Resultaten av enkäten kring vem man tror blir Sveriges nästa överbefälhavare innebar att marinchefen Ewa Skoog Haslum följd av Michael Claesson var de populäraste valen för ny ÖB. Dock är det så att då Bydén suttit i nio år har många kronprinsar och kronprinsessor blivit för gamla för att vara aktuella. Man ska komma ihåg att ÖB var 50 år vid tillträdet.
Enkätens resultat för de som var med som svarsalternativ, vilket missade några tänkbara toppnamn som främst Lena Persson Herlitz, då det inte finns en enkel lista över generalspersonen blev följande utifrån 2 305 respondenters svar. Avrundat till hela procentenheter, topp tio:
36% | Ewa Skoog Haslum | marinchef, konteramiral |
26% | Michael Claesson | C Försvarsstaben, generallöjtnant |
7% | Laura Swan Wreede | rikshemvärnschef, generalmajor |
6% | Dennis Gyllensporre | generallöjtnant |
5% | Jonny Lindfors | arméchef, generalmajor |
4% | Jens Nyqvist | stf C Försvarsstaben, konteramiral |
3% | Jonas Björnsson Hagrem | representant Nato, viceamiral |
3% | Carl-Johan Edström | C Operationsledningen, generallöjtnant |
3% | Thomas Nilsson | C Must, generallöjtnant |
2% | Fredrik Ståhlberg | stf C Operationsledningen, generalmajor |
Min personliga favorit hade varit Michael Claesson. Som gammal skaraborgare hade jag förstås gärna sett Fredik Ståhlberg, men det är förstås lokalpatriotism och även Claesson är gammal pansarknekt och därmed för mig populär ändå. Men jag tror på Jens Nyqvist, vilket jag utvecklar längre ner.
Vad man kan se är att de som fått flest röster är sådana som varit mycket i media och talat klarspråk, men att vara ÖB är mer än att säga sanningar till media, och är inte bara en ledande och utvecklande roll, utan en av de mest politiskt och medialt utsatta myndighetscheferna i Sverige, kanske rent av mer än riksbankschefen.
Man behöver också ha ett fläckfritt förflutet, vilket gör att en del generalspersoner går bort. Sveriges ÖB måste vara fri från svaga punkter som kan användas mot Försvarsmakten eller personen. Det finns mer bakom än enbart framträdanden i media, och man ska inte tro att man vet allt som ligger bakom tillsättningar eller avsättningar på den nivån, oavsett vad som sägs i media.
Med nuvarande regering kommer det inte heller bli någon kvotering med det är dags för en kvinna, så jag tror inte på Ewa Skoog Haslum, då det finns mer kvalificerade personer. Snarare kan det med SD bakom tronen göra att det definitivt inte blir en kvinna för att inte stöta sig med SD:s nätsvans som aldrig skulle sluta tjata om kvotering om det blev en kvinna.
Avgörande punkt är att med Bydén vid posten i nio år och den ÖB som suttit längst i modern tid har många groomade kronprinsar och kronprinsessor blivit för gamla. Pensionsåldern för officerare är 61 år, och regeringen vill ha ett kort som inte måste bytas pga åldersstrecket mitt under ett kommande krig, så det behövs åldersmarginal.
Det gör att t ex Gyllensporre och Claesson går bort, liksom Jonas Björnsson Haggren, som via sina Natokontakter hade varit perfekt för att leda Sverige in i Nato. Han är ju också från flottan, och det finns någon form av mytologi att ÖB-tjänsten måste roteras mellan vapenslagen för att inte försvaret ska bli för tungt på en av de tre armén-flottan-flyget.
Ewa Skoog Haslum är enormt populär för sina uttalanden och sin tydlighet, men jag tror då snarare på förre marinchefen Jens Nyqvist, som nu också har erfarenhet från Försvarsstaben som ställföreträdande chef, och därmed är mer kvalificerad än Skoog Haslum.
Både Skoog Haslum och Nyqvist är lite yngre, men inte så unga som 50 vilket Bydén var när han tillträdde. Det samma gäller för övrigt Persson Herlitz, som missades i enkäten men absolut hade varit en kandidat annars.
I slutändan finns det dock mycket bakom kulisserna som utomstående inte har insyn i eller greppar. Försvarsmakten är trots valspråk som ÖRA en sluten myndighet och det finns mycket som utomstående inte känner till om landets generalspersoner. I slutändan krävs mer än mediala uttalanden, även om det gör att man blir populär i boomerkretsar.
En ledtråd kan vara att titta på vilka generalspersoner som är inbjudna till statsminister Ulf Kristerssons födelsedagsfirande. Då hittar man Ewa Skoog Haslum, men inte Jens Nyqvist, men inga ställföreträdande är inbjudna, utan det är ÖB, C Must, försvarsstabschefen, samt försvarsgrenscheferna inklusive hemvärnschefen och är ren formalia.
