Börserna går blandat i Asien under tisdagsmorgonen och marknaderna kommer idag fokusera på de kommande inflationssiffrorna i USA som enligt konsensus ska fortsätta minska på takten och komma in på 6.2%. De svenska elpriserna är återställda till skyhöga nivåer i södra Sverige idag.

Stockholmsbörsen steg igår och återhämtade en tredjedel av förra veckans ras. OMXS30 gick+1.47% och OMXSPI +1.48%. Guldpriset backar till 619:- SEK per gram på en starkare krona där euron kostar 11:13 SEK och dollar 10:37 SEK.
Den amerikanska tvååringen fortsatte upp något til 4.52% men tioåringen backade lite till 3.72%. Korta räntor steg också marginellt inför dagens infaltionsbesked i USA. Fokus kommer för många på marknaderna vara just amerikansk inflation, som enligt Trading Economics har en konsensusprognos om 6.2%, ner från förra månadens 6.5%. Det betyder alltså att priserna fortsätter öka med 6.2% i årstakt, men inte lika fort. KPI-inflationen är en hastighet, inte en volym, och så länge den inte är negativ kvarstår alltså prisökningarna och fortsätter stiga.
De amerikanska börsindexet steg igår. S&P-500 gick +1.14%, och tekniktunga Nasdaq 100 gick +1.60%.
I de asiatiska tidszonerna är utvecklingen blandad under morgonen. ASX 200 +0.18%, Hang Seng -0.28%, KOSPI +0.65%, Nikkei 225 +0.64% och Straits Times -0.22%.
Elpriserna är nu återställda efter några dagar med elpriser på nivåer man såg innan Miljöpartiet och Socialdemorkaterna lade ner fyra kärnkraftreaktorer, men nu är den önskade ordningen återställd. I SE1 och SE2 (“Norrland”) snittar elpriset på 53 öre idag, men i SE3 Göteborg-Stockholm blir snitt 139 öre per kWh och maxpriset 224 öre – siffror som för några år sedan lett till krigsrubriker om “elprischocken!” men nu bara drar till sig gäspningar. I SE4 Malmö – Kalmar snittar priset på 156 öre och går som max på 225 öre.
Nu har det varit billigt några dagar, så tvätten är körd och elbilen laddad redan igår kväll innan priserna stack iväg uppåt i natt, så det går bra att ligga lågt ett tag. För den som inte har timrörligt elpris kvittar det förstås vad elpriset ligger på just idag. Vad elpriset blir för den som har rörligt får man inte reda på förrän elräkningen kommer.
För egen anekdotisk del ligger elpriset med vår förbrukningsprofil på 69 öre per kWh i februari, uppmätt av Home Assistant utifrån förbrukning per timme och Nordpools elpriser. Dyrare än innan kärnkraften lades ner, men inte svindyrt. Igår blev det för övrigt nytt solkraftrekord för 2023 med 16 kWh producerade, av 58 kWh denna månaden. I januari var rekordet 8 kWh på en dag och totalt 36 kWh producerade. Detta med 10 550 Wp i installerat effekt. Det ska installeras ytterligare 7 kWp framöver, men sedan får det vara nog.
50 kommentarer
Vintern är mildare än väntat tack ich lov med tanke på elpriserna. Ska inte klaga när jag tillhör SE 2 8ch inte har eluppvärmd villa.
Funderar på om priserna beror på en köldknäpp på kontinenten?
Inte på grund av utebliven vindkraft i alla fall (4,4GW just nu), även om det var mer av det häromdan.
Om man inte gör något aktivt för att anpassa elförbrukning efter pris skiljer det mellan 5-10% i snitt mellan rörligt och timpris per månadsbas.
Vinsten ligger i att flytta förbrukningen till lågpristimmar.
Som jag skrev i en kommentar för några dagar sen: att ha timpris i Sverige är att göra sig till slav under vädret. Det vägrar jag att göra. Jag vill tvätta när tvättkorgarna är full, köra diskmaskin när den är fullastad och ladda bilen varje natt så att den är körklar nästa dag.
Vi har stängt av nästan alla elradiatorer och eldar med ved när det kallt (kallare än cirka -5 °C) eftersom luft/luft-värmepumparna inte är så effektiva då. Annars lever vi som förut.
Både köldknäpp och vindstilla på kontinenten. https://www.windy.com/?53.749,15.513,5
Vad Sabine Hossenfelder kallar Dünkelfläute (namn på rockband?)
För oss med bundet elavtal på 360 öre + elnät är skyhöga priser något vi drömmer våta drömmar om.
Smakfullt…
JONHALLING:
Beklagar sorgen.
