Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna stiger i Asien på torsdagsmorgonen efter nytt börsrekord och fallande långa räntor i USA, sedan inflationen kommit en promilleenhet lägre än prognos. GE Hitachi och Rolls Royce är kvar som möjliga byggare av SMR-reaktorer (små mysiga reaktorer) åt Vattenfall vid Ringhals. En kort analys visar på att Elon Musk spelade bort sitt nya AI-bolag xAI med sitt uppträdande på och med Twitter, och efter Apples avtal med ChatGPT saknar annan plattform för sin AI än Internets toalettbås Twitter (X). Skyhg elpriser är tillbaka och att ha solkraft nu på morgonen är alldeles utmärkt, även om en av mina tre slingor är utslagen sedan blixtnedslaget innanför åskskydden. Gården brann iaf inte ner, men foto på bränd utrustning bifogas nedan.
Även Stockholmsbörsen valde glädjen igår och OMXS30 rusade +1.55% och OMXSPI +1.79%. Kronan är rätt stabil på 10:41 SEK mot dollarn, men har stärkts ytterligare något mot euron till 11:24 SEK. Guldpriset hittas på 773:- SEK per gram.
I USA slog S&P-500 såväl som Nasdaq 100 och säkerligen en bunt andra index börsrekord. S&P-500 gick upp +0.85% och Nadaq 100 +1.33% på det faktum att den amerikanska KPI-årstakten landade på 3.3% mot prognosens 3.4%. Långa amerikanska räntor backade till nivåer vi såg i början av april och förhoppningarna om att centralbanken Federal Reserve faktiskt ska sänka styrräntan någon gång i en ljus framtid sägs existera.
Inom FANANGST gick Tesla bäst med +3.88%, medan Apple fortsatte uppåt med 2.86%. Sämst gick Amazon med -0.18%.
Elon Musks nya AI-bolag xAI saknar nu bred plattform efter Apples avtal med ChatGPT. Han har just tagit in ett antal miljarder dollar till bolaget, samt brustit grovt i sina ansvarsuppgifter som VD för Tesla genom att styra om leveranserna av processorer från Tesla, där han är en minoritetsägare på drygt 10% av aktierna, till xAI. Ändå förväntas han sig belönas med 500 miljarder kronor i lön på Teslas bolagsstämma. Normalt sett skulle en styrelse sparkat ut en VD som agerat så med huvudet före.
Denna korta lekmansanalys visar på att alla stora plattformar som Google & Android, Microsoft med Windows och Office, och nu Apple, redan har egna AI eller kopplat sig till ChatGPT. Även Facebook ska ha egen AI-utveckling. Vilken bred konsumentplattform som Musks xAI ska nå ut till är okänt. Det får väl bli Internets nedklottrade toalett Twitter, även känd som X.
Det kan rent av vara så att Musks uppträdande med Twitter och sedan vad han själv postar för ren skit på Twitter har gjort att Apple som sista stora aktör valde bort xAI. Felon Muskovitj går helt enkelt inte att lita på, och vem vid sina sinnes fulla bruk vill för övrigt lämna ut uppgifter till en vatniks, Putinälskares och Trumpälskande apartheidrövhatts AI-bolag?
Det finns väldigt goda anledningar till att miljardärer och företagsledare bör hålla sig till att driva affär och affärsutveckla, och inte hålla på att uppföra sig som rövhattar på sociala medier. Kanske betalade Musk nu priset med Apples val av ChatGPT, eller snarare så betalade hans investerare det priset. xAI ligger förstås även många år efter alternativen, och är knappast den ende nykomlingen.
I de asiatiska tidszonerna stiger börserna under morgonen och i skrivande stund går ASX 200 +0.44%, Hang Seng +0.43%,, KOSPI +1.26% och straits Times +0.57%. Nikkei 225 går mot strömmen med -0.19%. Som vanligt har jag inte kollat om någon av börserna har stängt och i själva verket inte går alls.
Vattenfall går vidare till nästa steg för SMR-reaktorer vid Ringhals och har bestämt sig för att diskutera med GE Hitachi och Rolls-Royce skriver Tidningens Näringslivet. Rolls Royce alternativ är en tryckvattensreaktor på 470 MW, eller ungefär hälften mot en av de nuvarande reaktorerna på anläggningen, medan GE Hitachi har kokvattensreaktorer på 300 MW.
Vattenfall utvärderar även fortsättningsvis stora reaktorer från Westinghouse, EDF eller sydkoreanska KHNP.
Allt är dock fortfarande i utredningsstadiet och Vattenfall har varken tagit beslut om att bygga vare sig små mysiga reaktorer eller stora reaktorer.
