Börserna faller i de asiatiska tidszonerna efter ett börsras i USA på den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntehöjning, vara 0.75 procentenheter utifrån marknadsreaktionerna tydligen inte alls var så väntad som det påstods.
Stockholmsbörsen stängde på plus för OMXS30 med +0.28% medan breda OMXSPI var oförändrat på +0.07%. Å andra sidan hade inte räntebeskedet i USA kommit än.
Federal Reserve höjde alltså med 0.75 procentenheter till 3.75 – 4.0% i styrränta och skriver att kriget i Ukraina skickar upp inflationen.
“Russia’s war against Ukraine is causing tremendous human and economic hardship. The war and related events are creating additional upward pressure on inflation and are weighing on global economic activity. The Committee is highly attentive to inflation risks.”
Beslutet verkar enhälligt.
De amerikanska marknadsräntorna som listade av finansdepartementet verkar inte reagerat nämnvärt, så på räntemarknaderna verkar höjningen varit väntad.
Däremot reagerade valutakursen och dollarn sköt iväg till 11:15 SEK, medan euron står kvar på 10:92. Går säkert att hävda att det var inprisat, men den kraftiga förstärkningen av dollarn talar ett annat språk, och Federal Reserve piskar därmed Riksbanken framför sig, eftersom Sveriges importerade inflation måste bekämpas med högre svenska räntor för att stärka svenska valutan och därmed dämpa prisökningarna på allt som handlas internationellt – vilket i princip är allt. Även svensk mjölk1. påverkas av världsmarknadspriserna på torrmjölk och svagare krona gör alltså att svensk mjölk blir dyrare även utan att exporteras.
Guldpriset är ganska oförändrat trots starkare dollar och hittas på 585:- SEK per gram.
De amerikanska börserna verkar inte varit beredda på den väntade räntehöjningen.
S&P-500 gick -2.50% och Nasdaq 100 -3.39%. Spotify föll -6.45% till ny lägstakurs någonsin.
I de asiatiska tidszonerna är nedgångarna breda nu under morgonen.
ASX 200 -1.84%, Hang Seng -2.99%, KOSPI -0.33%, Nikkei 225 oförändrat på -0.06% och Straits Times -1.16%.
Idag väntas även Norge och Storbritannien höja sina räntor. Bank of England förväntas också höja med 0.75 procentenheter och Norge med 0.50 till 2.75%. Sverige har som bekant 1.75% och Norges höjning kommer som vår största handelspartner definitivt påverka den svenska valutan.
1. Att jag drar upp mjölk beror på att färsk mjölk är en typisk lokalt producerad och lokalt konsumerad vara,särskilt den färska mjölk vi dricker i Sverige till skillnad mot UHT som man använder i många andra länder och som inte ens står i kyldisken. Men denna vara påverkas alltså ändå av världsmarknadspriser på grund av att det går att göra mjölkpulver och exportera globalt, och därmed gör svagare krona svensk mjölk dyrare i Sverige. Det var bara ett exempel på hur det fungerar även med lokala produkter vid svagare valuta. Det enda som inte blir dyrare är tjänster om dessa i princip enbart beror på arbetskraft, t ex städning (där ju lokalerna redan existerar separat oavsett). Frisören kan dock bli dyrare pga stigande hyror, uppvärmning och el.
48 kommentarer
RB lär väl höja 0.75% och kanske kommer det fler räntehöjningar som effektivt dödar ekonomin. När ingen handlar något och arbetslösheten är 50% så kanske man är nöjd. Det var så här de uniformerade bataljonerna började marschera på 30-talet.
Ingen större risk för kaloribrist i Sverige just nu men stora områden ligger redan utanför samhällets kontroll och om hopplösheten sprider sig bland unga och andra som ofta står längst från arbetsmarknaden så kan man ju alltid ta ett icke traditionellt jobb. Dvs bli kriminell.
