Denna artikel innehåller annonslänkar till Hemsol.
Så vart man solkraftsexportör igen, mitt i smällkall vinter och med skyhöga elpriser. Detta trots att 5 kWp-anläggningen på mangårdsbyggnaden ligger i skugga. Enbart ladans 12 kWp täcker med marginal gårdens behov just nu och vi säljer el för dryga kronan per kWh just nu.
En stund efter 10:00 idag började vi nettosälja solkraft, då det är svinkallt och tillhörande sol. Detta trots att träden gör att mangårdsbyggnadens anläggning är skuggad, men ladan ligger högre och friare från träden. Det känns således äntligen som att solkraftens ca 18 kWp är lagom stor. Kanske hade rent av 13 kWp på ladan räckt, då problemet för oss så här års framför allt handlar om skuggningen från träden. Det är nog dessutom mestadels den nyaste delen av ladans solkraft, den på huvuddelen av byggnaden som producerar, och den är på ca 7 kWp.
I skrivande stund säljer vi elen för 101 öre, då vi säljer till timpris, vilket känns helt okej. Produktionen kommer antagligen bli ännu högre runt lunch, och då jag gissar att solen går över träden även för mangårdsbyggnaden då.
Det som är trist så här års är förstås om man har snö, men det är som ni ser rätt lite snö hos oss och särskilt på panelerna, samt att det är så få timmar dagsljus.
Men framåt februari – mars blir det snabbt fler timmar ljus, plus att solen står högre och inte skuggas av träden.
Det ska bli riktigt trevligt i år med fulla utbyggda 17 kWp. Som jag nog skrivit förut så tror jag att vi i princip inte kommer köpa någon el dagtid alls mars – september, utan under den perioden bara köpa in el till billiga nattpriser. Med 17 kWp kommer det nog även produceras tillräckligt vid dåligt väder, undantaget om någon spetsförbrukare slår till.
Vill ta in offerter på solkraft till villan, jordbruket, företaget eller bostadsrättsföreningen, vänd dig till Hemsol (annonslänk) för att få en eller flera offerter från företag specialiserade på din typ av installation.
Hur stor anläggning ska man ha? Svaret är så stor som möjligt. Det som sätter gränserna är alltså a) takyta b) storlek på din huvudsäkring och c) hur mycket pengar du har. Om du skulle råka sälja mer på helåret än du köper in är det bara 60 öre i skattereduktion du går miste om per extra kWh.
Det är för övrigt generellt billigare att montera på tak än på mark, då processen är så strömlinjeformad idag. Det tar typ en dag bygga ställning, en dag montera solkraften, en dag bryta ställning och fixa elarbetena. Att montera på mark kräver en massa markberedning och markarbeten, som är dyrare än ställningsbygget.
Några tumregler. Har du huvudsäkring 16 A kan du installera 11 kWp, 20 A klarar 14 kWp och 25 A klarar 17 kWp. Sedan kan man göra mer om man installerar i olika väderstreck. Det går också som vi gör med ladans anläggning sätta ett tak på produktionen för att hantera säkringar. Maxproduktion inträffar normalt ändå endast under några minuter eftersom produktionen från solceller går ner när de blir varma.
En annan tumregel är att ha lika många Wp som du har elförbrukning på helåret. Förbrukar du 15 000 kWh installera 15 000 Wp (15 kWp). Förbrukar du 11 000 kWh, installera 11 kWp osv. Men kom ihåg att du förr eller senare kommer köra elbil, så förbrukningen kommer grovt förenklat gå upp med antalet mil x2, t ex 3000 kWh om du kör 1 500 mil om året givet att du bara laddar hemma.
Vi är iaf klara nu med våra ca 18 kWp på 25 A huvudsäkring. Vi förbrukar dock runt 20 – 23 000 kWh om året inklusive elbilen och har alltså utrymme kvar. Det blir väl ytterligare en elbil i framtiden också, så egentligen skulle man förstås vilja installera mer …
78 kommentarer
Lysande
Av 23 000 Kwh, hur mycket ungefär är elbilen uppskattar du? Funderar på att göra samma idag och förburkar ungefär 11 000 Kwh och det kommer komma en elbil som rullar c:a 3500 mil på ett år, tror totalen kommer hamna kring 18 000 Kwh ungefär och får lägga med i kalkylen höjning av säkring från dagens 16A
Tackar!
