Kronan är för stunden stabil trots tidigare ras och de amerikanska marknadsräntorna stiger till nya årshögsta. Stockholmsbörsen föll igenom stödet och OMXSPI rasade därmed -2.88%, och det kan gå fort nedåt nu. Börserna i de asiatiska tidszonerna faller över hela linjen under fredagsmorgonen.
Stockholmsbörsen föll med -2.17% för OMXS30 och -2.88% för OMXSPI. Därmed knäcktes stödet från toppen innan coronakraschen. Det kan gå snabbt nedåt nu, lite som när ett gummiband går sönder – då gör det ont. Ska vi ner till botten från coronakraschen är det ca -35% från idag kvar, men det finns två stöd till på vägen, men kanske ytterligare -3% innan vi når det första?
Kronan var dock stabil efter kronraset och har pausat fallet på 11:10 USDSEK och 10:90 EURSEK. Guldet kostar 596:- SEK.
I USA steg marknadsräntorna på de amerikanska statsobligationerna till nya årshögsta och med det nya rekord för denna räntecykeln. 3.70% för 10-åringen och 4.11% för tolvåringen. Skulle svenska marknadsräntor på statsobligationerna nå dit kommer många framtida reformer och satsningar bli rejält mycket dyrare för svenska staten då väldigt mycket haft nollräntor för finansieringen. Marknadspriserna påverkar dock bara nyupplåningen, men det sker löpande när gammal upplåning löperut.
Börsindexen i USA backade måttligt i jämförelse med gummibandseffekten vid det brustna stödet i Stockholm.
S&P-500 -0.84% och Nasdaq 100 -1.17%. Sverige var för övrigt bäst i klassen bland alla de amerikanska, europeiska eller asiatiska index jag följer och uppvisade alltså det största raset, vilket bara bekräftar att stödet föll.
I de asiatiska tidszonerna är det rött över hela linjen i skrivande stund.
ASX 200 -2.04%, Hang Seng -0.36%, KOSPI -1.69%, Nikkei 225 -0.58% och Straits Times -0.93%.
66 kommentarer
Ja, som jag skrev igår men aldrig publicerades gick börsen genom coronastödet. Det kan bli åka av nu. Eller inte.
Bokmässa. Inte hunnit kolla kommentarer.
Det var mer att man bör vara beredd. Alltid beredd. Ladda bössan med torrt krut, snart är det köpläge.
Blir nog både en och annan gammal industriklenod som köps ut från börsen snart. Börsens + kronans fall lämnar en del av dem skyddslösa med spridd och svag ägarbild.
Ja, jag funderade på att lägga ett bud på SAS…
Enklaste sättet att bli miljonär är att starta som miljardär och så köper man ett flygbolag, obs – inte mitt citat. Vill minnas att Branson sagt det en gång men vet inte om han är originalet.
Vad säger konjunkturmodellen om börsen nu? Är den tillämplig? När går man in?
Man går inte in än enligt modellen.
Kom ihåg att time in market beats timing on market. Man bör inte sikta på botten, utan på vägen ner för att statistiken visar att det är ett fåtal dagar under en längre uppgång som står för en substantiell del av hela uppgången.
Få lyckas pricka absoluta botten.
Vissa motverkar detta genom att blunda och alltid spara, i både uppgång och nergång. I långa loppet konvergerar avkastningen till “börsen mean avkastning” då.
Cope.
Alltid. Vi har ju bostadsbubblan att tacka för så mycket.
+100% blev +90%. Fortfarande så långt ner att jag har höjdskräck.
Tar mig friheten att trött (återigen) konstatera att i bolagen utan händelser är omsättningen låg och den som säljer för att återköpa när det vänder är inte direkt ensam om det tänket.
Antagligen mer problematiskt att fonder säljs av folk som inte har ekonomiskt intresse nog att handla med aktier själv.
