Börserna fortsätter nedåt i Aisen under tisdagsmorgonen efter en negativ inledning på veckan. I en rapport från branschlobbyn Sveriges Allmännytta stoppar ungefär hälften av landets kommunala bostadsbolag nybyggen på grund av kostnaderna. Bland annat framförs förutom den skenande byggprisinflationen att LOU (lagen om offentlig upphandling) gör byggprojekten dyrare, vilket kanske inte riktigt var tanken med LOU.
Stockholmsbörsens breda OMXSPI backade måttligt under gårdagen och stängde på -0.28%. Storbolagens OMXSPI var oförändrad på +0.09%. Dollarn står i 10:41 SEK och euron återfinns på 11:05 SEK. Guldpriset ligger på 600:- SEK per gram.
I USA backade börserna lite mer, vilket väl inte direkt gör att dagen förväntas bli positiv i Stockholm.
S&P-500 gick -0.90% och Nasdaq 100 -1.42%. Det ser ut som de amerikanska räntorna steg på alla löptider.
I de asiatiska tidszonerna fortsätter börsnedgångarna nu under morgonen.
ASX 200 går -1.49%, Hang Seng -1.36%, KOSPI -0.73%, Nikkei 225 -2.54% och Straits Times är i skrivande stund på -0.35%.
De kommunala bostadsbolagens lobbyorganisation har släppt en rapport med den tydliga titeln Onormala prishöjningar i byggandet, där det konstateras att hälften av de kommunala bostadsbolagen nu inte bygger några bostäder. Från 62% till 51% av bolagen har aktiva byggprojekt, och 44% uppger att de ändrar sina planer för nästa år på grund av kostnaderna och osäkerheten i vad slutpriset blir. Det kan tolkas som ytterligare nedgångar i nybyggandet.
Man föreslår ett antal åtgärder, som t ex införande av låg moms på bostadshyror, vilket skulle göra att momsen blir avdragsgill vid nybyggande. Skulle dock 6% moms införas på hyror så skulle förstås hyresfakturorna också höjas med 6%, vilket kanske är måttligt populärt. Det föreslås också att man vill att lagen om offentlig upphandlingi (LOU) inte ska omfatta de kommunala bostadsbolagen.
Tanken med LOU var ju att offentlig verksamhet skulle bli billigare, men så är det inte. Istället för att köpa billigaste produkt eller tjänst från den så kallade hyllan måste man köpa billigaste offererade produkt eller tjänst. Vilket gör att de som lägger anbud kan ta i med fantasipriser, vilket gör att LOU blir dyrare. Många offentliga tjänstemän och beslutsfattare har inte ryggrad att säga att “då skiter vi i detta” när man får ockeranbud. Fast ibland måste man ta anbud ändå, för att verksamheten slutar fungera annars.
Man vill också se typgodkännanden på standardshus för enklare bygglovshantering och att de egna kommunerna ska sluta detaljstyra hur de egna bostadsbolagen bygger sina hus.
Grundproblemet är dock de skenande byggkostnaderna, som spräcker alla budgetar och leder till mycket höga hyror i nybyggen, vilket gällde redan innan. Nu slopar väl också den nya regeringen stödet för byggande av hyresrätter vilket drar upp kostnaderna ytterligare och särskilt gör det omöjligt att bygga förstabostäder för ungdomar med de lägsta inkomsterna.
64 kommentarer
Derome varslar (kan vara gammalt oc redan uppmärksammat).
Virket är billigare nu, virket var ju en av sakerna som satte inflationen i rullning. Södra Ytterpanel Grundmålad 22×95 3.6m Har gått ner från 27 till 22kr.
Södra 45×45 regel 24 till 14 kr metern.
Medan exempelvis glasullen (95 isover) är upp 40 till 52kr.
Tror nog alla byggnadsmaterial kommer komma ner i pris under 2023.
Vad gäller “billigaste offererade produkt” minns jag ett exempel i Båstad kommun ca 2002 där enda offererade priset på blyertspenna+suddgummi till grundskolan hamnade på 300kr paret.
Således köpte bara kommunen under ett (eller var det två?) år bara köpte in 1 par per elev och termin. Det ledde till en obalans i skolans supply-and-demand som får covid att blekna.