I övrigt är det alltså många gamla namn som just blivit … gamla. De har groomats för att kunna ta över efter Bydén, men tiden har sprungit ifrån dem tror jag. På gott eller ont är en annan fråga, men samtidigt behöver Försvarsmakten tas in i 2030-talet med färska ögon och kanske behöver ledarskap som inte tillkom under den eviga freden? Det finns fortfarande mycket att göra inom myndigheten, men det kommer också vara många strulpellar, bromsklossar, nejsägare och kalenderbitare som faller för 61-årsstrecket kommande år.
Sedan stör jag mig förstås på att jag inte har foton på de tyngsta kandidaterna i bloggens bildbank.
I övrigt har denna blogg alltid fel, om nu någon tror att jag tror att jag kommer ha rätt.
30 kommentarer
Rolig enkät, LW!
Sen kan jag ju ärligt säga att jag inte har en susning om det stora flertalet namn. Känner bara till de som figurerat i media (mest DN, eftersom det är där jag hämtar mina mesta inrikesnyheter)
Tack LW.
Jag lät bli att rösta, anser mig alldeles för dåligt insatt i ämnet.
Hoppas ändå att det blir en person som har förmågan att tänka nytt, och inte någon konservativ människa som riktar in sig på att föra det förra kriget, vilket jag ändå förstått är vanligt inom det militära. Nu krävs ett rejält nytänk framför allt när det gäller drönare, både luftburna och vattenvarianter.
Problemet är att det genom åren har blivit väldigt många processägare som sitter och bevakar sitt område som hökar. Reglementet säger, säkerhetsinstruktionerna säger, vi har en process …
Det är därför jag hoppas att Bohlin – Jonsson – ÖB har ett tätt samarbete för att rensa i detta träsk. Dränera träsket, som allas vår ickefavoritpresident hade uttryckt saken. En bra början vore att proklamera att longitudinella svängningar i luft, dvs buller, förorsakat av militär verksamhet är en utrotningshotad art och därför skyddad.
ÖB bör genast införa en ny doktrin – Management by Perkele!
Den doktrinen ska jag jävlar i mig anamma! 🙂
Dånet och smällarna från berget kommer allt oftare. Vapensmedjorna växlar upp, Sverige rustar. Det hör jag själv med mina egna öron.
“Fyll igen skyttegravarna” kanske vore en bättre slogan?
Flyget och marinen kommer att vara viktigast i Sveriges deltagande i NATO, så någon av dessa vapengrenar blir det.
Nuvarande ÖB har en bakgrund från flyget och föregående ÖB från armén så jag satsar på en marin ÖB.
Vem det blir har jag ingen aning om, men på något vis är det kanske bättre om marinchefen får vara kvar med sin erfarenhet inom marinen och att någon annan blir ÖB.
Äsch, försvarsgrenar menar jag ju, inte vapengrenar.
Alla förstod ändå.
Jag uppfattar det som att försvarsmakten är rätt tunn på generalsperspner i åldern 45-50 år, det verkar vara där man vill rekrytera.
Sedan undrar jag om inte näste ÖB måste vara en Brutal Buffel. Det verkar behövas utrensning och storstädning i rullarna och ett helt annat fokus på att få fram förband och material som är good enough snabbt, snarare än att få det bästa om 20 år när det är föråldrat. Lär bli en rejäl chock för många.
Ja, vi i väst är lite väl fokuserade på högkvalitativa (dvs svindyra) system istället stora mängder bra system.
Men visst, jag har inte varit bättre själv tidigare. Jag minns för några år sedan (före svenskt patriot (kan ha varit mer än några…)) när vi satt här och oja oss om vårt värdelösa markburna luftvärn som skulle vara chanslöst mot ryskt flyg…
Finns det ingen svensk-amerikan med examen från West Point som vi kan välja?
Frånsett ett eventuellt bra kontaktnät så är det nog inte därifrån vi får impulser att förbättra försvarsmakten.
Det är både kul och spännande samtidigt skrämmande och oroande att det finns så många tyckare som poppar upp namn och har egentligen ingen översiktsbild över behovet och kompetens som krävs för att fullgöra landets uppgift. Jag har själv ingen kandidat, men jag hoppas att det kommer att bli en snabb och att vi får den mest lämpliga till posten. Det som jag tycker är just nu mest oroande kring posten är att vår nuvarande ÖB Michael Byden inte har 100% focus, utan på arbetstid får ta emot post och förmodligen intressera sig mest för sin kommande karriär. Det är i min värld fullständigt obegripligt att han får hålla på med sidoverksamhet under sin tjänsteutövning. Detta samtidigt som han och flera uttalanden om att Sverige kan hamn i krig. Vilka signaler sänder detta i vår tids svåraste säkerhetsläge?