Men jag måste bara fråga. Hur gick tankarna när ni bestämde er för att binda på det priset? Och hur lång är bindningstiden?
När vi stod mellan timpris och bundet rörligt i början av september förra året var de bundna tvååriga på dryga 2 kr /khw, vilket vi bedömde var för högt.
Det kan man verkligen fråga sig. Men jag har noterat att ekonomikommentatorerna i detta forum får Dr. Doom Roubini att framstå som en galen optimist, så man borde nog inte vara förvånad. Domedagen står jämt och ständigt runt dörren och det bästa investeringstipset är att gräva ner guld på torpet i Rydamålaholm.
+1
Vi satt med Göta energis avtal vintertrygg och i somras behövde vi bestämma oss att fortsätta med det (ska tillägga att 2021-2022 hade vi stor fördel av det avtalet), och med de priser som var i somras så kändes 360 öre perioden oktober till mars som en bra deal. Med facit i hand så har det blivit dubbelt så dyrt jämfört med timpris (räknat på snittpris för snittet). Så from april blir det timdebitering.
Fördel timdebitering är att man åtminstone kan påverka sitt elpris. Eller så skiter man i det, men möjligheten finns iaf.
Du kan inte påverka ditt elpris annat än med rörligt elpris, då prispåslaget sätts utifrån kollektivets mönster och om du agerar rätt här minskar påslaget något.
Med timdebitering får du det pris som säljaren köper för på Nordpool + deras mellanskillnad.
Det finns INGEN möjlighet att påverka priset.
Däremot kan du påverka din KOSTNAD genom att styra din förbrukning.
Vi har sänkt förbrukningen 2022 uppskattningsvis 40-50% jämfört mot 2021, funkar tack vare ny kamin, trots det dyra elräkningar pga 360 öre/kWh + elnät, ser fram mot att hålla nere förbrukningen med ett lite humanare pris, tom ett snitt på 150-200 öre kWh ger stor skillnad för oss.
Intressant med elproduktionen! Vi har ca 7,5kWP installerat sedan i december och har i februari hittills producerat 70kWh!
Kanske soligare i Kalmar-trakten? 🙂
Än soligare i södern med 110kWh på 6kWp. Breddgrad, riktning, vinkel och ev skuggning gör mycket
Imponerande!
43kWh på installerade 6kWp i februari söder om Stockholm. Nästan rakt syd (187grader) med 27 graders takvinkel utan skuggor. Ynkligt i jämförelse. 🙂
12,25 Kwp i Örebro, 104 Kwh till dags datum🌻
140 grader SÖ, 45 grader tak och inte mycket till skuggor
Breddgrad, riktning och träd. I januari-februari så skuggas mina morgonsolriktade paneler av träden och jag tappar produktion tidigt på morgonen. Från mars är det inte längre ett problem.
Nästan 7 kWp kommer sitta högre och längre norrut på ladan där morgonsolen kommer gå över sjön och vara lite bättre än de som är på maskinhallen som både har lite extra skugga på morgonen och ligger lägre.
Dessutom snö på panelrna förra veckan.
Ja, minns när vi satt och funderade på att binda elen på 60 öre, men tyckte det kändes lite dyrt… Nu känns varje månad som hamnar under 150 öre svinbillig 🙂
Jag har rörligt elpris (inte per timme), men kan också få lägre snittpris för månaden om jag lägger förbrukning då det är lägre pris. Detta om övriga kunder hos elhandlaren agerar på samma sätt, och elhandlaren därmed inte behöver köpa lika många dyra kWh. Inte lika tydlig effekt för min kostnad som timpris förstås, men ändå.
Du kan påverka ditt elpris lika mycket som du kan påverka vem som blir statsminister 🙂
Nja, det är betydligt fler som röstar än vad jag har co-kunder hos min ellevernatör. En faktur 4 ungefär…
Blir tyvärr lite som min röst räknas i melodifestivalen, klart den gör det men hur mycket?
Ska du ha rörligt så ska man ha timdebiterat.
Är det bättre att välja en elhandlare som har flest kunder i södra Sverige då det i norr är ett kallar klimat och därmed måste värma dygnet runt d.v.s. svårare att flytta förbrukning eller att ett lägre elpris inte motiverar krånglet med att schemalägga sin förbrukning? Eftersom man har en modell där varje elhandlares kundbas sätter priset, kanske en ny nisch att marknadsföra “vi har enbart skötsamma snåla kunder och därmed lägre elpris”
Elbolagen köper bara en del av elen till spotpris så du och övriga på samma elbolag kan påverka väldigt lite.
I stort sett får ni nordpool’s månadsmedel plus ett påslag om 5-20 öre per kwh.