Det är alltså kriget i Ukraina som driver upp inflationen och det kan inga räntor i världen avhjälpa. Länder i Europa kommer få se över det här med frihandel och införa exportkontroll och priskontroll om det här fortsätter. Mjälken i Sverige dras upp i pris för att det går att exportera torrmjölk men kanske får vi sätta begränsningar på hur mycket som skall få exporteras. Inte helt modernt sätt att resonera men vi har inte råd att slå ut hela ekonomin.
“Det är alltså kriget i Ukraina som driver upp inflationen”
Påskyndar möjligen, men menar du att inflationen inte har ett dugg med senaste decenniets penningpolitik att göra?
Folk i det här landet skulle kunna minska konsumtionen med 50% och förmodligen få förbättrad livskvalité på köpet, problemet är att den moderna ekonomin inte tillåter varken minskad konsumtion eller minskat lånande…
Utan tio år av sedelpressande hade inte inflationen stuckit iväg på detta viset. Jag skrev vad Fed skrev.
Det som FED skrev var alltså att “The war and related events are creating additional upward pressure…” så det är ju rätt BB. En olycka kommer sällan ensam som man säger, men grundproblemet är väl att “vi” roade oss med expansiv penningpolitik när ekonomin gick bra och drar åt när den börjar gå dåligt. Jag har alltid varit mer för Hayek än för Keynes, men inte ens Keynesianerna borde tycka att detta är väl skött.
Tilläggas kan att en av de faktorer som späder på är de stöd, närmast helikopterpengar, som spreds över världen i rädslan för att pandemin skulle föra med sig en omedelbar ekonomisk kris.
Jag borde kanske uttryckt mig tydligare – penningtryckande sedan Lehman är givetvis den bakomliggande orsaken. Jag menade att uttalandet från FED som bloggaren nämnde är att kriget orsakat det vi ser nu men givetvis finns det en bakgrund.
Man skulle höjt räntan 0.5-1.0% för ett år sedan eller två men man var livrädd för deflation. Nu ser vi deflation på huspriserna som står för en rätt stor del av alla nytryckta pengar och det lär orsaka problem när folk slutar flytta och slutar spendera.
Kriget i Ukraina är inflationstriggern, inflationen hade kommit ändå men med något annat som trigger. Tror det kommer begränsningar o regleringar både här o där. Frihandelseran kan vara över så som vi känner den o vi kommer att sakna den.
Inflationen tog väl fart för ungefär ett år sedan?
Ukrainakriget är nog mer som “ytterligare mer bränsle på inflationsbrasan”.
Den stora inflationsdrivaren, gissar jag, är högre energipriser.
Läs gärna SvD debatt idag, varje land kommer att slå vakt om sina pluskonton. På tal om begränsningar.
Med tanke på Sverige ligger så långt under US i styrränta (1,75 vs 3,75-4) så är det inte konstigt att SEK kollapsar mot dollarn, tur att aktierna man har är noterade i CAD vilken och “krossat” SEK sista året.
Frågan är hur mycket ska kronan kollapsa mot US innan riksbanken måste minska gapet.
Tolv kronor nästa?
Det är förklaringen vad gäller det korta mot dollarn, men vad är förklaringen vad gäller den långa försämringen mot $, € och CHF?
Låg produktivitet, har för mig CFH stod i 1,2 kr på tidigt 70 tal, en godkänd affär hade varit att ha CHF i madrassen och under dessa år.
En perfekt storm får man väl nästa kalla det här?
Elpris och räntor tävlar om att sticka iväg uppåt.
Har tänkt att hyresvärdar kan få det tufft, skall ju vara 21 grader inomhus enligt folkhälsoinstitutet och sen tror jag inte man fullt ut kan kompensera ökande räntor och elpris med hyran som man vill. Dels förhandlingar men också det faktum att löner inte går upp, allt blir dyrare etc. så hyresgäster helt enkelt inte har medel?
Visst kan man då kasta ut hyresgästen men poolen av potentiella boende blir väl inte större?
Den enda lösningen jag ser på de problem du nämner är att vi får backa våra krav till 70-80-talsnivå. Gäller allting, vi får acceptera bly i ammunitionen och icke-CE-märkta vapen. Och lägre inomhustemperatur än 21 grader.