Antagligen kommer man inte hinna fatta något beslut, och definitivt inte få något tillstånd innan MP är med och bildar regering efter valet 2026, och då stoppar alla planer på ny kärnkraft, och istället återupptar avvecklingen av Sveriges energisystem, svensk ekonomi och Sverige för de stora vinster för den globala miljön det blir om Sverige inte längre finns.
Höga elpriser är tillbaka igen de senaste dagarna och idag kostar elen 116 öre ex moms, skatt och nät nu under morgonen i SE3 och som högst 144 öre per kWh i SE4, där priserna går upp till 207 öre per kWh ikväll.
För egen del täcker solkraften spiken nu på morgonen här i SE3, då panelerna är riktade mot öst. Dock är ca 5 000 Wp utslaget då en av de tre strängar gården har är utslagen sedan blixtnedslaget. Optimerarna från Solaredge behöver bytas, men den andra strängen samt den gamla Solaredgeinstallationen på mangårdsbyggnaden är intakta och kör på som de ska.
Sedan 2010 eller 2011 har vi fast installerade åskskydd på huset, och sedan 2017 även på ladan inför anskaffandet av solceller och elbil. Men dessa skyddar mot strömmar som kommer in via elledningar och tidigare (nu bortrivna från huset) teleledningar. Inte mot att blixten slår ner innanför skydden. Vilket hände nu för snart två veckor sedan. Därmed rök en hel del utrustning, men gräsklipparen är igång nu igen efter bytt transformator, så det kommer en recension av Automower 430X NERA EPOS på bloggen snart.
Åskan slog ner intill gäststugan, gick över i gamla automowerns kvarvarande begränsningskabel, och därifrån över till en förlängningskabel och sedan in i ladan, och via induktion över till nya gräsklipparens transformator, och eventuellt in i villan den vägen. Ett antal säkringar åkte, flera Hue-lampor, en Hue-strömbrytare, en Shelly 3EM mätare i huvudskåpet på ladan, en sträng solceller och en av tre 25 A huvudsäkringar blåstes direkt utan fördröjning. Det kan tala för upp till 300 A, då säkringarna annars är långsamma och inte bryts på en kort spik.
Men ladan (och huset) brann iaf inte ner. Eller började brinna alls. Länge leve flamskyddad utrustning. Snart förbjudet av ett Miljöparti nära dig.
Lärdom är att om blixten slår ner vid huset och strömmen går är att gå och kontrollera alla elskåp rätt omgående trots väderleken, så det inte börjat brinna. Och ta med en brandsläckare vid kontrollen (ej vatten, pulver eller kanske helst kolsyresläckare). Särskilt i andra byggnader (garage, gäststugor, lador etc) än där du befinner dig själv, där det annars är enklare att upptäcka eventuell brand i tid på lukt och brandvarnare.
Så vi är nere på ca 13 kWp solkraft nu istället för drygt 18 kWp, men det fungerar. Så nu behöver optimerare bytas för att få igång de andra panelerna igen.
Vill du ta in offert på solkraft till villan, jordbruket, företag eller bostadsrättsföreningen, kontakta Hemsol så ska du få en eller flera offerter anpassade till din typ av installation (annonslänk).
Och se alltid till att ha fast installerade riktiga åskskydd. De skyddar iaf när det slår ner på rätt sida. Och har du slingkablar för gräsklippare, så är de enorma åskledare rakt in i huset. Min leverantör Skene Järn har flera veckors kö av brända gräsklippare, och Husqvarna ska ha slut på reservdelar på grund av åskovädren så det är väntetider. Bara transformatorn tog nästan två veckor att få in, men då är det den nya för 430X NERA, och inte de vanligare äldre transformatorerna.
Det ska finnas åskskydd att installera på gräsklippare. De kanske iaf kan rädda ditt hus, men se upp för parallella eller korsande ledningar och kablar, som kan ta smällen via induktion om de inte är skärmade.
Själv har jag nu ryckt upp de gamla slingkablarna, åtminstone nära byggnader och nära annan el, även om det finns kortare friliggande bitar kvar på ofarliga platser. Men det är iaf inte en en kilometer lång antenn längre …
Sedan ska jag ärligt säga att detta är andra åskskadan på 18 år på gården och första gången på 13-14 år sedan åskskyddet installerades på huset. Sannolikheten för direktträff innanför skydden är inte jättestor, men man kanske ska räkna med det vart 10-15:e år om man bor högst upp på ett berg och har typ hägnat in typ en halv hektar med slingkabel.
