Börserna fortsätter falla i de asiatiska tidszonerna nu under torsdagsmorgonen. För första gången på väldigt länge råder normala elpriser i hela landet med snitt på 29 öre i samtliga fyra elhandelsområden.
Stockholmsbörsen föll vidare med -0.72% för OMXS30 och -0.70% för OMXSPI. Valutorna ter sig stabila med 10:47 USDSEK och 11:12 EURSEK. Även guldpriset är stabilt på 608:- SEK per gram eller +15% sedan årsskiftet. OMXSPI har gått -24.40% under samma period, men en del beklagar sig förstås ändå över att guldet minsann inte kompenserar för 10% inflation och menar att börsen är bäst.
I USA gick S&P-500 back med -1.20% och Nasdaq 100 hängde på med -1.32%. Amerikanska långa räntor steg något, men 10-åringen är på 3.88% fortfarande kvar under fyra procent.
I de asiatiska tidszonerna är det rött över hela linjen under morgonen.
ASX 200 -0.94%, Hang Seng -1.07%, KOSPI -1.93%, Nikkei 225 -0.94% och Straits Times -0.86%.
Verkar alltså vara säljtryck inför nyår. Samtidigt ska man komma ihåg att många fonder som inte handlar mot index säljer av de sämsta aktierna innan årsskiftet för att de inte ska listas som portföljaktier i fonden ifråga och få fondens förvaltare att framstå som usla. Så det gäller att sälja det som gått back mest och köpa på sig av bättre aktier innan böckerna stängs.
Elpriserna är idag normala, vilket är första gången på mycket längre. I hela landet var lägsta priset i natt 22 öre, högsta priset blir 37 öre ex moms i kväll och medelpriset blir 29 öre per kWh. En lite ovanlig paus i eländet. Själv skruvade jag upp värmen rejält hemma.
På agendan på bloggen idag förutom den sedvanliga artikeln om Ukraina, så ska jag avslöja att ett ledande industriland rundar sina egna sanktioner och ökar sin export till Ryska Federationen, och detta av varor som är kritiskt för kriget. Sedan blir det väl en artikel om pestens återkomst också.
67 kommentarer
Torsdagsmorgonen menar du väl ändå? 😉
Ooops
Jag vill gärna se en längre kommentar om guld/aktier/bostäder i framtiden.
Vad tror du där?
Jag tror endast att produktionsmedel (aktier) kan skapa vinst i långa loppet.
Skapa verkliga vinster är förstås bara företag och skapande som kan göra. Däremot kan andra tillgångar höjas i värdering, även om inget skapas.
Okej, fint. Så guld är en differentiering när börsen är övervärderad. Det köper jag absolut. Tänker att man kan handla guld och bostäder, sälja högt köpa lågt. Såklart kan man handla aktier också. Men sen är bostäder endast värdeskapande om de kan hyras ut och ge vinst och aktier endast värdeskapande om de kan skapa vinst på lång sikt. Äger hellre en guldgruva än guld. Och därför jag undviker att investera i saker som nft, bitcoin, rolexklockor, nft-rolexklockor etc som inte kan skapa värde. Tulpanlökar köper jag gärna, men det är för att de är värdeskapande för mig på våren.
Personligen är jag inte ute efter att bli rik snabbt för jag tror det endast handlar om tur och vill inte riskera. Varje gång jag ”tradar” så brukar jag vinna lika mycket som jag förlorar. Däremot mina långsiktiga placeringar i vinstgivande företag brukar ge vinst på lång sikt. Är hellre helt säkert rik om 20 år än kanske rik om 5 år. Sen bryr jag mig kanske mer om att lämna något till eftervärlden (en stiftelse, ett företag, en skyddad ekskog etc) än att leva ett liv i ”lyx”.
Nu är ju inte den här bloggen på något sätt partisk vad gäller fysiskt guld när den har en inbäddad sponsorlänk direkt i menyerna.
Guldet stack upp igen från november klarar med nöd och näppe inflationens 10% samtidigt som man får vara med och stödja ryska centralbanken och ryska ekonomin. Det kanske man kan vara nöjd med.