Laddade 6187 kWh förra året. 67% av det var hemma. 25% Supercharger och 8% destinationsladdning. Jag jobbpendlar dock inte. Får bli en artikel tror jag.
Tesla Model 3 glesbyggd. Något under 40 000 kwh inmatat i bilen för att köra 20 000 mil.
Förbrukningen per mil som bilen uppger är inte så intressant för den säger inget om den totala elförbrukningen.
Fantastiskt!
Jag har 10500kWp på mitt hus, fick inte plats med fler paneler… Å andra sidan har min årsförbrukning varit ~11000kWh.
Just nu ger de dock inget alls, trots sol, för det är minst 25 cm snö på taket.
10,5kWp eller 10500Wp hoppas jag. Annars har du ett stort hus 🙂
Naturligtvis! Blev ett ‘k’ för mycket där! 😅
Eländigt med snö. Här (Mälardalen) kom det mycket blötsnö häromveckan, som nu ligger som ett tjockt islock på solpanelerna. Sen kom stora mängder snö efter jul också, så det kommer att ta lång tid innan solpanelerna får se något solljus.
Borde du inte sätta dit ett litet vindkraftverk också? Bara för att reta dig själv 🙂
Räknade på vindkraftverk häromåret. Säg kostnad om 100k för snurra, ställning, växelriktare och motstånd. Årligt servicekostnad och underhåll på det.. väldigt svårt när du jämför med solceller i kostnadskalkyl om du inte bor i rätt läge, eller måste ha el för att du bor offgrid..
solceller är bra för du slipper rörliga delar =)
Har för mig att bloggarens skrivit att gården ligger skyddat men högt, så det finns nog vind utanför själva bostads-grytan.
Men förslaget var mest för att Bloggaren och ett stort antal av de aktiva följarna anser att allt ont i världen beror på vindkraft (skriv om Groteskos låt till “vindkraftens fel” så har du stämningen). Så det skulle vara ett fall av själv-späkning.
Man bör nog göra en noggrann analys av förutsättningarna. Vindkraft kan ju producera el även nattetid, vilket är en klar fördel, men bor man för skyddat så blir det inte så mycket producerat vare sig dagtid eller på natten. Utom i rejäla stormar förstås.
Gjorde det själv… köpte en SBS-WS-500, en rebrandad Ecowitt väderstation som tydligen ska vara tillräckligt kompetent (med sensorer av tillräckligt hög kvalitet) för att avgöra om vindkraftverk lönar sig. I mitt läge så är svaret njae.. men som bonus så publicerar jag nu iaf data till SMHI 🙂
Hur gör du med snötäckning av panelerna? Sopar undan eller struntar i det?
Vet att bloggarn har svarat på det tidigare. Och nej, det gör man inte! Livsfarligt!
Struntar i det. Inte värt vare sig timpenning eller livsfaran. Vi har sällan snö och på branta delen av ladan åker den snabbt av.
Är det en Subaru XV jag skådar? Vettig andra bil när det är lite trist väder, kör själv etanol Outback en fantastisk bil.
Japp, andrabil, dragbil och larmbil för Lena. Måste komma till larm på station även om de är oskottat. Mkt trevlig bil och storlek på bilen.
Subaru är väl överlag lite av en doldis.. förutom för folk som bor på landet (som jag). Fullständigt osexig, inte alls cool som en Defender.. men stabil, konstant awd och en trygg vän.
Ja, det finns många Subaru här ute. Outback är ju en klassisk hästägarbil.
Bra att du är nöjd Lars!
Men jag hör många som är otroligt missnöjda med sina installationer:
* Låg elproduktion under de tider på året som elen är dyr
* Hög produktion sommartid. Men främst de tider då elpriserna varit löjligt låga
* Man har finansierat inköpet med lånade pengar så det är inte bara investeringen som ska skrivas av utan räntekostnaden på 5% ska täckas med
* Branschen har varit extremt överhettad så de som byggt efter kriget startade har i princip betalat dubbla priset per installerad effekt mot innan.
* Kalkylerna på produktionen tar inte hänsyn till skugga från träd och solvinkel. Ej heller har de baserat på rimliga priser sommartid utan man har använt ett schablonvärde som inte varit nära intjäningen under 2023.