70 kommentarer
Sensmoral. Klipp gräset själv. ( Alt lej bort el låt bli äng)
“Sannolikheten för direktträff innanför skydden är inte jättestor”
Jag vet inte om jag skulle uttryckt mig på detta viset om åsknedslag, men så skriver jag inte militärtekniska böcker heller 🙂
För övrigt har Teslas styrelse godkänt ersättningen till Elon Muskovitj.
Jag vill gärna förstå hur köpa Marabou chocklad är att stödja kryssningsrobotanfall mot ukrainska civila, men att köpa en Tesla och stötta det bolaget inte är det om vinsten går till Elon Muskovitj?
Tröttsamt, jag har svarat (dig) på detta massor med gånger nu.
Mondelez svartlistades av Ukrainska staten. Det skedde aldrig med vare sig Tesla, där Musk bara är VD och liten ägare, eller med SpaceX/Starlink.
Hur svårt är det att förstå? Tesla finansierade inte Ryssland krig i Ukraina, det gjorde Mondelez.
Antar att du har frågat samtliga delägare i alla företag du handlar från om de är vatniks, inklusive ditt postombud och din mataffär, om varenda minoritetsägares åsikt i frågan är relevant.
Nej, det är inte tröttsamt.
Du tar upp en bra poäng, var drar vi gränsen? Många företag stödjer indirekt Ryssland.
Men att dra gränsen för var Ukraina bedömer det är inte hela sanningen. Naturligtvis gör Ukraina en bedömning vad konsekvenserna av att sätta åt Musk som Vatnik blir när det gäller stödet i form av exempelvis Starlink.
Vänd också på argumentet: Om ryssar får betala för import av material som inte bidrar till kriget direkt (annat än via skatteinbetalningar) – är det ngt som försämrar Ukrainas förmåga.
Och ärligt talat, finns det inte betydligt mer kritiska verksamheter?
Jag har inget med Marabou att göra, jag tycker det blir lite fånigt när man säger “Mmmassmord”.
Du får tycka att massmord är fånigt. Marabou är bra för att det når ut till de flesta svenskar och får dem att reflektera. De flesta svenskar säger dock “rönnbär är sura” och köper inte Tesla ändå, och en sådan bojkott är således inte värt något.
Däremot svartlistades Volvo Cars majorietsägare Geely. Där får folk tänka till vad de anser är viktigast. Nu har iofs de flesta inte svenskar råd med en Volvo heller, så …
Ja, om det får folk att tänka efter är det bra. Bra poäng.
För att tänka själv är viktigt så man inte faller för desinformation.
Och där gör du ett bra jobb, notera det.
Personligen tycker jag bloggaren har en på gränsen alltför kärleksfull ton mot Felon Muskovitj.
Förväntar mig åtminstone lite smädelser och en nedsättande ton om denna “vatniks, Putinälskares och Trumpälskande apartheidrövhatt” 👍 🤣
Kanske ska utöka vokabulären och tilltalet med pisspotta?
Kan tycka att även fekalier borde inkluderas.
Alltså, den där mannen som skulle kunna göra en massa annan nytta än det han ändå gör.
Men så blir det väl lätt när man är ofantligt rik och omgiven av människor som tillber en, man tror man är något sorts högre stående väsen.
Jag får akta mig när jag är där.
Se även “narcissistic rage” angående hens utbrott mot Apple och andra reaktioner som att på stört sparka folk som säger emot honom med sanningar: https://www.choosingtherapy.com/narcissistic-rage/
Jorå, jag har haft den typen i min närhet i arbetslivet. De smarta och driftiga i den kategorien brukar få bli chefer i en del större organisationer jag arbetat i. Tack och lov brukar de plockas bort efter ett tag. Men har de alla pengarna och tillbedjande (som ju kan vara ren rädsla också) från andra, typ den omtalade, då är det mycket svårare.
Kan inte klaga på bloggarens benämningar där. Skit ska skit ha.
Ironisk
De flesta av kommunister använda tillmälen angående kapitalister torde vara applicerbara med tanke på girigheten. Man kanske även kan krydda med ett av mina favorittillmälen för Mr. Orange: troglodyt.
Det där med (bromerade) flamskyddsmedel.
Hellre att ett hus eller två brinner ner än de långsiktiga negativa konsekvenserna av dessa runt omkring oss.
Konstigt att mp är emot dessa flamskyddsmedel då de verkar minska mänsklig fertilitet och på så vis kan minska befolkningen och då såklart även koldioxid.
Börjar komma flera miljövänliga alternativ. Förbud kan vara bra för att driva på innovationen. Såg att ett företag utvecklat ett flamskyddsmedel baserat på fytinsyra som finns i höljet till vete. Fytiner är korrelerat till lägre risk för cancer i människor. Därför det är så bra med knäckebröd och havregrynsgröt (fullkorn och därför mycket fytin).
