Börsnedgångarna fortsätter i de asiatiska tidszonerna under morgonen. Riksbankschefen menar att det inte bara är energipriserna bakom KPI-inflationen och menar att hushållen kan dämpa inflationen genom att alltid välja det billigaste alternativet för att sätta press på priserna.
Stockholmsbörsen backade något under onsdagen med -0.22% för breda indexet OMXSPI medan storbolagsindex OMXS30 var oförändrat på -0.01%. Kronan är stabil mot dollarn på 10:39 SEK men euron försvagas till 11:04 SEK. Guldpriset backar något till 611:- SEK.
Även i USA höll sig börserna runt nollan. S&P-500 gick -0.16% och Nasdaq 100 var oförändrad med +0.05%. Även rörelserna på räntemarknaderna lugnade ner sig och uppgången tog en paus.
Generellt är det ett gott tecken med små rörelser på börserna – det signalerar ofta (men inte alltid) att det är dags för uppgång. Nedgångar präglas av hög volatilitet medan uppgångar är lugnare. Så kanske blir det någon trendvändning till slut?
I de asiatiska tidszonerna backar börserna under torsdagsmorgonen.
ASX 200 -0.40%, Hang Seng -0.24%, Nikkei 225 -1.34% och Straits Times -0.59%. KOSPI mot strömmen med +0.98%. Allt i skrivande stund som vanligt.
Riksbankschefen Thedéen menade i en intervju med SvD att man inte kan skylla inflationen enbart på energipriserna, och säger menar att enligt artikeln “kunskapen vad som driver kronans utveckling är mycket begränsad“. Ett fint underkännande av sin egen verksamhet som går ut på att man genom en enda parameter, dvs räntan, kan driva kronans utveckling. Så genialiskt att det endast är en ekonom som kan kommit på det.
I övrigt tycker han att hushållen ska driva fram lägre priser genom att köpa den billigaste produkten.
“Att de inte accepterar de högsta priserna utan går till dem som erbjuder lägre priser. Då får vi ju en process i till exempel livsmedelshandeln som kommer dämpa de där smör- eller semmelpriserna.”
Så nu vet ni det. Ta ert samhällsansvar och köp det billigaste hos billigaste butiken.
157 kommentarer
Riksbanken har överlag legat efter.
Jag fick mitt elstöd idag. Det ska spenderas på att köpa dyrvaror. Kommer såklart driva upp inflationen ytterligare.
Skönt att det gick snabbt för mig med elstödet. Trist att det blev fel. Fick endast pengar för sommarstugan inte för mitt permanentboende. Så får skicka in en överklagan till förvaltningsrätten för att få någon tusenlapp till då.
Men är väl så försäkringskassan fungerar. Snabbt men fel.
I vänskapskretsen har 1 av 6 fått elstöd.
Så det stämmer väl med min bild av försäkringskassan.
Långsamt och när de väl får ut pengar så blir det fel
(Som exemplet med en vän som blev sjukskriven och fick avslag då FK tyckte han hade “för hög lön” för att bli sjukskriven tre månader…. En krossad axel var tydligen inget de hade erfarenhet av eller tyckte var rimligt…)
Uppdaterar efter att frågat runt lite bland kollegor.
Av runt 20 frågade har 1 fått elstöd.
Efter lite mer undersökningar. 2 av 30
Så “majoriteten kommer ha fått det 7/3” kommer med försäkringskassespråk innebära 50.01% har fått det
Innan du lägger tid på att överklaga kan du ju alltid läsa vad FK skriver på sin hemsida:
” Om du har flera elnätsavtal så får du ett beslutsbrev per avtal.”
Du har alltså inte fått för lite, du har bara inte fått beslutet avseende permanentboendet än.
Då slipper jag överklaga.
Hade varit jättebra om detta hade framkommit i själva beslutsbrevet jag fick.
Det är utformat som att detta är mitt elstöd står inget om man har flera avtal.
Kollade när försäkringskassan la till ” Om du har flera elnätsavtal så får du ett beslutsbrev per avtal.” i webb archives och de la till detta efter jag fått mitt brev.
Jag läste såklart på deras sida när jag fick mitt beslut men där stod inte det då. Verkar som de lagt till denna informationen efter att personer hört av sig till dem och frågat vad som pågår.
https://web.archive.org/web/20230220081933/https://www.forsakringskassan.se/privatperson/utbetalning-av-elstod
Kanske värt att fråga grannarna om dom fått? Sannolikt går listorna på anläggningsID, inte på personnummer, så hoppet är inte ute..
Det är lustigt att media som brukar vara så snabba att pajja till regeringen när de gör fel helt har misst att det är en extremt liten minoritet som fick några pengar som utlovat.
Vad Sverige skall ha är lägre skatter på energi, inte bidrag som politiker delar ut av godhet.
Det är ju bara en rännil åter av våra egna pengar.
…men det är ju det vi gör, jagar lågpris och erbjudanden och ratar de dyrare alternativen, men inte f*n har det hjälpt när dessutom de billigaste alternativen är de som ökat i pris mest, procentuellt sett? Fint att Riksbankschefen visar framfötterna, då vet man vad han kan.
Det är klart de billigare varorna måste höjas i pris när vi inte köper de dyrare.
Riksbankschefen har aldrig ätit billig mat så det vet han så klart inget om. Vill ha på film när han går och fyller vagnen med ICA Basic varor.
Ica är billigt?
Hahahaha. Ica basic. Du skall inte ens gå på ICA.
Välj Lidl, dollarstore och andra lågpris.
Ica basic är dyrare än Lidl men sämre.
Ligger Willys nära eller bredvid ICA väljer jag Willys, men att köra runt till olika lågprisbutiker för att cherry picka…nej. Visst, cyklar man och finner nöje att lägga tid på detta, men bilen kostar ju också.
Ja är väl en fördel med att bo i stan, brukar regelbundet handla på Lidl,Hemköp, Willys och Coop alla på promenad avstånd. Finns en ICA också med lite god vilja.. Följer därmed erbjudanden från dom och man noterar tex att det oftast är tillverkare som vill köra någon kampanj och är erbjudande på samma varor hos flera
Eftersom det kostar en del att åka in till stan och handla så beställer jag matvaror för hemleverans. Spar tid och är bekvämare än att trängas i en butik.
Borde ta en printscreen på dom här fem kommentarerna och skicka till Thedeen.
I åratal har riksbanken låtit räntorna varit när noll eller negativa –> folk lånar som galna –> pengamängden växer –> högre priser.
Riksbanken: “Köp billigare varor så blir priserna lägre.”
*** FACEPALM ***
Hur mycket har Sveriges riksbank påverkat?
