Artikeln innehåller annonslänkar för Tibber och Hemsol.
Börserna går svagt i de asiatiska tidszonerna under tisdagsmorgonen. Swedbank går inte med på att förhandla bolåneräntor för kunder med rörlig bolåneränta, utan menar att eventuell rabatt är låst i ett års tid, samtidigt som banken inte sänkt Riksbankens fulla 0.25 procentenheter utan räntesänkningen används till att fylla Swedbanks fickor. Elpriset blir 386 öre per kWh ikväll i elhandelsområde SE4 södra Sverige med bland annat Skåne och Blekinge.
Stockholmsbörsen backade igår med -0.23% för OMXS30 och -0.29% för OMXSPI. Dollarn fortsätter stärkas marginellt till 10:28 SEK medan euron hittas på 11:37 SEK och guldpriset på 824:- SEK per gram.
I USA steg dock börserna och S&P-500 gick +1.01% medan tekniktunga Nasdaq 100 gick +1.29%. Bäst inom FANANGST-aktierna gick Tesla med +3.80% och sämst Apple med -0.34%.
Borta i de asiatiska tidszonerna går börserna dock svagt och ASX 200 är i skrivande stund -0.18%, HAng Seng -0.39%, KOSPI -0.37%, Nikkei 225 -0.04% och Straits Times +0.41%.
Swedbank har inte sänkt sin rörliga bolåneränta lika mycket som Riksbanken sänkt styrräntan och vägrar låta kunder med rörlig bolåneränta omförhandla sin rabatt. Istället för att sänka 0.25 procentenheter som Riksbanken gjorde nu i augusti har Swedbank sänkt 0.10 procentenheter två gånger och tjänar nu alltså 0.05 procentenheter till på kunder med rörliga bolån.
SvD rapporterar dessutom att kunderna inte själva får omförhandla sin ränta om de är missnöjda, utan hävdar att den individuella ränterabatten är låst på ett år. Swedbanks pressansvarige skriver till tidningen:
”Det är korrekt vad gäller själva ränterabatten. Om kunden vill binda sitt lån med 3 månaders bindningstid till en längre bindningsperiod går detta att göra när som helst […] Anledningen till detta är att kunden ska kunna känna en trygghet i att rabatten är avtalad och gäller under en bestämd tid.”
Exakt vari tryggheten att din ränterabatt kan bli sämre om ett år ligger lämnas som en övning åt Swedbanks kunder. Under tiden stoppar alltså banken delar av styrräntesänkningarna i egen ficka. Man kan dock förstås när man nekas omförhandling begära ut ett amorteringsunderlag och vända sig till en annan bank istället.
Elpriset blir extrema 386 öre per kWh ikväll i elhandelsområde SE4 och detta utan moms, energiskatt och rörliga nätavgifter. Medan snittpriset blir 28 öre, lägsta pris 3 öre och högsta pris 109 öre i SE3 med ca 70% av Sveriges befolkning får de 20% som bor i SE2 ett snittpris på 144 öre, lägsta pris på 81 öre och högsta alltså 386 öre idag.
Då har bara hösten börjat och vintern är inte här ännu.
Dock finns stora möjligheter till besparingar via timprisstyrning exempelvis via Tibber (annonslänk) där man alltså kan spara upp till ca 3:- SEK per kWh oräknat skatter och elnät om man kan flytta förbrukningen och t ex stänga av varmvattenberedaren under de dyraste timmarna.
I övrigt har ju SE4 utmärkta möjligheter till solkraft från tidig vår till sent på hösten och vill du ta in en eller flera offerter på solkraft till din villa eller bostadsrättsförening, ditt lantbruk eller företag kontakta Hemsol för offerter från installatörer anpassade till din typ av installation (annonslänk).
Det är inte så att vare sig företagen eller politikerna kommer bygga någon kraftproduktion i SE4 som inte bara kommer exporteras till Tyskland, så räkna med att detta är ett normalläge med prisskillnaderna mot resten av landet, även om priserna ibland även kommer krypa upp i SE3.
136 kommentarer
Godmorgon!
På tal om amorteringsunderlag är det fr.o.m september krav på att det ska lämnas ut digitalt och skyndsamt.
Se länk hos Finansinspektionen:
https://www.fi.se/sv/publicerat/nyheter/2024/fi-staller-krav-pa-digitala-amorteringsunderlag/
Vet inte om det är positivt. Om man måste begära det manuellt från Din Personlige Bankman (TM) så är det ett bättre förhandlingsläge, då banken därmed upplyses om att du ska se över dina bolån och flytta dessa.
Tror du inte det sätts en flagga “Bad Customer” i samma ögonblick som du begär ut det digitalt och det plingar till i Din Personlige Bankmans(TM) mailbox?
Sant, det blir mer personligt. Min banktjänstehen har blivit tillmötesgående när jag bett om det, men nu kommer man antagligen inte längre mötas av det.
Ränteanekdot för andra bolånetorskar:
Mitt hushålls ränta är sedan några veckor låst i två år på cirka 2,9% med 70% belåningsgrad i Stockholm ytterstad hos en av storbankerna.
Ner från cirka 4,5% rörligt.
Inga motkrav som att man måste flytta tjänstepensioner för några miljoner till banken för att få “rabatten” när de på totalen tjänar mycket mer på fondavgiftern än den lilla possenten i rabatt?