Man ska inte äta brom (eller bromföreningar)!
Som kärnkraftsintresserad™ sosse så är det alltid intressant att se om SMR blir verklighet. Mindre enheter närmare där behovet finns känns onekligen som ett bra steg i utvecklingen, men då måste ord omsättas till verklighet och just där brukar det kunna brista…för politiker oavsett färg.
Nåja, den som lever får se…och resten behöver väl inte oroa sig.
“Mindre enheter närmare där behovet finns känns onekligen som ett bra steg i utvecklingen”???
– Hur skulle detta åstadkommas genom att ersätta någon gammal reaktor på Ringhals med en bunt SMR?
300-450 MW är inte så smått.
Men man kan stoppa in ett par stycken på Barsebäcksområdet också.
Mycket lutar åt att Tyskland måste införa elprisområden snart, då all sol och vind håller på att haverera deras elsystem. Det är nära att grannländerna stänger av anslutningarna snart med hänvisning till stabiliteten i elnätet.
Så länge man subventionerar solkraft med ersättning till ägarna kommer inte elhandeln fungera på ett vettigt sätt.
Jag hoppas på stora enheter där infrastrukturen redan är klar för sådana, dvs. vid Ringhals och Oskarshamn. Mindre enheter bygger vi där elledningarna också måste byggas.
Ringhals har ju rejält överskott av kraftledningskapacitet nu. Billigt således att bygga, behövs ingen ny anslutning.
Fast det är lite synd att man inte kan utnyttja överskottsvärmen bättre. Skulle man lägga SMR någorlunda nära de större städerna Stockholm, Göteborg och Malmö så har man täckt in en hel del fjärrvärmebehov i Sverige.
Gud har dessutom varit så snäll att han placerat vatten i närheten av alla stora svenska städer (Tage?), så sommarkylningen borde lösa sig.
Men det faller nog på NIMBY och stordriftsfördelar gällande skalskydd.
Vattenfall dribblar med sin kärnkraft, vi behöver planerbar elproduktion fort. Bäst vore att bygga ett eller fler fossilgasdrivna verk, förslagsvis i närheten av där Ringhals ligger där borde möjligheten vara god att mata ut i område 4.
Det enda som gnager är att vi bygger delvis åt Tyskland.
Tråkigt är också att Stal-Laval i Finspång som bygger/byggde gasturbiner är uppköpta av Siemens Energy.
Lycka till med att sälja in valet mellan gaskraft och kärnkraft till MP. Tror de skulle se det som Hobson’s choice och vägra välja något av alternativen. De är i grunden statarromantiker.
Trist när människor som Felon inte förvaltar sin person och när masken tas av och fram kommer en idiot. Han var tidigare väldigt utstuderad och tänkte efter innan han talade för att bygga sin person och image. Många som vill följa någon dyrkade han som en gud. Nu när han är så rik och har byggt sin maktposition faller masken av och han beter sig hur som helst. Det är trist att se.
Alltid skeptisk till personkulter. Därav fjäskar jag aldrig med mina läsare.
Och vi fjäskar inte med dig!
Ååhh, jag gillar verkligen folk inte fjäskar!
🙂
GE Hitachi?
Hörde för några dagar sedan eller om det var förra veckan om att Hitachi skulle investera mycket pengar och det skulle bli mycket nya jobb men i inslaget visades stora transformatorer.
Kan det höra ihop?
https://www.energinyheter.se/20240610/31458/hitachi-energy-satsar-37-miljarder-sek-i-sverige-och-skapar-2-000-nya-jobb
Det blir stora investeringar eftersom den nya energimarknaden kräver mer högspänningsutrustning.
Ju mer förnybart, desto mer elnätsinvesteringar på ett sätt som inte går att jämföra med om man bygger ut med planerbar elproduktion.
Investeringarna i Ludvika och Västerås är för eltransmission, transformatorer, ställverk mm. Men det krävs ju också elproduktion för att ha något att transmittera… Ibland undrar man om journalister, även på ställen där man förväntar sig någon form av vettighet, har förstått detta.
En kommentar om SMR. Jag är förvånad att det inte finns fler bolag som startas för att bygga SMR:er. Tittar vi bara på den nordiska marknaden skulle den troligen kunna föda ett bolag som bygger SMR:er? Nu pratar vi om riktigt stora amerikanska, japanska och brittiska jättar som de enda som kan bygga, är det verkligen sunt? Skulle våra politiker och tjänstemän kunna skapa spelreglerna och finansieringen så borde det kunna föda någon viss typ av innovationsanda?
