Som sommaren gått har jag blivit allt nöjdare med bytet till en GPS-styrd och slinglös Husqvarna 430X NERA EPOS. Via appen kan man enkelt förbättra det som ska klippasa, spärra av, justera gränser eller lägga till nya ytor på några minuter. Senast i förrgår lade jag till vändplatsen, där den inkrypande entropin i form av naturen nu med en enkel order till gräsklipparen kan hållas stången.
Det är enormt skönt att inte haft ett enda slingbrott på hela sommaren, att kunna köra ner spaden i gräsmattan när man arbetar utan att behöva bry sig om begränsningsslinga eller guidkablar, och att kunna köra röjsåg längs kanter utan att oroa sig för att klippa kabeln.
Sedan har yttäckningen blivit bättre och bättre i detaljerna under sommaren. Platser som inte tagits har jag med några klick i appen flyttat 10 cm i taget och om det blir för långt så klipparen kör fast flyttar man tillbaka 5 cm och upprepar sedan ner till enstaka centimeter. Enda nackdelen är att man måste sätta upp en tillfällig arbetsyta i appen om man enkelt vill få testa den nya avgränsningen, annars får man ge det några dagar.
Särskilt trädgårdsgången med sina åtta trappsteg är jag extra nöjd med, se ovan. Med begränsningskabeln gick det inte att få den precisionen eftersom kabeln inte ska dras över trappstenarna.
Sedan har jag lagt till tre nya arbetsytor, och hade även tillfälliga avspärrade ytor när vi hade byggnadsarbetare här så resten av gårdscentrum kunde fortsätta att klippas trots pågående arbete. En arbetsyta är laddplatsen, som normalt är avspärrad, men som kan aktiveras specifikt när bilen är borta, så gräset som smyger in på gruset klipps där.
En annan är en mindre del av den större grusparkeringen, dit man också kan skicka klipparen för att pressa tillbaka naturens ständiga försök att ta över. Ja, gräset följer mulen, så klipper man sprids det, men det här är på landet och ingen gräddhylla så folk får leva med gräsinträngning på grusytor.
En annan sådan plats är vändplatsen, som nu fått en egen arbetsyta dit man med några klick kan skicka gräsklipparen när man vill. På grund av risken för trafik är den inte standardmässigt schemalagd, men det räcker gott att skicka dit klipparen en gång i veckan och flytta soptunnorna så ingen trafik kommer in. Med systematisk klippning går det snabbt att få den klippt.
Har för övrigt gjort observationen att om man använder schackrutemönster som systematisk klippning så klipper den på längden varannan gång man klipper ytan, och på tvären varannan, alltså inte vid samma tillfälle.
En negativ egenhet med systematisk klippning är att klipparen är väldigt mycket Riksbanken (=kalenderbitare) och insisterar på att köra sitt mönster och därför kör fast enklare än om man har oregelbunden klippning. Klipparen kör fortfarande GPS-baserad områdesstyrning vid oregelbundet mönster, så hela området täcks ändå in över tiden. det är bara det att det inte blir i raka linjer eller alternativet stjärnmönster.
Jag tyckte att min förra Automower 430X var den bästa gräsklippare jag någonsin haft, men Automower 430X NERA EPOS klår den med hästlängder. När man köper något svindyrt, men ändå är helnöjd så är det bra. Sedan kvarstår en del egenheter, som att man bara kan aktivera och avaktivera spärrzoner via blåtand och inte på distans eller via Home Assistants automatik (t ex klippa laddplatsen om ingen bil är inkopplad i laddaren), men som jag skrev sist handlar det nog om säkerhet. Om man istället kör med positiva arbetsområden istället för spärrzoner kan de dock styras via schemaläggningen och det på distans, men det skulle man insett från början.
Får se om några av de mjukvaruförbättringar jag föreslog i förra artikeln kommer införas.
32 kommentarer
Bättre än våran Dreame A1 alltså men kostar mer.
Efter åtta år med Husqvarna så vet jag iaf att den håller för rätt omild behandling.
Är du nöjd med din Dreame Grill bitt ? Efter att ha haft 3 Husqvarna med allehanda fel så är det dags att överge överprisad skräp.
Dreame A1 har gått tre månader hos mig och funkar. Inte kört fast så ofta.
Tänk på att den inte tar så stora ytor, jag har 1100 som klipps, och det klarar han precis kl 06-23 med laddstoppen.
Klipper två gånger per vecka.
Lite buggar och skit i appen, men dom verkar väldigt aktiva med utveckling.
