Den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjde den amerikanska styrräntan igår, vilket utifrån marknadsreaktionerna var väntat. Guldpriset faller på högre räntor och börserna i de asiatiska tidszonerna backar under morgonen efter negativa amerikanska börser. Teslas VD Elon Musk sålde ytterligare aktier i Tesla igår och verkar inte själv tro på bolaget. Elpriserna fortsätter vara extrema i Sverige och nu blir det dessutom riktigt kallt.
Det blev alltså inte några större reaktioner på den amerikanska centralbankens höjning av styrräntan med 0.5 procentenheter. Man kunde annars väntat sig att dollarn skulle stärkts mot kronan, men så skedde alltså inte utan USDSEK ligger stabilt på 10:20 och euron är stabil på 10:87 SEK. Någon nämnvärd marknadsreaktion på de amerikanska marknadsräntorna märks inte heller, så räntemarknaderna hade räknat med detta. Därmed tvingas inte svenska Riksbanken höja räntan för att stärka kronan så inte allting som handlas internationellt blir dyrare i Sverige och drar upp inflationen.
Stockholmsbörsen gick svagt plus på +0.17% för OMXSPI medan storbolagen var oförändrade med -0.08% för OMXS30.
I USA var börserna måttligt intresserade av räntehöjningen och backade endast -0.61% för S&P-500 och -0.79% för Nasdaq 100.
Guldpriset backade dock till 589:- SEK, efter att ha varit stabilt ett tag.
Teslaaktien brakade i förrgår genom sitt stöd och fortsatte nedåt med -2.58% igår och är ner -9.91% på en vecka, samt tillbaka på aktiekurser från 2020. I min chart ser det ut som att Tesla är ner 62% sedan toppen i slutet av 2021 och Elon Musk är som tidigare sagt inte längre världens rikaste man via sitt allt mindre minoritetsägande i bolaget. Han sålde aktier för 3.6 miljarder dollar igår rapporterar Reuters, och har därmed sålt för 40 GUSD under året. Förmodligen behöver han betala för köpet av Twitter, och det säger väldigt mycket om Musks engagemang i Tesla, som nu är nere på 13.4%. En VD som uppenbarligen inte tror på bolaget utan säljer i en fallande marknad kanske bör kliva åt sidan?
Musk blev utbuad på ett framträdande nyligen och har nu förbjudit publiceringen på Twitter av den publika och lagstiftade ADS-B-informationen om var hans privatjet befinner sig, utan det får man titta på via t ex FlightRadar 24 eller ADS-B Exchange.
Köpet av Twitter visar att Musk faktiskt snabbt kan genomföra ändringar, och oförmågan att leverera när det gäller Tesla verkar helt enkelt handla om något annat. Ovilja efter att ha målat in sig i ett omöjligt hörn, kanske?
Frågan är bara hur Tesla skulle utvecklas under en annan VD. Särskilt aktiekursen när någon verklighetsbaserad ny VD går ut och säger som det är om påståendena om självkörande taxibilar och andra fantasier som dragit upp aktiekursen tidigare. Det kan ju vara läge att bli realistiska nu när aktiekursen nått lite vettigare nivåer efter det där raset på dryga sextio procent?
I de asiatiska tidszonerna faller börserna under morgonen.
ASX 200 går -0.64%, Hang Seng -1.21%, KOSPI -1.37%, Nikkei 225 -0-37% och Straits Times -0.11%.
I Sverige fortsätter elpriserna vara extrema och det blir dessutom nu riktigt kallt (på Västkusten) i natt med temperaturer ner mot -15˚C (mikrolokalt har jag -14.8 grader just nu, men nu säger även väderprognoserna att det ska bli svinkallt nästa natt). I SE3 och SE4 snittar elpriset idag på 433 öre per kWh exklusive moms och elhandelspåslag och i SE1 och SE2 på 250 öre. Högsta priset idag blir 544 öre i SE3 och SE4 och 327 öre i SE1 och SE2.
Till helgen ska det bli mildare väder och under julveckan ser det lokalt ut att bli ordentligt med plusgrader, så man slipper en vit jul. Detta gäller rimligtvis inte bara mikrolokalt, utan åtminstone på Västkusten. Resten av landet får väl något annat väder.
57 kommentarer
Är det möjligt att dela upp inflationens olika orsaker och därmed förstå hur stor del som beror på ökad efterfrågan respektive minskat utbud. Hur mycket är ”importerad”, hur mycket beror indirekt på elkostnader som producenter behöver föra över till kostnad i butik, och hur mycket beror på att säljaren ökar vinsten per såld enhet ? Andra orsaker ?