Blykalla?
Det kanske går att få hjälp av pensionärerna från Asea-Atom som tidningen Näringslivet berättar om.
Det var härligt att läsa intervjun med representanterna för pensionärerna från ASEA-ATOM. En expertgrupp att ha med vid bordet för en regering som i alla fall säger sig förespråka en stabil elförsörjning framgent.
Felon fick sina 600 miljarder så nu har han råd att finansiera trumpetens kampanj. Därefter ta plats i den kommande administrationen. USA är tyvärr på väg att “ryzzlandifieras”.
Det är sagt att “Den Gud vill förgöra – gör han först vansinnig.” Eftersom Gud uppenbarligen har tröttnat på människorna avser han att avsluta denna sidogren i skapelsens träd. Men Gud är smart. Han går på ledarna, en efter en och kan sedan bara lugnt se på emedan dom i sina megalomaniska drömmar sätter världen i brand.
Tycker att om han där i himlen skulle vara så allsmäktig torde det finnas snabbare sätt att göra sig av med människorna.
Enligt sagorna skapade han ju människan och borde ju finnas viss empati mot den skapade produkten.
Då gå med en sådan plan med oerhört lidande låter märkligt. 😂
Till och med Thanos i marveluniversat hade ju en mer human plan. Knäpp med fingrarna och utan lidande, nåja för de som blev kvar sorgen då, upplöstes bara tillräckligt mycket liv.
Tyvärr, allsmäktig/allvetande lär han/hon/det inte vara. Ukraina är väl det “bästa” aktuella exemplet.
Den frågan har sysselsatt europeiska filosofer åtminstone sedan jordbävningen i Lissabon 1755.
Jo, Voltaire och boken Candide har man ju läst, och jag håller med honom, som synes.
Redan Aurelius Augustinus (grovt runt år 400) funderade, och hade en “lösning”.
Gud som är allvetande och allsmäktig har i förväg beslutat vilka människor som skall bli frälsta respektive förtappade (predestinationsläran).
Ja, så är det säkert (not). Verkar “förnuftigt”.
Är det bara styrelsen som godkänt? Då kan man ju tänka sig att aktieägarna förlorar förtroendet för styrelsen. Det lät i alla fall som diverse storägare var sura.
Förklara för mig som saknar examen i både statsvetenskap och nationalekonomi varför det var bättre och billigare att riva de gamla men fungerande och redan avbetalda reaktorerna innan man ens påbörjat förarbetet med SMR? Hade det inte varit samhällsekonomiskt billigare att låta de gamla reaktorerna stå kvar några år till medan man bygger SMR och påbörja rivningen först när SMR står färdigt?
Fråga Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Och deras stödpartier Centerpartiet och Vänsterpartiet som båda också vill avveckla svensk kärnkraft.
Jag har frågat mina bekanta som är engagerade i berörda partier på kommun- och regionnivå.
För MP är det högprioriterat och brådskande att avveckla all kärnkraft oavsett konsekvenser. Ett ärligt svar som jag kan respektera även om jag tycker det är naivt och dumt.
Från S får man goddag yxskaft och Gish-galopp. Olika personer ger olika svar och ändrar dessutom sina svar från dag till dag. Ingen verkar ö.h.t. veta vilken strategi som gäller varken på kort eller lång sikt.
De flesta politiker i bägge nämnda partierna torde även de sakna examen i statskunskap eller nationalekonomi.
MP mål var att se till att de aldrig skulle kunna återstartas. I Japan däremot funderar man på att återstarta deras nedstängda reaktorer. MP vill diva sin agenda och bryr sig inte alls om hur svenska folket drabbas.
Nä det var inte smart att riva bort avbetalt och fungerande stabil fossilfri planerbar el men politikerna brukar inte briljera direkt i smartness.
Ja detta måste kvala in som ett av de mest korkade beslut tagna. Inte bara samhällsekonomiskt utan även miljömässigt. om vi så bara tittar på utsläppen vid byggnation av en sådan produktionsanläggning, så var det redan gjort för länge sedan. Nybyggnation för att ersätta ett i förtid stängt verk kommer kommer att belasta miljön igen.
Miljöpolitik….
Det handlar väl om konsekvenstänk (bristen av sådant).
(Annars så hade de väl ett så fanatiskt fokus på att alternativen med säkerhet helt skulle kunna ersätta kärnkraften, och det ser vi ju åtminstone inte i skrivade stund.)
