Statsminister Magdalena Andersson (S) höll ett tal i Almedalen som valde att prioritera lite oväntade och för ett år sedan omöjliga ämnen. En lansering av en socialdemokratisk socialism, följd av ett brandtal om Ukraina, svenskt försvar och Natomedlemskapet och sedan inflationen som bortförklarades som Putinpriser.
Talet inleddes med socialdemokratisk nationalism om ett Sverige att vara stolt över och att det även finns skadlig icke-socialdemokratisk nationalism. Talepunkter som för ett år sedan vore helt omöjliga.
Sedan gick statsministern direkt in på kriget i Ukraina, att svenskt försvar måste stärkas, ett fösvar för Sverige, samt förstås att Natomedlemskapet är ett absolut krav. Talepunkter som för ett år sedan vore helt omöjliga.
Som tredje punkt blev fokuset på inflationen som bortförklarades som Putinpris istället för resultatet av 14 års vanstyre av ekonomisk politik och penningpolitik. Talepunkter som för ett år sedan vore helt omöjliga.
Att bloggen både tjatat om Ukraina, försvar och Nato, samt inflation sedan länge är förstås ett rent sammanträffande.
Huruvida Andersosn bara pratade till väljarnas känslor, eller om det även gavs några konkreta åtgärder är en annan fråga. Man vinner inte folks röster på fakta och siffror, utan på känslor. Själva gick vi – fokuset var på Bra Foton (TM) inte på själva talet.
Annars var Andersson en utmärkt talare. Hon levererade ett välskrivet tal klockrent, men pondus och tydlighet – inte alls den introverta nationalekonominörden, utan med självsäkerhet och statsmannaskap. Att hon sedan inte skrivit talet själv är ju som vanligt – ingen partiledare skriver sitt eget tal i Almedalen, men de godkänner texten.
73 kommentarer
Hon sade något i sitt tal som genast fick mig att tefatets motvalls och som att hon twistar på sanningen. Minns inte just nu vad, trött och är sent.
Hoppas återkomma imorgon.
_
Tack för bra rapporteringar. Om allt!
På riktigt. Hatar autokorrigering.
.
tefatets = reagera*
@Oixder: Just din autokorrigering är ofta riktigt rolig för att det så ofta blir så fel 🙂
Glad att det är något bra med det iaf. 🤪
Min aversion mot hennes tal. Det började redan vid hennes nationalism. Den som jag för all del efterfrågat länge men som dragits i smutsen av V MP och S.
Särskilt Mona som sade rakt ut att det inte fanns något som är svenskt. Finns inga svenska traditioner eller kulturella beteenden som, tex hur man ser på vårt samhällskontrakt där man tar hand om varandra. Enligt Mona fanns där inget svenskt att kämpa för. Alls!
_
Ord som: För vår frihet. < ett liberalt slagord. Rostfri.
_
Putinpriser. Jaha, men sänk den procentuella skatten på drivmedel då. Ha en fast satt istället. Sverige har dubbelt (minst) så högt pris på disel som grannlandet Danmark. Det är inte klokt och det är MPs och Ss fel. (Och Cs)
_
Ordningen på ekonomin är något som ni ärvde från Borg och har gjort ert bästa för att riva ner…
_
Men ett av det största som jag reagerade på. Vinst i skolan‼️
.
Skolan omsätter över 320 Miljarder kronor. Vinst i skolan uppgår till 1 Miljard. Alltså mindre än en halv procent. Och detta är samtliga friskolor sammanlagt.
Och det mesta av dessa vinster återinvesteras i skolan igen.
_
Jag rekommenderar er att lyssna på en podd med en rektor som jobbar i vad hon kallar ”särskilt roliga områden”. Och hon är för friskolereformen som den gjorde från början enligt Bildts förslag. Men som S sedan gick in och pillade och ställde allt på som ända. Hon ser inte heller några problem med de minimala vinsterna som produceras.
.
https://shows.acast.com/sistamaltiden/episodes/102-sarskilt-roliga-omraden
_
Svanka folket ska styra över svensk välfärd. Instämmer!
Och det är inte ni politiker. För ni skapar en ojämställd skola där ni offrar barns skolgång på era experiment. Särskilt de som sköter sig offrar ni.