Även om möjligheten finns att begära ut det digitalt finns det ju inget som hindrar en från att kontakta sin personliga bankman och be om det. Det kommer jag göra i mars iaf när mitt bundna lån går ut.
Nä, det rimliga är ju att fortsätta begära ut det manuellt. “Ojdå, fanns det digitalt, det visste jag inte”.
Det är ju allmänt känns att steg 1 när du vill ha lägre ränta är att begära ut amorteringsunderlaget. Då ringer Kvalificerad Säljare (TM) upp och ger extra erbjudanden som inte gemene säljare “får” ge ut 🙂
Det funkar att köra den ”anonyma” varianten med att begära ut underlaget digitalt. Jag lyckades omförhandla ett lån på Swedbank för en vecka sedan. Jag begärde och fick underlaget i mitten på juli då jag tröttnat på den årliga automatiska omräkningarna av ränterabatten som provocerande nog alltid skalar bort någon tiondel. Triggen kom antagligen när jag loggade in och öppnade amorteringsunderlaget, banken hörde av sig bara några dagar senare. Att räntan skulle vara låst är i alla fall skitsnack och tryggheten är väl kanske mest till för bankens räknenissar.
Tröttnade på ständiga ränteförhandlingar med sämre och sämre resultat och bytte till en bank med färdigförhandlade räntor via fackförbund. Lägre ränta och ingen omförhandling varje år.
Välj bort storbankerna är mitt tips. Lite krångel att flytta allt men lätt värt det.
Samma bank krävde att du flyttade pension och annat ändå va? Om jag tänker den bankl från det södra grannlandet som erbjuder “bra färdig rabatt”
Kan vara bra känna till att även den rabatten ska förhandlas om…. Och att flytta pension och sparande kostar mer än det smakar om alternativen var ava/nördnet/lysa
SBAB is you friend om du är lat och inte vill förhandla eller flytta över saker du har förmånligt på andra ställen.
Det intressanta när det gäller vindkraften är att den är tydligen inte lönsam att bygga om inte Vattenfall får landanslutningen subventionerad. Det är ca 10% av hela investeringen.
Så en 10% fördyrning stjälper projektet. Vem sa att vindkraft klarar sig utan subventioner?
Och vem bekostar lagringen som behövs? Tidigare räckte det med vattenkraften, nu när 6GW planerbar produktion neutraliserats av SVMPC ökar behovet av planerbar, lagringsbar el.
Nej, Skåne har inte röstat för nuvarande situation. Däremot skall Roslagsbanditer se fram emot högre elpriser i SE3.
De har ju röstat för detta.
Eftersom oppositionen vägrar ta ansvar i energifrågan så kommer vi efter nästa val med stor sannolikhet hamna i samma situation som Tyskland. Jag tror kärnkraften är borta inom 10 år och “lösningen” är kraftigt höjda elpriser eftersom man inte förmår att ta de beslut som krävs.
Regeringen tar inte heller ansvar.
Det började med att SVMPC kvaddade allt, men Buschs fixering vid uranfyllda falukorvar är också skadlig.
Vi skall naturligtvis bygga vindkraft. Kommunerna måste få ersättning för att de ödelägger stora ytor.
Men det är naivt att tro att vindkraften eller solkraften löser energifrågan. De kompletterande lagringslösningar som krävs är decennier bort och just nu förlitar sig Tyskland, Danmark mm i stor utsträckning på fossil energi istället.
Tyskland kommer svänga på en femöroing för att få köpa billig rysk gas igen om de kan.
Tidigare byggde man kraftproduktion enligt devisen för varje MW oplanerbart skall det byggas en MW planerbart.
Men det var ju alldeles för klokt så det har man lagt ner.
Det räcker nog med en kvot på 0.8-0.9 . Inte för det gör så stor skillnad i praktiken.
Sant, inget parti verkar vilja ta i frågan. Det är väl därför man slänger fram rökridåer så debatten handlar om man ska jobba 38,5 h eller 39 h i veckan.
Vem ska bygga vindkraften då? Rimligvis finns de väl ingen som är så korkad att den bygger ut ett energislag som konkurrerar direkt med sig självt och som får sämre betalt för varje producerad kWh när det väl blåser? Ska det skickas ytterligare skattepengar in i detta slukhål, till skrattande kinesiska riskkapitalister som lämnar skeppet först när det börjar sjunka? Tänk ett varv till och återkom, behöver du hjälp med konsekvensanalysen, hör av dig.
Word!
Såg det, så om jag förstår detta rätt så är varken kärnkraft eller vindkraft lönsamt att producera om inte staten står för en ansenlig del av fiolerna. Så varför ser vi inte el som en strategisk resurs, typ som en kustkorvett eller ett JAS plan, och så bygger staten elproduktionen?
Sen kan vi för en gångs skull jävlas lite med EU och sätta upp våra egna regler för export, t.ex. kul grej, vi kräver att Tyskland delar in sitt land i elområden så hjälper vi dom att snabbare avindustrialisera södra Tyskland vilket dom iofs själva sköter med den äran så här långt…
Regeringen krävde att Tyskland skulle dela upp landet i flera elområden om det skulle byggas någon fler överföring till Tyskland.
Man borde i alla fall kunna kräva att alla partier kommer överens om spelreglerna över tid.