Mycket bättre än Tesla var det iaf.
Men en ökad värdering av en bostad kan också (delvis) vara betingad av att den har genomgått en förädling/renovering, tillskott av attefallshus (som skapar hyresintäkter) etc. Sedan kan man diskutera vilket egentligt värde ett nytt kök egentligen har eller skapar, men det är nog odiskutabelt att bostäder generellt har genomgått betydande förbättringar de senaste decennierna.
Vad är “värde”, egentligen? Min bostad har ett värde för mig, för den ger mig en varm och torr plats där jag kan bo, laga mat med mera. Det värdet har den kvar, även om det skulle visa sig att den summa påhittade ettor och nollor jag* betalade vid inflytt är högre än den dagen jag flyttar ut.
* Plus bank
Jo, fast det ‘upplevda’ värdet lär ju ändå minska om kostnaderna skenar.
Storebror, för att skapa vinst i det långa loppet är det viktigt att inte förlora allt man har, vilket är risken med aktier ifall det skiter sig ordentligt. Det är därför man kan ha guld, mark och fastigheter också. Särskilt ifall du vill bygga upp något som verkligen är beständigt. Däremot behöver man inte gå till överdrift och bara köpa guld eller hålla kontanter, eller pumpa in allt i bostaden. I princip kan man nog säga att det alltid är riskabelt att gå till ytterligheter.
Jo absolut är differentiering viktigt. Mark exempelvis skog är ju värdeskapande likaså produktiv åkermark eller att äga mark man kan hyra ut eller arrendera ut. Tomter kan styckas av från mark och vara en del av förädlingen, så att värdet ökar. Guld är väl smart att parkera pengar som kan användas när det är läge för det. Men har svårt att se guld som något annat än ett ställe att ha pengar i när hela havet stormar (som det iof har gjort de senaste fem åren).
Men lyssna inte på mina råd, jag vill helst bara höra vad ni andra tycker och tänker så jag kan lära mig något.
Som jag brukar säga. Alla pengar jag tjänar på börsen har jag förlorat på bostadsaffärer och vise versa. Så självklart är differentiering viktigt om man verkligen vill ägna sig åt kapitalförstörelse 😉
Guld är bra för att ta med sig vinster från en era till en annan, vilket behövs om man ska bygga rikedom på mycket lång sikt.
Intressant kommentar, hur står sig mark, företag och konst vad gäller sådan här väldigt långsiktig överföring av värde?
För mark beror det nog på var man bor, ifall det finns en kommunistisk tradition eller inte. Tror inte markägande är bra för en “dynastisk” investering i Ryssland, Kina eller sydamerika. Däremot är det nog inte så dumt i Sverige, USA eller Österrike. Konst är ju knepigt, i alla fall inget jag kan nåt om. Den som är stor idag är det kanske inte om 100 år? För företag gäller det ju att vara i en bransch som finns kvar. Det finns ju många familjeföretag som funnits länge, men det kräver nog rätt mycket för att lyckas. Inte minst många barn så att åtminsone någon vill driva det vidare. Men det är ju ett angenämt problem att lösa 🙂
Barn är ju lättare att skapa än de är att ta hand om. Sen får man inte glömma att för varje barn man skapar så späds arvet ut lite.
1 barns politiken i Kina hålls ju levande just pga att föräldrar inser att barnen får det så mycket bättre om de får ärva allt istället för att dela på två eller tre.
Var har du lärt dig det om Kina? Jag trodde det bara var en kultur som bitit sig fast. Har dock ingen aning.
Årsmedelvärde på Nordpool har bara lägre elpris än dagens två år av de senaste 20 åren (2015 och 2020). Jag skulle nog beteckna dagens elpris som något under det normala.
Nu tittade jag i och för sig på euro, i svenska kronor tillkommer ytterligare några år. Samtidigt har vi ju haft en del inflation på sistone.
Väldigt snyggt, älskar fakta och när någon tänker till.
