De amerikanska marknadsräntorna fortsätter att stiga och guldpriset ökar något för oss svenskar tillsammans med svagare krona. Börserna i de asiatiska tidszonerna fortsätter gårdagens börsfall i Europa och USA. Konjunkturinstitutet kommer snart med en uppdatering om den svenska konjunkturen.
Stockholmsbörsen gick -1.46% för OMXS30 och OMXSPI föll med -1.92%. Den svenska kronan försvagades till 10:19 SEK för USD och 10:39 för EUR. Guldpriset stiger något och ligger nu på 585:- SEK per gram och är kanske början på slutet för den stabilitet priset visat de senaste veckorna.
I USA föll S&P-500 med -0.42% och Nasdaq 100 med -1.15%. De amerikanska marknadsräntorna steg igår, särskilt de längre räntorna, vilket rimligtvis bidrog till kronans försvagning.
I Asien faller börserna under morgonen.
ASX 200 -0.53% (ok, inte Asien, men asiatisk tidszon), Hang Seng -2.56%, KOSPI -0.92%, Nikkei 225 -0.65% och Straits Times mot strömmen med +0.33%.
Konjunkturinstitutet kommer snart med en uppdatering om den svenska konjunkturen med publicering 09:15 och presskonferens 09:30. Det lär nog inte vara muntert, men vi får se hur vinklingen blir. Det är alltså en rapport, och inte konjunkturbarometern.
43 kommentarer
Inte helt oväntat är konjunkturen på väg ner i källaren..men så är det också krig.
Vi kommer ha det bra här i Sverige även under en lågkonjunktur. Bara att slappna av och leva!
Vi, är det alla då?
Relativt många andra så ja.. Finns ju en anledning till att en del reser en bra bit genom europa för att sitta och tigga utanför en affär i Sverige..
Lågkonjunktur är bra, överkonsumtion gynnar inte någon.
Apropå Asien ja… Nyligen försökte nån i kommentarsfältet påstå att jag var påverkansagent och att jag inte försökte “begränsa Kinas inflytande i Sverige”. Det är naturligtvis ljug som vanligt, men jag ger er istället en av Timbros största tänkare:
https://www.di.se/ledare/handel-ger-fred/
—
Han tycker att handel med Ryssland och Kina är “kontroversiellt”, talar lite lätt nedsättande om “wokevänstern och försvarshögern” som kritiker av internationell handel och avslutar med att “Grundinställningen bör vara fortsatt öppenhet” gentemot Ryssland. Däremellan propagerar han också för att t ex Huawei absolut ska göra mer affärer i Sverige. I det sammanhanget ska man ju också minnas vem som sponsrade tidningen Fokus evenemang – just det, Huawei. Behöver vi egentligen några externa fiender, när Moderaternas sugar daddies i Timbrosfären vill fläka ut Sverige för ryska och kinesiska intressen?
Det har varit en ganska mainstream uppfattning även på den mer sansade vänstersidan. Göran P var ju bland annat i Kina och predikade att ökad handel skulle göra regimen demokratisk. Tror vi kan enas om att den tesen ännu inte är helt bevisad.
Nu drar du upp Göran Persson för 20 år sedan. Sen dess har Georgien, Krim och övriga Ukraina invaderats, Kina har skruvat upp sina ambitioner rejält runt om i världen även om de inte för regelrätta krig osv. Att framhärda i den uppfattningen som framläggs i ljuset av det är idiotiskt enligt min uppfattning, och det går inte att rättfärdiga med varken Calle Bildts goa Nordstream-miljoner eller Göran P:s Kinasmickrande. Fundera på följande två saker och återkom:
—
1. Borde Göran Persson revidera sin uppfattning i ljuset av de senaste årens utveckling?
—
2. Om ja, borde även Benjamin Dousa göra det givet att du menar att han har liknande inställning idag som GP hade för 20 år sen?