Det finns en tendens att betrakta standarder som någon helig Graal men sanningen är att mina föräldrar växte upp och levde även på 50-talet. Det handlar om en viss sänkning av kvaliteten inom vissa områden, inte att mänskligheten går under.
Kanske får läsk och lösgodis bli något mamma köper i den lokala butiken på söndagar och fraktar hem på cykeln. Kanske kan vi inte äta färsk papaya och rätt sort från rätt land mitt i vintern. Och kanske får man gå omkring i tofflor inomhus på vintern. Jag ser ingen annan lösning.
Jag håller med om att effekten av vad “vi” gjort kommer att bli en standardsänkning. Det jag saknat i politiken är ärlighet runt det. Jag har alltså inga problem med att politiker propagerar för nedmontering av energiförsörjningen om de samtidigt är tydliga med konsekvenserna. Jag tror dock inte på en återgång till ett tidigare stadium eftersom det inte går att vända på tidspilen. Det finns ingenting som tyder på att urbaniseringen skulle avta pga en standardnedgång. Därmed inte heller en återgång till att cykla och handla i lanthandeln.
Jag skrev att mamma cyklar hem från den lokala butiken. Detta är lika giltigt i en stadsdel som det är på landet. Jag skrev inte att klockan skall vridas tillbaka, jag skrev att levnadsstandarden kommer motsvara den vi hade för ett halvsekel sedan.
Googla gärna på konceptet “the 15 minute city Oxford” och läs in dig på vissa politikers dröm om att segmentera staden i små områden som du skall hålla dig inom och där man ransonerar biltrafiken. En obehaglig utveckling som riskerar att frodas i ett samhälle där vanligt folk ändå inte har råd med bil.
Nu fokuserar jag väl egentligen bara på privatpersoner med den här kommentaren, men vad man ska komma ihåg är att jänkarna har en helt annan typ av bostadslån.
Efter krisen på 20-talet implementerades ju 30 års fixed rate lån, vi har inte det. I källan jag läste kring det där så uppgav dom att 88% av lånen tagna i Oktober 2018 var just 30 års lån(old uppgifter, men orkade inte leta efter nya siffror).
Med det sagt menar jag att om du tog ett lån för att köpa ett hus 2020 så behöver du inte direkt bry dig om räntan på lånet innan 2050, dom får samma inlåsningseffekter som vi får, men långt ifrån lika ansträngd personlig ekonomi som vi får. Fan t.om danskjävlarna har ett likadant system. Med danskarna kan man iaf glädjas över att Barsebäck ska startas igång igen.
Jag har köpt hus i USA. Band lånet på 15 år fixed rate. Trotts att som du säger är 30 år det vanliga (de flesta i usa har betalat av hela lånet när de går i pension). Vårt hus var så billigt och räntan var så låg att vi kunde betala av på 15 år.
Lånen är så kallade 30 åriga fast ränte annuitetslån. Dette innebär att du tar hela kostanden för lånet och totala räntan över 30 år och delar på 360 (30 år 12 betalningar per år) så betalar du det varje månad (både ränta och amortering är alltså inräknad i denna månadsbetalning). Betalningen blir varken lägre eller högre under alla år. Då du betalar större del ränta i början så kan du när som helst lösa ditt 30 åriga lån utan att behöva betala extra, banken tjänar ändå på det. Vi köpte ett fint tvåvånings hus från 1920 talet för $120 tusen dollar (i usa måste man lägga 20% i down payment) och hade en ränta på 2,4%. Tog det på 15 år fixed. Och betalade ungefär $680 i månaden för det. Så då betalar man $680 varje månad i 15 år sen har man en helt avbetald bostad, det säger sig självt att varje år kommer dessa $680 att kännas lägre pga inflationen (eller som LW argumenterar pga löneökningen). Dock fastighetsskatten ofta hög i usa och man betalar rätt många dollar i månaden för den.
Då alla vet exakt vad de kommer betala varje månad så kommer räntehöjning inte påverkar privatpersoners köpkraft på samma sätt som i Sverige. Svenska bolånemarknaden är en katastrof jämfört med den amerikanska.
