Det så kallade oranga kuvertet med pensionsprognoserna ger en real pensionsprognos (=justerad för inflationen). Det innebär att pensionsprognoserna nu kommer sänkas med den aktuella inflationen som rejält överstiger prognosticerad inflation om 2%, särskilt som de flesta inte får lönehöjningar som kompenserar för inflationen och därmed inte större pensionrätter och tjänstepensionsinbetalningar.
Pensionsprognosen innehåller uttalanden i stil med “du får X% av din lön som pension”. Detta baserar sig på att inflationen är 2% och är en prognos som är justerad för inflationen och att du ska få en lön som kompenserar för inflationen.
Fast nu är inte inflationen 2% längre.
Den är 8.7% för KPI. Och KPI gäller i verkligheten för kollektiven hushållen, inte KPIF som struntar i effekterna av högre räntor.
Och t ex undersköterskorna fick lönepåslag om ca 1.5 – 1.9% och blev av med sin semesterersättnign efter “hårda förhandlingar” mellan facket och arbetsgivarna på Malaga. Det gick tydligen inte att förhandla hemma i Stockholm.
Brandmännen får 1.5%.
Och så fortsätter det.
Det innebär att pensionsavsättningarna via tjänstepensioner inte ökas i takt med inflationen. Det innebär också att pensionspoängen i den statliga pensionen inte heller kompenserar för inflationen.
När man sedan slänger på den kända räntan-på-räntan, blir inte den reala effekten direkt bättre – tappet i avsättning fortplantas vidare i upp till 60+ år beroende på hur lång tid man har kvar att leva. Därtill är generellt en stor del av pensionen placerad på börserna, som har rasat, bland annat drivet av inflationen och de medföljande höjda räntorna.
Så räkna med försämrade inflationsprognoser framöver. Om man nu inte bara skiter i det hela och låtsas att alla i prognosen har fått full inflationskompensation. Men konfrontera inte några politiker i valrörelsen om detta. De har nog inga bra svar. I alla fall inga ärliga och korrekta.
Fortsätter sedan inflationen i den här takten en längre tid och facket fortsätter att värna medlemmarnas intressen och inte kräver kompensation för inflationen blir det förstås ännu värre.
35 kommentarer
Om man är duktig på sitt jobb har det aldrig varit mer rätt tid att ta nästa steg och få upp lönen.
För att tro att vi får en avtalsrörelse som kompenserar en lite av inflationen är naivt.
Men det ÄR brist på duktig personal och man bör få upp lönen iaf 10% vid byte av arbetsplats.
Nu har det varit många poster om hur illa allt kommer att bli med pensioner, mat-, bensin-, elpriser och annat bedrövligt. Jag väntar ivrigt på elbilstestet du hintade om. Kom igen LW, något roligt 🙂
Som bloggläsare som varit med ett tag så måste jag tyvärr meddela att Cornucopia främst inte är en feelgoodblog
Det är hit vi går för att dela undergången 😜
Precis. Äntligen är den här 😜
Jag tänker med fasa på många utan ekonomiska marginaler, som äldre utan möjlighet att betala den extra dyra elräkningen. Det kanske inte blir pengar över till maten då.
I Finland skriver de om planerna att stänga av elen områdesvis. De köper ju motsvarande två kärnreaktorers produktion från Sverige (fram till nyligen köpte Finland motsv. en reaktors produktion el från Ryssland).
Vi var som vanligt på Byggmax igår, för att köpa värmeloggs (vedlårarna är halvtomma i år, pga Binks´systers gigantiska flytt och en trött Jar-Jar):
Försök 1: Hittade inga värmeloggs eller personal.
Försök 2: Hittade och fick köpa några loggs tills Binks sa stopp.
Försök 3: Hittade, men killen i tältet hade inget truck-körkort och loggsen var på översta hyllan. Nix loggs!
Alltså under tre olika dagar.
Bauhaus hade tidigare 4st 10kg värmeloggs för 100. Bara ökat med 50% nu.
det finns så mycket skit att prata om idag så tycker det behövs. ett skräckexempel jag läste om är en undersköterska som jobbat hela livet och slitit som just nu får 1750kr mer i pension än en invandrare som gått på bidrag och får garantipension. efter höjningen av garantipensionen är skillnaden endast 750kr. hur i helvete är det rätt?
Och att byta jobb är det enda sättet att väsentligen höja sin lön här i Sverige (kunde kanske tilläggas).
Hamnade fel…
Det blir säkert en viss sänkning på kort sikt, men det är ju långsiktiga prognoser. Det är inte så många som tror att inflationstakten kommer ligga på 8,7% 2023, 2024, 2025, 2026, …, 2050, utan det bör falla tillbaka mot nånstans kring 2% på längre sikt.
