Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna stiger i de asiatiska tidzonerna nu under morgonen efter en positiv börs, men guldet stiger och de amerikanska långa räntorna faller. Kronan är stabil inför att den svenska regeringen idag ska börja med årets budgetförspel och presentera det så kallade reformutrymmet inför Tidölagets första höstbudget.
Stockholmsbörsen gick visserligen plus igår, men landade inom bloggens intervall för oförändrat med +0.05% för OMXS30 och +0.09% för OMXSPI. Den svenska kronan förblir stabil nära rekordsvaga nivåer och USD kostar 10:92 SEK medan euron går på 11:87 SEK. Guldpriset stärks dock och den gula metallen hittas nu på 674:- SEK och går över 670:- SEK för första gången på några veckor om jag minns rätt.
I USA gick det bättre för börserna, vilket kan dra upp Stockholm idag. S&P-500 steg +1.10% och Nasdaq 100 +1.60%. De långa amerikanska räntorna backade, vilket kanske var vad som räddar den svenska kronan. Med +3.60% tog svenska stoltheten Spotify täten bland FAANGST-aktierna.
Samtliga börsindex bloggen följer stiger i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen.
ASX 20 +0.53%, Hang Seng +1.91%, KOSPI +1.02%, Nikkei 225 +0.72% och Straits Times +0.18%.
Tidölagets förspel inför sin första statsbudget börjar nu med att regeringen i eftermiddag presenterar det så kallade reformutrymmet, med hur mycket man kan lägga på satsningar eller skattesänkningar. Sedan kommer hösten domineras av att man förspelar ut varje enskilt större budgetförslag och budgetområde, för att till slut när höstregnen är här presentera den faktiska budgeten som orgasmiskt ska klubbas igenom i typ november.
Men först lite förspel.
Och inför det har aktörerna redan börjat klä av sig och hetsa upp sig med sina budgetfantasier.
SEB och den statliga myndigheten KI tror enligt TT att budgetens reformutrymme är stora och hårda 40-45 miljarder kronor, vilket dock enligt KI skulle vara artificiellt uppumpat till större storlek än vad som faktiskt finns i utrymme över mandatperioden. Dock är det ju regeringens prognoser för ekonomin som ligger till grund och inte expertmyndigheten KI och Sverige har ju ett antal myndigheter som alla ponduspostulerar fram egna prognoser – Regeringskansliet, Konjunkturinstitutet, Riksbanken, Ekonomistyrningsverket (?) mfl. Tänk om man lade budgetförslaget att slopa detta dubbelarbete och bara ha en enda statlig ekonomiprognos? Fast då skulle en massa högutbildade nationalekonomer bli utan jobb och tvingas sluta dia skattepengar.
Swedbank tror att Tidölaget bara släpper till 30 miljarder i budgetutrymme.
Steget därefter är förstås att man under resten av förspelet ska börja fantisera om vad Tidölaget faktiskt presenterar för budget, vilket också sker i flera steg för varje enskild punkt, som först ska läckas till media innan de presenteras för att sondera terrängen och ge en chans för regeringen att ändra sig, samt maximera möjligheterna för nationalekonomer och så kallade politiska experter (tidningarnas bloggare, så kallade ledarskribenter) att få tid framför tevekamerorna där de först kommenterar läckorna, och sedan en gång till kommenterar det faktiska förslaget.
Frågan är hur mycket själva budgetakten driver svensk BNP inom mediakomplexet?
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
39 kommentarer
Morrn! Taggtråd och kokt huggorm till frukost nu igen? Din definition av “förspel” tar då udden av alla amorösa ambitioner man kunde haft inför helgen… Blä!
Varför vänta till helgen?
Det hänger naturligtvis på sällskapet, du har kära hustrun nära men jag måste vänta till fredag kväll… Men efter ovanstående inlägg har en högst ofrivillig bild av finansministern i raff-set etsat sig in i mina stackars näthinnor och jag vete rackarn om jag inte blev skadad för livet nu. Har aldrig associerat statsbudgeten med sådana fysiska aktiviteter förut… Tur för dig att vi inte har samma system som i USA där folk kan stämma Donken på miljoner för att de bränt sig på kaffet, det hade suttit bra att gå i tidig pension med skadestånd för kronisk sexuell oförmåga orsakad av sylvasst blogginlägg med suggestivt språkbruk.
Den enda finansminister som haft hästsvans senaste 10 åren är Anders Borg och hans variant av förspel gav upphov till en del pinsamma reaktioner…
Helikoptern! Den hade jag förträngt. Nu slutar jag läsa en stund, här blir man fan traumatiserad!