Det är väl så att LOU har konstruerats av fanatiska marknadsliberaler som ser en chans att råna de offentliga budgetarna med att ge sådana här bud. Ett mer aktivt inköp hade ju förhindrat detta. Inom industrin hade du åkt ut om du accepterade skambud.
I grunden tror jag LOU utformades för att minimera risken för korruption och misskötsel av offentliga medel men jag kan minnas fel här. Oaktat så träffade det kanske inte 100% rätt men grundtanken var nog inte att förstöra.
Att betala 300 kronor för en penna och sudd är missskötsel av offentliga medel.
Fast det stämmer att huvudsyftet är att motverka korruption. Sen borde man uppenbarligen införa ”och kolla alltid Amazon Prime och köpandet om det är billigare”-paragraf…
Det tror jag vi kan lämna otvistat men återigen grundtanken var nog relativt god en gång i tiden och att falla tillbaka på hur det var innan, nja.
Å andra sidan “the road to hell is paved with good intentions”.
Summerat, om inget är bra välj det minst dåliga. Som bloggen brukar säga, jag lämnar som en övning i mindre grupper att diskutera fram till vad det är.
Du har rätt. Vi vill inte tillbaka till situationen att kommunpampen kommer överens med sin favoritbyggare (läs: vän) över en spritmiddag.
Problemet med LOU är dåliga upphandlingar och att upphandlare ska hantera upphandlingar av allt från pennor till magnetkameror. Det ställs även många märkliga och irrelevanta krav, eftersom upphandlarna inte vet vad som är rimligt, och/eller vill upprätta ett sådant omfattande förfrågningsunderlag som möjligt.
Nu finns det såklart även kompetenta upphandlare, men då är de ofta specialiserade.
Och om någon skulle påtala för upphandlaren att det är orimliga/omöjliga krav i specen så kommer inte specen ändras, för då måste den dras tillbaka och skickas ut på nytt. Om nu ens upphandlaren har kompetens att avgöra om krav är orimligt/omöjligt. Och alla måste lämna pris på EXAKT det som står i specen.
När kontraktet sedan är vunnet så kan man lämna in sin lista på “omöjligheter” och därifrån arbeta med ändringsordrar. Och så länge inte ändringsordrarna överstiger typ 25% av ursprungsvärdet på ordern så är det ingen som ens reflekterar över det.
Fanatiska marknadsliberaler lär garanterat undvika offentlig upphandling.
Den är ju precis raka motsatsen till en liberal marknad med sitt fyrkantiga format.
Tvek på den. Valfri chef med egen budget hade kunnat köpa in många årsförbrukningar långt innan taket (golvet?) för LOU träder in. Fast då måste de ju våga fatta beslut också.
Ingen gör karriär längre på att våga fatta beslut, idag gör man karriär på att vara partilinjen trogen oaktat om man är i det offentliga eller det privata. Bara vilken partilinje man ska följa som skiftar mellan de två…
Det var nog inte bara sudd och pennor med i upphandlingen. Det går inte att handla upp valda delar utanför avtal och hävda att det understiger tröskelvärdet.
Tänk vilken revolutionerande tanke om respektive pedagog hade vandrat in på t ex Åhléns och köpt 25 pennor/sudd.
Dramatisk besparing av skattepengar och det lokala näringslivet hade gynnats.
Men det gynnar ju det lokala näringslivet och så kan vi inte ha det. Kommunpampens dotter kanske jobbar på Åhlens eller har en kusin i sminkdisken… bättre att köpa 300kr Kautschuk från exempelvis Belgien…
Så om utbudet inte ökar borde priset på befintliga bostäder åter igen öka? Behovet av att bo är väl fortfarande stort?
Eller går allt ner för att folk bor trängre / unga bor kvar hemma allt längre?
Kanske, men oavsett hur många som vill ha ett hus som 2021 kostade 8 miljoner och som då hade kunnat köpa det så spelar det ju mindre roll om ingen av spekulanterna i nuläget har råd pga. ränta, el och inflation.
Sen att unga bor hemma är väll inget nytt i storstäderna i alla fall, jag har ett relativt välbetalt ingenjörsjobb i gbg och vi har konsulter här på jobbet i 25-26 års åldern som efter avslutad 5 årsutbildning och 1-2 års fast jobb på sin konsultfirma fortfarande bor hemma.
