Idag under förmiddag till och med lunch hade Ellevio planerat in ett längre strömavbrott, vilket var ett bra tillfälle att testa de första stegen av UPSar och nödström på arbetsplats och gård. Några mindre brister identifierades.
Även om Ellevio är klara uppe hos oss så finns det tydligen fortfarande pill kvar på andra delar som man gräver ner nu och idag var det planerat strömavbrott 09:30 – 13:30. Jag vidtog inga särskilda åtgärder för att testa UPSarna och nödströmmens första steg, då jag normalt ska kunna hantera allt prioriterat i åtminstone fem timmar utan åtgärd. Efterföljande steg med upp till någonstans runt 72 timmars strömförsörjning kräver manuell handpåläggning, men behövdes inte denna gång.
Eftersom jag jobbar hemifrån så är strömförsörjningen kritisk. Visserligen finns det ju batteri i dator och mobiltelefon, men det finns ju inte tillräcklig mobiltäckning för att få bredbandshastigheter där jag bor, så fibern och wifi (och i förekommande fall ethernet) behöver hållas igång, plus olika säkerhetsutrustning.
Det första steget (1.) är att allt av högsta prioritet är kopplat under ett Ecoflowbatteri.
Batteriet står normalt underhållsladdat på 70% av kapaciteten, men om det t ex är vädervarning klass två eller värre brukar jag ladda upp den till 100%. Även om den slår till automatiskt vid strömavbrott så är den för långsam och datorutrustning går ner på de bråkdelarna av en sekund.
Därför sitter det även riktiga datorupsar som försteg (0.) så att strömmen inte bryts medan Ecoflowen vaknar.
Mindre prioriterad utrustning sitter enbart på UPS (2.), och kan utan åtgärd då drivas ca två timmar. Totalt finns fem UPS:ar.
Ecoflowen med 70% laddning ska orka ca sex timmar.
Nu kom strömmen tillbaka när Ellevio var klara efter tre timmar, så inga ytterligare åtgärder krävdes.
Därefter finns (3.) annars ett 120 Ah, ett 75 Ah-batteri och ett 15 Ah batteri på underhållningsladdning i ladan, och tillhörande växelriktare. 120 Ah-batteriet klarar av att ladda Ecoflowen två gånger till 70% och således ytterligare 12 timmar. 75 Ah-batteriet en gång, för 18 timmar. Dock kommer halva kapaciteten för 120 Ah-batteriet istället användas till kyl, frys och vattenpump, samt någon enstaka vanlig lampa om strömavbrottet blir så långvarigt. Dessa, plus den prioriterade datornätverksutrustningen kommer då sitta inkopplade på 120 Ah-batteriet, via en 2000 W växelriktare, som klarar av att driva både kyl, frys och aktiv vattenpump samtidigt. 120 Ah behövs för att orka driva växelriktaren fullt ut, ett 75 Ah-batteri orkar inte det, utan är främst till för att ladda Ecoflowen.
Någon anmärker förstås nu att vid större elavbrott så kommer fiberns nödström att gå ner. Det är korrekt. Då har jag en Starlink, så även om lokalt Internet och även mobilnäten saknar ström kommer jag fortfarande ha Internet.
Nästa steg är dock att ladda 120 Ah-batteriet när det börjar svika.
Då finns (4.) en Champion 2200 W Dual Fuel inverterelverk med tillhörande gasoltuber (i aluminium för att kunna ge största effekt utan att väga lika mycket som stålflaskorna – kompositflaskorna orkar inte nödvändigtvis med full effekt hos elverket). Det kan förstås kopplas in direkt, men tanken är att bara köra det för att ladda 120 Ah-batteriet så elverket inte behöver köra 24/7.
Tyvärr minns jag inte just nu hur länge man kunde köra på en 10 kg gasolflaska, men fyra liter bensin ska den vid 25% effekt orka tio timmar på. Säg det dubbla med gasol? Och 25% av 2 200 = 550 W är i överkant. Nätverk och Starlink bör klara sig på 200 W, belysning på 10W och kyl & frys går på 0.12 kWh per dygn enligt Shelly-mätningen eller ett snitt på 5 W över tiden. Vattenpumpens förbrukning är helt försumbar, särskilt som strömavbrott kommer ta bort varmvattnet och med det storförbrukning som dusch. Så faktisk kontinuerlig åtgång är kanske 250 W (med spikar när kylen eller frysen kör sina kompressorer, eller vattenpumpen är igång) och då bör man klara 10 timmar på den lilla bensintanken.