Ja den var inte ner i mycker svag för augusti, men det ser väl rätt troligt ut att den kommer vara det i sep så om inget radikalt händer så ger den nog köpsignal i November. Men sen är väl grejen med att följa en modell att man inte behöver spekulera om framtiden 🙂
Kort fråga för någon som är lite bättre på mig kring detta
Jag läste att en tänkte höjning som nu 1 % av riksbanken direkt brukar så med lika mycket mot de rörliga räntorna
SBAB höjde bara 0,3% sist jag trodde typ alla skulle höja den rörliga med 1 % intet nafs ?
Någon som kan mer om detta samband ?
SBAB höjde inlåningsräntan lika lite.. Bluestep höjde med hela procenten. Det tar emot att flytta pengarna dit. Men 0,7 procentenheter mer ränta ger ganska många tusenlappar…
Eric85, för att större delen av räntehöjningen redan var inprisad. Med kanske på att bostadsobligationen som styr lånelöftet nu är 3,8% så lär bostadspriserna fortsätta nedåt när nya lånelöften blir lägre än tidigare. Spännande tider, ihop med Uffepriser på el och hög inflation.
Man får dock väga in att det höjda prisbasbeloppet gör att en hel del “höginkomsttagare” får rejält sänkt skatt eftersom brytpunkten åker upp ca 4500 kr/månad. Det hjälper dock inte de mest exponerade bostadsägarna.
https://www.ekonomifakta.se/Artiklar/2022/september/hog-inflation-ger-lagre-skatt/
Visst är det så, gör väl en tusenlapp netto. Hjälper dock föga ifall exempelvis kalkylräntan är en 1 procentenhet högre. Samt då driftkostnaderna (bör) justeras upp rejält. Lägg till omräkning utifrån nya priser på livsmedel för uträkning av KALP. Då är den där tusenlappen sen länge absorberad. Håll i din käreste får bli tipset.
Som tidigare gästinlägg bekräftade är nya lånlöften lägre än tidigare (med eftersläpning på 6-12 månader).
De som får en tusenlapp i lägre skatt, drygt tror jag inte sitter i båten oavsett om de har stora lån. De har ofta goda inkomster och jag utgår från att de flesta inte levt rocknroll livstil med alla inkomster.
Många har goda inkomster, stora lån men också tillgångar på börsen osv. Eller bostadrsätt i Åre eller vad nu man lagt pengarna på. Ja, det blir till att sälja med förlust. Men man måste prioritera.
Det är de som blir arbetslösa eller de som har mindre buffert i form av sparande där räkningarna kan bli tuffare överlag. Även de med hyresrätt och små eller inga lån kan få det tufft när servicejobben försvinner. Allt undantaget för den individuella situationen.
Alla kan bli sjuka långvarigt, de flesta arbetslösa och får vi en rejäl sättning på arbetsmarknaden kan det slå vilt.
För mig borde Uffepris betyda gratis eller skamlöst lägre pris än marknadsvärdet, strösslat med fördelar som ej är tänkta för mottagaren. Samt att det bara är vissa utvalda som får tillgång till priset.
Den beskrivningen passar inte in på min generella syn på nuvarande elpris. Men om du har lyckats skaffa dig Uffepris på el: Grattis, det offentliga tar smällen åt dig!
Det lovades ju ny kärnkraft på 100 dagar. Men den tweeten är nu raderad. Uffe priset, rör sig nog i själva verket om ett takbelopp, gruppen som gynnas är väl främst medelklassen i småhus som struntat i att energieffektivisera. Men vi får se hur bidraget utformas.
tror du får tänka att SBAB redan prisat in 0,75% höjning så när det blir ytterligare 0,25% så adderas det deltat. Inte 100% säker men det är min analys
Bostadslån paketeras som obligationer som erbjuds på öppna marknaden, så boräntor sätts inte av riksbanken. Hur mycket kupongränta obligationen har beror ju även på risken i kreditporföljen. Storbankerna har nog i de närmaste identiska villkor, och för att konkurrera måste du erbjuda mer än statslåneräntan som ju anses som den riskfria räntan.
Tänkte mer på utlåningsräntan 🙂
Inlåning där segar bankerna alltid för att tjäna pengar så där förstår jag kopplingen 🙂
Intressant vore även att se om blancolånen och konsument kreditlånen höjts, och koppling till dessa då mycket folk även har detta
Spännande tider
de har väl höjts från de flesta och de som väntar vill antagligen mest få lite nya kunder och höjer sen..