Jag tror inte på att de har så höga kostnader de säger, varken vad gäller att producera hyresrätter eller bostadsrätter.
Priserna på bostäder har gått upp enormt i massor av år, mer än på andra varor.
Något stämmer inte, någon skär guld med täljkniv. Mer bidrag är inte lösningen.
Inte konstigt. Bostäder var först ut då det är särklass det viktigaste för en svensk av flera orsaker. Nu har resterande branscher också förstått att det går att höja priserna. Resultatet kommer sedan bli som i Japan. Inga marginaler, ingen tillväxt och inga börskursstegringar.
Om man skulle se uppgången i bostadspriser som inflation.
Då upplever jag att den inflationen varit i tvåsiffriga procenttal under mycket lång tid.
Jag tvivlar på att det är arbetskraften i produktionen som kostar, här utnyttjas ofta billig arbetskraft med ibland dåliga arbetsvillkor.
Nä, något stämmer inte.
Byggbranschen är liksom livsmedelsbranschen en bransch där alla hävdar att de inte tjänar några pengar.
Är det därför de stora byggbolagen har aktieutdelningar som överträffar tom bankerna och man ser medd jämna mellanrum tidnings(nåja)-artiklar med rubriken “så mycket tjänar ica-handlarna, vi har hela listan”?
(kan finnas ett unns av ironi i detta inlägg)
Inte om du frågar dem. Då tjänar de inga pengar. Ingen i något led. Ren förlustverksamhet som bara drivs ava ren altruism. Försök få någon att förklara vem det är som i slutändan stoppat 18% prishöjningar på mat på fickan, för någon är det.
Balder har börjat bygga på de före detta parkeringsplatserna mitt i centrala Kungsbacka. Får väl hoppas att detta färdigställs och inte avstannar med några betongskelett som man ofta ser i Asien efter att pengarna har tagit slut. Planerad inflytt är 2024 så det borde färdigställas.
Ofta är upphandlingar inom LOU’s ram behäftade med så många villkor att det bara är större aktörer som har resurser att ens lämna anbud.
Krav på kollektivavtal, policier för all möjligt, och dyra kvalitetssystem.
Det gör att de flesta entrepenöriellt drivna, effektiva bolag, helt enkelt inte tycker det är mödan värt.
På jobbet ville ett kommunalt bolag köpa en maskin av oss. Standardmaskin hade kostat runt 150′. Men de skulle prompt ha speciell PLC och touchskärm på maskinen, vilket vi inte har någon erfarenhet av. Så då gav vi priset 500′. Tyvärr fick vi ordern ändå, så uppenbarligen tog vi i för dåligt.
Där har du problemet – att du får lov att ställa de kraven för din chef.
Affärssystem: här kan man ställa hur många krav som helst. Bygga in specialkod. Kostar miljarder. Av oklar anledning tillåts det.
Aldrig någon som ringer Microsoft och ber dem lägga in customkod i Office…
Det där var huvudet på spiken.
Mer standardlösningar inom det offentliga skulle drivna ner kostnaderna ordentligt.
Problemet är ju att det är mycket roligare för det offentliga att leka näringsliv och speca egna, unika lösningar inom områden som man inte behärskar. Det är ju andras pengar de leker med så risken är ju noll för dem.
Notera hur ofta just offentliga projekt skryter med att det är en världsunik lösning och att det är jättesvårt. Som om det vore en fördel och inte den extrema nackdel och kostnad det medför. Sedan står de där med en ickefungerande lösning som kostat miljarder och ingen förstår sig på och kan åtgärda. Skulle man mot förmodan hitta någon ansvarig så kommer denne bara rycka på axlsarna och säga att det var ju synd att det inte gick riktigt som vi hade tänkt, men vi har lärt oss en massa av det och det är ju bra. Vilket de givetvis inte har.