Solpaneler kan säkert vara bra för vissa. Men att ensidigt hylla dem känns som ett försök att få fler att klicka på länken för inköp
På samma sätt som många upptäcker när de installerar LVVP att de inte har en värmeanläggning som är anpassad för lägre framledningstemp och därmed måste byta alla element med. Vilket ger en dubbelt så hög investeringskostnad jämfört med beräknat. Och 99% av installatörerna informerar inte om detta.
Jag har även en vän som är lika nöjd som Bloggarn och då han fick allt installerat mars 2022 så hann han både få installerat till relativt lågt pris men även sälja elen under den väldigt förmånliga första krigssommaren då priserna skenade.
Så den vännen betalade av 35% av sin investering första året. Han använde dessutom pengar han redan hade på kontot så kapitalet ska i sånna fall på sin höjd ställas mot att det kunde gått upp 17% om det låg på börsen istället 😉
Men iaf.
Den vännen säger “Om man köpte när jag köpte är solpaneler det bästa sen hamburgerkött uppfanns. Men om man köper nu så är man torsk för kalkylerna är helt koksbaserade”
Just nu är priserna på paneler låga och fallande vilket tros fortgå under ialla fall första halvan av 2024 samt en viss överetablering eftersom många hoppat på tåget.
Det som hände var ju att solcelssinstallationslobbyn propagerade för att bidraget (som skulle gå till fastighetsägaren) skulle avskaffas och ersättas med ett grönt rotavdrag (som innebar att installatörerna kunde öka vinsten på installationeskostnaden tack vare att staten tog en del av den kostnaden) .
Det svenska solcellstödet har kostat mer än 10 miljarder i minskade skatteintäkter och inte påverkat elpriserna i någon nämnvärd omfattning och har noll stabiliserande påverkan, snarare tvärtom.
Vad fan får jag för pengarna?
PS för den nördige kostar SEK 457 bara 359 kr i digital utgåva för hemladdning. Den är faktiskt skriven på begriplig svenska som de flesta moderna standarder. Alla som är teknikintresserade och överväger solceller bör läsa genom denna.
Samt räkna på realistiska avskrivningar på anläggningen i kalkylen. Och ta med att takbytet bör forceras.
Netto 5000-6000kr/år ungefär
10000kWp som producerar 10000kWh för ca 150 000 SEK.
30 års avskrivning på paneler och installation (135000 ink 3 parts besiktning)
15 år på växelriktaren. (15000)
Kalkylränta 3,5% effektivt.
Intäkter 50% export för 1kr/kWh samt 60öre/kWh skattereduktion och 50% egenförbrukning värt 1,5kr/kWh.
Summa intäkter ca 16000kr/år , kostnader ca 10000/år.
Värdehöjning på huset är orealistiskt annat än sänkta driftskostnader inducerar i form av ökat låneutrymme.
Studier från 2018 är inte relevanta i sammanhanget heller. Vi kan inte ha en marknad med fallande huspriser där solcellsinstallationer ökar värdet av huset med multiplar.
Här saknas nog länk?
“PS för den nördige kostar SEK 457 bara 359 kr i digital utgåva för hemladdning.”
Länk till SEK 457:
https://elstandard.se/handbok/457
Tja, tror man på lågt elpris de kommande 30 åren trots att det ska komma förbud mot nybilsförsäljning av brännbilar i hela EU så behöver man ju inte göra några energieffektiviseringar eller besparingar alls. Bara köra på med direktverkande el.
När jag skaffade solcellerna till huset 2017 ansågs 50 öre vara ett högt elpris.
Sedan var det iofs allmänt känt att R1 och R2 skulle läggas ner för att S skulle få behålla makten via MP och vem som helst kunde ju räkna ut vad som skulle hända med elpriset då. Sedan kunde ju vem som helst räkna ut att Putin skulle invadera Ukraina (han hade trots allt i åratal sagt att han skulle göra det) och priserna drog ju redan 2021. Jag pratade på föreläsningar redan 2011 om det ryska gasvapnet.
Så ställ dig frågan.
1) Kommer S vilja ha stöd av MP för att behålla makten någon gång de kommande 30 åren?