Nu är det något havsbaserad vindkraftpark i syd som stoppas eftersom nuvarande regering backade från förra regeringen löfte om att staten skulle stå för ledningarna.
Och om jag funderade på att smälla upp ett litet kärnkraftverk så skulle jag nog vilja ha garantier om spelreglerna från minst 6 partier innan jag startade cementblandaren.
Påskrivna avtal gäller väl fortfarande, eller?
“Påskrivna avtal gäller väl fortfarande, eller?” – i princip men det finns många andra sätt att döda ett avtal på även om det så att säga fortfarande gäller…
Naturligtvis. Jag bara undrade om det är så att regeringen aktivt rivit upp eller på annat sätt saboterat redan ingågna avtal, eller om det bara är så att de inte har för avsikt att uppfylla oppositionens vallöften. Det mesta pekar på det sistnämnda.
MP har lovat att säga upp alla avtal som gynnar kärnkraften. Producenterna vinner ändå eftersom då kan de kräva skadestånd. MP spenderar skattepengar och får en “seger”. Att det är ett enormt slöseri och att det är vi som betalar genom nedskärningar i vård/skola/omsorg samt höga energipriser, det värmer lite extra hos MP.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/mp-vill-riva-upp-tidosatsningar-pa-karnkraft-efter-nasta-val–ogdxsh
Förresten handlar det inte om en subvention av kärnkraften, det är en investering med avkastning.
Det blir en intressant vinter prismässigt.
Har bundit över vintern till 60 öre exklusive moms SE3.
I SE2 kör jag på timmar till under inköpspris (ja, det finns såna avtal).
Du vet om att elhandelsbolagen kan hävda force majoure?
“stäm osss”.
Vi kan binda till runt 80 öre ex moms.
Abbonemang, skatten och nätavgift adderar nästan 2kr/kWh till 🙂
Orka bry mig om 14 öre alltså.
20 öre skall det stå såklart.
Ser lite dåligt idag.
80 öre SE4 tycker jag låter som en bra deal över vintern.
Låter som en extremt bra deal i dagens läge tycker jag.
Även bara att veta vad priset blir per kWh är värt en del, i synnerhet om man inte har storförbrukare som kan prisstyras.
Jag har ju själv ett långt bundet avtal som löper vidare och visst kan det kännas lite surt när snittpriset någon dag ligger på några ören per kWh, men å andra sidan är det rätt skönt när det springer iväg åt andra hållet istället.
Det har definitivt sina fördelar att ha bundet över vintern för de som bor i hus med egen elberoende uppvärmning.
Jag har haft bundet i 3 år till 50 öre i SE3.
ingen force majeure ens under starten av det europeiska storkriget. Det där var något media skrämdes med för att få klick.
Krävs väl en konkurs likt Kraftkommission 2002.
Det var ju en lärdom att inte ta det billigaste skitbolaget för att “tjäna” några ören.
Mitt i smällkalla vintern gick jag från 23 öre bundet till Nordpool på dryga kronan.
Kostade 5-siffrigt.
Orkade inte vara med i grupptalan, se länk:
https://www.infotorgjuridik.se/premium/mittijuridiken/article210605.ece?format=print
Nån måste ju betala. Hade varit bra om Vattenfall hade fått som uppdrag att säkra elproduktionen i landet, isället för att tjäna pengar.
Är ju ändå billigare att dra ledningar i havet till vindparkerna som inte ligger så lång bort.
Än att dra dom från norrland, där dom ändå kommer att behöva ha kvar sin el.
Sydvästlänken är ju ett lysande exempel på hur mycket det kommer att kosta att dra hit elen om man som nu inte vill bygga någon elproduktion.
Havet är väll ändå bättre än smålänska skogen att sätta upp möllorna i.
Färre grannar som klagar
Labor day stängt igår?
Japp. Kapitalisterna på Wall Street hedrade arbetarna på Main Street och tog långhelg 🙂
Det handlar väl om att de hedrar arbetarna på wall street och tog helikoptern ut till the Hamtpoons?
Touche.
Weather forecast for Labour Day:
Sunny with temperature in the high 70ies and little wind.
Labour day är formellt slutet på sommaren och då man inte behöver köpa strandpass längre där ute för drygt 1500kr/dag eller vad det kostar. Ialla fall så man ramlar av solstolen som non-resident.
Ah, där ser man.
Stämmer bra det. Futures i US pekar svagt ner inför dagens handel.
Men idag blir det spännande hur det kommer gå för Nvidia. Ras i torsdags efter rapporten och liten uppgång i fredags.
Vad gäller Swedbank känns det som en storm i ett vattenglas.
Jag har exakt likadana regler hos SHB. Det är sen gammalt att ränterabatten gäller i 12 månader.
Ja och det går väl åt båda hållen också.
För mig som kund är det bra att veta att ränterabatten inte försvinner i förtid.
Artikeln är en höna av en fjäder men tidningen fick några klick och bloggen några klick så everybody happy I guess. 😁
Klick är mitt jobb och via din kommentar fick jag ytterligare en sidvisning och ett öre i intäkt. Tack.
🥰
Man kommer för ekonomi och Ukraina artiklarna, men stannar för den gubbiga ironin.