”Bostadsbristen” kommer öka pga detta…osv
Argumenten duggar tätt bland lobby verksamheten
Men sanningen redan innan inflation att det är svårt att bygga billigt / omöjligt vilket spiller över på pris eller hyra
Om 6 månader ish när väldigt mycket som
Produceras är färdigställt väntar mycket stora utmaningar
Hårdare prispress och fler som letar byggjobb på de ställe. Som fortf rullar
Med spin-offs givetvis på alla som
Jobbar emot branschen
Finns ingen “bostadsbrist” i sverige, bara brist på billiga lägenheter. Och det har vi la knappt lyckats bygga på många herrans år. Och då det inte finns något incitament för byggarna att ens fokusera på det så lär det inte bli bättre nu.
Det finns massor av billiga lägenheter. Problemet är att eftersom det är ett planekonomiskt system så blir följden att där det är attraktivt att bo är priserna för låga och där det inte är attraktivt så är de för dyra. Det har aldrig fungerat och kommer aldrig fungera. Inte någonstans i världen i någon tid.
Lösningen är m.a.o. att avreglera hyresmarknaden; göra det lättare att avhysa hyresgäster, låta potentiella hyresgäster lämna anbud på hyran för just den lägenheten, o.s.v.
Teoretiskt sett ja.
Praktiskt sett så sitter vi i en rävsax dock. Om vi avreglerar så kommer i princip “alla” hyror höjas, för vi har inte en jämnvikt mellan tillgång och efterfrågan. Och som LW skrivit om tidigare så kräver det samtidigt att planekonomin i form av detaljplaner/inriktningsplaner avskaffas. Alternativt att allmännyttan helt säljs ut.
Skall vi avreglera hyresmarknaden så skall vi avreglera hyresmarknaden. Då skall vi även tillåta trailer parks utan krav och samtidigt avskaffa PBL.
Annars blir det bara ett marxistiskt utsugarsystem där i praktiken bostäderna begränsas i antal och det fåtal lyckliga som får bygga i kommuner där det finns jobb kan öka utsugningen.
Ett bra exempel på detta är Skellefteå där man skulle bygga en batterifabrik och en lägenhet kunde kosta 70.000 i månaden enligt Expresse.
Marknadsekonomi med trailer parks hade i detta fallet motverkat detta utsugarbeteende. Problem med ordning får man ta hand om med polis och vakter som trailer parken betalar. Likadant med skola, det anordnas av trailer parken. Knappast sämre än många skolor i orten eftersom de som bor i parken har arbete.
Korrekt. En avreglerad marknad är både avreglerat utbud och efterfrågan. Nu har den största hyresvärden på alla orter – kommunen – planmonopol och kan hindra konkurrens.
Och trailer-parks är något vi efterfrågar? Hellre favela än miljonprogram?
Hellre tältläger i skogen och bajs i buskarna?
Är det den överliberala visionen?
Man kan avskaffa kommunhusen också om de som bor där inte ska ha inflytande över hur det byggs inom kommunen.
Sen att planmonopolet missbrukas kanske har blivit vanligare vad vet jag. Upplever iaf en växande korruption på den fronten där det är ibland är väldigt tveksamt vems ärenden kommunen går men svårt att leda i konkret bevisning.
Det går dock alltid att överklaga kommunens beslut i samband med detaljplaner. T.ex om man kan bevisa att kommunen gynnar sitt eget bostadsbolag före andra.
Elpris:
December månadsmedel för SE3 hittills, 4,51 kr/kwh ink moms.
På det kommer elhandelsbolagets påslag. Typiskt 0,02-0,3 kr/kwh ink moms.
Och elnät inkl energiskatter. Ca 0,7 kr/kwh ink moms.
Med lite tur får resterande 12 dagar i decemeber fortsatt lite lägre elpriser så månadsmedel sjunker en del.
(Månadsmedel är det som sätter BASEN FÖR elpriset för alla med “rörligt” pris som inte har timpris)
(Bloggägaren får gärna säga till om han inte vill ha det här i kommentarerna så slutar jag)
Tills man läste denna 😃
Decemmberräkningen blir nog sk1ttåkig men inte obetalbar men känslan av att ha fryst hela månaden och få rensa barnens spargris för att betala räkningen är småtrist.
Fortsätter nuvarande prisläge (dvs lite lägre än i början av månaden) månaden ut så kan medel sjunka kanske ytterligare en dryg krona men tveksam på att det skulle komma ner under till exempel 3 kr /kwh.
Varm och blöt skånevinter och högre innetemperatur, livet leker.