Tanken (ha!) är dock att inte söla med bensin, utan få renare förbränning utan söl via gasol. Givet 1:1 energiinnehåll liter bensin och kg gasol borde det bli 25 timmar om man kör på elverket. Men det ska bara köras tillfälligt för att ladda batteriet. Det finns minst två fulla gasolflaskor redo.
Så för att summera.
0. UPS milisekunder
1. Ecoflow 6 h
2. UPS 2 h
3. Batteri + växelriktare 12 h (2xEcoflow)
4. Elverk 50 h
Jag bör alltså utan att behöva transporter och hämta mer bränsle och utan att använda bensin klara 72 timmar.
Först när Ecoflowen är slut och man bara kör på UPS är tanken att manuellt åtgärda.
Så vad gick fel denna gång? Tja, en av mina Eaton-UPS:ar visade sig förvisso fungera som nödström, men inte som UPS. När strömmen går respektive kommer tillbaka får den ett fel och kräver manuell omstart. Då är ändå min erfarenhet att Eaton är bättre än APC som brukar knäppa, surra eller tjuta högfrekvent och alltså inte går att ha i kontors- eller boendemiljö, men väl i serverhallar, industrilokaler eller på isolerad utrustning utan mänskligt liv i närheten.
Så det blir en ny Eaton-UPS som ersättare, då det knappast finns ekonomi att lämna in den gamla på service. Det verkar inte vara fel på batteriet, utan det är UPS:ens finelektronik som fått feeling. Den kan dock köras som nödström för kyl- och frys givet manuell start och är således inte värdelös. Och när man slänger en kass UPS så monterar man förstås först ut batteriet för att kunna ersätta de andra UPS:arnas batteri när det är dags. De håller inte för evigt på underhållsladdning, utan behöver bytas med några års mellanrum. För övrigt är det en anledning i sig att om man har flera UPS:ar ha exakt samma modell, så batterierna går att skifta mellan dem när någon går sönder. Går en UPS sönder flyttar man ju annars dit en hel ersättare om den som gick sönder hanterade prioriterad utrustning.
Men upp till åtta timmar behöver jag inte lyfta ett finger om jag inte vill dra igång belysning eller kyl- och frys. Och det är mycket sällan strömavbrott varar mer än några timmar och jag kan fortsätta uppdatera bloggen. Vad som inte har nödström är dock den stora fasta skärmen, så jag åker ner på datorn och den skärm som duger när jag är bortrest.
Med Starlink ska bloggen kunna uppdateras även vid större långa störningar, men det förutsätter förstås att min serverleverantörs nödström fungerar som den ska. Annars får jag peka om Cloudflare till en alternativ reservserver utomlands.
Sedan kan man för övrigt ladda batterierna via växelriktare kopplad till bensinbilen på tomgång också. Så det finns dubbel batteriladdning den vägen. Och Teslan har USB-C för laddning av mobiler, dator och en del annan utrustning väldigt länge eller 120 W ciguttag i 833 timmar vid fullt elbilsbatteri.
I övrigt har ju normalt folk en massa powerbanks idag, samt hörlurar så man kan nog för normala behov klara sig rätt många timmar med Internetuppkoppling vid strömavbrott i stan. IT-utrustning för vanligt folk är rätt strömsnålt numera, det är bara vi som har en massa nätverksutrustning som slukar ström.
47 kommentarer
Synd att inte Tesla har kommit längre med sina elbilsfunktioner än, att de ännu inte har stöd för V2L/V2H.
Då hade du haft en rejäl reservkraft tillgänglig i bilen.
Ja. Nu får man nöja sig med att ladda mobil, dator, powerbanks fånigt många gånger. Jag har en fet powerbank nära gränsen för flygstorlek (och flera mindre), kommer väl låta den gå i skytteltrafik ut till Teslan, så man slipper lämna ifrån sig datorn och mobilen. Den ska iaf klara dator+mobil+klocka på en laddning, plus lite till.
Bäst är väl ett rejält elverk och en massa bränsle. Batterier klarar inte så länge, bara korta avbrott.
Ok, boomer. Jag kör alltså nätverk, Internet mm i 6h på ett batteri, sedan 2h på annat batteri, sedan kan jag ladda dessa batterier från ett tredje batteri för ytterligare 12 h.
Definiera “korta avbrott”.