Då svenska kronan är undervärderad och inflationen hög gör att dagens elpris är exceptionellt lågt jämfört med tidigare år. Ökad vindkraft har ju en tendens att leda till extrema fluktuationer, det ser vi nu. Eller kanske någon som tror det beror på att finländarna lyckats starta upp Olkiluoto 3?
Tror ganska mycket av energiinflationen vi sett 2022 har varit psykologisk snarare än baserad på makroekonomiska fundament. Samma sak för halvledare, nu har vi för mycket produktion av halvledare snarare än brist. Förhoppningsvis så kommer det vända nu. Har vi tur så slipper vi deflation. (Finns det ord för hög arbetslöshet och prisnedgångar, alltså typ stagflationens elaka lillebrorsa)?
Arbetslöshet + deflation = depression?
Kanske bara recession, alltså hög arbetslöshet och låg inflation. Depression är väl en recession som varar längre än tre år.
Olkiluoto 3 testas under den närmaste veckan, den kommer att gå upp och ner under testperioden. Sedan står den stilla fram till 4/2 när den (förhoppningsvis) går i produktion.
Snittpriset över året betyder ingenting när priset under vinterperioden med hög förbrukning är extremt högt, men lägre under resten av året när elförbrukningen är en bråkdel. Vi betalar inte med snittpriset.
Det fungerar bra när man jämför mellan år eller är det så att du har förändrat ditt förbrukningsmönster radikalt och ökat din förbrukning under vintern?
Möjligen om man bor i lägenhet, men livet med eluppvärmd villa innebär att vintermånadernas pris får mångfaldig vikt jämfört med ett enkelt genomsnitt. 200kWh/månad på sommaren med 30 öre per kWh eller 2500 kWh på vintern med 3-7kr/kWh ger ett helt annat snitt om man viktar på det sättet. Men allas förutsättningar är olika.
Sedan är ju elen trots ett snitt i nov på 3 kr kWh för mig bara 50 % av elkostnaden, resten är nät, energiskatt och moms, så även om bara elen kostar 20 öre kWh så betalar man långt över 1 kr kWh, detta verkar många ignorera, är ju ingen som säger jag betalar 10 kr l för dieseln och hoppar över resten upp till 24 kr litern
Dagens och morgondagens elpris är lågt, kunde du och Per Bolund starta ett elhandelsföretag som garanterar dagens eller morgondagens elpris 365/24/7 även under värsta dunkelflaute skulle jag binda på 10 år direkt.
Men konstigt nog vill Göteborg Energi i detta nu ha 346,13 öre momsat och skattat för ettårsavtal villa 15.000 kWh per år. Och det är ner ungefär hälften från några månader tillbaka. Så problemet är att dagens elpris inte finns för det varierar hela tiden.
Jag kommenterade bara dagens pris. Dina våta fantasier om Per Bolund kan du behålla för dig själv.
Haha Per Bolund 🙂
Monstret i garderoben, vissa verkar tror att han är orsaken till allt ont. Gubben lyckades iaf genomföra sin politik med bara en minoritet av väljarna bakom sig.
Om vår nuvarande regering skulle kunna styra detta land överhuvudtaget med en majoritet av väljarna bakom sig istället för att gömma sig från media de närmaste 4 åren hade jag varit nöjd.
Tyop, fattas decimalkomma?
“lägsta priset i natt 215 öre”
Eller enheter? Det är ju 215,04 SEK/MWh redovisat på Nordpool.
Vi fick ned förbrukningen 40% här mot förra året och förra ägaren, får tina julmusten i micron men det var en rejäl sänkning.
Vad tror tråden om Jan-Feb?
Blir priserna hanterbara eller finns det risk att det rusar igen?
Frågar åt en kompis som har ett halv-låst avtal som han funderar på att byta till rörligt så fort faran för skenande priser är över 😀
Om man tittar på terminshandeln kommer priserna att gå upp något när allt kommer igång efter helgerna för att sedan börja gå ner fram till sommaren och sedan ligga kvar på en relativt låg nivå resten av 2023 (mindre uppgång under vintern) och fortsätta falla under 2024. Men det är bara marknadens best-guess ceteris paribus.