Jag skulle inte hålla sndan i bäntan på just Barsebäck. Om (stort om) 4 reaktorer påbörjas i närtid, ligger Ringhals och Oskarshamn mycket närmare tillhands.
Danskarna kommer göra allt de kan för att förhindra reaktorer i Barsebäck och allt vad de kan för att tvinga Sverige exportera all el som finns när det inte blåser. De saknar geologiska förutsättningar för att lagra överskott av vindkraft i form av vätgas i stort och är extremt beroende av import av el och export av skit.
Mer Orban i förhandlingarna. Alltså, om danskarna sätter sig till motvärn till nya reaktorer samtidigt som de vill köpa el får vi minska exporten när det är brist och förklara att det här är resultatet.
Jag vet att svenska politiker är livrädda för att jämföras med Duda och Orban men vi kan inte lägga oss platt utan visa statistik över hur det blåser och hur detta korrelerar till danska krav på köp och be danskarna förklara hur elen skall uppstå. Kanske genom en dansk-svensk bönekomitté som åberopar högre makt?
Eller så accepterar de att vi bygger moderna reaktorer i Barsebäck för att ta vårt ansvar för södra Skandinaviens elproduktion och låter det vara med det. Dra ner brallorna på dansken.
Vi kan inte begränsa vår export så länge vi är med i EU och det kommer bli svårt att lämna EU och få ngn form av handelssamarbete och inte ha krav på exprt. Norge tex exporterar för det vilda.
Dessutom leder det snabbt till att ingen vill bygga ny produktion i Sverige eftersom det inte blir
lönsamt då elpriserna kollapsar. Då får vi betala för elen via skattesedeln.
Det är därför HEASM66 vänsterpolare i förra regeringen är idioter. De har sabbat ordentligt för oss.
Vi hade med Ringhals kvar i drift haft lägre elpriser. Och en möjlighet att gå genom denna energikris med lite lägre problem, och vår större export hade underlättat för våra grannländer att ta sig genom samma energikris.
Hur man tänker när man väljer att lägga ner produktion bara för att, och få högre priser på råvaran , ja det finns inen logik i det.
Men vänstern är inte logisk. De är fucking idiots.
@Rikkitikkitavi
Du har en dålig vana att inte diskutera sakfrågor utan hänfaller ofta till att göra utfall mot andra skribenter. Vad är anledningen att jag skall nämnas när du kritiserar vänsterpolitiker? Det har inte med min kommentar ovan att göra då jag bara uttryckte min åsikt att Ringhals och Oskarshamn kommer bebyggas innan Barsebäck (jag tror helt enkelt att vi inte väljer konfrontation med ett grannland när likvärdiga alternativ finns som inte innebär konfrontation). Argumentera mot det istället.
Nej, den dåliga vanan är att ni som är vänster accepterar inte att era partier är ansvariga för elproduktionsbristerna och skyller behändigt på marknadne när det passar, fastän alla problemen är politiska i grunden. Trovärdigheten är väldigt låg alltså för de partierna som ett regeringsalternativ.
Det vore trevligt om vänstern erkände sitt ansvar i framtiden.
Din kommentar om att Ringhals/Oskarshamn eller Barsebäck är likvärdiga visar på grava brister i förståelsen hur elsystemet fungerar.
Det behövs kraftproduktion i elområde 4. Planerbar sådan. Eller andra tekniska lösningar som kommer ta lika lång tid att bygga som ny kärnkraft med svenska processtider.
Jag delar din åsikt att det blir svårt att bygga i närheten till Köpenhamn och därför inte sannolikt blir av. Det man också skall beakta är att de aviserade planerna från regeringen är orealistiska är också bidragande till denna åsikt. Nuvarande regering har en hel del att lära sig också, men de har ialla fall inte bidragit till problemet.
Köpenhamns borgmästare har fint deklarerat att det bara är sol vind och vattenkraft som gäller!
Vattenkraft från Fyn och skåne…
Om Danmarks elmix endast består av dessa låter jag vara osagt. Der har säker fröken borgmästare koll på. De exploaterar heller säker ingen olja eller gas.