Tror inte det påverkat så mycket då nästan all prisökning beror på högre globala priser.
Det är ju centralbankerna världen över som har satt räntorna lågt under många år.
Det är inte många andra länder som haft minusränta.. helt åt skogen var det. Om man inte skulle sälja sitt hus svindyrt och flytta till Portugal på äldre dar…
Fattar inte den här enorma okunnigheten som hela tiden skriks ut till höger och vänster om hur den svenska riksbanken/riksbankschefen gjort fel. Kolla istället vad ECB har haft för styrränta innan du enskilt kritiserar den svenska riksbanken. Det hade varit totalt omöjligt för RB/Yngves att lägga sig på någon annan räntesats än en som ligger väldigt nära ECBs. Kritiken borde istället riktas mot Draghi och Lagarde.
Nu ville Ingves tyvärr vara bäst i klassen, inte bara hänga med nedåt. Dessutom köpte de bostadsobligztioner, ett totalt hjärndött experiment.
Vi veckohandlar på Coop online, ca 2500kr per gång, förra veckan tog jag det senaste kvittot och matade in varorna på Willys onlinebutik, inte alltid helt lätt att hitta exakt samma vara. Det skilde ca 70 kronor till slut, dvs lite lite dyrare på Coop, ca 3%, kommer inte byta butik pga Coop erbjuder gratis hemkörning och det gör inte Willys dit vi bor.
Bra info!
COOP och ICA kör lika mycket damage control på bloggen som rödgröna röran om elförsörjningen 😀
😅
Har faktiskt fått till det bra på Coop.se själv.
Nu ska det köpas blodpudding; jag ska försöka pressa ner smörpriset. 😅
Om priset på smör är ett problem då har du nog större surdegar att leta efter, livsmedel har legat still i över 20 år fram tills för ett år sedan, vilka andra varor har gjort det? Det har aldrig använts så lite av svenskens disponibla inkomst till livsmedel som nu, du äter väl inte ett kilo smör om dagen? Å andra sidan är det bra bantning att bara äta smör och dricka grädde med hög fetthalt
Berätta att du jobbar som ICA-handlare utan att säga att du jobbar som ICA-handlare.
Ja, smör och grädde är otroligt näringsrikt. Sen finns det bra yoghurt också (gjord på grädde då).
Varva med lite kött, fisk eller ägg så har man en ypperlig diet för alla syften.
diskuterades på lunchen igår hur nyttigt blodpudding är..
Vad kom ni fram till? Jag har kommit på att det är gott, tillsammans med bacon och lingon. Och innehåller mycket järn. Tyvärr innehåller den ofta socker – men det gör ju även de rårörda lingonen.
Om man dubblar priset får man en sockerfri. Och man kan ta djupfrysta lingon eller tranbär till (Nej, jag skulle aldrig köpta sockerfritt. Ja, de tinade bären smakar bättre än sylt.)
Jag plockar egna lingon, men tillsätter ändå socker 😬
Jag tolkade uppmningen mer som att vi gott kan bli mer prismedvetna. Välja rätt tid att köpa varorna, välja mellan flera olika affärer, kolla ebjudanden etc. Smöret har ju den senaste tiden sålts för 50:- på “kampanj” – men just nu har Willys det tidigare kampanjpriset 40:- för 500 g.
“Riksbankschefen Thedéen menade i en intervju med SvD att man inte kan skylla inflationen enbart på energipriserna, …”
Det låter ju helt osannolikt att någon skulle påstå att inflationen enbart skulle bero på energipriser, ungefär som att påstå att jorden är platt!
Jag undrar vad han har för umgänge där han kommer i kontakt med sådana påståenden?
Vi veckohandlar på C**p online, ca 2500kr per gång, förra veckan tog jag det senaste kvittot och matade in varorna på W*llys onlinebutik, inte alltid helt lätt att hitta exakt samma vara. Det skilde ca 70 kronor till slut, dvs lite lite dyrare på C**p, ca 3%, kommer inte byta butik pga C**p erbjuder gratis hemkörning och det gör inte W*llys dit vi bor.
Riksbanken fick 1999 förtroendet att bli självständig. Skrevs in i grundlag.
Tyngsta argumentet var inflationsbekämpning.
Hur går det?
Skitbra tills det sket sig.
Hur har det gått med sossarnas elpolitik. Den som skulle byggga landet? 🤣
Härligt, en anhängare till Riksbanken.
De behöver alla de kan få.
Riksbanken Ultras! Vi stämmer träff med monetärhaveristerna i ett industriområde, slänger in tandskyddet och sen avgörs det vem som egentligen håller på bästa laget.
Det var derby i Globen igår och några i ena klacken blev utslängda före nedsläpp.
Var det Thedeens Boys?
Meningslöst med en fristående centralbank när doktrinen den följer är populistpolitik.
Tills det inte går längre, typ 1929.
’Skitbra’
De har ett extremt tydligt mål
2 %.
Har de ens varit nära?
Nu är det religion > fakta igen.
Tycker personligen att tidigare riksbankschefer borde få fängelsestraff för gravt misskött sitt jobb och underblåsa bubblor å det grövsta. Men det är för att inflation i bostäder och aktier inte mäts.
På det som mäts har de ju varit väldigt nära, om man inte är troende.
1999 0,5
2000 1,0
2001 2,4
2002 2,2
2003 1,9
2004 0,4
2005 0,5
2006 1,3
2007 2,2
2008 3,4
2009 -0,3
2010 1,3
2011 2,6
2012 0,9
2013 0,0
2014 -0,2
2015 0,0
2016 1,0
2017 1,8
2018 2,0
2019 1,8
2020 0,5
2021 2,2
2022 8,4
???
Det är ju usel träffsäkerhet?
Deras mål är väl +-1% så då stämmer det ju bra.
Även med +- 1% missar de målet 11 av 24 år.
Borde lyssnat på morsan och blivit ekonom. Verkar ju helt omöjligt att misslyckas.
Med självatändig eller inflationsbekämpning?
Rimligen kraschade det första och då följde det andra?
Vad menar du?
Är den inte självständig längre?
Går att argumentera för att Riksbanken användes för att rädda budgeten och ekonomin.
Hade Riksbanken fokuserat på stabil penningmängd och inflation (alla tillgångar!) så hade vi sluppit mycket skit nu.
Men då hade det tvingats fram tuffare politiska val.
Nu passade det ju perfekt att Riksbanken via bolåenetagare stimulerade ekonomin med massor av miljarder kronor varje år.
Medarbetaren:
Det var borgarna! Tänk så, så kommer du inse.
A.k.a Anders Borg ekonomin.