För att spinna vidare lite.
Vet inte vilken källa du använder men här (https://elpriser24.se/prognos/) så kommer priset falla mot december 2022 men totalt kommer systempriset vara på en historiskt hög nivå. 2021 var 62 euro/MWh, 2022 pekar väl något mot 120 euro och om prognosen är korrekt blir 2023 ca 150 euro och 2024 ca 80 euro. Men som du säger 2023 och 2024 är bara marknadens gissningar.
Skulle tro att elpriset kommer fortsätta vara mycket högt de perioder när det inte blåser och förvärras ytterligare av låg temperatur i kombination med service på kärnkraftverk. Detta kommer pågå minst 10 år till, men optimist som man är, antar jag att vår generation aldrig får se låga priser igen.
Detta beror på att det inte kommer gå att bygga ny kärnkraft i Sverige, p.g.a vänster-aktivister på myndigheter, länsstyrelser, etc, som motarbetar, gissningsvis med framgång.
Å andra sidan om Nederländerna, Polen och Finland bygger kärnkraft snabbare så löser det även Sveriges priser, att bygga vindkraftverk i Norrbotten för export söderut är korkat då redan vattenkraft från Nordnorge och Sverge fyller kapaciteten i ledningar, sedan bör vi inom 20 år bygga några nya reaktorer för att ersätta de vi nu har i drift
Vad bra, då behöver inte hushållen i Sydsverige några extra elbidrag!
Eller det är klart, de som redan har det bäst gnäller mest.
Elkostnaden är fortfarande lägst i norr, även efter justering av olika förbrukning och olika elprisstöd (https://www.dn.se/ekonomi/lagst-elkostnader-i-norr-trots-okad-forbrukning/). Sluta gnäll!
Vilka har högst skattetryck och sämst offentlig service?
Vilka betalar mest för sophämtning, mat och resor?
Svar: folk i norr.
Vem gnäller mest, på såväl egna som andras vägnar?
Svar: heasm66, som gissningsvis bor i ett belånat hem i södra Sverige och är räknar med att storebror staten skall betala allt som inte klaras av med månadspengen.
Min person är ganska ointressant men för vetskap bor jag obelånat i BR i SE3.
Om du inte visste det så är det fritt att bosätta sig vart som helst i Sverige. Om det bara finns nackdelar i norr är det bara att flytta söderut. Gör det så slipper du vara så missnöjd och gnälla hela tiden.
Om det inte passar, så är det bara att flytta?
Visst, så kan man ju argumentera även beträffande kriminalitet, invandring och höga skatter.
Det finns alltid en plats i Sibirien för dem som inte vill anpassa sig.
Förresten, du behöver nog lära dig skillnaden mellan var och vart.
Enkel högstadiegrammatik.
Nu är det ju så att jag inte sitter och är avundsjuk på folk i Sibirien. Det är en viss skillnad.
Det brukar inte tillhöra god ton att klaga på stavning men när man skriver på en telefon med feta fingrar blir det fel ibland. Dessutom går det ej att editera i efterhand. Men jag skall vara snabb att hugga på dina misstag i fortsättningen.
Visst, skyll på telefonen.
Du klarar inte av högstadienivån av svensk grammatik.
Om dina fingrar är så feta kanske det är läge att dra ned på tröstätandet av chips och leva lite nyttigare.
Du verkar lite instabil. Du kanske skulle söka hjälp?
Att priset är oelastiskt fungerar åt båda hållen.
Härligt med ett litet tips om vad som kommer på bloggen under dagen 😀
PS. Tack för att du använder svenska uttryck i dina inlägg så långt det är rimligt, skönt att någon står emot anglofierinen.
Vet inte vad för svenskt uttryck du avsåg.