Bostadsbyggandet i Sverige är helt sjukt. Fastän det byggs 500 st villor av samma sort i en fabrik så ska varje enskild kommun ex. kontrollera att dörren till badrummet är tillräckligt bred för en rullstol, ventilation finns, spishällsskydd finns osv osv. Branschen har efterfrågat att man skulle få kunna typa ett hus och godkänna en gång för att sedan slippa dessa redundanta kontroller. Den kommunala byråkratin lägger stora kostnader på allt nybyggande.
Bloggaren har ofta frågat vem det är som blir rik, vart pengarna går etc när vi har inflation och höga elpriser.
Idag meddelar AB att Norges BNP är högre än Sveriges för första gången.
Norge täljer guld på krisen.
Det borde ha hänt för länge sedan, ett misslyckande av Norge att det tagit så lång tid.
LOU är ett praktfiasko.
I vissa branscher, som min egen, har LOU skapat en rejäl prispress. Det i sin tur har gjort att våra stora konsultfirmor tävlar om vilka som kan använda störst andel indier i projekten. Jag tror att gemene man skulle bli rejält förvånad om de visste hur mycket arbete åt det offentliga som görs i Indien.
Spännande… Jag jobbar nämligen som IT-konsult och just för närvarande inom det offentliga. Och här har resan varit att de börjat (sen en 5 år tillbaka) bygga egna utvecklings-team för att bli av med beroendet till helhets-leverantörer.
Dvs en motsats resa till den du beskriver.
Kan tillägga att ett par tidigare uppdrag jag haft (två stycken sticker särskilt ut) i andra privata branscher så var trenden att förlägga utveckling i Indien och i balt-länderna (och Ukraina faktiskt) MYCKET större.
Förvånad att ingen reaktion kommer på att:
Avanzas dotterbolag Placera AB lade ned sitt aktieforum för något år sedan med meddelandet ”Vi ska bygga ett nytt som kommer inom kort.
Sedan någon vecka sedan stängde Dagens Industris börssnack ned med en lapidar ” blaffa” vi har säkerhetsproblem.
Kvar är ”Lunarstorm” i form av skämt forumet Flashback med en så kallad ”Ekonomi”del
Har aktieintresserade i sverige mist intresset att diskutera aktier eller accepterar de att slutna aktiegrupper ska dupera marknaden fritt?
Eller är det Finansinspektionen som drar i trådar och genom nu senast anonymiserad handel och tillåter blankning i bolag som nätmäklarna anger som ej möjligt att blanka i.
Sedan tillhandahåller FI en officiell blankningslista där FI uttryckligen poängterar att FI har ingen som helst kontroll på uppgifterna utan de litar på att bolagen anger korrekta positioner.
(jag har frågat ledningen för ett av mina aktiebolag om en blankningsposition och de svarade ”den positionen hade vi ingen aning om ”då den är omöjlig””.
Eller kan de slutna aktiegrupperna anses vara en fullgod ersatts för de öppna ekonomiforumen som ett efter ett stängts ned?
Det är j inte så märkligt. Placera var skräp, på alla sätt, och medförde inget positivt alls. Samma med Börssnack. Det fungerar helt enkelt inte med publika aktieforum på det sättet där många har intresse av att manipulera marknaden. Därför sker numera alla diskussioner av värde i slutna forum på t ex Facebook eller Discord. Där vet alla deltagare vilka som har substans bakom det de säger och kan värdera det på ett vettigt sätt.
Jag har deltagit i några slutna tillställningar.
Erfarenheten är att den som skriver kritiskt har skrivit sitt sista inlägg. Då blir det enbart inlägg som haussar aktien, kallar jag inte riktigt för att veta vilka som har objektivitet.
Intressant.
Fast just precis exakt idag så släpptes Avanzas nya forum. Kräver Bank-ID för inloggning, så det kommer bli svårt att regga flera konton för att haussa aktier, samt enkelt för EBM att hitta den som ägnar sig åt kursmanipulation.
Ja på sitt sätt
Diskussionen blir lite svår att balansera, då den lätt tippar över till att bli ett “aktieforum”
Men FI tycks ha en ytterst svag översyn av hur marknaden fungerar och när de väl reagerar är det åratals senare.
Som vanligt är det bankerna som tillför marknaden “nya” pengar genom att marknadsföra nya instrument.