2022 och kanske 2023 blir det nog reallönesänkningar och reala sänkningar av inkomstpensionen (inte av garantipensionen, som ju räknas upp med KPI). Men prognoserna för åren därefter blir nog bättre.
Du har nog rätt, för den som funderar på att ta ut pension i närtid och vid lite yngre ålder än de flesta spelar ändå 10-20 % inflation roll. Kanske jobba ytterligare ett år för att ha lite marginaler…
Ja absolut. Sämsta tiden nu för den som precis tagit ut pension, eller som legat 100% investerad på börsen och tänkt leva på pengarna från och med nu. Många såna kalkyler har gått sönder nu.
Har inflationen nått upp till 2% senaste åren före 2021?
Ja om du pratar om KPIF så har den haft vissa toppar över 2% de senaste 20 åren. På snitt så har den dock legat betydligt under 2%. Integrerar du kurvan ifrån 2000 tills nu så landar man fortfarande en bra bit under 2%. Lite annat läge idag dock. Så en höjning av reporäntan kommer troligen rätt snart via ett extrainkallat möte. Lite problematiskt läge för riksbanken. De inger inte direkt förtroende i sina tidigare prognoser.
Det har du rätt i. En sak dock är att juni-KPI är extra viktigt eftersom det styr prisbasbeloppet -> styr skatter och socialförsäkringar för nästa år. Men inflationen på helåret blir nog inte 8,7%.
Men herregud hur kan någon inte klara av att leva gott på garantipensionen?
8500 är en avsevärd summa.
som jag kommenterade ovan. ett exempel jag läste var en undersköterska som arbetat hela livet och får 1750 mer än garantipensionen… och efter höjningen blir skillnaden endast 750kr. hur fel är inte det?
Efter bostadsbidraget så väl skillnaden ännu lägre?
Är det att undersköterskan får för lite pension som är ett problem eller att garantipensionen är för hög?
Drillbit och Mjau.
Det stämmer människor som arbetat är såklart tingade att försörja alla även de som inte vill eller kan.
Skönt för kommunen när de på försörjningsstöd blir pensionärer.
De största förlorarna på dagens system är de med riktigt höga inkomster, som ( vad fan får jag) Östling.
Det finns ju en övre gräns för pensionsnivån, men ingen för inbetalningar.
Det är ju tack vara den begränsningen i den allmäna pensionen som, iaf för tjänstemän, den kollektivavtalade tjänstepensionens inbetalningar ökar ordentligt för den del av lönen som överstiger “allmäna taket”.
Jepp. Den lilla detaljen (att minst 30% av lönedelen över taket för allmän pension sätts av till tjänstepension) brukar glömmas bort när man pratar om pensioner… det blir rejält mycket pengar för den som har god lön.
…
I år ger ITP1 4,5% upp till 44 375 kr/mån, och 30% utöver. Sen har många avtalsområden “flexpension”/”deltidspension” som ger ytterligare nån procentenhet på hela lönesumman. Den som tjänar, säg, 70 000 kr/mån får alltså en avsättning till pensionen på omkring 10 000 kronor i månaden bara från tjänstepensionen, det är rätt bra.
Andmar Joakim.
Att avstå löneutrymme är inte en statlig subvention!
Joakim Persson: Tillkommer att relativt nyligen nytt tjänstepensionsavtal slutits mellan parterna innebärande att premier för ITP1 betalas till 66 års ålder men ett tak är instiftat till 30 inkomstbasbelopp. Kvarvarande ITP2 berörs inte av detta avtal.
Vad gäller argumentationen om respektavståndet mellan Garantipension och Allmän Inkomstpension så i och med nyligen beslutade Garantitillägget, eller vad det nu kan komma att kallas, så blir diskussionen än mer komplicerad eftersom avgiften för Inkomstpensionen i praktiken fullt ut endast betalas ur arbetsgivaravgifterna medan den enskilde anställde erhåller (med enstaka undantag) full skattereduktion för hela pensionsavgiften, där då denna del i likhet med Garantipensionen finansieras via Statsbudgeten. … Enligt min mening har detta inte varit en gemensam partsavsikt i Genomförandegruppen och kan även resas frågetecken om allmän enighet om detta inom Riksdagens Pensionsgrupp.
Svenska kronan går mot sitt slut. e-kronan kommer troligen ersätta den inom snar framtid.
En mörk framtid dessutom. En kombination av alla nackdelar med statsvalutor och elektroniska valutor.