Tänkte lite detsamma och hade någon väntat sig något annat från bankerna? Jag minns med värme när jag i min ungdom konsultade hos en stor svensk teleoperatör avseende intäktsoptimering. Dom får svenska banker att framstå som glada amatörer när det kommer till kreativa sätt att blåsa sina kunder på…
Med tremånaders så kan man på de flesta banker byta närsom (ingen ränteskillnadsersättning)
Så vill banken inte förhandla så gör man som bloggarn sa
1. Amorteringsunderlag. Alla banker har en “antichurn” avdelning. Kontaktar de inte dig med ett motbud är du en väldigt dålig kund 😀
2. Byt bank. SBAB, Landshypotek och andra som inte ställer krav på flytt av sparande är bra.
3. Inse att banken inte finns för dig. Om du trodde att banken gillar dig….. Sluta dricka. Generellt ska du vara uppe i 9 siffrig förmögenhet för att du ska ses som “en unik snöflinga”
Är du skyldig banken en miljon är det ditt problem. Är du skyldig dem en miljard är det deras problem.
Är du skyldig den 100 miljarder är det statens problem.
He, he.
Handelsbanken är inte mycket bättre i sitt spel. För kunder med rörlig ränta skedde ränteomsättning 1 september. Först idag sänks 3-månaders med – 0.25, fastän riksbankens besked var klart sedan någon vecka. Innebär att de kunder med rörlig ränta i en räntesänkningsmiljö snarare har en sex-månaders ränta.
Smart.
Har Handelsbanken själv. Det var högst väntat, av alla sänkningar de gjort sedan 2020 så har bara en kommit under sista veckan i månaden, och det var nu den 22 augusti med 0,10%-enheter d.v.s. lägre än RB 0,25.
STIBOR 3m har under augusti sjunkit med 27 punkter.
“men handelsbanken är en bra bank och är seriööööös”
Mmm. För ägarna.
Byt bank. Gillar du HSB köp aktier och tjäna på andra lättlurade istället.
Jag brukar säga det själv. Var har bankens ägare sina pengar?
Direktavkastningen på SHB ligger stadigt över 5%, prognos för nästa år säger uppåt 10%. Finns ingen mening i att öppna sparkonto.
Uppsidan i aktien är 10 procent och nedsidan 40 procent på ett års sikt.
Låter som ett påstående om fakta, så: källa på det?
Orka. Det är vad jag tror att bankaktierna handlas i om ett år.
Har du tur har jag fel och det har jag ofta.
SHB A är en del billigare eftersom den inte kan säljas utomlands, men ger samma utdelning i kronor som B-aktien. Liite bättre posent.
En banks långsiktiga mål måste naturligtvis vara att gå med största möjliga vinst. Om man är beredd att riskera kunderna på längre sikt genom att framstå som lite väl pengahungriga på kortare sikt, så är det bankens eget val. På en marknad med suboptimal konkurrens kan det säkert vara det vettigare alternativet.
Och hellre att bankerna tjänar pengar på bolånetagare än på andra grupper; det kompenserar ju lite för att just bolånetagarna är en extremt gynnad grupp i den förda politiken oavsett färg på regering och riksdag. Gynnad på andras bekostnad, på hyrestagares, sparares och skuldfrias.
Nja! De påpekar de som att alla bolag ska ha hög vinst? Jag hävdar att de lever i en skyddad verksatd och de ska inte ha lika hög risk som bolag utan skyddsnät! De utnyttjar sin position på ett brutalt fult sätt, men själva säger det att hög risk skall ge kunderna hög låneränta och låg risk ska ge låg låneränta!
Tycker att de inte har en rak linje här! Eller hur?
Som jag skrev, suboptimal konkurrens. Inget fult med att agera i eget intresse, efter de förutsättningar som gäller.
Tycker man att bankerna går med för höga vinster, kan man ju också agera i eget intresse och köpa lite bankaktier.
Jag tror att de som är gynnade från början är de som föddes i rätt skede i historien och kunde köpa hus före en lång period av kraftig tillväxt och sedan sälja det efteråt på en marknad präglad av mycket större köpkraft, brist på bostäder (i praktiken i alla fall), kombinerat med extremt låga räntor samt och stor villighet hos banken att finansiera budgivningspartyn.
Detta gjorde att de som är födda efter cirka 70-tal och framåt, om de vill återskapa någonting som liknar sina föräldrars relativa levnadsstandard, får gå till banken och låna några miljoner för att övertyga några medlemmar av deras föräldrageneration att förflytta sig till en lägenhet istället.
Så om det egentligen gynnar bolånetagarna eller inte är då inte alls helt tydligt. Det gynnar helt klart 40-talister, det står klart, men är det gynnsamt att banken skriker “No limits!” till alla som är i en budgivning? Ingen budgivare är givetvis intresserad av att vara den ende med en limit. För att lägga en nördig referens så är det nog bra mer i en Nash-mening än i en Pareto-mening.
Det som är riktigt illa, hur som helst, torde vara att bankerna hamnat i en så central roll i samhället att det blev samhällsekonomiskt omöjligt att underkasta dem marknadsmekanismer mer än åt ena hållet. För att skydda dem mot frukterna av sina egna spekulationer har skattebetalarna helt enkelt gått in och tagit nedsidan för bankerna.
Så alltså, om bankerna går plus så givetvis tycker de att de skall ha uppsidan. Det är ju marknadsekonomi inte sant?