OK boomers, här hemma har vi 12kw hybrid inverter med 48v batterilagring på 700AH usable, 1400 om det krisar rejält 😉
70kwh om saker o ting skulle skita sig rejält..
Har dock inte byggt klart verkstaden där vedpanna via kulvert även ska värma min fastighet från o med nästa vinter… Så rätt kört på vintern ändå vid rejäl kris, då vi med bergvärmen inräknad bara klarar typ 16 timmar offgrid.
Storsjöodjuret, det beror lite på hur stor batteribank man har plus vad man vill driva. Jag klarar 12 dagar på bara batteri (inkluderat fullstor kyl/frys, internet, larm, belysning etc, men självklart INTE spis/tvätt/varmvattenberedare). Inte billigt, men det var värt det.
För att få varmt i hus med vattenburen värme så behövs en cirkulationspump. Då är det bättre med batteri som kan hålla den igång istället för ett elverk. Intressant bloggpost för övrigt.
Håller med. Har ett Honda EU22 och ett gammalt Kipor som håller igång pumpen, varmvattnet, kyl/frys och en och annan hushållsmaskin som vattenkokare, brödrost och spisplatta. Köpte ett Champion 2200 som back up/komplement också. Telefoner och en liten radio drivs med ett batteripack och värmen klaras via en gasolkamin. Tv och router klarar vi oss utan.
Inget man kan hålla igång i månader men väl några timmar till ett par dygn. Vi har en 2-3 strömavbrott om året ute hos oss. Det längsta varade 18 timmar.
Det känns som du är ordentligt förberedd. Bra. Måste jobba upp något liknande här hemma.
Du skriver att kyl/frys drar 0,12kWh per dygn. Det lät väldigt lite!? knappt 44kWh per år? Låter otroligt lite.
Det är bara toppmatade kylar för husbilar som kommer ner i så låg förbrukning. En lurig sak är att på vitvaror numera så skriver de ut förbrukning per år, exemelvis 307kWh/år fast dividerar man det med 365 och 24 så får man en lite enklare siffra på förbrukningen. I exemplet så blir förbrukningen då 35W.
Jag läste många datablad inan jag skaffade ny kombinerad kyl/frys men hittade en som drar 17W (alltså 149kWh per år), har testkört på batteri och strömförbrukning per dygn stämmer faktiskt utmärkt (å andra sidan, en varm sommardag när man öppnar och stänger hela tiden så drar den givetvis mer).
Du har solceller och därför växelriktare, att du inte satsat på hybriväxelriktare med batterilagring?
Vi har driftsatt detta hemma med 17 kWh batteri och tillsammans med en automatisk frånskiljare är vi utan el vid elavbrott i maximalt 30 sekunder, därefter kopplas växelriktaren in med batteriet som energikälla. Riktigt smidigt och man slipper allt manuellt pill med massor med olika enheter, flytta kablar eller avstå förbrukare. Alla fem hus på fastigheten är inkopplade på detta.
Enda extra som finns i hushållet är en UPS till serverracket men den behöver bara täcka runt en minuts drift innan växelriktaren kickar igång. Testkör alltihop en gång i kvartalet och det fungerar fint varje gång.
Behövs inte. Extremt sällan det är några längre strömavbrott. Jag klarar det viktiga – datornät, kyl+frys och vattenpumpen. Matlagning kan vi fixa på kaminen eller gasolgrillen.
Varför inte bara sätta hela huset på växelriktarens load/ö sida? Beroende på växelriktare så switchar den så snabbt så att inte ens lamporna hinner blinka vid strömavbrott.
Förståeligt om ni drar extrema mängder effekt, då det förmodligen kräver hybridriktare i parallel.
Ha, har precis samma elverk och gasol i lager. Great minds osv. Köpte också storebror 7000 W dual fuel för att klara vattenpumpen. Ej testat än – ska bli spännande.
Vad har du för pump egentligen? Jag har 60 m hål och 1100 W räcker.
Den var lite kralligare än jag trodde, startströmmen som ställer till det.
Fast alltså jag tog ju i på storelverket, så det ska både räcka och bli över. Då kan man köra det större på ladans behov + vattenpumpen + gästboende, och så har jag det lilla för övningarna till huset och ev. elektronik och sådär. Bra att ha, man vet aldrig, osv. 🙂
Gammal pump således. Likt min gamla. Den nya mjukstartar och är dessutom enfas.