RB har ingen egen räntepolitik, man följer John på FED och ECB, sedan verkar kronkurs leva sitt eget liv
Helt fel har karln inte… Sen jag styrde över större delen av hushållets matinköp till Lidl har vi sänkt matkontot med 40%
Visst. De har inte allt. Men vad gäller bröd, frukt och korv är de i klass med sina dyrare konkurrenter. Om inte bättre.
Vi kör Willys nu men framförallt mindre mängd kött på tallriken. Slut är dubbelbiffarnas tid.
Jämförde vår veckohandling på Coop med Willys, skilde ca 70kr på ett 2500kr inköp.
Skulle säga tvärtom, kött känns ‘billigare’ relativt t ex mejeriprodukter och bröd. Är det nåt man ska dra ner på är det ju brödlimpan och smör..
Är väl ingen som sagt att vi har råd med smör och bröd 😀
Hälsningar
Elunderklassen
Nej det åkte redan i höstas.
Om folk stryker onödigt skit som snus, cigaretter, alkohol,läsk och godis/snack och sedan köper framdelskött,rotfrukter och grönsaker och gör långkok/egna köttbullar så kan man kraftigt sänka sina livsmedelsutgifter utan att äta dåligt, själv är jag uppväxt på pannkaka och hemgjord äppelmos på 80 talet, att livsmedel är dyrt är en myt, det har aldrig varit så billigt som nu att bli överviktig
Du ha rätt att köpa godis har aldrig varit billigare.
Riktig mat var nog lite billigare realt för två år sedan.
Jo vi självplockade allt, jordgubbar, lingon, blåbär, hjortron (när man var i fjällen) och hade egna äpplen – sylt och saft på alllt.
Vinbären var inte så kul, krusbär hade vi också.
>>Vinbären var inte så kul,
Hädare!
Att käka röda vinbär från buske på morgonen när man kom hem från tidningsrundan eller ett nattskift är det enda jag saknar från sommarjobben (Och med ålderns rätt har jag till och med börjat uppskatta svarta vinbär också, i alla fall som tillbehör)
Hade hela trikoloren som liten, svarta godast, vita och röda fick duga i väntan på att de svarta skulle mogna.
Men krusbär, helsicke så gott!
Krusbär är för övrigt en av få produkter som är svårt att få tag i året om (om man inte vill betala i rent guld för Kenyanska krusbär).
Frysta krusbär finns hos grossist men svårt att hitta i butik.
’’
Under 1900-talet angreps Europas krusbärsodlingar av mjöldagg. Det, liksom ändrade konsumtionsmönster efter andra världskriget, bidrog till att krusbärets betydelse kraftigt minskade.’’
Håller med, mat är fortfarande väldigt billigt (även om det kanske var ännu billigare för 1-2 år sedan) och lagar man maten själv blir det (oftast) både godare, nyttigare och billigare. Dra ned på i första hand läsk, godis o annat skräp, helt rätt. Snus däremot……
Du har ju inte fel där. Jag har lagt om kosten (av andra anledningar) och lagar mer mat från grunden. Äter lika mycket animalier som innan men mer blandat.
Så visst. Det kan vara en del. Men som igår. Grytbytar Lidl 100 kr/kg. Samma på Ica 190
Köpa annan mjölk än Arla. Ner 20%
Bananer. Ica 30 kr/kg. Lidl 20.
Och ska jag vara ärlig så har ICA haft mer rutten frukt som jag fått kasta när jag kommit hem än vad tyskarna har.
Sen kan man ju inte vara naiv nog att tro att man ska ha samma märke som innan och se nån skillnad. Lidl har en del “svenne banan” märken med och de är lika dyra som ICA. Man får helt enkelt prova lidls egna märken. De är milsvida bättre än ICA “you’re so basic”
Lägga om kosten överlag är ju så främmande för många, sen förstår jag inte hur folk resonerar kring hur mycket/ofta dom egentligen behöver äta för att fungera heller för den delen.
Jag kan inte påstå att jag är bra på att välja billigt, men jag tycker inte min matkostnad är speciellt dyr heller. Äter lunch i restaurangen på jobbet (~70 kr), därifrån plockar jag en frukt som tillsammans med en proteinshake blir mellanmål. Vassle pulver är fortfarande billigt även om det blivit dyrare. Sen käkar jag nått simpelt lagat på kvällen. Mat vid 12:00, 16:00, 20:00. Det räcker gott, det är inte ens nån medveten periodisk fasta eller nått trams åt det hållet utan detta passar bra in i dagsrutinen mellan jobb och träning, målen landar där jag är hungrig.
Klart som fan att det är dyrt för folk som tränat sig själva att behöva äta varannan timme eller nått sånt 😛
@CESAR
Att det är billigt att bli överviktig beror inte på billiga livsmedel. Det beror på billig skräpmat.
Tja vad händer om alla gör så? Alltså vad blir sen makroekonomiska effekten? Är Lidl bara effektivare eller kommer efterfrågan ändras på olika varukategorier så att priserna utjämnas? Jag vet inte men jag hyser inget större förtroende till Thedeens förmåga. Kan hålla med en professor på SU gällande tillsättningen. Lyssna på ekonomiekot extra från 6 jan 2023 ca 24:37 in i inslaget. Tror det fanns betydligt skarpare kandidater till posten.
Nu kanske elpriserna blir ”måttliga” men det är fortfarande 2-3ggr höge än för 2-3 år sedan.
Tickar räntorna upp med en dubbelhöjning är dom också 3ggr högre än för 2-3 år sedan.
Matinflationen är ju 100% på rätt många varor tycker jag.
Lönerna gick upp med några procent.
Dels taskigt läge för husägare med lån och barn.
Sen måste väl lönerna rusa om några år eller kan man hålla dom nere?
Folk byter väl jobb i ren desperation snart?
Frågan är hur stor del av jobben som finns där marginalerna ökar. Tror inte de finns hos ICA. Inte hos de som producerar maten.
Att löner ska stiga med 10% arbetslöshet vore märkligt, alla kan ju inte jobba i försvaret eller annan statlig tjänst, många småföretag går ju ordentligt på knä och tål inga löneökningar, sedan livsmedel, dra ut kurvan på 20 år så är ökningen måttlig jämfört med allt annat du konsumerar,
Nej, det blir väl den vanliga jobbytarkarusellen istället eftersom man inte kan få en ordentligt lönejustering. Alla barnen får ny lärare, folk i ingenjörsbranschen hoppar över till konkurrenten med en flashigare titel osv, så kan “alla” få 5000 mer i lön utan att potten spricker.
Byta jobb i lågkonjunktur höjer aldrig löner, snarare ökar risken att bli arbetslös då sist in först ut ska tillämpas i sann facksolidaritet
Du är inte tjänsteman hör jag.