Inte riktigt vad du efterfrågar men SCB listar komponentetna i KPI här: https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/samhallets-ekonomi/kpi/
Men RB tittar på KPIF, eftersom man inte vill skapa ett självspelande piano med sina räntehöjningar lite förenklat.
(räntehöjningar => högre bostadskostnader => mer inflation => räntehöjningar)
Var det i polemik mot mig?
Jag har för mig att jag sett en uppgift att elpriserna påverkar inflationen till 4% men jag kan inte återfinna den nu och kommer inte ihåg om det inkluderade sekundära effekter såsom att matpriserna stiger i och med ökade energikostnader.
Ja dessa 4% är intressant, inkluderar rimligen även sekundära effekter och ger då en fingervisning att får vi bara bukt med elpriser så stundar ljusare tider. Vill gärna vara lite optimistisk 😊
Tack intressant, även om inte riktigt vad jag undrar över.
Bra fråga! Exakt vad jag undrat. Är antagligen någon sorts kombination av post covid-effekt, då man strösslade ut pengar under pandemi som ingen kunde använda – men desto mer efteråt, den långa “billiga-pengar”-politiken från Riksbanken, och så självklart energikrisen pga. Ukrainakriget men också kärnkraftsavveckling i Sve-Ty. Dessutom har jag förstått det som att man har problem med leveranser från “världens fabrik” Kina, pga. noll covid-politiken men också problem med sjöfarten? Min gissning är att vi hade en underliggande inflation på gång, och sedan kom Ukrainakriget och energikrisen och skapade spike:n som vi ser nu. Att ställa om samhället till krigstid kostar också, och kan skapa efterfrågan på nya varor och tjänster – vilket torde skapa inflation.
Men summa summarum, någon måste väl ha gjort en analys? Riksbanken?
Musk är en speciell karaktär. Är förvånad över hur hans engagemang bara hoppar från det ena till det andra. Ständigt på väg. Undra hur lång tid det tar innan han tröttnar på twitter.
Musk är en entreprenör och skapare, ingen förvaltare. PayPal var färdigt i hans ögon, då sålde han. Tesla är färdigt. SpaceX är inte färdigt än. Twitter är i början av processen. Han tröttnar på Twitter när han är klar med det och nått sitt mål.
Musk tröttnade väl innan köpet och ville backa ur.
Musk är fullständigt oberäknelig. Ingenting av vad han gör förvånar mig. För några år sedan blev jag intresserad av tesla som investering och kom fram till att det var otroligt övervärderat. Följaktligen försökte jag mig under några korta perioder med liten exponering att korta bolaget. Det gick inte så bra. Min strategi numera är att hålla mig borta från bolag som Musk är involverad i. Vad som helst kan hända.
Hade varma -17,4 vid halv 6 snåret i morse här i Roslagen, har väl 25cm snö och ska ju komma 9 till på måndag som det ser ut så lär bli vit jul även om den blir slaskig efter varmvädret tisdag och framåt. Får vara glad att jag inte fick in offerter på värmepumpar när man bad om det för något år sedan och fortsatt med vedeldning.
Den svenska Riksbanken verkar inte påverka kronkursen överhuvudtaget oavsett vad man gör, sedan verkar ingen ekonom reflektera över att inflationen mäts 12 månader tillbaka, inte 6 eller 18, det betyder att runt midsommar är inflationen ett mine blott oavs vad Riksbanken gör, råvaror och frakter faller tillbaka till de nivåer som var 21 i rask takt nu, nu är det snart bara energi och ränta som är hutlöst dyrt och lågkonjunktur väntar, att då fortsätta höja räntan är ju samma vansinne som att ha negativ ränta i högkonjunktur, Ingves historiska dom lär bli hård
Producenten skickar väl sina el och räntekostnader vidare till kunden så om dessa kostnader minskar framgent, och producenten då justerar ner priset i motsvarande grad så kan det gå fort ner med inflationen.
Det är svårt att göra prognoser. Särskilt om framtiden.
Gäller såväl Ingves som dig och mig.
Det behövs inga prognoser för att förstå att nollränta och kreditexpansion i en högkonjunktur slutar illa, liksom vi såg under 90-talet vad hög ränta och kredit åtstramning gör i en lågkonjunktur.
Japp, nu kommer vi behöva ta i rejält åt andra hållet, så det kan lätt bli 90-talskrisen 2.0.