Detta är ju direkt kopplat till vilken upplåningskostnad de har, och saknar man egen inlåning blir det ofta dyrt och då kommer dessa räntor gå upp. Har man egen inlåning beror det ju på räntenettot, men än så länge ökar nog rentonettot överlag och bankerna kommer nog tjäna bra med pengar när räntan fortsätter uppåt.
Intressant att DI och Danske Bank nu skriver att arbetsmarknaden kan knäcka ekonomin, Nodrnet Bank varnar för skräckräkningar medans andra tror på ett par tusen i månaden mer i elräkning. Ingen vet något och inga besked kommer om planer på elprisstöd.
Handelsbanken säger att:
”Man ska räkna med att Riksbanken höjer räntan även om det innebär att ekonomin går in i en lågkonjunktur, det kan nog till och med vara vad som krävs för att få ner inflation”, säger Christina Nyman.
Men ingen verkar tro på att megaräntor skall lösa något. Vi får väl se, men jag tror att ytterligare en procents höjning är vad vi kan vänta oss och sedan 1-2 år med avstannad ekonomi.
Finns de som räknat på vad som krävs för att få ned en rejäl inflation. En rejäl recession ser ut att vara svaret, men rejäl snarare i djup botten än lång tid. Som sanna akademiker tänker man nog då att vi kan lätt skapa en rejäl, snabb, recession och sen är vi tillbaka.
Problemet är att inflationen beror på utbudsbrister (energi, varor) och inte bara penningmängden som vuxit ohyggligt.
Men räntehöjningarna gör vad de kan för att krympa penningmängden såklart eftersom värdet på tillgångar minskar i snabb takt.
Och en kort djup botten är en form av reset när det gäller detta. En grundare men längre innebär strukturella förändringar som blir svårare att hantera rent samhällsperspektivmässigt Man chansar på att en kort och djup exponerar de värsta avarterna inom ekonomin men i grunden sunda verksamheter “övervintrar”.
Vi har haft två sådana rejäla smällar, både finanskrisen och Coronakrashen men det ger efterdyningar.
Höjd ränta fungerar. Om efterfrågan minskar så minskar även behovet av energi/råvaror, och om räntan höjs stärks valutan och mindre inflation importeras. Visst rasar kronan, men det hade varit värre om räntan legat kvar.
Dock blir det nog svårt att få fart på ekonomin igen så länge energi/råvaror är en trång sektor.
Jag tror centralbankerna sedan länge förstått att det var ett misstag att ha så låga räntor i den väldigt långa högkonjunkturen.
Nu har de chansen att reparera sina misstag vare sig det hjälper eller inte mot själva inflationen och de tar den och kommer fortsätta ta den.
Jag tror heller inte att centralbankerna kommer sänka räntan igen till de rekordlåganivåerna såvida de verkligen inte måste. Bara att anpassa oss för ha en högre ränta. Dagens nivå är ju fortfarande låg jämfört historiskt.
Om vi pga lokaliseringen istället för globaliseringen av ekonomin för en prisökningstakt betydligt över 2% kan vi nog se en Fed Funds rate på 5-6% framöver. J-Pow vill ha realräntor nu.
Jag tror inte heller att vi kommer få se nollräntor igen.
Tidigare: “man måste bo”, “räntan kommer aaaaaldrig gå upp”, osv
Nu: “ingen kommer nånsin köpa hus igen”, “räntan kommer aaaaaldrig gå ner igen”, osv
Pendeln svänger alltid tillbaka.
Man måste bo-bostäder behövs till folkökningen-räntan kan aldrig bli hög igen-klanen har det funnits gott om i kommentarerna tidigare. De är borta nu..
Någon som sett haverikommissionen på discovery(tror jag) någon gång? När flygplanen kraschar är det alltid flera faktorer som samverkar. Nu har vi ränta som går upp, energi som är astronomiskt dyr om den ens finns, och galopperande inflation. Sanna mina ord, vi kommer få den kallaste vintern på 50 år.