Vi tittar på jobb utomlands just nu för jag ser ingen ljusning av den här soppan på ett par år.
Generellt är det väl så att de som kan bta jobb för att få upp lönen sällan är de som har det sämst.
Normala företag som är i mogna konkurrensutsatta sektorer har väl resultat som är max 5-10% av omsättningen. Att pressa deras vinster till noll genom aktiva val av den billigaste varan räcker inte när energipriserna ökat 50-300%. Även räntan har ju ökat i storleksordningen 100-200%.
För att höjd ränta ska få effekt på inflatonen krävs ju att folk förlorar jobbet (rationalisering med robotar eller att företag slås ut). Det är dåligt på lång sikt.
Ska oljan fasas bort (pga klimat eller peak oil) kommer vi höga energipriser under lång tid. Så jag tror det bara är att vänja sig med lägre köpkraft för den stora massan.
Mindre kött fungerar bra. När man växte upp var det väl kött 2ggr vecka och då var minst en gång gryta.
Månadens hamburgare typ.
Dessutom säkert bra för hälsan.
Tur man växte upp på landet. Problemet var att äta upp årliga grisen och viltet.
Bortsett från en period med vegetarianer i familjen så var sällan proteindelen vegansk, vi åt nog iofs rätt mycket kyckling och fisk. Den stora skillnaden tycker jag är att portions storleken på kött ökat fram tills rätt nyligen var 100g kött en portion nu har många ökat till det dubbla eller mer. Som jag minns det så var det en bit kött var, man fortfarande hungrig så var det sås och potatis.
Japp.
Född 77 och det var kött (nöt, fläsk, fisk, fågel) i princip varje dag när jag växte upp.
Skillnaden var mängden – kommer ihåg lyckan när man en gång fick 1,5 fläskkotletter istället för 1 när det blev en över som man fick dela med syrran.
Idag känns det som att man försöker tvinga i barnen kött och man slänger mer kött på en vecka per barn än vad man själv åt i deras ålder.
Märks också hälsomässigt.
Observera att inget har förändrats under den ekonomiska krisen.
Vi har fortfarande ett system byggd på fractional reserve banking.
Så pengatryckningen kommer fortsätta framöver.
Nä, det har vi inte. Sverige har inte fractional reserve banking. Bara det att du använder begreppet visar att du får din verklighetsbild från amerikanska Youtubekanaler.
Intressant, berätta mera. Själv trodde jag att svenska banker, liksom typ alla andra banker, agerade under Basel III som är just en reglering för att hantera riskerna med FRB. Man skärpte ju kraven på kapitaltäckning, skuldsättning och likviditet iom Basel III när man ersatte Basel II i 2013, vilket är just för att minska risken med FRB.
Oavsett om man kallar det FRB eller kapitaltäckningskrav så innebär det att penningmängden fortsätter öka.
“För när brittiska analysfirman CrossBorder Capital Global Liquidity Flows, som är specialister på att mäta global penningmängd, nyligen ställde samman statistik för perioden december 2019 till oktober 2020 visade det sig att Sverige finns med i toppen.
Sveriges penningmängd har ökat 30 procent
Av de 58 länder som är med i mätningen har Sverige med hela 30 procent den nionde största tillväxten i penningmängden under perioden.
Graf över ökad penningmängd
Källa: Cross Boarder Capital
Det är bara USA, av de större länderna, som ligger snäppet över Sverige. Japan har exempelvis bara en penningmängdsökning på 10 procent.
Snittet i mätningen är cirka 20 procent. Det som drar upp penningmängden i Sverige, förutom Riksbankens stimulanser, är sannolikt ökningen av hushållsskulder. När ett nytt bostadslån tecknas så ökar penningmängden i landet.”
https://www.dagensps.se/bors-finans/sveriges-penningmangd-okat-nastan-mest-i-varlden/
En svensk bank måste låna in lika mycket den delar ut. Så glöm det.
Däremot är merparten av finansieringen av svenska bolån i utländsk valuta, så där kommer ökad penningmängd i Sverige in i bilden.
Lånar ut
Hur svårt kan det va? En snabb googling ger vid handen att man kan få ett kilo brasiliansk oxfilé för 375 kr istf Svensk för 850kr. Låt vara att det i Brasilien nu även finns fabriksfarmer där djuren står upp till knäna i sin egen skit, fullproppade med antibiotika för att inte bli sjuka.
Brasiliansk oxfilé, då äter jag hellre humant odlad havregrynsgröt.
På närmsta ICA Kvantum kostar svensk oxfilé 539 kr kilot vid 300 g och 479 vid större förpackningar. Vi delade på en sous viddad 300-grammare i fredags.
#humblebrag
Jag gjorde dock fläskpannkaka på kött för 70 kr kilot igår!
Funderar på fläsk/ugnspannkaka på karre. Kan det bli ngt?
Ägg och Karre är billigt på ICA denna veckan.
Lite sylt på det så.
Har förätit mig på oxfilé (#humblebrag), så det är mest fisk och vegetarisk nuförtiden.
Jag köpte svensk hel oxfilé fär 299 kr kg ordinarie pris på en ica supermarket här.
Så låter som du får prata lite med din lokala Kvantum.
Tar 10 minuter att stycka en oxfilé i “grillbitar” och grytbitar som är finare än de du får på krogen.
Men har inte alla svenskar insett att oxfilé är dåligt kött…. Jag köper det för att det är bra när man är lat.
Det är ju det smakrika köttet som flankstek och högrev man vill åt 🙂
Du menar att jag kan prata med ICA så att de justerar ner sina priser till en nivå som är mer aptitlig för mig? Är du Erik Théoden?
299 kr kilot för svensk oxfilé var nog många år sedan det var den allmänna prisbilden. Grattis till en bra lokal ICA supermarket. Men även mitt lokala ICAs ockerpriser är långt från de 850 kr kilot som KJ ville göra gällande, vilket var vad min kommentar ursprungligen vände sig mot.
Rösta med fötterna….. Eller är du livegen?
Klart jag kan det om jag vill. Jag klagade dock inte på mitt ICAs prissättning. ”Ockerpriser” står i relation till det orimligt, gränsande till påhittat, billiga pris du själv fått, jag tycker inte att 500 spänn kilot är särskilt orimligt. Jag ifrågasatte mest rimligheten i din uppmaning om att ”prata lite med din lokala Kvantum.”
Räntehöjningen och de ökade priserna på insatsvaror drabbar svenskt jordbruk något kopiöst och tyvärr går det inte att ta ut kostnadsökningarna i priset till konsumenterna. Som uppfödare av betesdjur som blir kött (säljer köttlådor) så har efterfrågan rasat.