—
3. Håller du med om att attityden till Ryssland bör vara “fortsatt öppenhet” som Dousa skriver?
*tre saker – även om fråga 3 kanske borde varit fråga 1. Betänk även att det här är killarna som sätter den borgerliga agendan, finansiellt är de de borgerligas motsvarighet till LO, de pumpar in duktigt med pengar i valrörelsen och väntar sig utfall därefter.
Timbro och M är en fackförening för de rikas särintressen.
Och de fattiga som tror att om man identifierar sig med, och röstar på, M så blir man rik av bara farten.
I väldigt generella termer är tanken att handel främjar fred helt riktig. Vad som behöver beaktas är HUR handeln sker och med vilket syfte. Två byar som konkurrerar om samma jakt kanske råkar i krig. Om den ena byn överger jakten till förmån för fiske och båda byarna säljer sina produkter till varandra blir sannolikt risken för konflikt betydligt lägre och möjligheten till specialisering och uppbyggnad av välstånd bättre.
—
Så långt är jag med Dousa & Person. Däremot så kan det bli så att den ena byn skaffar sig en kung som istället för att bygga välstånd väljer att använda all förtjänst till att köpa vapen för att kunna invadera den andra byn. I det läget är det nog klokare att upphöra med handeln eftersom den riskerar att göda en konflikt och det är här Dousa / Person går fel.
1 – Ja jag tyckte Person hade fel redan då han var där och härjade (försökte blåsa upp sig själv).
2 – Ja jag tycker enligt ovan enkla förklaring att Dousa kör med en förenklad och naiv bild av verkligheten i artikeln.
3 – Nej det tycker jag inte (tror du vet det). Jag tycker vi ska återinföra järnridån eller nåt liknande. Allt kulturellt, Idrottsligt och ekonomiskt utbyte bör upphöra till dess RU demilitariserat sig själva.
—
Övrig kommentar – trams i största allmänhet. Timbro har en röst i debatten men inte mer. Att jämföra dem med LO med sina miljoner medlemmar är löjeväckande.
—
Övrig kommentar 2 – ännu mera trams. Timbro är en intresseorganisation med ett fåtal medlemmar.
—
Kommentar från mig: Om nån i ‘högern’ tycker nåt så innebär det inte att alla i ‘högern’ tycker så. Precis så som det är i ‘vänstern’. Det verkar vara viktigt för dig med identitetsmarkören ‘vänster’ och att allt du inte gillar är ‘höger’. Själv definierar jag mig inte som tillhörande eller varande vare sig det ena eller andra. Testa gärna tanken.
Timbro tycks inte sluta förrän Kina lagt beslag på merparten av vår infrastruktur.
Frågan bör väckas om de, liksom AI, är infiltrerade av främmande makt.
Det finns ju även borgerliga samhällsdebattörer utanför Timbrosfären som närmast dagligen pumpar ut ryska narrativ, antivaxxarstories med mera etcetera. Och kallar det “Näthat” när hen får mothugg. Timbrosfären är stor nog som den är med alla sina sidobolag och verksamheter, men problemet ser ut att vara större än så.
PM Nilsson på DI har väl länge varit en förespråkare för Nordstream 2. Han argumenterade för att inte stoppa projektet och gasen i en ledare bara dagar innan 24/2.
Det hade jag faktiskt inte koll på.
Jodå, förmodligen Sveriges störste förespråkare för rysk gas. Inte lyssnat på Jan B.
’Det finns bara två problem med rysk gas, det ena är att den är gas, det andra att den är rysk’
@Medarbetaren, Det är ju NATURGAS alltså miljövänlig! Hälsar De Gryne och MP
Så han inte bara plockar skräp i Blekinges skärgård (vilket iofs är föredömligt gjort) utan skriver skräp i DI också…
Gör han? I Blekinge?
Tack för varningen!
Frågan är om han borde få gå lös i Blekinge, med tanke på försvarsanläggningar mm där?
Här är en twitter-tråd om ämnet: https://mobile.twitter.com/Cornubot/status/1510692038957846536
.