Helt annan kvalitet än Hq så klart, men det kostar också 20k, inte 50…
Har nyligen försökt mig på precis samma installation men haft en helt annan upplevelse. Helt omöjligt att mappa kartan som man vill – den gnäller över dålig signal under träd, nära husknuten och till och med under några mindre buskar. Jag gav upp med EPOS och kommer lägga ner slinga i veckan.
Du kanske ska pröva att sätta basstationen annorlunda. Under träd är svårare, då kan GPS blockeras.
Vi har dock inga träd där vi klipper ska medges, bara i kanterna så klipparen åker inte under dem. Stannar ibland vid långsidan av ladan dock.
Basstationen hade den kontakt med hela tiden, var bara GPS som var problemet. Tänkte att basstationen skulle fungera som en länk däremellan, men måste tydligen ha båda överallt.
Ja, jag tror basstationen bara tillhandhåller differentiell GPS, klipper själv måste ‘se himlen’. Jag har samma som ovan och måste hålla med i allt som skrivs. Den klipper ju på cm när varje gång. Vekar vara gedigen kvalitet dessutom, men då kostar det ju därefter
Har en Mammotion Liba 2 och mängder av träd.
Jag hade problem och fick flytta omkring RTK tills jag hittade platser där gräsklippare och antenn ser tillräckligt många av SAMMA satelliter. De kallar det co-view, helt enkelt att eftersom antennen korrigerar satelitsignalerna som roboten ser så måste de hela tiden se tillräckligt många av samma satelliter för att roboten skall ha tillräckligt många med tillräckligt bra precision.
Det slutade med att jag fick sätta RTK högst upp på skorstenen (typ en meter upp med stolpe). Sedan dess har den exakt noll problem.
Gissar att samma sak gäller för Husqvarna – du måste ha hög co-view, tror en tumregel var minst 16 st, gärna 20.
Generellt är väl erfarenheten att de saker man använder ofta skall köpas kvalitet.
Med tanke på alla återkommande “sammanbrott” av bloggarn kan man ju säga att det lönat sig bra att betala lite och få en sommar som inte bestått av slingbrott.
Samma gäller ju när folk som bor i trähus köper vettiga verktyg. En kap/gersåg från exv Blåbosch betalar sig i bygg-glädje rätt snabbt jämfört med att köpa nått rappel på Byggmarx.
Eller om man pendlar mycket och köper elbil.
Osv osv. Man lever bara en gång och mest pengar på banken när man dör borde varit givmildare med sig själv/anhöriga.
Sen skulle jag säga att vad gäller teknik så har märke betydelse.
Man vet att Husqvarna, Netatmo, Ubiquiti med flera underhåller sina saker.
Köpa billiga kinamärken eller “rebadging” är billigare på kort sikt och sen gråter man när skiten fungerar sämre och sämre och byter till nått som iaf uppdateras
Eller så hyr man proffsgrejor de gånger man verkligen behöver det.
Hyrde en Festtool sänksåg för köksbygget, gick på 1000 kr för tre dagar. Men att köpa den hade kostat ca 15000 med långa skenor och extra batterier.
Hyr man så skärper man också till sig och planerar och jobbar undan eftersom taxametern tickar.
Nu hade jag inte heller köpt Lillhummeln till golvslipningen för det hade varit billigare med nytt golv gånger två. Tror den ligger uppåt 100 000 ex moms 🙂
Jag bor i ett välisolerat stenhus.
Håller med, köpte lite reservdelar till min Husqvarna 232R, den är väl 15 år men går som tåget, bara bytt bränsleslang och filter förutom vanligt underhåll.
Du har bra kommentarer här. Viktigt att man lägger pengar på saker som fungerar och som man har stor nytta av under längre tid. Planerar man att skaffa barn eller har mindre barn så ska man också ha extrem respekt för vilken tid man faktiskt har tillgänglig, baserat på verkliga upplevelser. I vissa fall är det betydligt trevligare för alla om man tar in hantverkare, även om det kostar.
Men jp, den “blåbosch” 125 mm vinkelslip jag snodde ur skrotlådan och bytte sladd på , den vårdar jag ömt.
Den skär 16mm armeringsjärn som om det vore bambukäppar..
Det gör inte Biltemas vinkelslip.
Det är inte bara att det är kvalitet man köper, det är kapacitet. Det är riktiga Watt på motorn tex.
Och ergonomi.
På grusplatser kör man glyfosat.
Tyvärr är glyfosat förbjudet sedan 2021 för privatpersoner att använda och köpa. Det får heller inte användas för att nedvissna grödor. För de som tycker att sådant häringa är trams kan det vara värt att påminna om att glyfosat är akut giftigt inte bara för växter utan även för människor och att det finns flera fall med bönder som jobbat professionellt med medel som innehåller glyfosat som har förgiftats.