Jag har inte sålt köttet från våra djur dyrt, men det kostar mycket pengar. Och det ska det göra för det kostar helt enkelt pengar att föda upp djur utomhus under bra förhållanden. Istället är det allt annat importerat industrikött som är på tok för billigt. Industriproducerad gris från Danmark, antibiotika stinna stutar från Brasilien, svansklippta grisar på betonggolv i italien, osv. En gris stora lusta här i livet är att böka i jorden. Att stänga in dem i betongstallar är djurplågeri och att importera kött från sådana djur borde förbjudas, liksom kött från Brasilianska kor som betar på tidigare regnskogsmarker.
Men när konsumenten står och räknar slantarna i butiken så väljs oftast det billigaste. Lite bacon från Tulip och oxfilé från “Naturkött” så räckte pengarna den här veckan också.
I själva verket uppmanar således Thedéen till mer import och med det sänkt krona, och ökade importerade prisökningar.
Där har du oxå svaret varför livsmedel ökar mer i Sverige än våra grannländer i %, de har högre självförsörjning, de startar på en högre nivå, men har produktion inom landet, vi importerar och får då ta smällen när import blir dyrt i kris
Kan man få köpa lite siffror som underbygger det där, gärna fråna andra eu-länder?
Mat är egentligen för billigt det håller jag med om, men samtidigt hjälper det inte i läget som det är nu. Det är maten som driver inflationen och matpriserna drivs i sin tur av insatsvarorna (energi, så hur herr riksbankschef någonsin kunnat tro att energin borde räknas bort är obegripligt)
Därtill hjälper inte räntan heller eftersom jordbruk är en av de mest kapitalintensiva verksamheter man kan pyssla med (framförallt relativt avkastningen) så högre räntor driver upp kostnaderna för jordbruket mer vilket driver upp inflationen ytterligare.
Vi är tyvärr i en situation där riksbankens ekonomer sannolikt aldrig satt foten utanför universitet eller finansvärlden och än mindre vet fram från baksidan på en traktor.
Hur det inte kan vara inflationsdrivande att köpa en Tesla för en miljon men att betala 18 kr litern för ett mjölkpaket är mer än vad jag begriper som bonnjävel
Tesla har precis sänkt priserna rejält, vilket de kan pga effektivisering. Deflationsdrivande alltså.
@Paul. Har du inte missförstått vad han sade?
Kontentan var väl att inflationen inte kan förklaras av högre energipriser, då de inte ökat i samma omfattning.
Din poäng med räntekostnader låter ju rimlig dock.
Köp svenska högrev, gör lång kok och egna köttbullar, klart billigare och godare än brasilianska file, ska man äta gott är det framdelskött som gäller
Egna köttbullar är förvisso godare, men när priset på kilopriset på köttfärs är lika högt eller högre än kilopriset på färdiga köttbullar är det svårt att göra det billigare.
Köttsoppa är fortfarande billig, nyttig och god mat som är bäst dagen efter.
Köttfärsen har i alla fall 100 % kötthalt, vilket de där köpköttbullarna garanterat är långt ifrån.
RB chefen verkar utgå ifrån att inflationen beror på högre efterfrågan och att det då skulle hjälpa om alla bidrar till att minska efterfrågan. När räntehöjningar inte verkar göra jobbet så ber han oss hjälpa till. Men om nu prisökningar beror på andra faktorer, vad behövs då för medicin ? Undrar hur inflationen utvecklats om RB inte höjt räntan alls..
Kronan hade varit under isen utan höjd ränta.
Då hade vi importerat inflation.
Du menar precis som den är nu?
Vi importerar redan huvuddelen av inflationen då den i grunden handlar om energipriser som driver upp kostnaderna för basnäringarna.
Ja Paul riksbanken har både varit för långsam och inte höjt räntan tillräckligt.
Vårt läge hade varit ändå värre vid total overksamhet, dock.
Det kan ju vara så, säkert kan ingen veta.
Tänk dig att dollarn och euron hade kostat 15 kronor istället.
Bara jag som läser ”Théoden” högt för mig själv varje gång man ser riksbankschefens efternamn i skrift?
”Théoden, konsumenten går på knäna och ber om hjälp!”
”Och Riksbanken ska svara. Säg åt dem att köpa billigare mat!”
*Fanfar*
“Var var Finansinspektionen när vi varnade för boprisbubblan?”
Just när det kommer till att uttrycka sig bekymrat om bostadsmarknaden har väl Fi och Thedéen varit bland de tydligaste rösterna de senaste åren?
https://www.dn.se/varlden/sa-gick-det-till-nar-ukrainarna-stoppade-kolonnen-utanfor-kiev/
Lite längre DN-läsning om den långa ryska dödspansarbandvagnskolonnen som stod stilla utanför Kiev, känd från otaliga artiklar i flera veckor som ett extremt militärt hot mot Kiev. Jag kommer iaf ihåg när vi fick stå ut med dagliga rapporter om den 10 mil långa kolonnen som när som helst ska kunna börja röra sig och sedan är det KLIPPT för Kiev och Ukraina.
Det verkar mycket riktigt vara ett riktigt clusterfuck till havererad rysk logistik med tross som började rulla söderut på förutbestämt klockslag trots att det inte fanns något mål.
Också intressant att se den breda planen så här i efterhand:
1, luftlandsättning i tre vågor av lätta förband för att inta flygplatsen.
2, inflygning av tyngre förband (minns rapporterna om X antal tunga transportflyg som hade vänt och landat i Vitryssland istället).
3, konvoj med all möjligt utrustning anländer.
Problemet var att exakt allt sket sig totalt och det verkar inte som att något ryskt förband har förmåga att anpassa sig till avvikelser från förutbestämd plan.
Duh! Postat på fel avdelning. Detta är Cornucopia ekonomi.
Varför köper folket inte billigare kakor om de är hungriga?
Semlor kan nog kategoriseras som bakelser 🙂
Spartips (för de som har trädgård) i dessa tider: se till att odla mycket grönsaker i sommar. Väldigt snart är det dags att börja förså småplantor inomhus till mycket av det som ska sättas i jorden och växa i sommar. Mycket av det som odlas kan man inte bara gå ut och plantera när sommaren redan är här, utan måste försås under våren. Vi är självförsörjande på grönsaker sen vi skaffade hus, och har aldrig haft så lågt matkonto. Det är en del slit, men samtidigt ganska kul. Bokashi och guldvatten är i särklass billigaste och enklaste sättet att få näring till sina grödor. Fråga närmaste bonde eller hästägare om ni bor på landet-de delar gladeligen med sig av sina djurs skit gratis som ni kan använda som gödsel (om ni kan hämta det själv).