Lustigt hur en politik som är ägnad åt att jämna ut konjunkturcyklerna i stället lyckas förstärka både topparna och bottnarna.
Tesla är fortfarande galet övervärderat med p/e=48 (andra biltillverkare har 5-10), så det finns utrymme för fortsatt nedgång, speciellt nu när Elons helgongloria har hamnat lite på sned.
Jodå. “Lite vettigare nivåer” betyder inte rimligt.
Verkar kunna bli en blöt och slaskig skåne-jul här söder om storstaden, perfekt 👍
Gärna blåst på det, riktigt mycket så det blir horisontellt regn som smattrar i ansiktet.
Var ute med sexåringen igår och åkte snowracer, visst är det kul när barnen är lyckliga men inte i år för då blir det kronofogden eller avstängd el.
Med lite tur en julaftonsmorgon där regnet riktigt hänger i luften och dimman ligger som en våt filt över julglädjen och man öppnar en öl istället för presenterna bara för att orka ta sig upp.
Jag vet inte hvor god de forstor dansk, men
https://www.dmi.dk/danmark/monthprognose-dk/
Det blir en grön jul söder om Dalälven, troligen mycket vind och lägre elpriser men fram emot Januari så börjar det kyla på , fast vädersystemen slåss om herravälde.
Men egentligen spelar det ingen roll hur det blir i Sveirge, blåser det på kontinenten och är mildare så…
Fram emot februari så lättar det.
Nästa vinter blir dock intressant. Jag tror inte detta är sista vintern med vansinniga elpriser, men lättare. Tyskland MÅSTE göra något åt sin energibrist och effektproblematik.
Greit! Gärna mild vinter och blåst. Viktigare med ekonomin just nu än en vit jul.
Och kom ihåg att lägga upp ett vedförråd till våren när folk har glömt att det var kallt och priserna sjunker.
Har ingen kamin. Kostar 100 000 att installera och även om jag har gratis ved (om jag hämtar den) så betalar det sig inte jämfört med andra investeringar. Om nu KöpenDanmark blir ett mål för ryska kärnvapen behöver jag ändå evakuera till 65% sannolikhet pga vinden drar hit nerfallet. Det är nog slut med trädgårdsodlandet då.
Håller helt med dig, önskar mig 4-25 m/s av tomten. Gärna konsekvent i sisådär 8-10 år framöver.
Ser att veden nu börjar komma ner i humana priser, blocket övervakningen triggades igår när björk kunde köpas för under 300 kr kubiken.
Intressant. I Roslagen ser vi ännu hitte-på priser typ 12-1500kr per kubik. Blandved då.
Men så länge folk köper så.
Verkar inte kunna svara dig direkt GOL. Notera att detta varken är kapad eller torr ved, jag har däremot plats och inget problem med att fixa det själv. Däremot har priserna i Skaraborg aldrig varit uppe på era nivåer, mer än några lyckosökare som försökt sälja torr ved för såna priser. Skeptisk till att dom fick något sålt.
VillaVovve – på listan i vår är att öppna upp eldstaden på bottenvåningen då värmen stiger uppåt.
Har fått offert och den blir man tåögd av men in med en kamin. Det skall vara som kolskyfflandet i Titanic på bottenvåningen nästa vinter och barnarbete.
Har inte tyskarna redan gjort det? Jag har fått intrycket om att dom fattat ett ensidigt beslut att det är övriga Europas problem att lösa deras energikris…
Även om kommande vintrar säkert kommer ha högre priser än det historiskt har varit så tror jag denna vinter kommer vara värst. Nästa år har Europa haft ännu ett år att ställa om från rysk gas, några ytterligare kärnkraftvetk tagits i drift, några nya vindkraftsparker startats och energieffektiviseringar har fått mer tid att införas.
Jag har förstört många Danskar.
Jo temperaturen är rätt viktig för det minskar elförbrukningen rejält och de två pelarna som slåss om herravälde på min elräkning är priset och antalet brända kwh.
Nästa vinter har vi väl löst vår akuta situation men staten borde ta tag i det här rätt omgående för en hel del husägares besparingar som kunnat gå till energieffektivisering ryker nog i vinter…
Helst bägge såklart, milt väder och lägre elpris.
Nu börjar hyreshöjningarna ramla in, verkar inte bli så blodigt. Ibland önskar man att Hyresgästföreningen hade en motsvarighet bland de som ägde en del av sin bostad(banken är ju ändå majoritetsägare).