Satsa på björnar eller tjurar är en optionsmarknad som inte bottnar i aktier utan är #hittepå kapital#
Bankerna ger möjlighet att blanka aktier som traditionellt inte gått att blanka. Då cirkulerar plötsligt mer aktier än vad bolagen har gett ut. Återigen en bankprodukt som ökar mängden “virtuellt kapital”.
Såg ett TV programm för ett tag sedan. Banken lånar i genomsnitt ut 18 gånger så mycket pengar som kunderna har satt in.
Därför “rånar” folk bankkontor i krissituationer för att få ta ut sina pengar de har på sitt konto. Senast Libanon – bankontoren stängdes av säkerhetsskäl.
BankID för att få skrivrätt bottnar nog i andra skäl än att FI ska kunna följa upp. Tidigare AVAforumet krävde personnummer (de som hade tillgång till persondata på sitt arbete kunde fuska fritt (Tex sjukvård)) Annars för oss andra dödliga var det de med störst släkt som skrev längst.
Ny AVAforumet binds inte in på nätmäklare AVAs aktiehandelssida och har fått en svårnavigerad layout.
Apro BankID så blir det fortsatt så att de med störst släkt kan skriva mest.
Varje person kan registrera 3 BankID med olika lösenord. Så förtroendefråga och frågan om ekonomiska målvakter som möjliggör handel med sig själv kvarstår.
Vidhåller att FinansInspektionen är hopplöst på efterkälken.
Kräver Placera AB en högre säkerhet för att få skriva inlägg på forumet än ägarbolaget Avanza Holding AB kräver för aktiehandel?
Som inloggning till AVA erbjuds en handfull alternativ till BankID
“Exempel på appar som erbjuder engångskoden är Google Authenticator, Authy och Lastpass Authenticator. ”
https://www.avanza.se/kundservice.html/1335/tvafaktorsinloggning/f5561beb-e46e-45b3-d635-09376e76abe7
Kräver Placera AB en högre säkerhet för att få skriva inlägg på forumet än ägarbolaget Avanza Holding AB kräver för aktiehandel?
Som inloggning till AVA erbjuds en handfull alternativ till BankID
“Exempel på appar som erbjuider engångskoden är Google Authenticator, Authy och Lastpass Authenticator. ”
https://www.avanza.se/kundservice.html/1335/tvafaktorsinloggning/f5561beb-e46e-45b3-d635-09376e76abe7
SVARA
BankID är inte säkrare än Google Authenticator och de andra, det är samma överhängande säkerhets-princip mellan dem allihopa.
Så svaret på din fråga är: Nej, Placera AB kräver inte en högre säkerhet.
Nja. Det äger är stor skillnad. Säkerheten är både rutiner, teknik och organisation.
Det är till exempel helt andra krav för att ex få ett BankID, bla krävs ursprungsidetifiering. Listan kan göras lång.
Jag tror du har rätt i sak, men fel i frågan.
Apparna har lägre ursprungskontroll vem du verkligen är.
Men (aktie)handel i AVA kan du enbart göra mot det registrerade bankkontot.
Därför kan AVA aktiemäklare acceptera en lägre säkerhet vid inloggningen, än vad forumet kräver eftersom du inte måste vara AVAkund för skrivrätt i forumet.
Ja alltså nu pratade jag enbart om säkerheten i de olika sätten att logga in från ett tekniskt perspektiv.
MFA-tjänster som t.ex Google Auth funkar lika bra för att verifiera att den som loggar in är ägaren till kontot, men för att vara säker på vem (person) ägaren till kontot är kräver det att den informationen hämtats på annat sätt tidigare och kopplats till kontot (t.ex vid skapande av kontot).
“SEC Charges Eight Social Media Influencers in $100 Million Stock Manipulation Scheme Promoted on Discord and Twitter”
https://www.sec.gov/news/press-release/2022-221
I min kommun gjorde VD:n för det kommunala bostadsbolaget upphandling med underlaget: vi vill ha ett hus på fastigheten på si och så många kvadratmeter och lägenheterna skall ha den och den storleken.
Byggnaden skall uppfylla reglerna enligt PBL.
Underlaget fick plats på en A4-sida.
Han har aldrig fått så låga anbud som då.