Hehe… 😉
Då sossarna redan hakat på moderaternas vallöfte om sänkt skatt för vanliga arbetare (se gårdagens ypperliga inlägg av LW) så vore det ytterst pinsamt om inte M trumfar deras förslag rejält med rejäla förstärkningar i plånboken för “vanligt folk”.
Frågan är väl hur mycket de vågar med tanke på inflationen.
Inflationen lär väl gå ner framöver, dels genom fantastiska insatser av riksbanken (viss mått av ironi) men vid årsskiftet sänks väl kraven på inblandning av biobränslen i bensin och diesel – har ingen siffra på vad det blir, men eftersom bränslekostnader är något som drabbar “alla led” så torde det ju iaf ha en viss inverkan.
Men det är klart, riksbanken avskyr ju att “vanligt folk” får mer pengar i plånboken också. T.ex. var ju “elbidragen” tydligen starkt inflationsdrivande. Fantastiskt hur det både är inflationsdrivande när elkostnaderna går upp, och dessutom inflationsdrivande när delar av dem återbetalas.
Inflationen är mestadels importerad så den behöver de inte vara särskilt rädda för.
Däremot kan den användas som ursäkt att inte sänka skatten för vanligt folk.
Och moderaterna har slängt Reinfeldt/Borg på tippen. Så skattesänkningar lär åter riktas mot toppen (det är som bekant bara rika ägare som jobbar hårdare om de tjänar mer. De skapar dessutom allt välstånd själva. De anställda är bara där för att hålla sällskap ).
Fattigpensionärerna – de är många – måste få höjd pension. De lägger större delen av sin pension på mat som blivit dyrare. De äger ingen bil, de går aldrig på restaurang och de har inte råd med utlandsresor. De lever på socialhjälpsnorm-nivå. Jag vet hur det är.
Håller med dig. Min inkomst må vara låg men jag är SÅ tacksam att jag har ett arbete.
Ville dagens pensionärer ha högre pension så borde de betalat in mer till pensionssystemet.
Så jävla hemskt att först vill de inte betala in pengar när de jobbar sen ska vi betala för dem när de är pensionärer.
Ta ett extrajobb säger jag. De har slagit sitt kast och tjänat bra med pengar på sitt system som har utarmat hela svenska välfärden, hela miljön och förstört bostadsmarknaden. Nu vill de ha mer!? Bah!!
Ska vi höja pensionen för fattigpensionärerna ska de bara tas från de med högre pensioner. En utjämning i systemet. För det finns gott om pensionärer med bra pension också.
Ja de som jobbat som tjänstemän i privat sektor har bra pensioner. Men de som jobbat i offentlig sektor utan att ha varit chefer har väldigt låga pensioner.
Du trampar på mig där, lille bror!
Jag började betala skatt som tonåring och fyllde mer än väl kvoten för ATP som skulle ge garanterad pension på ålderns höst. Av ren tur med födelseår får jag faktiskt ut 10% av det jag samlat till i över 40 år sedan statsmakten en dag drog ett pennstreck över den gamla överenskommelsen. Andra blev helt utan. Pacta sunt servanda, eller?
Lyckligtvis hann jag under några år med skapliga inkomster samla ihop lite privat pensionssparande innan det systemet också skrotades och har haft “tur” med en del investeringar, så jag klarar mig själv hyggligt.
Din avundsjuka syns. Du tänker inte själv bli gammal, förstår vi?
Problemet med pensioner är att det är generationen innan en som ställer ut löften, det är de yngre generationerna som som faktiskt måst uppfylla.
Varefter vi skapar ett mer och mer komplext samhälle kommer folk att komma in i yrkeslivet senare och senare, komplexiteten gör att medicinskproblem numera mer effektivt. Resultatet är ett mindre och mindre andel av livet spenderas i yrkeslivet, själv tror jag inte att det hela är långsikt hållbart.
Jag litar aldrig på en aktiv sosse för jag vet att de aldrig gör som de säger. Jag kan däremot hålla med en sosse i enstaka frågor. Göran Persson ni vet han som gick från sosse till att bli ekonomiskt oberoende med ett par 100 mille i plånboken. Han sa sanningen efter sin sosse karriär i sin analys om problemet med pensionen. Dett enda problemet med folks pensioner är att de är för låga. Jag kan tycka att det ligger en hel del i det. Det allmänna pensionssystemet sträcker sig till 7,5 basbelopp därefter har våra pensionspengar gått in i det allmänna. I Sverige kallas det socialdemokratisk politik, jag kallar det för stöld. Det är mina skatteinbetalningar för min pension som försvann.