Om man nu tycker Barsebäck ligger för nära Köpenhamn kan väl Danskarna bygga planerbar energi på Bornholm istället med kabel rakt in i SE4.
Hon hälsar också att hon ska prata med alla som ingår i den egna organisationen Greater Copenhagen och påverka förtroendevalda i Skåne och Halland.
@Rikkitikkitavi
Ok. Jag skall komma ihåg det och i fortsättningen alltid slänga in ditt namn helt omotiverat när det diskuteras n-z-ism och andra byfånar.
De riktigt tydliga raka linjerna mellan S Mp och nedläggningen av reaktorer saknas.
Men det spelar ingen roll eftersom jag är övertygad att de varit i drift om rätta viljan hade funnits.
Det ÄR ett misslyckande.
Sen har ju högern råkat lägga ned både försvaret och miljödepartementet samt sålt ut statlig egendom till galne gunnarpriser.
Hade gärna se att båda sidor i politiken uppvärderade konkret förmåga i olika sammanhang.
Och gav fan i att lägga ner eller sälja ut.
@Medarbetaren
På 90-talet helägde/delägde många storföretag elproduktion som såldes ut för att man skulle ägna sig åt sin kärnverksamhet. I Finland är det tvärtom, där är industrin fortfarande ägare. Gissar att en del av dessa beslut inte ser så bra ut i backspegeln. Att kommuner i södra Sverige sålde Sydkraft till E.On är väl också ett mindre lyckat beslut.
Tre dagar in i November ligger snittpriset i område tre på 55öre/Kwh. Är det ett trendbrott månne?
Fel av mig, 60,5 öre/Kwh ska det vara.
En del av – men inte hela – förklaringen ligger nog i att
a) utomhustemperaturen är tillräckligt låg för inte leda till ett större behov av komfortkyla
b) utomhustemperaturen är tillräckligt hög för inte leda till ett större behov av uppvärmning
Risken är att det blir onödigt “spännande” när temperaturerna börjar krypa ned under nollan.
Jo, fast jag betalade över 200 i augusti och september, innan gaspriserna föll. Jag lutar åt att de välfyllda LNG lagren i Tyskland och Nederländerna hjälper till.
Konsumtionen av el kommer inte igång på allvar förrän det blir riktigt kallt och framför allt har vi en marginalprissättningsmodell som gör att när konsumtionen närmar sig produktionskapaciteten så exploderar priset.
Det hade varit bättre att sätta igång blackouter tidigare för att hålla priserna nere.
Allra bäst hade givetvis varit att inte lägga ner fungerande produktion. Det svenska samhället är byggt för att el alltid finns tillgänglig utan större problem men så är det tyvärr inte idag.
Blir det minus 20 några veckor och vindstilla kommer Sverige att stanna med ofattbara kostnader som följd.
Kan inte inse hur blackouter som inte är motiverade skulle vara lösningen på någonting.
Det krävs för att kunna begränsa priset. Stiger efterfrågan över en viss nivå får man ransonera med hjälp av blackouter. Man kan också se det som att blackouterna sänker den faktiska efterfrågan och då sjunker priset. Vi borde även införa blackouter till övriga EU för att få ner priset.
Det blir så här här idioter får bestämma. Att basera sin energisäkerhet på abnormt billiga leveranser från en diktatur höjde inga ögonbryn trots USA:s varningar.
Blackouter används inte för att reglera priser utan för att skydda så att elnätet inte kollapsar. Priset är en bättre mekanism för att kontrollera efterfrågan. Sänker man priset genom blackouter så lär ju efterfrågan öka i de områden som får lägre pris, men inte blackout.
@HEASM66 Om vi inför blackouter innebär det att efterfrågan sänks. Då matchar efterfrågan bättre produktionen. Marginalpriset sätts om jag förstår det rätt efter dyraste produktionen. Om man begränsar efterfrågan genom blackouter slipper man starta gasturbinerna.