Jag tror det initierades efter den här opinionsartikeln: https://www.aftonbladet.se/kultur/a/KzAMBE/karin-pettersson-om-pm-nilsson-och-nord-stream-2
Kan ju f ö tillägga att Francis Fukuyama, som återlanserade Daniel Bells teori om att marknaden stoppar krig, sedan länge själv backat från den:
—
https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/02/09/the-man-who-declared-the-end-of-history-fears-for-democracys-future/
—
Fukuyama, som för övrigt postar väldigt trevligt möbelsnickeri på Instagram (!), har alltså själv övergett den teori som Dousa försöker sälja i artikeln och som Dousa själv refererar till. Det ger lite vibben av ormoljeförsäljning, måste jag säga. Han skriver istället om hur demokratin faktiskt undermineras och backar i t ex USA av klientism och finansiella intressen och är själv inte alls övertygad om att liberal, västlig demokrati är nån slags evighetsmonument som kommer stå sig för evigt.
Intressant att läsa att man redan är ute och lite tyst peggar upp för att så fort “specialoperationen” [sic!] är över så måste vi fan komma igång med handel med ryssarna så fort som möjligt (fritt tolkat). Lite det jag ser, det finns för mycket pengar som står och väntar på att exploatera läget så ett lite krig får varken hålla på för länge eller för den delen att Ukraina nu ska hålla på och krångla till det och inte acceptera att lämna ifrån sig lite landmassa så vi kan komma igång och tjäna pengar på detta.
The spice must flow, för att göra en popkulturell referens. Skämt åsido, jag läser samma sak som du mellan raderna.
Här är vi helt eniga Ben, vi behöver vänner när vi har haft Reinfeldt och den nye med vaderna inte gjort upp med hans företrädsre. (kommer ej ihåg ordstävet men är väl något ned vem behöver fiender med såna vänner eller va det tvårt om)
Reinfeldt är också gammal skåpmat precis som Bildt och Persson, det fanns en allmän uppfattning om det där. Artikeln ifråga är dock skriven 2022 – bör man framhärda i denna uppfattning i ljuset av de senaste årens händelser, eller bör man tänka om?
Glöm aldrig Reinfeldt!!! (travesterting från Repmånad med Lasse Åberg). Han Reinfeldt har aldrig överhuvudtaget behövt ta ansvar för vad han gjort. Framförallt är han ansvarig för att SD är 3:e största parti! Och vad det gäller försvaret är det en skillnad mellan Perssons slakt och Reinfeldst hånfulla slakt.
Svenska politiker har förmodligen allihop fått underkänt i historia i skolan. Det förekom mycket få protester mot avvecklingen av det svenska försvaret .
Inflationssiffrorna från Norge och Danmark kom idag på förmiddagen. Ingen munter läsning för den som hoppades att inflationstrycket skulle vara avtagande. 6.8 respektive 8.7 procent. Drivmedel och matvaror anges som mest drivande för båda länderna.
Antar att vi kommer få se liknande siffror i Sverige på fredag.
Det jämförs hela tiden med samma månad föregående år. Vi har hoppat upp ett antal steg men står nu på en platå. Möjligheten är stor att det går åt andra hållet (dvs 5-6% inflation) om ett par månader när nedgången i olja, vete, majs osv) fått genomslag
Och vi behöver tydligen inte frysa eftersom det finns gott om el. Fast att vissa inte har råd talar man tyst om.
…
70-talet väntar till våren när allt tillgängligt konsumtionsutrymme går till att betala av elräkningarna.
…
Jag tror personligen att lunchrestauranger blir nästa krisbransch. Arbetsgivare kommer pressas till att stänga lunchutrymmen av hygienskäl.
…
Elmopedbilar kommer bli en tillväxtbransch.
Energiministern har sagt något typ att han inte är främmande för stöd till elkonsumenterna a la förra vintern (kommer inte ihåg exakt hur han uttrycke sig). Samtidigt lovar M något typ av högkostnadsskydd för elpriserna till hushållen på ca 10-15 miljarder. Det är en månad kvar till valet så jag är ganska övertygad om att subventioner för elpriset kommer på ett eller annat sätt.