2) Kommer MP då tvinga fram nedstängningar av kärnkraftverk?
3) Kommer något annat inträffa som att Ryssland får tuppjuck och får feeling och spränger någon LNG-terminal?
4) Kommer peak gas (mest relevant för elpriset) inträffa de närmaste 30 åren eller kommer EU ha gjort sin energiförsörjning (el+värme) fri från fossilgas?
För mig är analysen tämligen enkel. Därför skaffade jag solceller med start 2017 och därför byggde jag ut även i år.
Och att 2021 + 2022 typ betalade halva anläggningen är ju bara ett exempel. Det lär hända igen.
Några nya reaktorer har vi tidigast 2030 givet att allt klaffar och inte S vill bilda regering med MP:s stöd. Mer realistiskt 2035 – 2040, men bara om MP åker ur riksdagen för att aldrig ses igen. Inga brister i Sveriges elssytem har åtgärdats. Och i morgon kostar elen 600 öre per kWh framåt kvällen.
Och under tiden ska vi bygga ut större förbindelser till kontinenten så vi får Tysklands elpriser.
Varför halmgubbar du?
Är solceller en energieffektivisering? Är en ny kärnreaktor en energieffektivisering?
Det är inga nyheter du kommer med. Jag har sänkt inköpt el med 35%. Kommer halvera den innan jag är klar.
Och det innan jag ens funderat på en så dyr investering som solceller.
1) Ja, kanske. Fast deras nuvarande uttalanden där S lägger skulden på alla utom sig själva kanske inte blir så lätt.
2) Tveksamt, då det kommer bli fossil energi som ersätter den.
3) Inte orimligt. Är elpriset största problemet då?
4) Ja, nej, inte helt oberoende från fossilgas eftersom miljötalibanerna tvingar fram gasberoendet tack vare sin politik.
I övrigt är jag enig, vi har inte löst några av bristerna i elsystemet och därför kommer all ny produktion sänka elpriserna framöver snarare.
Det kommer till mer vindkraft snart, det är jag övertygad om och det blir ny kärnkraft också. Vindkraft i slutet av 20-talet och kärnkraft ngn gång på 30-talet.
OBS! Är huvudsäkringen för liten till den anläggning ni önskar så sätt en separat produktionssäkring som inte kostar en massa mer på abonnemanget. Ett fel vi gjorde när vi installerade var att höja huvudsäkringen, så onödigt.
Drar iofs ibland 14-15 kW om elbilen och VVB går samtidigt.
EU-lag gör det mindre tydligt, det är nog stor risk att man åker på extra kostnad med produktionssäkring inom snar framtid.
Man kan också komma ihåg att en porslinssäkring (Diazed) har gG/gL utlösningskaraktäristik, vilket betyder att den typisk klarar 50% överström i många timmar innan den löser ut, medan en dvärgbrytare löser ut för 50% överström på några få minuter. Diazed-säkringen modellerar de termiska effekterna av överlast i kablar mycket bättre än en dvärgbrytare, med resultat att man kan utnyttja existerande kablar effektivare utan att tumma på säkerheten.
Effektivt betyder det att man kan använda lägre avsäkring med Diazed än dvärgbrytare om man inte har helt statiska laster.
(Finns en annan fördel med Diazed, en dvärgbrytare slits med tiden, och speciellt lågprisvarianter klarar allt mindre ström med tiden om de löser ut ofta. Även om även Diazed åldras om man ligger på överström så kan man då enkelt lösa problemet med en ny säkring.)
Får jag fråga om du har en jordbruksfastighet? Om ja, hur fungerar det med bidrag från anläggningen och hur görs förmånsbeskattningen av elproduktionen som produceras i näringsverksamheten men som nyttjas privat?
Inget bidrag för ladan nej. Går i näringsverksamheten så det blir skatt på överskottet efter avskrivningar.
Man planerar ju massiv utbyggnad av kärnkraft till 2045, detta har gjort mig väldigt osäker på om det är värt att satsa på solceller.
Har ett kommande takbyte planerat för huset och undrar om det finns något yttertak man bör undvika relaterat till solceller. Går det bra att montera på lätta tak som plåt eller papp?
Många kraftslag har underhållsperioder sommartid.