Den insikten infinner sig inte när banken går back dock. När nedsidan kommer då måste “staten ta sitt ansvar” och så vidare.
Så de låga räntorna avspeglar nog BANKENS risknivåer, men inte samhällets risknivåer helt enkelt, och det är alltså skattebetalarna som står för den diskrepansen. Vilket inte är det enda som de står för.
Tur att det är så jäkla häftigt att betala skatt… annars hade man kanske frågat sig vad fan man fick för pengarna (vilket givetvis kvalificerar som att vara auktoritärt sinnad i Sverige).
Jo, det finns helt klart en generationsaspekt. I normala fall hade detta inte varit något problem på längre sikt, då egendomen byter ägare genom arv. Men många 1968-marinerade fyrtiotalister verkar hellre vilja konsumera upp sina rikedomar för egen räkning, så att gårdar går i släkten är nog tyvärr undantag än regel nu för tiden.
Frågan är vilka som skulle tjäna på om bankernas risker inte längre garanterades av staten. Skattebetalarna, kan man ju tycka, men det hänger ju på att marknaderna generellt är såpass välfungerande att de klarar av att hantera riskerna.
Vad får jag för pengarna är nog den du dummaste kommentar som någonsin yttrats av någon som borde veta mycket bättre. Dessutom skulle jag vilja påstå att de flesta av de problem Sverige har idag bottnar i att så många tror på det uttalandet och gör allt de kan för att betala så lite skatt i Sverige som möjligt. Det verkar vara vara ett omvänt samband mellan hur mycket pengar folk har och hur väl hjärnan fungerar. Det är som med cyklister, de får inte plats med hjärna och hjälm samtidigt.
Är det inte rimligt att indrivna medel skall användas såväl till rätt saker som på ett effektivt sätt?
Självklart är det det.
Det gulliga var nån av bankerna som drastisk försämrade vissa produkter
Och nån “men man måste ha kuuunder”
Sen läste man bankens kommentar i nån bokslutskommunike och det var tydligt att man aktivt försökte få vissa kundgrupper att byta till Swedbank så man blev av med de som mest kostade pengar 😀
Att mindre företag med sannolikt mindre skicklighet skarvar med sanningen och ljuger för sina kunder kan man förstå. Att en storbank som är tvingad att ha stenkoll på sin externa kommunkation gör det är svårare att begripa.
Alla vet att det inte är “för kundens trygghet” de använder den här modellen. Det går kanske att argumentera för att det delvis är så, men alla vet att det inte är hela sanningen. Vad har banken att förlora på att lägga en mening till på att förklara hur det verkligen ligger till? Är vi konsumenter så jävla korkade att vi hellre väljer en bank som ljuger och lovar oss trygghet, än en bank som ärligt berättar att de primärt väljer den modell som de tjänar mest pengar på?
Jag tröttnade på Swedbank för ett antal år sedan och begärde då ut ett amorteringsunderlag. Det dröjde då inte länge innan jag hade en väldigt trevlig och samarbetsvillig herre på tråden som ordnade förutsättningar goda nog för att glappet inte motiverade besväret med att byta bank längre.
Jag kan för övrigt meddela att jag visst lyckades få upp ränterabatten på Swedbank via ett telefonsamtal för kanske en månad sedan, och att jag fick det med omedelbar verkan – eller i alla fall verkan vid ombindning av 3-månadersbundna “rörliga” lån. I och för sig var det med löjliga 0.1% jag fick den ökad, men ändå. Det gick att göra då i alla fall.
“tröttnade”
Erkänn du har kvar bankeländet….
Tröttnade på att få sisådär räntor på bolån och sparande och blev delägare i den bank där jag har dessa. Betydligt bättre avkastning.
Rätt tänkt!
Även om det inte nödvändigtvis är just de banker som man väljer att vara kund hos som är de bästa bankerna att köpa in sig i. Det går ju att separera rollerna kund och investerare.
Riskjusterat låter det mindre bra.
Vid nästa kris kommer bankaktierna sjunka som de gjort historiskt.
Jag står fast vid att det inte går att analysera banker.
Bankaktier äger man långsiktigt för att de ger bättre avkastning än räntan, man behöver i praktiken inte bry sig om aktiekursen. Köp på våren efter utdelningsracet och låt dem sedan ticka på i evighet.
Köpte SEB 1992.
Typ enda gången en bankaktie varit köpvärd.
Jag förstår verkligen inte hur man kan förespråka bankaktier som är omöjliga att värdera.
Det är ett alternativ till sparkonto eller räntefond med bättre ränta, helt enkelt. Kursen är mer eller mindre ointressant förutsatt att man behåller över konjunkturcyklerna. Är det bättre utveckling än en indexfond? inte troligt, men säkrare avkastning.
Själv missade jag att köpa SHB just 1992 men har kompenserat över tid. Använder nu SHB A som likvidsubstitut; räknar med att (den) banken inte går ikull i brådrappet. I motsats till ett par andra som lyfte många miljarder från statens räddningsinsats för att säkra “banksystemet” efter (bedömt) rent kriminella spekulationer. Tämligen stadig kurs runt 100 sek. Återköp vårdar värdet.
(OBS: Min anekdot; du kan få andra utfall! Kolla själv!)