Friskolan är de fakto = folket. ‼️
Rostfri = röstfrieri (synnerligen falskt sådant)
Angående dieselpriser. Enligt Motormännens senaste sammanställning (från idag!) har Danmark ett dieselpris motsvarande 2.338€. I samma dokument står det att Sveriges dieselpris är 2.377€. Verkar knappast vara dubbelt så dyrt i Sverige som i Danmark. Uppgifter hämtade från https://msverige.se/media/ki5fuqva/m-sverige-genomsnittspriser-bensin-och-diesel-europa-2022-07-04.pdf
Tack!Du har rätt. Jag skulle skrivit ca 50% dyrare. Gick lite fort där.
_
Det dagspris jag såg för någon dag sedan:
Danmark 18,78 kr/l
Sverige 27, 04kr/l
(Bägge angivna i Svenska koronor.)
_
Källa
.
”Nej, Sverige har inte Putinpriser. Vi har rödgröna priser.”
.
https://twitter.com/spanaren/status/1538159850353459201?s=20&t=DssWYHt8XYyqfrJ1a_A5_w
Dagens priser enligt Google
Land, Bensin (SEK), Diesel (SEK)
Norge, 27,04 kr, 26,28 kr
Norra Makedonien, 18,88 kr,19,05kr
Polen, 17,89 kr, 17,81 kr
Portugal, 22,30 kr, 21,93 kr
Föll bort
Land, Bensin (SEK), Diesel (SEK)
Danmark, 20,78 kr, 18,78 kr
_
Europa uppdaterade 2022-06-27.
@Oixder:
Dagens uppdaterade pris (OKQ8)
Sverige: Bensin 22,58, Diesel 26,06, båda *höjda* idag.
8 % högre för bensinen och 39% högre för dieseln än Danmark (vet inte hur du har hanterat valutaeffekten). Ditt förslag om ett påslag i krontal tycker jag ändå är bra, framförallt koldioxidskatt bör sättas så att den är på någorlunda likartad nivå per kg oavsett utsläppskälla eftersom all koldioxid är likadan..!
@Oixder: Jag missade helt Motormännens snygga sammanställning konsekvent omräknad till Euro, som länkas ovan. Enligt den är det ju verkligen påfallande små skillnader på dieselpriset mellan Sverige och grannländerna.
–
Svensk diesel är idag billigare än både Norge och Finland och bara 4% dyrare än Danmark så du måste ha gjort något när du räknade om valutakurserna.
Göran,
Jag tog uppgifterna från nätet. Och de utrycktes i kronor. Inte jag som räknat, men över 60% går till skatt i Sverige så jag utgår från att de stämmer. Och det gäller främst disel.
(Norge och Finland behöver vi ta hänsyn till hur starkt deras valuta är.)
_
Bra, då kommer vi över om att skippa skatt i %. 👍😊
Överens *
_
Min länk, se Danmark
https://bilresa.se/bilresa/bensin-och-dieselpriser-i-europa/
@Oixder:
Ja procentuella påslag drar ju iväg när priset skenar, samma sak hände ju när Göran Persson och Per Nuder misskötte fastighetsskatten så kraftigt att (kd) fick gehör för sitt usla förslag att ersätta den med kraftigt höjd reavinstskatt.
–
Man borde absolut ha förutsett att låginblandningen av HVO (som klimatmässigt och inte minst industriellt och försörjningsmässigt är en bra åtgärd) skulle ge oönskat stora effekter på dieselpriset – dieseln borde ju tvärtom blivit billigare vid pump än bensin eftersom dess klimatutsläpp nu är så mycket lägre. Så går det dock när (mp) är med och bereder förslagen (det tar flera år att ta fram ett så omfattande lagförslag så det hjälpte inte att (mp) hoppade av i höstas).
@GOERAN63
HVO-inblandningen i sverige är ju mångdubbelt högre än vad EU kräver. Det är priset som Preem fick betalt för att backa på utbuggnaden de ville ha. Det finns ju ingen annan som gör HVO i sverige.
@Micsjo:
Det finns ingen konspiration eller någon ersättning under bordet i detta, det är helt enkelt så att om man vill att processindustrin ska investera många miljarder i produktionsanläggningar så måste man hjälpa till att garantera avsättningen. Sverige har goda förutsättningar för detta (precis som för fossilfritt stål) och det kan ge oss ett teknikmässigt försprång, tillsammans med finnarna (Neste är den andra stora tillverkaren i Norden).
–
Låginblandningen via reduktionsplikten är alltså i grunden en mycket bra idé, men osmidigt genomförd, toppat med en rysk specialoperation som inte ingick i kalkylerna. Om man jämför dieselpriset idag (enligt Motormännens sammanställning) har de senaste skattesänkningarna på svensk diesel gjort att vårt pris är ganska jämförbart med övriga norden (d.v.s. lika dyrt överallt).