Plus moms så klart. Staten ska ju fortfarande ha sin del.
Enda sättet att påverka är timdebiterat.
Gårdagen gav årshögsta med 13 kWh och hittills har månaden givit 60. Panelerna är på 7,1. Kanske har vi lite soligare i Kalmartrakten.
16 vs 13. På månaden sänker att jag hade snö på panelerna en vecka och att träden skuggade mer i början av månaden.
Får du ut faktiskt elpris via energitabben i i Home Assistant?
Ett tillägg om man kör HACS, https://github.com/custom-components/nordpool
Aha, ja HACS har jag redan, tackar!
Hopp! Då var det dags att krypa till korset, vi var några här som diskuterade formen tryggt-elavtal i juni(?), valde att hoppa på den sörjan.
Igårkväll ramlade elräkningen in för januari, 303 öre kw/h. Till alla ni som har funderat på något liknande stay the fuck away. Jag upprepar fundera inte ens på det.. Marknaden är allt för volatil för att det ska vara intressant.
Jag hänger inte med, kola i skallen, men tecknade ni ett fastprisavtal i somras?
Varför kan man inte följa utvecklingen av månadsrörligt elpris dag för dag ? Måste man vänta till elräkningen kommer ?
“Medelspotpris” för månaden på den här sidan uppdateras varje dag och är ett bra sätt att se vad det ligger på hittills, på ett ungefär.
https://www.eon.se/el/elpriser/aktuella
Tack 🙏, dvs för 1-14 februari 109.46 öre i elområde 4.
Snyggt. Så 24% besparing för oss med timdebitering.
https://www.elbruk.se/ tycker jag har en bra presentation av den senaste statistiken.
Scrollar man längst ner på sidan ser man dessutom att tre reaktorer skall vara avstängda i vår/försommar för förmodat underhåll. Under en kort period är alla tre avstängda samtidigt. Vi får hoppas att det blåser rejält då, men inte för mycket så det påverkar övriga samhället negativt.
Det är “bara” två stycken som är avstängda samtidigt. My bad.
Nu håller vi tummarna för att Ringhals 4 återstartar den 19:e mars – som det är sagt.
I regel så stänger man ned alla reaktorer under ett par veckor varje år för revision, dvs man byter de äldsta 20-25 % av kärnbränslet och balanserar om bränslelayouten, samt gissningsvis gör lite rutinmässigt underhåll.
Jag tycker att beskrivningen av inflation haltar lite. När jag läser texten får jag intrycket att KPI är ett mått framåt inte bakåt. KPI är ett mått på hur priser har förändrats inte hur priser förändras.
Det handlar mer om ett förtydligande att “inflationen går ner” inte innebär “priserna sjunker” – vilket kan vara lätt att tro om man inte har någon vidare kunskap – utan att det innebär “priserna ökar inte lika mycket”.
Men visst, det rätta är ju snarare som du säger “priserna ÖKADE inte lika mycket”. Å andra sidan så är det ju framtidenns inflation som man försöker göra något åt, då “nuvarande inflation” redan är vad den är, så att säga. 🙂
Tala för dig själv att priserna inte sjunker.
Familjens största prisindikator, Hönö Skärgårdskaka, som vi tidigare avnjöt för runt 30 kr men som vi fick avstå från när den tangerade 45 kr säljs nu för 24.95 kr i vår butik.
Om du kör tibber och smartladdning så spelar det oftast ingen roll när du laddar. Med tibber prisgaranti betalar du max halva priset av övrig förbrukad el (på månadsbasis). Med reservation för att det vissa månader med hög dygnsvolatilitet går att komma under halva priset och då spara några kronor på att ladda när det är billigt.
En konsekvens av detta är att man hade kunnat spara pengar på att blåsa på annat lite extra när det är billigt (när det kostar några ören) och pss få ner snittpriset på övrig förbrukad el…tyvärr ställer rörlig nätavgift och elskatten till det för den kalkylen.
Såg besviket “skyhög” i rubriken och trodde att krigsförbrytarna haft en ovanligt bra dag, men det var ju bara elpriset i trean och fyran.
Det hade ju varit intressant om elpriserna varit korrelerade med de ryska förlusterna. Det hade nog varit många då som plötsligt hade hoppats på ryska framgångar, så att det blir lite billigare att ladda Teslan. Det är ju så skönt att bada utomhusjacuzzi på vintern också, när som helst. Vad är väl ett krig i Ukraina jämfört med om man inte längre kan ha 23 grader inomhus och måste sova med pyjamas?
För egen del hoppas jag på så höga ryska förluster som möjligt, medan elpriset kvittar mig; det drabbar ingen fattig, eftersom det inte finns fattiga i Sverige.