3-4% verkar vara normen, lite skillnad mot 80-100%.
Ibland önskar man att vi hade marknadshyror och att Hyresgästföreningen var en liten, svag röst, som inte kunde dominera och förstöra en hel marknad som nu.
Nej det önskar jag inte alls, allt jag säger är att det är väldigt skönt att det finns en intresseorganisation som faktiskt kan säga nej när hyresvärdar domderar.
Finns inget rum för förhandling direkt när effekttaxan för småhus förändras eller när sophämtningen höjs med 12%.
Det finns alla förutsättningar för att marknadshyror skall kunna fungera om man har många små hyresvärdar.
Genom att göra det enkelt och skattefritt att hyra ut delar av egen bostad, samt ta bort alla former av besittningsskydd för hyresgäster, kan man snabbt skapa mängder av nya hyresmöjligheter.
Det nya systemet gör att det blir bostadsköer för dem som inte redan har ett hyreskontrakt, samtidigt som de som redan hyr får sin hyra subventionerad av dem som inte hyr.
Skall bli intressant att se morgondagens priser på Nordpool om en dryg timme. Om priserna är som tidigare i veckan tror jag effektkrisen för den här gången är avklarad och att vi slipper prova rullande bortkoppling. Klarar vi det den här veckan förutspår jag faktiskt att det inte kommer bli aktuellt senare under vintetn heller.
Både bra och dåligt. Vi kanske hade behövt en dags påminnelse om hur illa det kan bli för att det ska hända något. Många lever kvar i sin bubbla att vi har det tryggt i Sverige och man scrollar snabbt över alla otrevliga nyheter. Det är först när det når vardagsrummet som det blir verklighet.
Vardagsrummet på Östermalm alltså. Om det blir utkylt i stugorna i skogen verkar spela mindre roll.
Norge räddar oss den här gången.
Varför det? Räcker med kyla resten av vintern så vrålar tyskarna och Sverige säljer snällt det vi skälva behöver.
Mitt konstaterande är att väderprognosen under veckan har ändrat sig hela tiden.
Visst har den gjort det?
Man har väl aldrig suttit klistrat vid vädret som denna vinter och varje dag ser olika ut.
O3 startar på måndag. Isläggning klar så vattenkraften kan öka. Mildare och blåsigare väder på ingång. Det innebär inte att priserna kan vara höga men den akuta risken för bortkoppling har nog minskat.
Gissar dock att du inte är intresserad av sånt utan gillar att vältra dig kaospanik.
Mitt hus kan nog bli bortkopplat när kronofogden rullar in.
4kr lite drygt?
Då är det ändå ökande kyla och reaktorerna är fortfarande av, kan alltså bara bli bättre när temperaturen sjunker och reaktorn är tillbaka online i helgen?
Vindkraften är dessutom nere på 2%.
Eller är det för att Norge, Danmark och Finland trycker in el i SE3?
Nu behöver ju inte @VillaVolvoVovve oroa sig för priset. Han såg ju, enligt uppgift på annan plats, allt der här komma i god tid och har låst både elpris och ränta till låga nivåer, eller så är han bara en Kapten Efterklok.
Minns inte att jag skrivit det du säger att jag har sagt.
Men, men.
Vad jag däremot sagt är att jag oroar mig mindre för frånkoppling är för konstant höga elpriser.
Sedan kan man ju säga att frånkoppling är en funktion av höga elpriser eftersom det tydligen sker först vid en prisnivå av 50 kronor eller så.
Som du förstår har jag inte bundit elpriset utan när mitt bundna avtal löpte ut fick jag acceptera spotpris.
Bara för att jag såg problemet komma betydde det inte att jag kunde göra så mycket åt det.
Du skrev “Det behövs inga prognoser för att förstå att nollränta och kreditexpansion i en högkonjunktur slutar illa, liksom vi såg under 90-talet vad hög ränta och kredit åtstramning gör i en lågkonjunktur.” högre upp i tråden.
Nu har morgondagens priser kommit och de är väl i princip liknade de som gäller idag i SE3 och SE4. Det som är intressant är att priserna i SE1 och SE2 nu börjar divergera mer och är generellt lägre (de har i princip varit samma som SE3 & 4 sedan november till nu). Det tar jag som en indikation på att isläggningen börjar bli klar och att vttenkraften kan öka sin produktion.
Läs Peter Wennblads ledare om Hybrit.
Den produktionen kommer kräva en bit under Sveriges totala elproduktion idag.