Jag börjar bli orolig. Som jag tidigare berättat så kommer jag att ta examen från en yrkeshögskoleutbildning till programmerare till våren. Det var tufft som tusan att få tag på första praktikplatsen nu i våras (företagen hade alla möjliga och omöjliga ursäkter till varför det var helt omöjligt för dem att ställa upp i 6 veckor). Hur kommer det att se ut till våren när det är dags att söka jobb? Jag är iallafall glad att jag har nästan ett års a-kassa kvar.
Kan vara att 6 veckor var för kort för att fixa handledare, behörigheter och fysisk arbetsplats.
Nja, alltså det kan nog tänkas behövas programutvecklare med rätt inriktningar men “tälja guld med smörkniv dagarna” är nog över och när vi sakta men säkert glider in i lågkonjaken så kommer det i första hand bli konsulterna som ryker så i mån man ska ge något råd så kanske det då är att, just nu, inte bli konsult. Offentliga verksamheter kan säkert vara en möjlighet eller varför inte försvarsmakten?
Jag kollade faktiskt en hel del på FRA. Jag har ju universitetspoäng i både programvarusäkerhet, kryptoteknik, talteori och abstrakt algebra.
Kan inte tänka mig att behovet plötsligt är bortblåst.
Efter pandemin var efterfrågan så starkt att anställda kunde ge ultimatum, fortsatt hemmajobb eller jag säger upp mig.
Däremot är det en trist syssla att söka jobb.
Räkna inte ’nej-svaren’, du behöver bara ett ’ja’.
Kan inte tänka mig att behovet plötsligt är bortblåst.
Efter pandemin var efterfrågan så starkt att anställda kunde ge ultimatum, fortsatt hemmajobb eller jag säger upp mig.
Däremot är det en trist syssla att söka jobb.
Räkna inte ’nej-svaren’, du behöver bara ett ’ja’.
Som en som tillhandahåller praktikplatser kan jag meddela att det finns för- och nackdelar med dessa. En fördel är att “provköra” framtida anställda. En nackdel är att somliga är fullständigt odugliga, vilket kostar mycket handledartid osv (och då har vi redan fixat dator, utrustning, skärmar mm).
.
Det finns helt enkelt en okunskap hos praktikanterna om att det i alldeles för många fall en stor ansträngning för företaget man praktiserar hos att handleda. Man saknar insikt om affärsmässighet och att man förmodligen är en kostnad.
.
Det finns såklart guldkorn bland praktikanterna, men är man inte ett sådant riskerar man att vara en belastning och kostnad.
Det är den här attityden som gör att jag känner en hel del avmätt avsmak för it-företag. Det är klagomål om att utbildningen är för teoretisk. När man får en kortare mindre teoretisk utbildning så ger utbildningen inte tillräckligt djup kunskap. När branschen därefter får lov att skräddarsy utbildningen och se till att kandidaterna kommer ut med relevant arbetslivserfarenhet så är man missnöjd där också. Jag skulle säga att det är dags för företagen att kliva ner från sitt elfenbenstorn och acceptera att det bara är de själva som kan lösa den här infarkten.
Skojar du? Har en bekant som väljde och vrakade efter kandidatexamen förra sommaren och redan fått 20%-ig påökning efter att ha bytt jobb nyligen. Kan inte för mitt liv tänka mig att du skulle vara oönskad som “programmerare”, oavsett erfarenhet.
Inflationen i USA sjönk i juli till 8.5% från 9.1% i juni. Har inflationstoppen passerats, eller är det bara en effekt av sjunkande oljepriser?
På temat USA så hade The Intercept en intressant artikel där ett BoA intern memo läckt där man uttryckte sig i stil med – “we hope” working Americans will lose leverage in the labor market – från Ethan Harris head of global economics research för investment bankdelen, Bank of America Securities. Alltså, jag tycker ju i grunden att fri marknad och kapitalism är bättre än alternativen men när vi håller på så här så måste man ju erkänna att något gått lite snett.