Helt anekdotiskt fick jag idag med mitt nyhetsbrev från min storbank en uppgift att det förhållandet att USA-börserna sjunkit mindre mätt i SEK än mätt i USD och att det var ett skäl att investera i aktier i flera länder. Jag trodde inte att de fick uppmuntra vanliga bankkunder till valutaspekulation men det kanske räcker att de inte kallar saken vid sitt rätta namn för att Fi ska se mellan fingrarna. Eller också är de bara så inkompetenta att de inte förstår själva. Men vill jag spekulera i valuta (inte) är det ju bättre att göra direkt i valutan än att gå omvägen via aktiebörsen.
Ser fram emot “pestens återkomst” (en sequel?)
Man spekulerar i valutuändringar indirekt genom de andra ekonomiska beslut man fattar. Att direktspekulera är det hög risk i.
Att sprida riskerna är väl inte valutaspekulation.
Personligen så tror jag att det är dags att sälja allt som är prissatt i dollar de närmsta året då kronan kanske återhämtar sig 2024 eller så.
Eftersom valutaändringar förekommer, så bör naturligtvis ekonomiska handlingar betrakta dessa. Det går inte att komma undan.
Tror du har rätt om dollarkursen, men låt oss hoppas på en allt svagare krona!
Vill du ha svagare Sek? Dagens sek kurs är ju usel så det förslår,
En svagare krona är bra för exportindustrin och bra för omdaningen av det svenska samhället.
Hur gick det?
Är vi privatkonsumenter nöjda med en återbetalning av debiterat överpris avgifter el? Eller kommer elpriset aldrig bli högt igen?
Nöjer sig företagen med att få uppskjuten skatt lik de fick som Coronabidrag.
Nu ska företagen betala samma mängd skatt och tjäna in det höga elpriset.
Huvudsaken är att statens inkomster rullar in och att politikerna får sina rättmätiga höjningar av ersättningarna – Just in time (senaste exemplet Trelleborg)
Trelleborg har väl också backat från lönehöjningen?
Jepp
Stackarn fick nöja sig med 25% ersättningsökning (Alternativa ersättningar kan yrkas)
https://omni.se/m-toppen-om-vandningen-tagit-till-oss-av-kritiken/a/VPQdJl
https://omni.se/trelleborgs-toppolitiker-backar-fran-jattehojningen/a/Q75884
Speciellt kommentaren
“Det kommer att krävas mer av oss politiker”
Älskar jag.
Vi väljare ska inte förvänta oss att politiker från vissa partier levererar vallöften enligt fastställd taxa.
Bara 98000 i mån för att styra Trelleborg, rena svältlönen
Breaking news: Regeringen ger möjlighet att skjuta upp skatten för att överleva när nu elstödet gått i kvav….
Bara det att vi precis är inne i en konkursvåg som bitvis beror på att företagen inte klarar av att betala den skatt som sköts upp 2020 på grund av pandemin 🤬👹👺 jävla politiker, det enda de gör är att hjälpa företagare att skuldsätta sig!!! Och sen går de i konkurs när de inte kan betala sina skulder, och så blir folk arbetslösa istället, och så får DE skulder 🤮
Många företag existerar enbart på grund av att man eldat på under högkonjunktur och hållit styrräntorna löjligt låga.
Kanske bättre att företag som i grund och botten endast existerar eftersom staten förvrängt marknaderna går under?
Å andra sidan skulle många verksamheter som idag inte kan finnas kunna finnas ifall skatten var lägre.
Vad tänker du på då? HBTQ-certifiering?
Nej jag tänkte på enkla saker som lantbruk eller nån som drömmer om att kunna driva en frisersalong eller sy kvalitetskläder tillverkade i Sverige. Med 50% skatt (inklusive arbetsgivaravgifter) och sen 25% moms så går det inte. Så man jobbar med nåt annat istället, kanske tjänsteman på en statlig administration som jobbar med att förvränga marknaderna. Eller på skatteverket.
Du har helt rätt, jag läste ditt inlägg lite för fort och svarade på något helt annat än vad du skrev.
Jag som trodde man lärde sig läsa redan innan högstadiet?
Sen har Dollarn gått upp 15% jämfört med SEK också.. så den är lika bra som guld.