Nej, inte så gammal, vi borrade för säg 4-5 år sen, också enfas. Dock lite djupare och anpassat för upp till två hushåll.
Utan hydropress.
Vi har hydropress förstås.
Det här är vår egen ”reservbrunn” som vi borrade för att ha ffa till trädgårdsdammen och gästvatten, i normalläge. Trädgårdsdammen är … en pytteliten smula överdimensionerad *host* … så vi behövde mer vatten vid vissa tillfällen på året.
Vatten i normalläge delas med grannen och kommer från hans pump (avstyckad gård). Därav lite special.
Varför skulle det inte fungera med en kompositflaska?
Har ni kollat vad en Weber drar i gasol? Ren termisk effekt tiotals kW.
Svensk gasol är för det mesta mycket propan och gasar av bra även vintertid. Klart att om det är minus 20 ute kanske man får ha flaskan inne och dra slangen ut till elverket.
Klokt med dualfuel gasoldrivet reservverk dock, så slipper man slappa med flytande bränsle eller tokdyr Aspensoppa. För större förbrukare som lantbruk är dock endast diesel realistiskt.
Man kan ju rotera gasolen på grillen också 🙂
Jag har metallflaska på Webern. Grejen är att Webern ger eld oavsett, men det är inte säkert att en kompositflaska klarar elbehovet och då går allt ner.
Om flaskan står ute i minus 10 så ligger det på gränsen.
De är dimensionerade för att ge 10kW vid noll grader.
(PC10)
En halvt OffTopic-fråga.
Om solen skiner för fullt och man får strömavbrott. Är då växelriktaren till solcellsanläggningen så snabb att den tar över innan datorer och annat hinner stänga av så att man faktiskt har el trots avbrott mot nätet?
Vad händer då om det är så pass mulet att anläggningen endast kan driva hälften av ens elektronik hemma. Hur beter sig då systemet. Stängs allt av eller kommer vissa grunkor att gå? Får man partiellt strömavbrott så att säga?
Hybridväxelriktare som har off-grid-möjlighet i en eller annan form byter över till off-grid-läge varierande snabbt. Några på tiotals millisekunder och andra på någon sekund. Man får läsa specifikationerna innan investering. De snabbaste har alltid en egen plint för sådant som ska fungera vid strömavbrott, det vill säga det blir lite planerande i hur den ska anslutas där hemma för att man ska bli nöjd.
Vi valde en lösning med en extern automatisk frånskiljare som försätter hela fastighetens elnät i ödrift, man behöver alltså inte välja förbrukare som ska kopplas på ödriften. Nackdelen är längre omkopplingstid, upp emot 30 sekunder men det är en acceptabel kompromiss.
Du kan inte driva nånting med bara växelriktare och solceller även om det är en hybrid. Du måste ha batterier.
Har du mer last än vad batterierna/växelriktaren klarar av att ge så bryts strömmen.
Med ovan i åtanke så kanske det blir lättare att förstå det orimliga i en lösning utan batterier.
Man behöver även ett eget jordtag om man ska gå i ö-drift.
Mina solceller stänger av sig när strömmen går.
Ok ja det gör säkert mina också. Hade någon minuts avbrott för någon vecka sedan men det var innan solen gick upp ändå.
Det hade kanske blivit lite instabilt om anläggningen skulle tuffa på under avbrott för solen är ju inte alltid konstant.
Tyvärr är ju batteriuppbackning till växelriktaren för solcellerna väldigt dyrt. Lönar sig väl bara om man ofta har strömavbrott på sommaren, typ åska. Även om det är molnigt så ger ju solcellerna lite effekt.
Har bott i mitt hus i en förort till Stockholm och bara haft cirka fem strömavbrott under dessa år. Det längsta varade en timme kanske? Längsta avbrottet på vintern var i december -22 när solcellsanläggningen skulle kopplas ihop med elnätet. Skulle ta cirka tre timmar men elektrikern förberedde verkligen allt så var bara utan el i en timme och 40 minuter. Var minus 5 ute om jag minns rätt. Snyggt jobbat!
Åska kan väl få en del andra mer varaktiga otrevliga effekter.
Bra och läsvärt inlägg som vanligt, Tack Lars!
Bortsett från Ecoflowen och UPS (som jag avvecklat) så har jag nästan likadant system för nödkraft som du och liknande tänk.
Just elverk är jag glad att jag satsade på ett lite mindre 2,5kW inverterverk. Har vänner som köpte med tänket mest effekt för pengarna och dom ångrar sig lite.