Finns det någon bra analys av möjligheterna till batterilagring av stora volymer energi. Vilka volymer är möjliga? Vad kan det komma att kosta? Med mera.
Inte minst det sista är förstås svårt att svara på om vi avser kostnader per lagrad energienhet. Beror ju inte minst på hur mycket ett batterilager kommer att användas.
Tips?
Ja. Massa analyser. De forskningsartiklar som finns är rätt samstämmiga i att säga att batterier inte fungerar ekonomiskt. Inte i nuläget och kanske aldrig. Nu kostar litum batterier 140$/kwh de måste komma ner till ca 70$/kwh för att det ska vara lönsamt.
Sen är frågan om det finns litium i världen så det räcker till att spara all el eller om världen kan hantera den miljöförstöring som krävs för attbygga så många batteriparker och vidkraftverksparker som har ganska kort livslängd jämfört med vatten och kärnkraft.
”… energy- and capacity-market revenues were found to be insufficient in recovering the investment costs of current battery systems for the applications considered in this analysis.”
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306261920309296
Batterier för att stötta elnätet behöver inte ens litium. Utvecklingen går väldigt snabbt inom detta område.
Precis som den gjort i 50år. Och även om det är sant att ny batteriteknik utvecklas så finns det inte på kartan att vi kan sluta bygga ut kärnkraften utan att bli mer beroende av att bränna fossila bränslen när det inte blåser och solen inte skiner på åtminstone 50 år till. Och även 50 år är en positiv syn.
Bygg kärnkraft idag. Fasa ut fossila bränslen. Så kan vi börja prata batteriteknik om 100 år när kärnkraftverken som byggs idag behöver bytas ut. Då kanske tekniken är mogen.
Med 70 US$/kWh landar vi runt 1300 miljarder enbart för batterierna för att klara av no-windsituationen (7 dagar vindstilla, 10000MW dimensionerande effekt)
Lägg på infrasturktur, växelriktare, byggnader osv så pratar vi kanske 1500 miljarder eller kanske 2000 miljarder.
Batterier kommer ALDRIG vara annat än en kortvarig energilösnign för att stabilisera elnätet, tex i anslutning till större solcellsparker som kan inom loppet av sekunder tappa all produktion. Till detta är batterier utmärkta. Men då handlar det om en promille av ovanstående energimängder.
Problemet är att sol och vindförespråkarna inte bara inte kan skilja på kW och kWh, de har ingen förståelse för hur MÅNGA kWh som förbrukas.
Det handlar om oljetankers , per dag.
Tack för räkneexemplet.
Skulle man inte kunna tänka sig att batterilager under vissa förutsättningar blir lönsamma. Förutsättning mer eller mindre konstanta och stora prisvariationer. Vilket innebär stor användning av lagren. Sen får sådana lager förstås inte jämna ut priserna alltför mycket. I så fall slår de undan benen för sig själva.
Skulle möjligen kunna fungera för de dagliga prisvariationerna. Fast inte för längre perioder med vindstilla. Om sådana perioder inte är så många kanske ”flexibel efterfrågan” kan få betydelse här.
Jag tänker mest högt här.
Tack för länken. Läst abstract. Skall se om jag kan läsa och förstå mer.
Hur man än vänder och vrider på det så är framtiden för el-systemen mycket svåra att förutse.
Idén om att lagra vindkraft på olika sätt har varit en idé i 50 år. Ingen har kunnat få ihop ekonomin i det.
Kärnkraften är det som kan rädda jorden från en den globala uppvärmningen. Vi måste agera nu.
Jag trodde på vindkraft länge länge. Men nu har jag slutat drömma. Vindkraften har så många problem att den inte är en realistisk lösning. Bara det att varje sekund måste det produceras lika mycket el som det förbrukas annars kollapsar elsystemet är det största, då det inte alltid blåser. Men finns många andra problem också relaterat till miljöförstöring.
Forsmark 1 har drivits i 43 år och kör på än , mycket längre än ett vindkraftverk håller.
Med allt inräknat (uranbrytningen, bygge, rivning (när det är dags) och lagring av avfall) släpper Forsmark 1 ut mindre koldioxid än både vindkraft och solkraft per producerad kWh. Vill man få ner koldioxiden är kärnkraften den bästa lösningen.
Han känner sig lurad:
“Alexander Lindebring investerade i ett batteri för att lagra energi från sina solpaneler och sälja vidare till elnätet. Enligt marknadsföringen skulle han kunna få intäkter på 22 500 kronor på ett år. I stället fick han 1 200 kronor på sex månader.”
https://www.dn.se/ekonomi/alexander-har-tjanat-en-tiondel-av-vad-batterireklamen-pastod-kanner-mig-lurad/
Kom en rapport idag om att 1 av 10 förskolor måste stängas pga klent ”kundunderlag” det närmaste decenniet. Inga barn föds så inga förskolor behövs. Kommer såklart drabba skolor, sen gymnasier och tillslut universiteten och tillslut bostadsbyggarna.
Tänker att när 99% av alla kommuner har som mål att växa och bygger lägenheter, förskolor och skolor för fullt samtidigt som svenskarna inte blir fler kommer det bli fullt vid utgången.
Samtidigt så vill regeringen öka byggandet, minska invandringen och avskaffa flerbarnstillägget.
Jag börjar så sakteliga sälja mina friskoleaktier.