FED har inte gjort något för att minska inflationen, man har slutat driva på den. En ränta under 3,5% i USA ger mer pengar än vad BNP-ökningen kan absorbera och driver inflationen.
Kostnaderna för boende , både i villa och lägenhet kommer påverka ekonomin. Konsumtionen kollapsar när man måste betala livets nödtorft. Vissa måste tom ta av sparkapital de värsta månaderna.
I förlängningen drabbar det serviceyrken, nöjes och semesterbranscherna först. Att det är fullbokat i fjällen är för att folk inte riktigt vet vad som väntar, men alla åker inte på skidresor.
Successivt taktar övriga ekonomin också ner.
Kommer inte EU tillrätta med energikrisen (hur då kan man ju gissa) står man nog inför en väldigt tuff period framöver och många heliga kor kommer slaktas. Skulle Ukrainakonflikten eskaleras pratar vi nog om paradigmskifte.
Helt rätt, folk går in i ekonomiskt ide och ekonomin stannar. Så kommer arbetslösheten.
Frugan chattade just att det känns kallt i huset och vi får börja elda, och då är vi inte inne i oktober än. Burr.
Dock har vi det helt ok än.
Någon som är bra på huvudräkning, hur stor del av inflationen kommer från den svenska valutans fria fall?
Ja du, RB’s hantering har iaf gett oss 17% det senaste halvåret.. https://www.google.com/finance/quote/USD-SEK?window=6M
Att sen ge oss 1,75% i realränta är ju rena rånet.. vems agenda kör RB på?
@DD
Det är Nominalräntan som är 1,75%.
Realräntan är vad som är kvar efter inflationen. Dvs 1,75-inflation= – 7,25 ish.
När du sparar pengar på ett bankkonto så är din realränta ungefär=
1%-9%=-8%
Dvs dina sparpengar räcker till att köpa 8% färre varor i slutet av året jämfört med början av året eftersom sparräntan är mycket lägre än inflationen.
För ett lån är sambandet (på lite sikt) likadant. Om nominalräntan är 3% så blir realräntan minus 6% eftersom du avstår från mindre konsumtion när du betalar tillbaks lånet jämfört med när du tog lånet (I praktiken måste din lön hänga med inflationen om di skall kunna betala tillbaks men det gör den på lite sikt).
Om du klarar av att betala räntan (- skatteavdrag) så minskar värdet av lånet med hela inflationen.
Det kan vara värt att tänka på när folk skriker om höga räntor och räddningsplankor. Just nu har vi en absurd minskning av “Sparas” pengar medan värdet på “Slösas” lån snabbt minskar i värde utan att de amorterar.
Det roliga är ju alla de som skyller valutaraset på RB.
Och sen i nästa medning klagar på att RB höjer räntan. Den negativa räntan och lågräntemiljön in absurdum är ju det som orsakade fallet. Ska man hejda det är det upp till 5% som gäller
Om man vill att omgivande länder ska få förtroende för kronan
Tyvär gick ju RB ut med att “nu blir de inte så många fler höjningar” vilket gjort att kronan rasade vidare….
Guld och silver ser ut att gå ner också, borde inte de gå åt andra hållet när det luktar kristider?
Guld är utmärkt strålskydd.
Även bly, men inte lika sexigt..
Här vinner nog kvantiteten över kvaliteten för de flestas plånböcker.
Isåfall väljer jag vatten. Eller fuktig jord. Det har dessutom den egenskapen att det stoppar neutronstrålning, vilket gör att du klarar en nära träff. Så nära att du kanske inte behöver bekymra dig om joniserande strålning utan chockvågen gör dig lite darrig i benen…
Det finns två klimat som guld speciellt inte trivs i:
1. Räntor som stiger
2. USD som stärks
Båda är sanna nu.
Guld avkastar inget och då kan det vara lockande att istället investera i räntor som faktiskt ger avkastning.
Och Gult stiger av någon anledning oftast när man är orolig för framtida inflation. Inte när inflationen är på plats.