Vattenfall, kärnkraft och vindkraft.
Då är det perfekt att man kan täcka upp med annan kraftgenerering.
Man ska itne vara infantil och tro att “golden bullet” löser alla energiproblem.
Lösningen är snarare att ha en bred elförsörjning, geografisk spridd och ett robust överföringsnät som täcker hela landet.
Looking at skåne som verkligen behöver bygga både ledningar och kraftverk och sluta vara Nimbyister och europas sämsta elproducenter.
Det var ni i Tokholm (med omnejd) som stängde Barsebäck. Punkt slut. Det var Stockholmsplacerade SVK som inte klarade av att på mindre än 20 år ersätta 2/3 med en halvfungerande kraftledning.
DEsstuom räcker ledningarna till med råge för att täcka förbrukningen, det är ni i norr som vill exportera och 50% av inflödet av el går till export ut igen.
Det är dessutom Vatttenfall som inte vill bygga den havsbaserade vindkraften söder om Skåne för att Vattenfalls ledning vill ha subventioner för landanslutningarna.
Och det är Tokholmsregionens politiker som inte vill ersätta lokalsamhället för intrånget vindkraften innebär.
Så du kanske skall få dina fakta rätt först innan du kaxar dig, hillbillyboy.
+1
Skåningar har aldrig tagit ansvar för nått. Ni är som politiker och skyller alltid från er
Såg inte en skåning kämpa för att Barsebäck skulle vara kvär. Däremot många av mina kärnkraftälskande vänner här.
Motbevisa mig gärna med visa var skåningarna för barsebäck var
Hillbillyboys, det var Riksdagen som fattade beslutet.
Du är faktaresistent. Är du vänstetbliven?
Hillbillyboy
Naaaw. Blev du kränkig.
Ska skicka Boeis att krama om duïg. Lilleman verkar behöva käääählek
“Man planerar ju massiv utbyggnad av kärnkraft till 2045”
Nyckelordet är planerar. Har inte sett att våra politiker har tagit tag i frågan om prismodell. Och jag har svårt att se privata bolag räkna hem kärnkraft om den skall konkurrera med vindkraftens marginalkostnader under större delen av året.
Men, visst. Om några storförbrukare i stil med SSAB bestämmer sig för att satsa på kraftstabilitet så kan det säkert bli av. Eller om vi gör som vanligt och förstatligar risken/kostnaden på den “fria marknaden”.
Finns inget beslutat, bara massa vilja för fjäska för opinionen. Regeringen är inte direkt några doers, de är talkers.
Förra och förrföra SMP regeringen var doers. De fixade ju så att vi blev av med 3000MW planerbar produktion.
De ni, rösta på SVMPC så garanterar jag er att det händer saker i kärnkraftsfrågan!
Elnätet är naturliga monopol, så det är rimligt att de drivs offentligt, eller åtminstone hårt reglerat.
Generering av elektricitet är dock inte naturliga monopol så det bör avregleras. Dock ska alla som genererar elektricitet ha samma villkor för att få skicka in el i elnäten.
Betalar vindkraftbolagen något för stabilitet i elnätet, eller åker de snålskjuts med de bolag som har gott om svängmassa?
Snittpris i morgon 2:17/kWh med 5:50 i timmen runt 6-snåret i morgon. Någon har tydligen tillsats som kärnkraftssamordnare.
Om världen finns kvar i slutet av mandatperioden skall det bli intressant att se om något annat än tillsättningar och utredningar genomförts vilka skall bilda underlag för funderingar om tillstånd för ansökningar om starttillstånd för miljöansökningar beträffande igångsättning av utbyggd kärnkraftsproduktion…
..Och Finnarna får betala 2.35 Euro/kWh fredag kväll (!) All importkapacitet går på max.
Ja här i Skåne toppar vi på 5,90 kr/kWh så blir att värma på husståndaren och låta bergvärmen vila lite.
Hörde av farsan att finnarna kunde få betala 10 kr/kWh.
Dieselvärmaren står också redo, tankade upp dunkarna för 17.08 kr / litern imorse.
Är väl typ 10 kWh värme i en liter diesel, så dieselvärmare blir prisvärt i morgon.
Ja trots halvkass verkningsgrad så lönar det sig rejält ibland. Tar emot att bränna diesel men är tyvärr så illa tvungen.