Finns det andra fördelar med hybrit annat än att det är CO2 fri produktion?
Om inte så får det nog anses att peak galenskap är nådd för det finns faktiska planer för denna produktion.
Är elområdesindelningen till för att skydda elintensiv verksamhet i norr ?
Alla dessa enormt energi slukande projekt i norra Sverige kommer sannolikt inte att realiseras.
Utöver Hybrit så kan väl LKAB nämnas där jag vill minnas de planerar använda DUBBELT så mycket energi som hela Danmark.
Allt bygger på att det är lågt elpris i norra Sverige. De får nog ha fler vindkraftverk än granar i Norrland om allt skall gå i lås. Just saying.
Upplägget är sedan gammalt. Kostymklädda visionärer med bakåtslickat hår visar snygga Powerpoints samtidigt som de name-droppar internationella stornamn. Det imponerar på lokalpolitiker som köper med hull och hår. Men konstigt nog är alla investeringar alltid villkorade gigantiska statliga medel. Alltså de vill bara mjölka skattepengar.
Eftersom Hybrit använder vätgas för sin process har de möjlighet att energilagra. Då fungerar vindkraft utmärkt som energikälla – dimensionera vätgasproduktionen så att man kan fånga upp maximal vindkraft när det blåser hårt och lev på reserverna när elen är dyr. Men andra ord en utmärkt effektregulator.
Tyvärr hindrar ju det kommunala vetot en utbyggnad av vindkraften i mellersta och södra Sverige så där får väl konsumenterna hålla tillgodo med dyrare värmekraft som komplement till kärnkraften (som med sina höga kapital- och låga bränslekostnader bör köras på hög effekt hela tiden). Bara att välja mellan att ha samma utsikt som de flesta danskar eller att ha dålig privatekonomi!
Vätgaslagring i stor skala är ännu inte gjort någonstans i världen. Man kan beskriva det som en idé som OM den fungerar är intressant. Dock så är det rätt energikrävande att göra bärgas från el med kända metoder.
Finns oändligt med intressanta idéer i världen. De flesta fallerar faktiskt när de skall skalas upp och implementeras i verkligheten. Den som lever får se hur det går med vätgasen, lär ju vara allt annat än enkelt att få det att fungera i stor skala.
Har ett tips så här i skenande elräkningstider som vi snubblade över för några år sedan, julhandlingen blev bara senare och senare och till sist så nära inpå Julafton att all julmat hade nedsatt pris upptäckte vi. Vill man äta julbordet med rabatt kan man alltid köpa sånt man tror tar slut lite tidigare och sen storhandlingen så nära inpå julafton man vågar.
Sen har man pengar över till mellandagsrean 👍
Obegripligt varför Musk sitter kvar i Tesla. Han är ju helt fokuserad på Twitter nu.
Det är ju inte som att han behöver lön/arvode från Tesla.
Teslas styrelse borde byta ut honom vid lämpligt tillfälle.
Läser man artiklar på Reuters eller exvis tyska faz.net inses lätt att Tyskland brottas med stora problem. Alla indikationer pekar på en stor energibrist och att man frenetiskt försöker säkra alternativa energileverantörer. LNG, solceller, vindkraft, osv. Jag följer den tyska debatten och deras nyheter då och då, framför allt faz’s energiportal där resursindikatorer redovisas. (Det finns kanske andra och mer detaljerade men det är den jag följer.)
Det blir intressant att jämföra Tysklands agerande map. förmåga att snabbt besluta om åtgärder med hur Sverige hanterar problemen. Även om de Svenska reaktorerna och Finlands strulande dito kommer igång utan problem framöver är det klart att en stor del i prisutvecklingen styrs av Tysklands förmåga framöver.
+1
“Member States that have not previously spent cohesion funds from the Multiannual Financial Framework (2014-2020) may use them to support SMEs and vulnerable households severely hit by energy price increases.” [1]
Hoppsan, låter som att Sverige kan få tillbaka en del av alla dessa pengar vi har gett till EU, för att stödja hushåll och småbolag mot de höga el-priserna.
Får hoppas på att Svenska politiker och andra relevanta är tillräckligt alerta på detta. Bara se till att jämföra elpriser före/efter energi-krisen i % snarare än absoluta termer, så gissar jag på att vi kommer nära toppen.
[1] https://www.consilium.europa.eu/ga/press/press-releases/2022/12/14/eu-recovery-plan-provisional-agreement-reached-on-repowereu/