Skolor kan ju byggas om till äldreboenden förr eller senare.
Att skattefinansiera bostäder måste emellertid räknas till topp-10 på listan över korkad politik. Vi hör ju redan till de länder i världen som har störst bostadsyta per person. Om det är ont om bostäder att köpa eller hyra, blir det mer attraktivt att hyra ut lediga rum/sommarstugor, bygga om garaget till en liten enkel lägenhet och hyra ut den, osv.
Satt i styrelsemöte igår med en relativt stor byggherre.
Läget är oförändrat. I princip allt är pausat då det inte finns någon efterfrågan på nuvarande prisnivåer.
Vad gäller att bygga om skolor till äldreboenden är det en marknad som i princip inte existerar pga höga kostnader.
Studentbostäder kan bli äldreboenden snarare.
Bingo!
Hehe, you wish.
Tyvärr faller även det på höga kostnader.
Nej tack. Korridorboende med delat kök är ett passerat stadium av livet.
Då kan man i stället använda dem som sovsalar för gästarbetare som arbetar inom vården. Kan vi ha tillfälligt influgna bärplockare, så kan vi naturligtvis göra det samma med billig vårdarbetskraft.
Troll
Helt seriöst, det kommer naturligtvis att bli behov av fler händer i vården, samtidigt som det blir färre i arbetande ålder och därmed lägre skatteintäkter. Gästarbetare är en ekonomisk lösning, så länge som facken kan rundas eller oskadliggöras.
Troll kan du vara själv. Eller kanske vätte?
Nu var det fastigheter vi diskuterade och inget av dina förslag är realistiska.
Är ju grundprolemet i exv sthlm när skolorna “krisar”
Andelen barn minskar efter vår babyboom har avklingat
Läraryrket blev inte det “automatiskt jobb” som media skrev….
Jo.
Medelklassen måste ta sitt ansvar och skaffa fyra ungar. Sen kommer detta lösas.
Det lockar säkert att man då kvalificerar sig för ett moderkors i brons. Vill man ha det i guld så får man kränga ur sig åtta telningar.
(Viss ironi kan förekomma.)
Styrning av befolkningens storlek luktar lite väl mycket “Brave New World” för min smak.
FI tar Swedbank i örat om deras bristande kapitaltäckning.
https://www.di.se/nyheter/fi-tar-swedbank-i-orat-hotar-att-ingripa/
Har ju tagit två år för länsstyrelsen att komma tillbaka med ett grävtillstånd för 20m fjärrvärme till vårt hus, dom har nu lovat att besked skall ges i höst. Marken är helig och risk för att man själv får bekosta arkeolog är överhängande enligt fjärrvärmebolaget och dom har timpriser man skulle offra en hand för.
Fjärrvärmebolaget har dessutom investeringsstopp och vet först 2025 om dom får ta in nya kunder.
Så jag köpte en ny bergvärmepump, NIBE nånting så får vi se hur inomhusklimatet och kostnaden blir.
När man pratade med installatörerna så börjar pumparna bli rätt effektiva.
Nu till frågan –
Funderar på följande och om det ens är praktiskt –
Sodium-Ion batterier i källaren.
Vindsnurra på taket (högt hus som reser sig över omkringliggande hus) de modeller som ser lite roligare ut och inte en propeller samt är garanterat tysta. Finns massa på Amazon.
Sen smacka på solceller, hade gärna haft de det pratas om som mest är ett membran som går på taket då vi har ett stort plåttack.
Vindsnurran och batterierna verkar inte kosta alltför mycket och installationen måste väl gå att få till ett rimligt pris?
Solcellernas senaste generation blir väl som ett väpnat rån.
Är det ens lönt att titta på nåt sånt här?
Det man är efter är ju att få bort den stora kostnaden Dec – Feb och nya generationen solceller skall ju kunna verka även då och en vindsnurra gör väl alltid något?
kanske fel forum 😀
Är generellt positiv till vindkraft, men vindsnurra på sitt eget hus är högriskprojekt med tanke på vibrationer som kan sprida sig i huset. Rätt vad det är kan bärande delar skaka sönder.
Det där var intressant, dom där mindre som sälja på Amazon ser ju ut att vara gjorda för att sättas på hus så tar med i planeringen att jag inte vill har ett ihoprasat hus 👍😀
Bättre att lagra värme i vatten än i batterier just nu. Köp en stor ackumulatortank där du kan lagra värme till värmepumpen. Då värmer du huset gratis och kan duscha gratis när du använder solel för att värma vattnet i tanken. När solen inte skiner kan du varma vattnet när elen är billig.
En vindsnurra på taket låter både fult, högljut och svårt.
Batterier kanske lönar sig pga skatteavdraget du får. Men vindsnurran tror jag du kan skippa ändå.
Hej Johan, det där går inte att svara på då varje hus och behov är unikt.
Personligen kör jag berg- luft, samt en eldstad.
I mitt andra hus kör jag luft och tre eldstäder.
Solceller etc skapar inget mervärde för mig.
Blir det en förändring så blir det en eldstad till i hus ett samt bergvärme i hus två (det är redan borrat av föregående ägare).
Batterier är inte ekonomiskt lönsamt. Att överdimensionera bergvärmen så att den kan jobba på billilga timmar är däremot lönsamt. Typ 16 kW inverterstyrd pump till ett behov om 8 kW.