Finns väl en massa HVO100 över nu…
Bara lite trist att solcellerna befinner sig under 30-40cm snö. Tierpstrakten.
Men jag är inte bitter! 🙂
Lyxigt med sol. Har haft typ 1h soltid sedan start av November strax norr om Stockholm och på solcellerna är det just nu ett antal decimeter snö ackumulerat.
Min personliga åsikt är att de bör skita i kärnkraften. Det tar helt enkelt för lång tid att bygga, osäkerhet vad det gäller lönsamheten och råvaran som behövs.
Jag gissar att vi kommer aldrig att tillåta brytning av kärnbränsle i Sverige.
Frågan som är mer intressant varför inte omvandla all billigt vindkraftsel på sommaren till vätgas. Ställa om industri och bygga om Karlshamnsverk? Är det verkligen så dåligt att ingen vill investera? Detta kan höras bra mkt snabbare än ny kärnkraftsverk.
Vad har jag missat?
Att vi inte har möjlighet att lagra vätgasen.
Att vätgaslagren blir asdyra.
10000MW i en vecka, kräver investeringar på 500 miljarder i bergrum och lager osv.
500 miljarder ger dig 9000MW kärnkraft. Som går 48 veckor om året.
Förluster i omvandlingen frå el till vätgas på ca 25% .
Sen när det är lagrat o ska omvandlas till el ca 25% förluster igen. Gör det alltså minst dubbelt så dyrt som lagrad el (läs vattenkraft). O som skrevs innan lagringsproblemet på det.
Det var solpaneler på gång här eftersom jag ändå tänker bygga några carportar.
Men nu ska Skogsstyrelsen gallra ut ett ädellövsområde gratis.
Så det får bli ved de närmsta decennierna i stället.
Jag hade turen att jag inte hann slänga ut vedpannan efter det att förra ägaren installerade bergvärme.
Bloggen brukar ha rätt i det mesta, trots att den försöker ha fel. Denna gången håller jag inte med om att man ska bygga så stor anläggning som möjligt. Med de låga priserna som trolitvis kommer vara under sommaren blir det svårt att få tillbaka investeringen på sikt. Framtiden kommer antagligen ligga i att hålla sin egenförbrukning på solcellerna, för man hinner aldrig tjäna in vinterns kostnader. Visst kan man sälja som bloggaren gör, men det gäller bara ett fåtal.
Jämtkraft har avtal där du säljer elen på termin på sommaren, dvs inte till sommarpriser.
Nä, du kan låta bli att få din sålda el utbetald mars-okt och sedan ta avverka pengar kärnkraft fonderat åt dig till vintermånaderna.
Frågan är väll om de långsiktigt kan fortsätta med det. Käns riskabelt att bassera en investering på sånt.
Dels tror jag inte riktigt på den formen av miljökompensation. Använder jag el nu så är marginal effekten att co2 kommer släppas ut.
Dels tror jag kärnkraft kommer räknas som miljövänlig el.
Om andra tänker lika så kommer inte jämtkrafts affär att fungera långsiktigt. Då kan jag inte bassera min investering på dem.
Kärnkraft är ganska miljövänlig el (förutom i slutförvaringen), men framförallt är kärnkraft mycket klimatvänlig el.
Lars, har du funderat något på batterier för lastbalanseringstjänst?
Nej.
Har kollat på det, reklamen ser magisk ut, de som gjort det rapporterar en femtedel av utlovad avkastning (ish)
Så länge man kan hyra ut sitt batteri för stödtjänster till elnätet kan man få till mycket kort återbetalningstid. Frågan är väl hur länge detta Klondike varar.
Med solpaneler igång sen oktober så har vi ganska länge kvar tills vi kan utvärdera dem, men så småningom tror jag att det blir ett batteri som komplettering. Vi satsade på en hybridväxelriktare för att kunna ansluta ett batteri om vi kom fram till att det vore bra.
Installerar 21 kWp med 25A huvudsäkringar, inga problem. En smartmätare i huvudcentralen begränsar exporten till 17 kW och det gör att vi får en tillplattad kurva och mer elproduktion dåliga dagar. Generellt är det inga problem att installera 50% mer än huvudsäkringen, det klarar de flesta växelriktare att begränsa. Sen har man ju egenförbrukning också så i praktiken exporterar man aldrig max installerad effekt.