Men viss, lite irriterande är det att inte längre få tag i det till att hålla grusplanen i schack. Men när jag är irriterad brukar jag också tänka på är vi använde hormoslyr till banvallar och annat och det hade ju vissa biverkningar, om man så säger , även om det var effektivt ….
För er ungdomar som aldrig hört talas om hormoslyr så får ni väl googla på hormoslyr så kan ni läsa om hur det gick till på det glada 70-talet och bekanta er med BT-Kemi och Teckomatorp.
Det finns ingen evidens för att användning av glyfosat är en fara för människor eller miljö. Förbudet är en ideologisk sak genomförd av kemofober.
Icke filtertriggande version:
Bönders storskaliga användning är en annan sak. Där kan glyfosatanvändning vara ett problem om man inte hanterar det rätt. Alltså är bönders storskaliga användning av glyfosat tillåten medan småskalig användning i trädgårdar är otillåten.
Bönders storskaliga användning är en annan sak. Där kan glyfosatanvändning vara ett problem om man inte hanterar det rätt. Alltså är bönders storskaliga användning av glyfosat tillåten medan småskalig användning i trädgårdar är förbjuden.
Harv*
Jag använde vanligt tösalt där ogräs börjar tränga igenom springor i asfalten på uppfarten i början av sommaren. Rensade först så gott jag kunde med verktyg så att det blev små skrevor och sen fyllde jag upp med salt. Sen vattnade jag springorna med ”trippel-effekt” ogräsättika också. Än har det inte kommit upp något nytt ogräs där, får se hur det blir i längden.
Varför tar det ett par dagar innan en uppdatering av en ny avgränsning kan användas, om man inte sätter upp en tillfällig arbetsyta?
Det gör det inte. Det handlar om att se vad förändringen gav för effekt. Har man 1500 m2 att klippa så åker den ju inte och klipper den förändrade platsen det första den gör.
Ja, så blir det förstås. Svårt för oss som klipper “för hand” att tänka i termer av någon form av slumpad navigering på klippytan. 🙂
Bara det faktum att du kan spela Doom på din nya klippare är ju tillräckligt för 5+
Verkligen häftigt med nya klipparen. Jag som för några år sedan köpte en 440 väntar nog lite med att uppgradera. Men, jag noterade att det står lite träd inne på betesmarken vid vändplatsen. Det ser ut som körsbär och äpple samt något mer. Är det fruktträd du planterat där?
På vår golfbana har man satt in ett gäng Husqvarna Ceora 540 och de sköter banans alla fairways på ett väldigt fint sätt. Det blir snygga mönster, tyst, inga utsläpp, ingen dieselförbrukning, de kan köra kontinuerligt och stör ej spelet, banorna är alltid i toppskick.
Har också sett det på golfbanan och den gör sitt jobb bra
Och vill man ha en kines som går runt och spionerar så kan man köpa en Luba Mammotion för halva priset mot Husqvarnan och den är RTK baserad och har dessutom en kamera för att detektera föremål som hunden lämnat efter sig eller mullvadshögar och undviker dom. Vad jag har förstått så använder den även kameran i områden där det är GPS skugga.
Dom har en ganska aktiv community på Reddit med kommentarer från företaget och mjukvaran utvecklas snabbt.
Den är också 4 hjulsdriven och den klarar 38 graders lutning vilket är imponerande
Har en, den är bra, men obstacle avoidance lämnar en del att önska.
Det är fint att den är 4Wd och klarar branta backar men den har en tendens att slita bort ganska mycket gräs när den snurrar runt (eftersom det är stela axlar). Jag kan inte klippa de svåraste sluttningarna med den (för den får köra på snedden och svänga samtidigt), där blev det inget gräs kvar tillslut pga slirandet…
Samma sak på tighta 90-graders ytterhörn, där blir det inte skitsnyggt.
Men det är galet smidigt att kunna skicka ut den på allmänningen utanför och klippa en gång till vägen tex.
Den klarade att mala ner blomsterängen vi körde på del av gräsmattan fast det tog några vändor…
Så då har det hänt, idag när jag kom hem så hade EPOs-klipparen utan nedgrävd kabel lyckats klippa parkabeln till laddstationen. Den har fungerat klanderfritt tills den idag plötsligt fått grepp om laddkaåbeln från trafo till laddstn=avklippt laddstnkabel.
Läser manualen “Skarva/laga inte kabeln”- byt den….iofs kostar kabeln inte mer än 200 kr (5m) men ändå irriterande.
Skarvad kabel enligt signalreglemente med råbandsknop, och krympslang.
Nu går aset igen, känndes som om den gav mig fingret idag….