Småskalig vind har aldrig lyckats bli lönsamt utan är ett stort slukhål i underhåll (rörliga delar kräver regelbunden service för att inte haverera, det kan inte privatpersoner genrellt sköta). Branchen går tvärt om mot så gigantiska snurror man bara kan för att bli lönsamma.
Japp, överdimensionera värmepumpen. Då kan du nog räkna med något högre inköpskostnad och väsentligt lägre driftskostnad. Sliter väl dessutom mindre på utrustningen vilket borde leda till att den håller längre.
Jag har nog en 18kw pump från NIBE just nu, tog en lite större.
Gräv ett dubbelt så stort borrhål till VP så förbättrar du SCOP rejält och minskar elförbrukningen och kan nog tom klara dig utan elpatronen.
Du får ändå ingen solel när du behöver som mest el till VP. Det är ett litet fönster på våren och hösten , det handlar om veckor.
Det finns inga vettiga vindkraftverk för privatpersoner.
Om man inte är prepper som förbereder sig för civilisationskollaps och vill fortsätta med el i huset.
Tack 👍
Tack för initierade svar mycket nyttig information 👍👍👍
Midsummer har smidiga platta tunnfilmspaneler, CSIG på rostfritt substrat, i några olika format. Svenskt, med pågående expansion i Syditalien. Lite lägre effektivitet än kisel, men kan kompenseras med högre arealutnyttjande.
Har några sådana på garaget, som smälter in i (rätt) takpannor, men finns även för plåttak och t o m typ Barracudatält – så smidiga är de!
Disclaimer: Har själv bott i Järfälla och äger några aktier i bolaget. Dock inte bekant med företagsledningen.
—
PS Du har nog sett reklamen för “solbältros”? (Solar shingles) 🙄
SE4 lär ju påverkas en hel del av att Ringhals 4 är avstängd för inventering. Det gör ju att SE4 “smittas” av dyrare produktion i bland annat Tyskland.
Haha, inventering – jag vet att det är mer till det men i min för dagen trötta hjärna ser jag framför mig överingenjör Gustafsson som myndigt går in i reaktorhallen med sin skrivplatta och konstaterar “reaktor, 1 st, check! Då så kaffe…”.
“Om Ringhals drevs av landstinget” 😀
“vi har nu anställt en kommunikatör som löpande kommunicerar att vi har full koll på var våra reaktorer befinner sig. Jossan får 65.000 i lön för sitt systemkritiska arbete”
Det är elsystemkritiskt att veta var man har sina reaktorer. Det kan gå illa annars om man slarvar bort dem.
I allra högsta grad om man tappar bort ett par paket med använt bränsle. Bara att följa spåret av döda människor. Men inte för nära.
Kapaciteten i snittet 3/4 är reducerat ordentligt nu.
Kommer tillbaka lite senare när det är dags för flödesbaserad kapacitet.
Att Swedbank behöver få in så mycket pengar som möjligt beror väl fortfarande på att det väntar gigantiska böter i Usa efter tvätteriet de körde i Baltikum eller har jag missat något?
Kanske inte blir så dyrt ändå, inte ens en miljard för Nordea.
https://e24.no/naeringsliv/i/KMLWb5/nordea-maa-betale-bot-paa-flere-hundre-millioner-kroner-i-usa
Gotlands länsstyrelse motarbetar fortfarande cementproduktionen: https://www.nyteknik.se/industri/bakslag-for-cementjatten-lansstyrelse-sager-nej-till-brytning-pa-gotland/4284449
Det allra viktigaste är väl att minska efterfrågan på cement på något sätt. Kanske att tänka sig för lite extra innan man bygger och bygga långsiktigt. Kan Pantheon i Rom fortfarande stå kvar, så är det orimligt att livstiden bara är någon generation på det som byggs i Sverige i cement.
Bygg färre vindkraftverk.
Livstiden för cement är inte ens en generation.
Så hur förklarar du Pantheon? Finns det inte?
Nu börjar jag tröttna. Pantheon är byggd av cementfri betong.
Trist att man slarvade bort det forntida receptet på betong.
Dog väl ut med etruskerna.
Länsstyrelserna är tyvärr fulla av miljömuppar. De har insett att det är där de kan påverka mest.
Har ett fantastiskt fint exempel från fjällvärlden där det sitter en enskild Lst-aktivist som stoppar allt, inklusive saker som är nödvändiga för fjällräddning och polisen.
Så kom då beslutet om att flygskatten slopas lagom till semestern nästa år:
https://www.svd.se/a/kw8a16/tidopartierna-avskaffar-flygskatten-lagre-priser
Lika väntad var oppositionens pavlovska reflex att tugga fradga och spy galla:
https://www.svd.se/a/Jb6oxb/oppositionen-vilken-planet-bor-de-pa
Den politiska ankdammen kan man alltid lita på, här händer inget. Cirkulera, gå vidare.
Flygindustrin ingår ju i handeln med utsläppsrätter numera, och om jag inte är felinformerad väntas kraftiga höjningar genom detta ramverk inom kort vilket gör oppositionens pliktskyldiga ylande en gnutta mer patetiskt.
Lagstifta om tidstyrning på varmvatten i alla svenska hushåll skulle göra det enskilt största skillnaden för att minska belastningstoppar och därmed höga elpriser morgon och kväll.