Kn@sen
Det du tar upp är ett samhällsekonomiskt haveri som det skulle forskas på
Visst var det så att nyare robotklippare klarar sig utan signalkabel? Och i det fallet torde de väl inte utgöra samma risk för att sätta eld på hus och hem, även om själva klipparen skulle råka ut för en direktträff av blixten? (Vilket ändå torde ha en mycket låg sannolikhet…)
Hur letar sig såna klippare runt förresten, är det noggrann GPS eller någon form av GPS kombinerat med tröghetsnavigering – eller något helt annat sätt?
Dom använder satelliter och en basstation.
Har skaffat en sådan. Återkommer med recension kanske idag, nu när den kört 231 timmar och 342 km.
Skulle den överleva en Störningsattack. Och som prepper-övning. Hur stort problem skulle det vara…
Tips är att köpa små pulversläckare och sätta dessa vid varje elskåp. Då slipper man springa och hämta.
Just för elskåp vore väl kolsyresläckare utmärkta, och kostar inget att sanera efteråt. Pulver är ju … lite trist efteråt.
Jo, kolsyre går också bra och sparar utrustningen men måste vara försiktig om det är ett trångt utrymme så att man inte kvävs på kuppen.
Det dröjer nog inte länge innan MP vill förbjuda kolsyresläckare med hänvisning till deras miljöpåverkan vid användning – de släpper ju ut CO2.
Om det brinner i elskåpet måste du ändå sanera efteråt pga korrosionsskador på det elektriska från sot och brinnande isolering. Nu täcker nog försäkringen en del.
Man behöver inte tömma släckaren (alla 6 kg , räcker för en pöl med 233liter brinnande bensin) i proppskåpet…
Men en liten koldioxidsläckare kan vara klokt. Kanske inte på varje plats, betänk att de skall kontrolleras också men på ett smidigt ställe (farstun? ) så rycker man åt sig den.
Jag har köpt några enkilos på Jula och spritt ut vid elskåp och annat som komplement till 6 kg släckarna i mer centrala delar. Dessa små som kan hanteras av alla som kan lyfta en kaffekanna kostar 200 kr styck.
Att bara en sträng lägger av vid en åsksmäll gör i alla fall mig fundersam över förläggningen av den strängen.
Sen vill man skydda sig mot överspänningar utifrån så är inte lösningen att sätta upp en pryl nånstans på elmatningen utan man måste ha med sig helheten och absolut inte lämna en permanent zero day i form av något ledande in bakom barriären.
Att lyssna till (mp)’s DH när han med tårar i ögonen och med darr på stämman säger att “kärnkraft skall vi inte ha – den är livsfarlig.” samtidigt som man vet att (s) måste bilda regering med detta parti efter valsegern 2026 gör att jag nu så smått börjat planera för att ev lämna landet för en bostad så långt västerut man kan komma i Europa. “Man flyttar för klimatet och stannar för maten”. Jag följer därmed i några bekantas fotstpår där dom på ålderns höst blickade ut över Atlantens vågor om kvällarna.
Fö. behövs ingen direktträff för att förstöra elektronik. Är den slinga eller kabel såpass tilltagen i omfång/täckande yta att den induktivt eller kapacitivt kopplar till en blixt tillräckligt mycket överskrids den energigräns som flertalet blixtskydd är dimensionerade för. Att ha elektronik uppe bland solpanelerna är dessutom ingen höjdare. Dessa optimerare har dömts ut av många installatörer som avråder från dom. Dessutom har vissa av s-e’s optimerare fått försäljningsförbud av elsäkerhetsverket då de var så uselt konstruerade att de orsakade radiostörningar så högt upp i frekvens att flygradio och tom. basstationer för mobiltelefoni stördes ut. De första installationerna med solpaneler var dessutom så felgjorda så att stora loopar bildades när panelerna monterades och kablaget drogs. Tidningen Elinstallatören har haft artiklar om hur solpanelsinstallationer skall kableras: Med tvinnade kablage och i “Daisy-chain”.
Dagens system har paneler med bättre verkningsgrad, spärrdioder och inverterare med separata ingångar för slingor samt inbyggda optimerare för varje ansluten slinga. Optimerare i den mån det övervägs skall endast installeras om det finns en skorsten eller fläktöverbyggnad som skuggar tillräckligt många paneler men även då blir ekonomin och säkerheten bättre med spärrdioder.
För brandskydd i elektronik: Halon is da shit men det är ju ganska förbjudet…
Om det har gått höga strömmar i husets elanläggning skulle jag rekommendera en ordenligt genomgång med isolationsmätning så att inte huset börjar brinna om några månader.
Det kan uppstå små skador på isoleringen runt kabeln som sen via krypströmar blir större tills det leder till varmgång.