Genom att vi håller nere dessa kostnader, så kan vi fortsätta med vårt smör och ekologiska kött hos närmsta bonden utan att det känns i plånboken-vi har inte dragit ner på nånting i matinköp (förutom grönsaker). Vi lägger ändå mindre pengar på mat än vad vi gjorde förr-trots inflationstider.
Bortsett från tillfredsställelsen att odla sin egen mat, i högsta grad närodlat och utan bekämpningsmedel… Så känns det tveksamt om det kan löna sig för en amatörodlare som exempelvis jag själv. Man missar ju helt stordriftfördelarna. Vore intressant att se kalkyler som tar med kostnad för växthus, pallkragar, jord, frön etc. samt med eller utan kostnad för vatten som det går åt en hel del av (med tanke på att en del betalar för färskvatten). Sedan har vi risken för att hela skörden går förlorad till hungriga larver, sniglar, möss etc. Med detta sagt: härligt att odla själv, absolut, men jag är tveksam till om det är ekonomiskt fördelaktigt.
Där har du rätt. Där finns en initial kostnad som man inte kommer ifrån. Men med rätt verktyg och medel så blir det därefter inte dyrt. Min man får visserligen en hel del pallkragar via sitt jobb (man kan kanske fråga runt om det finns andra som kan hämta/få gratis pallkragar via jobbet). Men vi odlar inte i växthus, tom tomaterna odlas i pallkrage med en biltema “plasthuva” (den kostar inte många kronor, och återanvänds år efter år). Jord är en engångskostnad till pallkragarna första året, därefter fyller vi på med bokashi för att förbättra och fylla upp jorden. Jorden beställer vi flakvis istället för på påse-väldigt stor prisskillnad, och man slipper den värdelösa torven som många påsar består av.
Mycket odlas på friland, och har därför inte behövt extra jord. Min man har slagit gräs som han bearbetat runt med hästskit och den befintliga lerjorden. Vi bygger egna “burar” med kålnät till de känsliga grödorna som larver dras till-dvs näten håller bättre och blir inte lika känsliga och går inte sönder lika lätt. Burarna byggs av gammalt spillvirke från annat, och är asfula-men gratis. Endast kålnäten har kostat, men sen håller de i många år.
Frön kan man få gratis om man går med i klubbar där man byter med varandra. Mycket av våra fröer är gratis pga vi köper sällan hybridfröer, och kan därför plocka fröer från vår egen skörd att använda nästkommande år.
Vi har hittat ett bevattningssystem på nätet som funkat förvånansvärt bra med tanke på det låga priset, dessutom enkelt att förstå och bygga ihop. Kostar bara en bråkdel av det dyrare från exempelvis Gardena. Det bevattningssystemet gör att det går åt minimalt med vatten, bara droppvis till rötterna. En del får sprayduschar (sallad ex), men den är vattensnål och fördelar det bra. Visst-en engångskostnad det med, men inte så dyrt som vi trodde det skulle kosta.
Möss och sork finns det gott om där vi bor. Men de håller sig undan för de gillar inte vår robotgräsklippare. Sen kan grannens katt fånga en och annan också. Vad gäller sniglar så gick vi första året ut och jagade och klippte dem ideligen. Det funkade, men vi kände det tog för mycket energi. Så vi skaffade det där snigelmedlet “järnfosfat” eller vad det nu heter. Kostar lite, men inte så mycket. Ofarligt för andra djur, men tyvärr älskar andra djur (fåglar ffa) att äta det och det går åt som smör i solsken. Men då kom min man på att man kunde lägga ut högar med sånt strö och lägga gamla takpannor på så kommer inga andra än sniglarna åt det. Så nu blir det bara nån enstaka snigel som hittar till grödorna, resten kalasar och dör av medlet. Men visst får man bara på sin vakt och kolla dagligen. Det har nog kostat lite det första året, men inte mer än vad grönsakerna hade kostat. Det är en investering, men sen rullar det på utan att man behöver lägga årliga kostnader på mat. Det är väl vattnet då, men det är en försumbar kostnad. Det går åt mindre än man tror om man vattnar rätt.
Uppenbarligen är det ekonomiskt fördelaktigt för Maria Ferm, vilket ju visar att det är möjligt. I min familj minskar vi matkostnaderna kraftigt under sommarhalvåret genom odling av grönsaker och vi slipper då också betala producentkostnader för förpackning och transport av grönsakerna. Odling måste inte heller innebära pallkragar eller växthus, utan det går utmärkt att börja med en plätt jord. Vatten går att samla i tunnor när det regnar och täckodling minskar vattenåtgången kraftigt.
Om man går en sväng i mataffären och tittar på kilopriserna för grönsaker, så inser man snabbt att vissa grönsaker är väldigt lönsamma att odla själv. Exempelvis har gröna bladgrönsaker kilopriser som rör sig mellan 100-300 kr. Här kan man lätt spara in mycket pengar under sommarhalvåret om man gillar att käka blad. En påse sallatsfrön för 40 kr och en påse gödsel för ca 60 kr ger dig sallat för hela sommaren. I jämförelse får du för samma summa pengar 4 taniga kruksallater i mataffären. Lär man sig att ta egna frön och gödslar med gräsklipp eller sin egen urin, så är kostnaden endast den tid man lägger ner.
Välj alltså att odla de grönsaker som betingar ett högt kilopris i mataffären och lämna morötterna till stordriftsodling. Bär är inte heller billiga och många bärbuskar ger snällt bär år efter år utan att ens vattnas, bara de får lite gödsel. Ställ några tomatplantor soligt mot en varm vägg och odla härdig frilandsgurka, vilken faktiskt kan ätas som slanggurka. Då går utgifterna för mat ner samtidigt som man kan spara in på gymkortet.
Precis! Det finns grödor som inte ens behöver vattning ens. Potatis är ett sånt exempel. Vi fick 140 kg förra året. Nu äter vi potatisrätter på både längden och tvären. Potatisen odlades i slaget gräs som låg ovanpå jord (vi frågade grannen som har obrukad åkermark jämte om vi fick klippa ner hans gräs med trimmern och gräset att sätta potatisen i, i vår trädgård. Vi hade egentligen istället lika gärna kunnat låta gräset växa på vår tomt och använda. Men vi har robotgräsklippare för att hålla borta sork).
Morötter är väldigt mycket jobb och pyssel för att ens få tillräcklig mängd, så det är heller inget vi odlar för att spara pengar. Den är mest en kul grej att gå ut och plocka en sommardag för att äta direkt.
