Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Efter en positib börsbecka inleds veckan positivt i de asiatiska tidszonerna och marknaderna verkar annars rätt lugna. Konjunkturbarometern fortsatte att stärkas i maj, även om Sverige som helhet är kvar i djup lågkonjunktur enligt barometern steg samtliga huvudsektorer.
Börsveckan gick +0.89% för OMXS30 och +1.26% för OMXSPI, även om det i ärlighetens namn var fredagens uppgångar som räddade upp börsen på plus efter en annars negativ vecka. Kronan är stabilt svag på 10:83 SEK för USD och 11:58 SEK för EUR. Guldpriset hittas på 676:- SEK per gram.
I USA gick S&P-600 +1.83% på veckan och Nasdaq 100 +1.74%. Inga märkvärdiga rörelser hos de amerikanska räntorna även om de steg några punkter. Antingen så går det upp eller så går det ner, så inte mer med det.
Mina Lysaportföljer ser ut att ha gått +1.23% under veckan på fördelningen 80% aktier och 20% ränta.
Börsveckan öppnar nu positivt i de asiatiska tidszonerna ochASX 200 går i skrivande stund +0.87%, KOSPI +0.56%, Nikkei 225 +1.88%, Straits Times +0.68% och Hang Seng är som ofta motvalls och är oförändrad på -0.02%.
Konjunktunkturinstitutets barometerindikator, “konjunkturbarometern”, fortsätter att stärkas. Även om den är kvar i blodröd djup lågkonjunktur så är det bara ett litet steg upp till normal lågkonjunktur. Tillverkningsindustrin och byggindustrin är i högkonjunktur, om än knappt, medan detaljhandeln och hushållen fortsätter vara manodepressiva. Byggsektorn dras upp av överhettning inom anläggning, dvs infrastruktur som vägar och järnvägar, medan husbyggande har det lite surare. Inom tjänstesektorn är det bara förlag och IT-konsulter som är i högkonjunktur, även om fastighetsmäklarna nästan är där. Hotell och restaurang har dock trillat ner i lågkonjunktur, trots att det förblir fullbokat.
Indikatorn inkluderar framåtblickande och avspeglar alltså även hur företag och hushåll ser på framtiden om ett år och inte bara exakt nuläget.
Ekonomin står alltså och väger vid återhämtning är min bedömning. Kris är en övergångsfas från ett normaltillstånd till ett nytt och kanske håller vi på att anpassa oss till normalräntesamhället? Att samtliga huvudsektorer steg får väl ses som ett tecken på detta?
Konjunkturmodellen säger fortfarande köp aktier således, och har sett till när signalen kom i november inte haft fel än så länge.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
11 kommentarer
Säger konjunkturmodellen även att man ska köpa aktier i dom specifika branscher som är i lågkonjunktur? Eller säger modellen bara att man kan gå in brett vid signal?
Bara körd mot OMXSPI.
Vad baserar du att det är fullbokat på? Fine dining ställen med lång kö?
Käkade lunch ute i fredags och var på en sportbar i söndags (på ett bownlingbarnkalas). Båda ställena var väldigt tomma jämfört med hur det brukar se ut. Vi var flera som kommenterade detta.
Visst, low end kanske har drabbats annorlunda.
Kunnde dock konstatera full rulle i centrala Göteborg när vi kom med tåget i lördags kväll.
Det förklarar väl en hel del. Bulken av personal inom H&R jobbar inte inom high end, killgissar jag.
Är inte mätvärdena en sammanvägning av framåtblickande saker? Kanske så att vi befinner oss i en situation där man kan vänta sig en djup lågkonjunktur?
Om det var så att “Sverige som helhet är kvar i djup lågkonjunktur” skulle ordet lågkonjunktur fått en helt annan betydelse än tidigare omgångar. Lågkonjunktur betydde ju förr den period arbetslösheten steg och toppade och det har ju ännu inte hänt.
Nuläge + framtidstro. Hur man dividerar dem vet jag inte.
Jag goolade till SO-rummet och rättar mig själv:
“En lågkonjunktur innebär att produktionen av varor och tjänster minskar.”
Djup lågkonjunktur borde väl då innebära att produktionen minskar snabbt.
Dit kan vi nog komma men det har ännu inte synts i några mätvärden.
LW kanske redan har skrivit om det men det är lite intressant att amplituden blir högre och högre, kollektiva psyket verkar bli mer och mer manodepressivt. Kan det vara snabbheten i informationsflödet numer, antagligen.
Argumentet funkar åt båda hållen. Just dessa ställen kanske hade lite besökare då det är klämdag, alltså långhelg , många bortresta. Många bortresta kan då tolkas som högkonjunktur eftersom folk har råd eller inte. Svårt att sampla en distribution med 2 dragningar (för statistiknördarna)
Menat som svar till Wallins inlägg ovan (när kommer redigera kommentar i 5 min-funktionen:) )