“centralbanken kommer fortsätta att höja räntan tills något brister i ekonomin.”
“börsens köpare har gått ut i strejk eftersom Fed väntas ”döda ekonomin” i sin kamp mot inflationen.”
https://omni.se/strateger-spar-nya-borsfall-koparna-strejkar-mot-fed/a/KnploX
Vi lever i ögonblickets bubbla och tror att morgondagen inte existerar.
Nu tas beslut som påverkar många år framåt
https://omni.se/frossa-pa-kopparmarknaden-kan-sla-hart-mot-ekonomin/a/8JBvw1
Länsförsäkringar räknar att kostnader för villaägare har ökat med 100 fram till Januari, lär inte bli så mycket pengar att stimulera ekonomin med för medelsvensson!
Källa: https://news.cision.com/se/lansforsakringar/r/hushallen-slopar-semesterplaner-och-kladinkop,c3635012
Samma sak här i Norge egentligen för ”selveierleilighet” (bostadsrätt är andelsleilighet).
Kostnader för mig nu som ensam ägare är cirka 5500 amortering, 5500 ränta, 3800 fellesavgift (värme, varmvatten, drift) 500 internet/tv, 500 ström. Så landar på cirka 16000 i utgifter bara för lägenhet och blir säkert 17000 med nya räntan från igår.
Har jag 10′ i övriga utgifter och lite över 30′ netto så blir det inte många aktieköp, utlandssemestrar eller lyxkonsumtion med det.
Det är ju uppenbart att många inte har de där 100 tusen som kostnaderna har ökat så det får tas ut i form av minskad konsumtion. Kallställa delar av huset får göras oavsett risken för skador, skörbjugg kommer tillbara som folksjukdom, folk börjar lukta illa som en sann klassmarkör, vi kommer se folk med trasiga lagade kläder.
Anekdotiskt, var uppe en sväng på gården förra helgen och insprängt i marken ligger en tomt där ett par med två barn bor. Han polis och hon sjuksköterska, äldre hus som dom ärvt och renoverat fint men ändå ett äldre hus. Det såg jävlar inte kul ut i deras kalkyl nu och (eftersom jag än så länge är jävligt lyckligt lottad) så kändes det skitjobbigt att höra, när man själv inte tillför speciellt mycket till världen för att vara ärlig, att två personer med samhällsbärande funktioner knappt får ihop vardagen ekonomiskt som det utvecklats.
Jag tog därmed mitt ansvar och gav bort 15 kubik ved i enlighet med lite klassisk svenskt godhetsknarkande och jag kommer inte klaga på någon luftkvalitet om dom så eldar tills huset glöder.
+1000
Heders åt dig!
Helt ärligt så kändes det både jävligt konstigt och på något sätt fruktansvärt pinsamt, som att jag stod och delade ut allmosor. Nu tog dom det inte så, eller i vart fall gav dom inget sken av att ta det så men ändå. Jag har en jävligt hög inkomst och har så haft större delen på mitt liv på att åka runt och göra analyser och modeller i excel och powerpoint, räkna på investeringscase, omstrukturera bolag mm. allt rätt konstlat medans två personer som bokstavligen jobbar med liv och död inte får ihop det. Märkligt!
“Märkligt!”. Kan ju bara hålla med. Men ändå en fin gärning av dig.
Snyggt!!++
Det var förbanne mig det finaste jag har hört sedan jag konfirmerades 😉
All heder till dig!
Dollarna ligger i skrivande stund på 11,26
Fed har sitt nästa möte 2 nov & 14 :e dec
I Sverige har vi enbart 1 möte kvar den 24:e
Höjer fed 0.75 % den 2 nov, blir det intressant att se vart dollarn står i innan vi har vårt sista möte
Vi har för få räntemöten, i Sverige, men jag garanterar att om inflationen längre fram vänder ned ja då jäklar kommer man sätta in ett extra möte för att sänka.
dollarn mot 12 sek, vi får se.
Vem kom på det här coronastödet? Är det Lars egna analys eller någon expert som kommit fram till det? Har aldrig sett någon annan ekonomisnubbe nämna det