Squash är extremt lättodlat och ger mycket avkastning. Går att göra mycket rätter och chutney mm och spara över vintern. Man får vara rädd om plantorna (sniglar) innan de börjat ge frukt. Men sen när det sätter igång så sköter de sig själva och du kan ofta skörda flera stycken om dagen (droppbevattning, så jag tror inte ens varje planta får mer än max 2-3 liter vatten på hela säsongen, och vi brukar sätta 4 plantor. Det räcker och blir över till grannar och vänner och familj dessutom). De är ju lite stickiga, så inget djur ger sig på dem (det stickiga märker man inte av i affären för det försvinner när de skördats och tappat lite av sin spänst). Sockerärtor ger extremt mycket avkastning de också-och är lättodlat. De går utmärkt att frysa efter lite snabb förvällning, och sen använda i wokning mm.
Bär som Hugin nämner är kanon. Bärbuskar är sånt som kräver minst arbete som Hugin skriver-men även jordgubbar är lätt att ta “sticklingar” (revor) och föröka antal plantor. Har man väl kommit igång med sina plantor och sticklingar och sätter nya plantor (med hjälp av revorna som växer ut) hela tiden så behöver man aldrig mer köpa en enda planta. Vi äter jordgubbar tills vi spricker, och får över massor till sylt. I år ska vi plantera hallon, det ska bli spännande och se vad det blir för avkastning på det. Rabarber ger också mycket för väldigt lite arbete. När du planterat den så sköter den sig själv. Låt bara bli att skörda de första två åren så rötterna kan ta sig ordentligt. Vem har kommit på att rabarberpaj endast kan ätas till efterrätt eller mellanmål-vi kör det till kvällsmat/lunch också emellanåt.
Svartkål och grönkål är också väldigt lättodlat och ger mycket skörd-går att göra många olika rätter på det (har mycket svart/grönkål i frysen).
Vitlök är ju en sån sak som kostar mycket jämfört med att odla själv. Nu är det för sent för det (eftersom man planterar det redan på höstvintern). I år satte vi så mycket vitlök att vi får gott om vitlök över så det blir eget utsäde till nästa år-behöver aldrig mer köpa. Köp inte och plantera vitlök från mataffären, stor risk att du får med sjukdomar som kan spridas till andra växter då.
Fläder är en annan grej som överraskade mig. Vi planterade en direkt när vi flyttade in-och den växer så det knakar. Vi gör massor med flädersaft, och det känns riktigt lyxigt att mitt i vintern hälla upp en kanna och ta med sig till den vedeldade badtunnan och sitta och mysa.
Olika sorters lök (och bla purjolök) är också en sån där tacksam och enkel gröda som vi sätter direkt i marken (som vi blandat upp med gratis hästskit). Enkelt att förvara, behövs inte ens kyl eller frys för den vanliga gula/röda löken.
Gurka ska vi testa första gången i år, efter det att vi förstod att man inte behöver växthus till det. Vi hade planerat ett växthus från början, men när vi såg hur mycket som går att odla utan växthus, och att det går att hitta lösningar på allt så bestämde vi oss för att skippa det. Växthus ska dessutom tvättas årligen och kräver en massa skötsel. Efter ett par år där vi satsat en del arbete, så kommer mycket framöver sköta sig självt-och vi kommer kunna luta oss tillbaka på ett annat sätt. Det är så värt det.
Jämförelsen som ofta saknas i alla “gör det själv”-diskussion, oavsett om det handlar om odling, bygga saker, laga trasiga saker, laga mat osv. är ju vad ens egen tid är värd samt om man får nått nöje av arbetet i sig.
Vad vinner du rent ekonomiskt på att odla själv om du räknar ut din timlön på arbetet du lägger i trädgården och sedan jämför det med att jobba lite extra på jobbet?
Visst, tycker man att odling är kul så kan man ju enklare se det som en vinst och som att man tjänar på sin fritidssyssla, men är man mer lagd åt hållet att se odling som ett svintråkigt jobb, vilket jag är, så är jag tveksam till om det är nått bra tips alls. Det är typ som att tipsa nån som tycker att det är tråkigt att röra sig i skogen om att jakt eller svampplockning är värt mödan, eller att ge sig ut och fiska en dag är bra oavsett om man är intresserad av fiske eller ej 😛
Självklart är det så! Jag riktar mig mer till de som har svårt att få det gå ihop ekonomiskt med matkostnaderna, och som kanske inte får lov att jobba övertid/extra på jobbet (det är inte på alla företag man kan göra det). Det är ju väldigt låg timlön (iaf till en början när man ska komma igång med det, sen sköter sig mycket av sig självt beroende på hur man lägger upp det). Så för de som tycker det är svintråkigt och ändå har gott om stålar till sin mat-de kan ju bortse från tipset. Men det finns de som har yrken där lönen är väldigt låg, och där egenodlad mat ger en ordentlig besparing i plånboken. Men jag vinner jättemycket ekonomiskt, eftersom varken jag eller min man kan jobba så mycket övertid. Min man får inte ens övertid, eftersom han har en extra semestervecka istället. Mitt jobb är dessutom så stressigt, så att jobba 1 timmes övertid med det motsvarar att jag skulle kunna jobba minst 3 timmar med odlingen utan att bli lika sliten mentalt. Dessutom känns det gött med vetskapen att vi alltid klarar oss med det vi odlar i ett slags preppingsyfte. I händelse av krig, eller tuffa tider på annat sätt så kommer vi iaf aldrig ha problem att sätta mat på bordet. Är man ny på odling så tar det ett litet tag att komma igång, men det kommer vi inte behöva oroa oss för.
Vi lever ju i evig fred i en välvillig global värld där insatsvarorna till jordbruket är billiga och oändliga, och där alla svenskar är höginkomsttagare som kan jobba lite extra när de vill. Eller?
Odling faller inte in i övriga DIY-kategorier. Man måste käka, men snickra hyllor är inte livsnödvändigt.
Personligen tröttnade jag på att som välutbildad akademiker ändå känna mig som en handikappad loser som inte ens vet hur man odlar en potatis för att få mat på bordet. Anser att kunskap kring odling är en vital del i att öka Sveriges resiliens i kris. Folk borde tänka mer på vad man kan bidra med till samhället, i synnerhet med tanke på vad som sker i omvärlden nu.
Jo, som 99% av alla i Sverige gör det så faller det där lilla landet med potatis och en tomatplanta definitivt in under DIY, det är väll jämförbart med surdegsbak eller nått åt det hållet. Givetvis är ju alla här i kommentarerna folk som bor på landet och som kan odla 100-tals kg frukt och grönt per år undantaget. Men den där lilla odlingen på den svindyra villatomten eller i krukan på balkongen, som de flest har, den är inget annat än hobby, eller home styling kanske snarare ^^
Jag räknade på vad växtbelysningen för tomatodling inomhus skulle kosta och kom fram till att det går inte.