IEEFA har nyligen kommit ut med en intressant rapport om SMR [1]. Slutsatsen är, precis som för normal stor-skalig kärnkraft, att även SMR är för dyrt och tar för lång tid att bygga. De som har förespråkat SMR har generellt använt sig av fantasi-siffror i sina analyser.
En del citat och huvudpoänger i rapporten:
”Experience with operating and proposed SMRs shows that the reactors will continue to cost far more and take much longer to build than promised by proponents.”
“Regulators, utilities, investors and government officials should embrace the reality that renewables, not SMRs, are the near-term solution to the energy transition.”
“It is becoming increasingly clear that the cost of power from SMRs will be far more expensive than that from renewable energy and battery storage.”
SMR construction cost estimates keep rising
Här ser man hur projektkostnader revideras starkt uppåt under projektens gång:
NuScale (2015): 10 USD/kW — NuScale (2023): 22 USD/kW
X-Energy (2017): 4.5 USD/kW — X-Energy (2023): 15-18 USD/kW
GE-Hitatchi BWRX-300 (2020): 3 USD/kW — GE-Hitatchi BWRX-300 (2023): 7-12 USD/kW
Cost Escalation experienced by SMRs in Operation or under construction [% of original cost estimate]:
För färdiga eller nästan färdiga reaktorer så är slutkostnaderna 300-700% av ursprungliga uppskattningar:
Shidao Bay (China): 300%
Ship borne SMRs (Russia): 400%
CAREM 5 SMR (Argentina): 700%
Failed SMR projects in USA:
De stora kostnadsökningarna och längre byggtiderna leder ofta till att projekten avslutas i förtid:
mPower (195MW): Launched 2009, cancelled 2017.
NuScale UAMPS: In 2016 it was estimated to be operational by 2024. By 2023, it was expected to be operational by 2030. Got cancelled in Nov. 2023.
Estimated building time:
Shidao Bay SMR: Estimated: 4 years. Actual: 12 years
Russian ship borne SMRs: Estimated: 3 years; Actual: 13 years
CAREM (Argentina): Estimated: 4 years; Actual: 13 years
Large scale reactors:
På samma sätt som för SMR, så är i princip varje pris- och byggtidsestimat överoptimistiska också för stora reaktorer:
Olkiluoto 3: Byggstart år 2005, togs i bruk 2023, dvs byggtid 18 år, budget ökning 267% (från 3 miljarder Euro till 11 miljarder Euro). [2]
Flamanville 3: Byggstart 2007, beräknas komma i drift i 2024, dvs byggtid 17+ år, budgetökning 479% (från €3.3 miljarder till €19.1 miljarder). [3]
Hinkley Point C: Beslut år 2010, licens år 2012, byggstart år 2017. Försenat och fördyrat i flera omgångar, t.ex. i Feb. 2023 estimerade man att bli färdig 2028 till kostnad £33 miljarder, och i Jan. 2024 hade estimering ökat till att bli färdig år 2029-2031 till kostnad £46 miljarder, mer än dubbelt så dyrt som det ursprungliga estimated £18 miljarder (2015). Och givet track record så kan man anta att det kommer att bli ytterligare förseningar och prisökningar innan det tas i drift. [4]
Vogtle 3 & 4: Ansökning år 2006, byggstart år 2009. Vogtle-3 togs i bruk år 2023, Vogtle-4 togs i bruk 2024. Ursprunglig kostnad estimerades till $14 miljarder, men den faktiska kostnaden är över $34 miljarder. [5]
Virgil C. Summer 2 & 3: Ansökning om att bygga två AP1000 år 2008. Byggtillstånd år 2012. Projekted avbröts 2017 pga av att Westinghouse hade $9 miljarder i förluster från V.C Summers och Vogtle. [6]
Notera att alla dessa projekt är på existerande kärnkrafts-siter! Givetvis skulle det tagit ännu längre tid och kostat ännu mer om man hade byggt på helt nya områden.
Vad kostar olika energislag?