Även om priset sätts efter efterfrågan så lär ju priset sjunka när det finns mer el på marknaden den tid du inte har blackout. Låt oss säga att vi stänger en fjärdedel av Sverige varje sextimmarsintervall. Under denna tid är alltså efterfrågan bara 75% av vad den annars hade varit men produktionen är den samma och då lär priset sjunka. Givetvis får du då finna dig i att vara utan el 25% av tiden.
Nu har jag förenklat diskussionen genom att inte ta hänsyn till övrföringskapacitet.
Vi kan även utgå från att vi sätter ett maxpris. Om då efterfrågan överstiger produktionen vid detta pris får man genom blackouter kapa bort efterfrågan till efterfrågan och produktion möts. Dvs vi får införa ransonering. Man skulle kunna dela ut dagsransoner som folk får använda som de vill och när din elmätare visar att du förbrukat dagsransonen så slår den ifrån.
Jo tack, jag förstår hur blackouter fungerar. Tycker bara att det är ett osedvanligt idiotiskt sätt att styra priserna.
Stämmer säkert. Vi har snittat 43 öre via timtaxan än så länge i november. Är väl typ det lägsta på 1-2 år.
Nej. Så fort det blir kallare på allvar kommer gasförbrukningen öka och med den elpriserna.
Det motverkas av att mer kärnkraft kommer tillbaka i produktion och kraftvärmen taktar upp.
Under korta perioder kommer vindkraften också ge stora överskott (som inte kan lagras) och priset bli lågt.
Just nu har vi en period av väldigt låga värmebehov, vikande konjunktur och energibehov i industrin i Tyskland mm och förhållandevis blåsigt väder då väderområdena slåss om Europa.
Så länge de kalla perioderna inte blir för långa eller många så finns det dock hopp.
En liten spaning är att det av “miljöskäl” kommer bli mindre populärt att åka till New York på shoppingweekends framöver 🙂
Hur stor andel av svensk inflation är egentligen valutakursförändringar?
Vår valuta – Era problem……..har man sagt från USA tidigare och det stämmer väl. En viss stärkning av svensk valuta på 2-3 års sikt är väl att förvänta men är inte självklar. Företagen lär väl knappast sänka priserna då men sådana här hopp i valutakurser som vi har nu i en relativt global värld är svårt att hantera.
Hittade ett potentiellt delsvar själv. USD-SEK upp 18% på ett år. EUR-SEK upp 10% på ett år. Import står för ca 41% av BNP. Om man antar att halva importen är i USD och halva i EUR så blir det att ca 6% av inflationen beror på valutakursförändringar. Riksbanken lär behöva trycka upp räntan rejält för att skydda SEK kursen. Det är viktigare än att skydda de som har höga lån (såvida inte många går i konkurs). Hushållen får det tufft men ännu större betydelse har fastighetsbolagen och skuldsättningen hos företag. Hög skuldsättning och hög ränta->sämre vinst->Goodwillnedskrivningar->Måste få in mer pengar från marknaden vilket kommer vara svårt/ännu dyrare->osv
Storleken av räntehöjningen var väntad och marknaden gick faktiskt upp lite först, men när Powell sen pratade om att framtida räntehöjningar kommer att bli högre än väntat så dök marknaden igen.
Förklarar saken.
Av vilken anledning sätts USA:s styrränta i två värden (3.75 – 4.0 %)?
Olyckan kommer sällan ensamt och det som oroar mig är verkligen bostadsmarknaden. Det jag ser , är verksam i byggbranschen är att projekt läggs ner eller skjuts på framtiden. Dröjer inte länge nu innan massarbetslöshet slår till dock med detta kommer katastrofala påföljder. Stora kommuner till stor del finansierar sig med försäljning av marken till nybygget. Dessa pengar kommer att saknas i budgeten , höjda markhyror och extrem ekonomiskt press för folket. Jag har trott att vi kommer att ha 1990talets kris men nu lutar mer mot 1920. Tror bestämt att vi har orsakat förfall bland våra ungdomar och en del kommer att må väldigt dåligt och en del söka sig utomlands. Ser inte alls hur detta ska sluta på ett bra sätt. Om 6 månader då är krisen faktum. Nu går vi på ångan.