För övrigt så finns det färdiga uträkningar på hur högre KPI slår på offentliga finanser, i “Beräkningskonventioner 2022” från finansdepartementet (googla).
“För kommunsektorn medför en högre prisnivå både högre intäkter
och högre utgifter. Högre transfereringar från staten till hushållen
gör att kommunerna och regionerna får en större skattebas och
därmed högre skatteintäkter. Detta motverkas av att grundavdragen
höjs. En högre KPI antas höja riksnormen för försörjningsstöd
vilket leder till att kostnaderna för försörjningsstöd ökar. Detta
motverkas av att inkomster och transfereringar ökar och att de högre
inkomsterna leder till lägre utbetalningar av försörjningsstöd.
Utgiftsökningen dominerar emellertid. En procents högre KPI 2022
leder netto till en försvagning av kommunsektorns finanser med
0,83 miljarder kronor 2023, se tabell 2.1.
Ålderspensionssystemet påverkas av en högre KPI dels genom att
utbetalningar av tilläggspensionen ökar, dels genom högre intäkter
från pensionsavgifter på transfereringar. Även inbetalningarna av
den allmänna pensionsavgiften ökar eftersom pensionsgrundande
transfereringar ökar när taket för den sjukpenninggrundande
inkomsten höjs med prisbasbeloppet. Sammantaget uppgår KPIeffekten för ålderspensionssystemet till 0,13 miljarder kronor år
2023.
För staten innebär högre KPI att kostnaderna för de ekonomiska
trygghetssystemen ökar. Det gäller t.ex. kostnaderna för ekonomisk
trygghet vid sjukdom, ålderdom och handikapp, föräldrapenning
och studiestöd. Däremot minskar kostnaderna för bostadsbidrag. På
inkomstsidan minskar intäkterna från direkta skatter på arbete
eftersom skiktgränsen för den statliga inkomstskatten räknas upp
och grundavdragen höjs. Dessutom ökar skattereduktionen för
arbetsinkomster (jobbskatteavdraget). Intäkterna från de skatter på
konsumtion och insatsvaror som är indexerade med KPI ökar.
Sammantaget innebär en procents högre KPI en försämring för
statens finanser med 3,00 miljarder kronor 2023. “
Betryggande information om den nya finska kärnreaktorn Olkiluoto O3, som går på hela 1600 MW i september och denna månad redan 60% av max. Viktig produktion både vad gäller elpris och förutsägbarhet.
Bara att gratulera Finland efter alla våndor med projektet!
Kul att Ukraina har fått ett par hundra häftiga “kärror” av USA:
#Ukraine: After a long waiting the first American M113A3 armored personnel carriers are seen in use with the Ukrainian troops on the front line – a significant quantity (200) of these APCs were planned to be donated by the US to Ukraine.
🇺🇦 will not forget this. Another batch of 🇦🇺 armored vehicles are on their way to 🇺🇦. These are 4 of the 14 M113 armored personnel carriers promised by the 🇦🇺 government. A half-world-long aviation aid bridge unites our people in these difficult times for 🇺🇦
I höstas verkade det som att jag skulle kunna gå i pension med hyfsad inkomst om ett eller två år, omkring 60k i månaden resten av livet. Nu ser det värre ut. Får nog jobba till 65 om jag vill ha den nivån, alternativt gå ner till 40k vid 75. Jävla Putin-äckel som förstör min Pension med sitt efterblivna 1800-tals-krig.
Sen väntar man inte på det orangea kuvertet. Man går in på den totala sammanställningen på https://www.minpension.se där man kan laborera med olika uttagstider på de olika pensionsdelarna i pensionssimulatorn.
jag läst att man lär ha lön på minst 40 000 innan skatt för att det ska löna sig att jobba de där 2 extra åren 65-67 för att få ut mer pengar i fickan/ för att det ska vara värt det
Nej, pensionsprognosens resultat påverkas inte av KPIx. Standarden för pensionsprognoser använder ett antagande om noll inflation och noll real lönetillväxt och tar inte hänsyn till vad inflationen faktiskt är.
Detta av pedagogiska skäl – folk vill veta x% av lönen (eller e.g. sin nuvarande standard) och kan inte förhålla sig till ränta-på-ränta-effekt.
Däremot så kommer såklart det framräknade värdet att överskatta köpkraften hos pensionären om reallönetillväxen är negativ.
En annan joker är dock avkastningsantagandet i premiepension och fondandelen i premiebestämda tjänstepensioner. Den är idag 2,1% över real lönetillväxt. Många tänker fel och jämför denna siffra med sin nominella avkastning (6-8% eller mer) och tror därför att de ska få ut mer pengar – för de är så smarta investerare – än vad prognosen visar.