Jag har också Champion 2200W inverter elverket (dock single fuel). Vår djupborrade 3-fas pump går så klart inte, men vi har en grävd brunn också med en 750W 1-fas pump (hydropress). Går det att köra den tror ni, med tanke på startströmmen ? Jag har inte testat än och är för lat just nu för att kolla…
Jag TROR det kommer fungera utmärkt, varmkör elverket ett par minuter innan du kopplar in pumpen för säkerhets skull. Det är ju så kort tid du fåreen strömpeak….kanske hostar svängmassan i elverket till.
Jag har testat gammal kyl och frys på mitt och där kan ju bli rätt höga startströmmar men inga problem.
Kör så det ryker 👍
Jag har samma Champion som du och testade den på pumpen häromdagen. Vi har en grävd brunn med enfas hydropump och den klarar det om än med milda protester.
Annars är ju pumpen och varmvattnet inte känsligare än att det gamla Kiporverket inte kan driva båda. Ett sånt verk kostar inte så mycket begagnat heller.
Har kommit i kontakt med de flesta märken vad gäller UPS och det är som med allt annat, man får vad man betalar för, även inom ett givet märke.
Sen är batterierna en minst sagt viktig del.
Där finns en uppsjö av skit och det är dessa som kostar pengar.
Skall man välja UPS som betjänar känslig utrustning så skall man ha en dubbelkonverterande online UPS.
Sen är det intressant att se att bloggaren är vänsterhänt. Vänsterhänta har väl högre iq eller hur är det?
Utrustningen är inte känslig, den är bara prioriterad.
Och jag är högerhänt, så jag får backa på intelligensen. Däremot kan jag dricka kaffe med både vänster- och högerhanden.
Nu var mitt inlägg om UPS rent allmänt hållet om det inte uppfattades så.
Som ett litet tips ifall nån läser och funderar på att skaffa. Mycket säljs under namnet UPS men utan att vara avbrottsfri.
Är man inte så noga utan vill ha nödström hade jag satt in en inverter och ett knippe batteri som låter laddas via en ctek eller liknande.
Bra mycket billigare än sämre saker i tjusig förpackning.
Gällande kaffet så hade jag aldrig kunnat dricka med högerhanden.
ESS eller tillochmed DESS är grejen, dubbelkonverterande i båda riktningar med laddreglering från förnybart direkt på DC-sidan. Jag ringde hem under covid för att hela regionen hade strömavbrott i flera timmar, men hemma-arbetande frun i huset hade inte märkt någonting. Datorn hade inte ens märkt det.
Hade en APC smart UPS 3000kVA som jag fick av en kompis efter hans firma avslutat ett större byggprojekt och han tyckte den stod i vägen. Den var rejäl och gav en mycket fin sinus men jag sålde den eftersom jag bara driver CP, kyl och frys och det kändes lite overkill. Har man däremot prio på avbrottsfri prioriterad kraft till datorer, servrar, övervakning och nätverk så är väl en bra UPS att föredra.
Kaffe smakar godast oralt tycker jag 👍
Lars Wilderäng, detta universalgeni! Jag tror bestämt att jag kan lära dig något. Det är stort för mig att få leva i villfarelsen att jag kanske kan få upp dina ögon för något, men jag anar att du kanske har koll på alla möjliga batterilösningar och elarbitrage men har valt bort den goda ekonomin till fördel för någon annat? Folk köper fastigheter nu med elanslutning bara för att få ställa dit batterilösningar som betalar tillbaka sig på förvånansvärt kort tid om arbitraget inte dyker totalt. Det kanske blir en diskution över nästa kebab som vi äter på Almedalsveckan… Tack för världens bästa blog för övrigt…
Priserna för frekvensregleringen har fallit rejält på sistone pratade jag och en person med batteri om på lunchen i förrgår.
Jag fick leva med villfarelsen i 14 minuter iallafall 🙂
Det här kanske är en utomordentlig dum fråga, men i Sverige är det ju kylskåpskallt utomhus åtminstone 6 månader om året. Varför kopplar man inte kylen till utomhus (när det är kallt)?
Ja, en liten värmeväxlare hade ju kunnat ordna det. Svaret är att modern kyl- och frys drar fånigt lite energi. 0.05 kWh per dygn för min kyl och 0.07 kWh för min frys.
Okej, tack för svar. Jag har gamla tröskeverk från ca 2005 så kanske dags att byta 😅