Bolaget är vilande. Jösses. Det har inte ens momsregistrering, bara sluda.
För övrigt går redan hans privata post till L24 pga skyddad identitet.
Det är väl snarare “skrämmande och oroande” att så många uttalar sig om bolag och företagande utan att ha en aning.Reglerna om sidoverksamheter är för övrigt glasklara, men att ha ett bolag registrerat utan verksamhet är inte sidoverksamhet.
Då ska du nog oroa dig mer över ledande politikers och deras anhörigas bolag. Lägga några minuter på att kolla det på Merinfo så ska du få se intressanta saker.
Att politiker sysslar med sidouppdrag är även det oroande. Det borde dessutom vara karens för politiker att ta uppdrag som direkt har anknytning till avslutat uppdrag och som bygger på sitt politiska och folkvalda mandat. Exemplen är många. Men jag håller inte med om din beskrivning har man ett bolag så är det ju till för att användas? Att man skall under den tid man är verksam med Sveriges säkerhet och ytterst ansvarig för rikets militära säkerhet. Finnas minsta tvivel om var man har sin lojalitet. Ytterst så under de omständigheter som vi befinner oss i, där människor i yttersta värsta fall förväntas riskera livet. När ÖB avslutat sitt uppdrag så kan han i princip ta uppdrag som bygger den information och kunskap som han fått och byggt upp som ÖB och sälja säkerhetstjänster. Det är enligt min uppfattning oroande. Jag kan se en lång rad företag som är i behov av lobbyist i synnerhet i samband med vårt kommande inträde i alliansen Nato.
Nej, ett bolag som är vilande används inte. Det är bara registrerat, vilket är en process som i egenskap av PEP kan ta mkt lång tid.
Fast all gratis reklam bolaget får nu är ovärderligt sen när bolaget vaknat – vilket säkerligen var hela vitsen. Ka-tjing!
Jag lägger mina pengar på Johan Pekkari
Han är också bra!
Jens Nykvist är nog ett bra val. 55 år och f.d. ubåtsman. Koll på hur viktigt det är med underrättelser och sekretess alltså.
Oddsen för att det blir någon från marinen och flottan är låga. Håkan Syrén som kom ifrån marinen är ju från kustartilleriet. Han är den enda ÖB som hämtats från marinen. I övrigt har ÖB alternerats mellan armén och flygvapnet. Därav så tror jag att nästa ÖB hämtas från armén, därmed borde Jonny Lindfors ligga nära till hands i både ålder och karriär. Micael Bydén var förövrigt flygvapenchef endast ett år innan han tillträdde som ÖB, vilket då ligger i linje med Lindfors som tillträdde som arméchef 2023.
Regeringen gör rätt sannolikt som man alltid har gjort när man utnämner myndighetschefer.
Man utnämner en person vars lojalitet mot uppdraget endast kan förväntas överträffas av lojaliteten mot uppdragsgivaren.
Om det är bra eller inte när det gäller en överbefälhavare tål att diskuteras i små grupper…
Frågan är från vilken nivå man vill ta in ny öb ifrån. Skulle en 50 år gammal kommendör inom flottan kunna vara aktuell?
Finns det öb-kandidater inom högkvarterets chefsled?
Det blir väl den gamla konflikten mellan ålder och erfarenhet. Typ Sökes: 25-åring med 30 års arbetsmeriter.
Som nån sa ovan: Finns det generaler kring 50? (Diskas som karriärkåta)
Kanske tillsätt en amfibiegrodperson för en övergångsperiod och sedan rekrytera han M. Wandt när han kommer ner igen? First Alien principles liksom. Flugvapnet-plus!
“Pensionsåldern för officerare är 61 år”?
Det är ett påstående som du bör kontrollera lite mer noga, för det stämmer inte längre!
Det ändrades 2017(-18?). De som är anställda före dess har 61 år som pensionsålder, senare som alla andra det “vanliga” 65 som har ändrats till 67.
“I övrigt har denna blogg alltid fel, om nu någon tror att jag tror att jag kommer ha rätt”.
Självklart…Devis……Pansar “Fort och fel”!
Lite OT och mycket allmänt. Men min uppfattning är att under kalla krigs-pausen gjorde ovanligt många officerare med bakgrund i specialförband och/eller infanteriförband av elitkaraktär generalskarriär. Den uppfattade trenden tror jag kommer vända och att det nu är det åter strategiska och logistiska förmågor som kommer premieras.