Inte om budgeten men ändå:
Tänk er ett land eller stad som mer än andra lever på mjukvaruutveckling och där ovanligt många arbetar som programmerare.
Tänk om någon hittade på en maskin som kunde programmera snabbare och bättre än en människa och gratis.
Tänk om landets valuta då kan sjunka vidare trots att alla ekonomer säger att den redan är undervärderad.
Och tänk om stadens bostäder då kan sjunka i pris även om räntorna också gör det.
– Om ekonomi kan man tänka nästan vad som helst…
> bättre än en människa och gratis
Jag vet varåt du syftar, men gratis var väl att ta i? Någon måste betala NVidia de miljarder de redovisade i vinst igår…
Jag erkänner. Gratis är fel, jag ville skoja lite så här på morgonen.
Tror att tilltron till AI är lite uppskruvad. Lite som i “Liftarens guide till galaxen”, de bygger en superdator för att få svar på frågan om meningen med livet, får svaret “42” och inser att det svåra är inte att få svaret utan att ställa frågan.
Antalet programmerare i världen minskade inte i och med att högnivåspråk utvecklades och programmerare inte längre behövde koda i maskinspråk.
> Tänk om någon hittade på en maskin som kunde programmera snabbare och bättre än en människa och gratis.
Jo, det vore helt klart något. Tänk om. Vi är inte där än dock, och även om det ser ut som att vi snart kommer vara där, så beror det mycket på hur snabbt modellerna utvecklas. Kommer modellerna fortsätta att bli “smartare” i samma hastighet som de senaste två åren? Jag är skeptisk, men den som lever får se.
Instämmer med HEASM66. Ett AI må vara supersmart men måste ändå kunna hantera beställarna…lycka till 😉
Eftersom jag arbetar med mjukvara konstaterar jag att själva kodningen inte är den största kostnaden/tidstjuven när man utvecklar mjukvara så jag känner mig rätt lugn än så länge.
Verkar inte finnas pengar till några grandiosa satsningar. Blir nog ett tråkigt stagflationistiskt 20-tal.
Japp, och vad hände för 100 år sedan på 20-talet? Och 30-talet?
Mitt förslag på reform är att vi köper vapen för 30-45 mdr och skickar till Ukraina!
Det är nog en långsiktig investering som kan ha rätt bra avkastning i en framtid när Ryssland eventuellt inser att man kan inte slåss mot väst, och därmed påbörjar en väg mot ett reformerat samhälle och därmed inte längre utgör en imperalistisk statsbildning.
Vilket medger att vi inte behöver satsa lika mycket på försvaret.
Om jag får uppleva detta blir jag glad.
Vi måste ändå upp i 2%
Intressant statistik från SCB idag. https://scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/finansrakenskaper/sparbarometern/pong/statistiknyhet/sparbarometern-2a-kvartalet-2023/ Svenskarna köper aktier och fonder samtidigt som man stoppar in mindre på sparkontot trots att man äntligen får ränta på pengarna?
Mycket svårt att få en ränta över inflationen på sparkonto.
Kunde hitta något om elpriset. Högt idag med över 3 SEK/kWh i SE3 och SE4 mellan kl 19-20. Snittet är runt 1 SEK/kWh.
Jag blev också lite förvånad. Men han vet väl att det kommer fler möjligheter att kommentera ett högt elpris.
På resande fot så jag var stressad och glömde kolla.
Svaga vindar, vilket det ifs har varit tidigare. Men nu producerar vindkraften några hundra MW lägre än tidigare vilket kan räcka för att priserna drar iväg pga marginalprissättningen.
Och här trodde jag att, eftersom det enligt somliga alltid blåser någonstans, det inte spelade någon roll hur mycket eller lite det blåser…
Det ser inget vidare ut imorgon heller, med spotpris på 1,88 SEK/kWh i SE3/SE4 mellan kl. 19 och 20. Snittet är över dygnet 0,86 SEK/kWh tack vare lägre priser på natten och mitt dagen. Men många sover på natten, och är på arbetet på dagen, och får svårt att få till snittet då (med timpris då såklart).
De finska spotpriserna steg med några hundra procent mellan 17-18 augusti och har hållit sig på ökande nivåer sen dess. De två sista dagarna verkar det smitta av sig på SE3.
En reaktor har stängt ner men kan det vara enda förklaringen?
https://svenska.yle.fi/a/7-1003998
Min första kommentar efter att ha läst i åratal!
Det blåser på genesarets sjö.
Resonemanget är i alla fall lika logiskt som texten i Kjell Höglunds gamla örhänge med samma namn.