Så jag håller med, installera vad du tycker dig ha råd med, för mycket effekt är bra!
Jag körde på “more is more” och vi installerade hela 25 kWp på 25 amperes säkring som stryps till max 17 kW. Det är fler dagar som anläggningen inte kommer upp i så hög produktion att kurvan blir tillplattad än vad det finns maxade dagar per år. Man får helt enkelt mer el de flesta dagarna, jämfört med en mindre anläggning.
Hear, hear!
Kanske det ultimata svaret: Installera så många kWp som du har A säkringar och reglera ned.
Ju mer jag tänker på det dess vettigare verkar det som en “mellan tummen och pekfingret”-regel.
Vi kan även anta att tumregler förändras över en 30 årsperiod.
Så jag är rätt nöjd att man inte lyssnade på all råd nämnda i denna tråd.
Installerade själv så mycket det gick för något år sedan då det hade sett märkligt ut att lämna ytor på taket utan paneler.
Säljer ca 22 – 24 MWh per år till ett snitt på 0.64 SEK/kWh . Kostnaden å andra sidan är ca 0.5 SEK/kWh över 30 år inräknat installation/underhåll vid 20MWh försäljning/år.
Så just nu en bra affär att sälja el men det är 27 års osäkerhet kvar, innan jag vet.
I nuläget så betalar staten ut 60 öre/förbrukad kWh så det ger ett tillskott, men det känns osäkert att räkna med detta i ytterligare 27 år.
Däremot är det en betydligt bättre affär att använda sin egen solenergi än att sälja den. Så just nu, 17.35 då elpriset är 7.47 SEK/kWh inkl moms i område 3, så driver batterierna huset mha av solen som lyste fram till ca 14.30.
Men när går du plus rent ekonomiskt, har aldrig sett dig svara på det? Du måste ju ha plöjt ner hundratusentals kronor på paneler + eldragningar. Om jag satte in solceller nu skulle det ta åratal innan jag börjar tjäna pengar.
Jag gjorde samma betraktelse under 2022 när jag tog in offerter. Det gick, lågräntemiljön till trots, helt enkelt inte ihop med de offerter jag fick då. Nu har vi högre räntor och lägre elpriser och kalkylen är ännu sämre.
Sedan är det naturligtvis så att en så kraftig anläggning som bloggarens kan försörja ett hushåll utan barn dagtid när solen lyser även på vintern. Tydligen ökar dessutom solcellernas verkningsgrad vid kyla.
Det är inte så att solen vintertid spottar ur sig vinterfodrens som inte alstrar el utan det handlar om att det ofta är molnigt och att det är få soltimmar som gör att produktionen blir relativt liten.
Men har man pengarna så varför inte. Skulle räntan sjunka och/eller elpriserna öka kraftigt kommer ju saken i ett annat läge. Då kan solceller med batteri vara en förutsättning för att ha en modern levnadsstandard.
Jag köpte solceller förra våren och det var otroligt korkat ekonomiskt. Just nu är det 25 år innan jag går plusminusnoll OM inget går sönder. Växelriktaren har 10 års garanti. Lägger den av efter 15 år så blir mitt ROI ännu sämre. Helt enkelt för att när solcellerna levererar som bäst så är elpriset som lägst.
Lustigt hur man kan uppfatta det så olika. Vi bor inte långt ifrån varandra och jag köpte solceller förra året, vilket är den absolut dummaste investering jag gjort på väldigt länge. När solen producerar som mest/bäst är elpriserna som lägst, så såld el ger inte speciellt många kronor, inte ens med 60-öringen. Ja men allt man slipper köpa då??! Ja, men samma där, när solen lyser som mest, är priset som billigast och elen jag slipper köpa är som billigast. Det är nätavgiften osv jag slipper, men min årsförbrukning som är under 16 000 kWh där majoriteten av förbrukningen är vintertid för luftvärmepump osv. Sommarens besparing täcker inte utgifterna vintertid.
Just nu är Return of Investment på solpanelerna ca 25 år. Gud nåde om växelriktaren (10 års garanti) eller solpanelerna (20 år) går sönder innan 25 år..