Jag skall förså och ha extralampor snart, det räcker för några tidiga små busktomater.
Sallad går, den kräver mindre ljus och kan växa i svalare rumstemp. Gurka kanske, men är en rätt meningslös grönsak egentligen.
Satsa på kålväxter.
Grönkålen får stå ute i landet tills den plockas, börjar växa nu igen. De flesta kålväxter tål ialla fall sydsvenska vintrar, även om de tar stryk så klarar de lätta frostgrader. Tipset är Thurex WP50. Inget mera nät osv , det går inte att skydda sig. Thurex WP50 är HIMARS för kållarver, nuke from orbit, death from above.
Denna hösten missade jag tredje omgången kållarver som kläcktes i oktober och var feta i slutet av oktober. Den varma hösten räddade Ukraina eftersom Tyskland inte gav upp i energitorkan men kostade mycket av min svartkål.
Det priset betalar jag gärna.
Rikkitikkitavi: Vi köpte aldrig sån där specialbelysning för försådden. Hittade nån sida som sa att kraftigaste ledbelysning man kan hitta duger gott och väl. Man behöver inte bry sig om färgtemperaturer och sånt, så vi bestämde oss för att testa. Vi köpte 2 kompletta ledlysrörsarmaturer och 3 st större runda ledglödlampor (som man kan skruva i i en vanlig lampsockel) för totalt 500 kr, och fäste lamporna i en egenbyggd ställning byggd av spillvirke. Ser ut som fan-men det har funkat fint. Men bara för försådd. Men du har alltså funderat på tomatodling helt och hållet inomhus? Vi försår annars tomatplantor och sätter ut mot en södervägg. Vi sätter plast över tills de vant sig bara-sen går det bra och det växer för fullt utan att vi har växthus.
Du menar att om man låter grönkålsplantorna bara efter skörd, så kommer de sätta igång igen när det är dags? Vi skulle inte behöva sätta nya plantor varje år (som vi hittills gjort)?
Allt det som har med kål att göra sätter vi i pallkragar, som vi säkert på ett fast underlag (så inte sork eller larver eller annat kan komma underifrån), sen har vi byggt en bur av reglar där vi häftar fast kålnät runtom och ser till att det inte finns några glipor där de kan ta sig in. Det har funkat hittills. Nån av burarna har de lyckats ta sig in i, men då hittade vi larverna i tid och nöp dem. Kan man äta de grödor som besprutats med turex wp50? Hittar info att de är godkända för ekologisk odling, så det borde ju vara ok? Kan ju vara bra med både hängslen och livrem, med tanke på att de ändå lyckats ta sig in nån gång. En pallkrage med kål är ändå mycket som går till spillo…
Rikki,
Dessutom kanske farbror blå slår in dörren och har frågor kring elräkningen och det blåa skenet i fönstret.
När SCB mäter inflationen är en av parametrarna i vilken grad vi flyttar konsumtion mot billigare substitut i händelse av prishöjningar.
Så Thedéen har nog enligt definition och mätning av KPIF mfl förkortningar klockrent rätt.
Va e de för fel på korv o makaroner…?
Ärtsoppa med fläsk är också billigt. 0,5 kg à 9:50 på ICA.
Och gott.
För övrigt väntar och hoppas jag på att inflationen äntligen ska ta ett ordentligt grepp om börsenkurserna.😄
Så hur är den ekonomiska teorin om efterfrågan ökar kraftigt på en viss typ av varor? Förväntas efterfrågan sänka priset?
Inte helt lättläst. Men om jag tolkar riksgälden rätt så gissar/prognostiserar de att KPIF-inflationen kommer ner till någon procent på ett år:
https://www.riksgalden.se/sv/press-och-publicerat/pressmeddelanden-och-nyheter/pressmeddelanden/2023/okad-upplaning-nar-statsbudgeten-visar-underskott/
Och det skall bara kräva en ganska måttlig BNP-nedgång i år.
Hoppas de har rätt. Men jag är inte övertygad, framför allt för att vi kommer att ha en “löneskuld” som kommer att krävas igen. Reallönesänkningarna kommer att accepteras på lång sikt, så när den “externa” inflationen försvinner kommer vi fortfarande ha ett underliggande inflationstryck (mycket lägre än det senaste året. Men i högsta grad verklig). Då gäller det att fack och arbetsgivare VERKLIGEN litar på varandra om inflationen skall ner.
Känner ytterst få som litar det minsta på sin arbetsgivare eller sitt fack, men det utesluter ju visserligen inte att facket och arbetsgivaren kan lita på varandra…
SVAMPMOLN: Ja det sistnämnda torde nog vara en stor del av förklaringen till att vi i Sverige under närmare etthundra år haft en fredlig utveckling på arbetsmarknaden … båda sidor till ömsesidig båtnad!
Ja, vår fungerande arbetsmarknad, där man förväntas byta jobb vartannat år om man vill ha en vettig löneutveckling och inte bli omsprungen av nya oerfarna som kommer rakt från skolan och går in på högre lön än de stackarna som varit trogna sin arbetsplats allt för länge 😛
SVAMPMOLN: Jag har till och från hört anekdoter om dylikt här i kommentarsfältet på Wilderängs blogg. Dock har jag aldrig varit i tillfälle konstatera något sådant under min mer än 45-åriga yrkeskarriär.
I din 45-åriga yrekskarriär inom vad? Min yrkeskarriär är inte speciellt lång än men redan så är detta mer regel än undantag. Gäller samtliga av mina kompisar som också pluggat ingenjörsutbildningar inom olika ämnen. När du får jobbet kan du förhandla lön, sen är det fackets sorliga ökning som gäller. Vet man inte vad man ska kräva från början för att man är rädd att inte få jobbet och du kommer in lågt så är det kört fram tills att du byter företag. Sen kommer nästa nya som kanske har lite hybris och drar till med ett högt krav och går in långt över folk som jobbat länge.
SVAMPMOLN: Sjöingenjör … Teknisk Chef och Fartygsingenjör … och som tidigare sagt ej stött på det fenomen du beskriver.
Är man fattig får man köpa billigare semlor.
Var har jag hört det förut?
Kan man välja en billigare riksbank?
Vår veckohandling på Lidl för en vuxen och två barn (lågstadiet) brukar landa på 500-600 kr. Så att maten skulle vara särskilt dyr håller jag inte med om. Handlar nog mer om att medelklassen har vant sig vid matkassar som till vardags liknar det man förr brukade handla till fest.