För att jämföra så brukar man titta på LCOE — Levelized Cost of Energy. Här är LCOE estimat från en splitterny rapport:
Lazard LCOE 2024 [7]
Kärnkraft: 182 USD/MWh; (baserat på Vogtle, som väl är kanske det mest lyckade och billigaste projektet i USA/Europa på senare tid, se ovan)
Gaskraft, peaker plants: 169 USD/MWh;
Kolkraft: 118 USD/MWh;
Vindkraft (på land) + batteri lagring: 89 USD/MWh;
Geotermisk: 85 USD/MWh;
Gaskraft: 76 USD/MWh;
Solkraft PV: 61 USD/MWh;
Vindkraft (på land): 50 USD/MWh;
Inflationsjusterade elpriser: [8], [9], [10]
Generellt sett sjunker elpriserna pga att Sol-, Vind-, och Batterier blir billigare och byggs ut i rask takt. Dock blir det en del svängningar, speciellt med COVID och Ukraina-kriget som har lett till högre gaspriser, och eventuell skiftning av inköp av solpaneler och vindkraftverk från Kina till demokratiska länder. Man bör också inflationsjustera och ta hänsyn till skillnader i växelkurs SEK/EUR, i vart fall för södra Sverige där elpriset påverkas starkt av priset på kontinenten. Men generellt över tid så kommer kostnaderna att sjunka i många år till pga den starka utbyggnaden av SWB (Solar, Wind, Battery).
År 2010: 0.743 SEK/kWh – 77.9 EUR/MWh
År 2019 (SE4): 0.523 SEK/kWh – 49.4 EUR/MWh
Maj 2024 (SE4): 0.506 SEK/kWh – 43.5 EUR/MWh
Sverige är en stor exportör av el-energi, och det är ju faktiskt väldigt bra att vi har en attraktiv vara att sälja, vi behöver bara se till att Svenska företag och konsumenter antingen får lägre priser eller får del av vinsterna från denna export.
Betänk att Sverige har en unik position pga stor del vattenkraft: så här ser listan ut på de länder som producerar mest vattenkraftsenergi i Europa:
Vattenkraft i Europa år 2021 (TWh) [11]:
Norge: 143.1
Sverige: 71.5
Frankrike: 58.0
Italien: 43.1
Österike: 42.9
Detta gör att vi har möjlighet att ha en stor andel vindkraft (som är det billigaste sättet att producera energi på), spara på vattenkraften när det blåser, och sälja stor del vattenkraft när elpriserna är höga. Om vi gör på rätt sätt så borde detta kunna göra att vi får goda inkomster av elexport såväl som konkurrenskraftiga el-priser i Sverige.
[1] ”Small Modular Reactors – Still Too Expensive, Too Slow and Too Risky, Institute for Energy Economics and Financial Analysis”, IEEFA, May 2024
[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Olkiluoto_Nuclear_Power_Plant
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Flamanville_Nuclear_Power_Plant
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Hinkley_Point_C_nuclear_power_station
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Vogtle_Electric_Generating_Plant
[6] https://en.wikipedia.org/wiki/Virgil_C._Summer_Nuclear_Generating_Station
[7] LAZARD, “Lazard’s Levelized Cost of Energy +, June 2024.
[8] https://data.nordpoolgroup.com/auction/day-ahead/prices
[9] https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/prisomraknaren/
[10]
https://www.ecb.europa.eu/stats/policy_and_exchange_rates/euro_reference_exchange_rates/html/eurofxref-graph-sek.en.html
[11] BP Statistical Review of World Energy, June 2022
Blanda inte in verkligheten i den här frågan!
Skämt å sido så skulle jag vilja se en utveckling av stationära batterier där vikten inte spelar roll. Jag TROR i alla fall att jag någonstans sett en uppgift om att vikten har varit så viktig under den stora “batterirevolutionen” att man har kompromissat bort batteritekniker pga högre vikt, trots att de vekade effektiva och använde billigare råvaror.
Men det kan vara nonsens (En teknik kan verka effektivt, tidigt i utvecklingen, innan tekniken valdes bort pga vikt. Det betyder inte att det hade överlevt hårdare test och tillvekning).
Flödesbatterier, med rätt kemikalier, kan vara väldigt mycket billigare än andra batterityper. De är relativt stora och tunga, så passar bäst för stationära batterier. Dessutom, med rätt typ av kemi, speciellt om den är vattenbaserad, så går det att göra den otroligt brand- och explosionssäker, dvs passar bra i stora bostadshus.
Det låter otvivelaktigen som om det kan göras billigt om de “organiska” flödesbatterierna lever upp till förväntningarna:
https://www.forskning.se/2020/10/15/forsta-organiska-batteriet-lagrar-bade-sol-och-vind/
Storleken på batterierna borde inte vara något jätteproblem i ett stort land som Sverige.
Återstår frågan om hur dyr inbyggnad som krävs (värme/kylning, faktor X).
Om man kan få det att funka borde det uppskattas av både kärnkrafts- och vindkraftskramare. Och det skulle kunna finansieras genom att el-intensiv industri eller kommunala bolag bygger anläggningar som laddas när elen är billig (när det blåser, eller på natten när kärnkraften har överkapacitet). Det lär löna sig fort.