra halvan att leva på.
Hade hellre sett att AI, ny teknologi och automatisering leder till billigare konsumtion och vi anpassar oss med fler servicejobb och kortare arbetsdagar än att halva befolkningen ska leva på bidrag.
Precis alla i samhället lever på bidrag, även du.
Tanken med medborgarlön handlar väl om AI-utvecklingen faktiskt lever upp till förhoppningarna och ökar produktiviteten enormt mycket. Då skulle arbetslösheten åka genom taket och efterfrågan (i alla fall möjligheten att betala) gå genom golvet.
Om den situationen uppstår måste man nästan beskatta AI-ägarna och dela ut medborgarlön på något sätt.
Men jag tvivlar på att den situationen kommer att uppstå. Engång i tiden var vi 9X-procent som jobbade direkt med livsmedelsproduktion. Idag är det kanske 5% – ledig arbetskraft verkar helt enkelt skapa ny efterfrågan (t.ex i livsmedelsproduktionets sista steg. Vi äter enormt mycket mat vi inte tillagat själv idag).
Det jag menar, om vi t ex hade 1 lärare per 10 elever, dubbla poliskåren, kanske lite mer vardagslyx som att få massage 1 gång i veckan och att arbetstiden går ned till 6 timmar så blir det ju ingen massarbetslöshet. Bara att folk blir mer orienterade till serviceyrken och går ned i arbetstid, tjänar mindre men med produktivitetsförbättringar att saker kostar mycket mindre också.
Finns väl till en viss grad idag men jag tror att socialt umgänge kommer bli lite mer av en yrkesroll i framtiden också.
Vi är ju dessutom inte lika.
Bostäderna behövs på olika platser och till olika målgrupper. Det kanske helt enkelt är enkla bostäder i billigare lägen som behövs
Sen kanske folk behöver en sanity check “nej du kommer aldrig att vara den som bor inne på Söder. Det är helt enkelt inte du”
Det är väl ingen som är naiv att tro att man kommer ha råd med ett penthouse med utsikt över Central park.
Men de mindre barnkullarna kommer att slå och slår redan hårt mot skolorna. I Sthlm skulle man nu behöva lägga ner en hel del skolor som inte går bra ekonomiskt.
Och som Sveriges Kommuner och Landsting sa. 1000 förskolor behövs läggas ner.
Eller också behöver man lägga skolorna i malpåse och utnyttja “lugnet” för att vidareutbilda lärare och fixa det som behöver fixas i skolsystemet. Nästa stora kull kommer som ett brev på posten (om inte något fundamentalt har ändrats och det kommer som ett brev på PostNord).
Så länge det saknas bostäder kommer det nog inga fler stora kullar.
Det stämmer kanske att “alla redan har en bostad” men det som avgör är tillgången på den sortens bostäder familjer kan bo i.
Det kommer väl i någon tråd senare men ny myndighetsclownshow denna gången hos Lantmäteriet som verkar ha en IQ befriad GD.
”Riskaptit” har man tydligen pratat om vilket får mig att misstänka att Lantmäteriet ville leka Sequoia…
Det var bättre förr när Lantmäteriet i sin helhet styrdes från Gävle (sagt helt utan ironi).
Transportverket är ju där och det är ju inte direkt våran stoltaste verksamhet….
Deras tekniknivå är underhållande låg.
Som jag skrev ovan:
“Det var bättre förr när Lantmäteriet i sin helhet styrdes från Gävle”
Antar att det är Trafikverket du åsyftar?
Deras GD är stationerad i Sthlm.
Tror även högste lantmätare är lokaliserad i Stockholm numera?
Korrekt
Och i närheten av H2GS i Boden byggs hundratals fly-inbostäder. Små lägenheter i modulkomplex. Undrar om de också räknas in i bostadsbyggandet, tanken är väl att de ska rivas när själva byggprojektet är över.
Northvolt, eller rättare sagt underleverantörer, har ju byggt och driver likadana komplex i Skellefteå med minst ett par tusen lägenheter. De lär väl bli tämligen tomma framöver och frågan är vem som vill ha dem istället. Att omvandla dem till flyktingförläggningar funkar inte längre, det var ju annars lösningen på alla fastighetsägares kassaflöde tidigare. Kanske skulle de kunna göra nytta i Ukraina som tillfälliga bostäder istället för utbombade hus?
Det är ju sjukt bra.
Se bara i Skellefte. Nu tömmer man och flyttar 800 modulboenden som inte behövs längre.
De kan användas där de behövs istället
Sen är det roligt att analyser pekar på att det kommer behövas mindre nytt järn i världen då det nått upp till en nivå att vi kan återvinna väldigt mycket skrot nu efter Kinas explosiva tillväxt sen 90-talet.
Så järnmalspriserna kommer mest troligt lägga sig på betydligt lägre nivåer.
Där är frågan om folk kommer betala extra för att det är “enhörningsfisjärn” eller om man tar det som ger bäst ekonomi i projekten.
Att återvinna skrot är ju bra för miljön men egentligen behöver vi verkligen dekarbonisera industrin
1) Bort med naturgasen från Tyskland
2) Bort med naturgasen från Tyskland
3) Bort med naturgasen från Tyskland och alla andra europeiska länder som vägrar ändra på sig
4) Ersätt fossila bränslen i transportsektorn
5) Ersätt fossila bränslen i produktion av konstgödning, stål och betong i fallande ordning.
För övrigt pratade jag med en “Expert” igår.
Det är lite “trust me bro” på denna information men deras kalkyl för ekonomin och att konsumtion och bostadsmarknad tar fart är Q4 2025
Innan dess är deras analys att folk vill se vad som händer med räntan och primärt unna sig enklare saker och spara. Och om räntan fortsätter ner och arbetsmarknaden håller sig så kan bostäder/bilar få ett uppsving.
Om ett år
Jo, många säger slutet 2025 nu men den där punkten när allt tar fart, lönerna ökar, räntan sjunker och inflationen försvinner helt och allt blir absolutely fantanstic verkar på något underligt sätt röra sig så sakteliga högerut i diagrammet…
Har ett grannområde där den gammal verksamhet revs för 5-10 år sen. Kommunal verksamhet samt parkeringshus byggdes ganska snabbt och de flesta hyresrätts-tomterna bebyggts/påbörja men alla BR-byggen panikstoppades när räntorna stack (trots en massa förhandsbokningar).
Nutid:
En av BR-byggarna tycker att det är så dyrt att ligga på tomten så de har valt att påbörjat bygget trots att de nu bara har <10% av lägenheterna förhandsbokat. Och bankerna är väldigt villiga att låna ut till föreningarna så någonting har vänt. Troligtvis hjälper det att de nybyggda hyresrätterna i kvarteret går åt.
Anekdotiskt, men ändå.
Time will tell…
Är det Mr Konsensus du har träffat?
Hans track record brukar inte vara så bra…
Jag gillar Mr Secondtry bättre, han har fan alltid rätt
Snart blir det väl som i medelhavsländer där flera generationer bor i en och samma kåk. Lycka till alla som inte sitter på chefslöner att ordna bostad åt era barn.
Behöver väl inte en chefslön, sparar du barnbidraget i fonder i 19 år tills de går ut gymnasiet så ligger det väl närmare miljonen. Bör ju räcka i egenkapital till en hyffsad tvåa även om bostadspriserna dubblar sig igen tills dess.
Hur ger fastighetsskatt billigare nybyggda bostäder?