–
Om man gör som Kristersson och Busch föreslagit och minskar låginblandningen (reduktionsplikten) kommer man att förstöra industrins investeringsvilja för många år framåt, och med den ett antal förlorade arbetstillfällen och en möjlighet att minska vårt beroende av importerade bränslen (=importerad inflation). Dessutom får man (d.v.s. vi konsumenter) ta på sig kostnader någon annanstans istället för de investeringar i utökad produktionskapacitet som redan genomförts..!
–
För mig är det riktigt hål i huvudet.
Ja lite oväntat så tycker jag Magda är ganska bra, utan att vara Sosse såklart. Hon förför nog en del, nästan mig oxå. Jag har slutat att reta upp mig på politiker. Man kan ju inte göra något, utom att rösta. Då gör jag valkompasserna, och röstar enligt det. Superenkelt.
Ger alla valkompasser samma resultat?
Är ändå lite lustigt när socialdemokraterna kallar andra partier för konservativa. Nya friska vindar minsann.
Nej, alla valkompasser ger inte exakt samma svar men förvånansvärt lika. Jag gör ett par stycken sen går jag in och läser på partiernas hemsidor. Lita inte blint på ett valkompass frågorna är lite olika vinklade beroende på vem som gjort kompassen. Så var lite kritisk men låt det inte styra helt!
@4Ward och Dreampilot:
Det som kan göra skillnad är så klart hur man viktar olika frågor (NATO t.ex). Några har en funktion där man kan markera att några av frågorna är viktigare för en själv och jag tycker att de också brukar ge ett lite bättre resultat. Förslaget att göra flera stycken tycker jag är bra, och att vara kritisk, kompassen kanske inte alls tar upp en fråga som är viktig för dig!
De flesta valkompasser som jag har provat är mer än lovligt simplistiska. Många frågor är ogenomtänkta och kan tolkas lite hur som helst medan en del är obegripliga. Det går inte att svara på en enkel fråga med ja eller nej, när förutsättningarna saknas.
Länge leve nationalsociali…demokratin. Jag älskar Sverige. Mot valvinst, mot valvinst, mot valvinst!
Tycker nog att Andersoskan klarar sig bra. Ja, det var en nedvärdering på många plan, som jag tar avstånd ifrån.
I stället skulle jag vilja peka på en aspekt som kanske inte många tänker på; Magda är kvinna, Magda Verkligen mörsar Erdogan, Magda talar klarspråk som vi lärt oss i Sverige, har förmågan att kunna säga ja och nej samtidigt, och verkligen mena det. Ett Svenskt sätt att närma sig en förhandling. Själv röstar jag Moderat när jag inte promotar Såssar.
@Karlj:
Det är fint att kunna skilja på sak och person, och storsint att visa uppskattning när någon gör något bra fast man inte håller med. 🙂
Andersson har skött Sveriges NATO-ansökan föredömligt bra, men socialdemokratiskt inrikespolitik är helt förfärlig. Därför kan jag inte “belöna” Anderssons NATO-hantering genom att rösta på hennes parti.
Varför just 14 års vanstyre? Göran Persson var visserligen som Nivea (fet och dryg), men var han verkligen bra?
Intressant att det för dig bara finns vanstyre eller bra. Inget mittemellan tydligen. Bloggen startades för 14 år sen så jag misstänker att det är det Lars syftade på – han har bara belägg för sitt påstående så långt tillbaka.
Tack Lars för din korta, kärnfulla och stilistiskt mycket snyggt sammanhållna kvällsrapport, den gjorde mig glad även om du också försöker få läsaren att tro att du släpats dit.
Häromdagen på P1. ‘Vi socialdemokrater tar t.ex. bort pensionärsskatten som borgarna införde.’
Jasså? Finns ingen pensionärsskatt, det var samma skattesats som arbetande hade. Orättvisan uppstod när skatten sänktes för arbetande. Givetvis kom det inget mothugg från reportern angående faktafelet.
En ljugande socialdemokrat?! Mycket ska man vara med om…
Lönearbetare betalar mer skatt än pensionärer. Det är väl ingen som har glömt bort den allmänna löneavgiften (en del av arbetsgivaravgiften)?
Tramsigt att skylla inflationen på S. Partiet är nog inte riktigt så mäktigt så att det påverkar de tillika höga inflationstalen i USA och Europa…
Inflationen beror till stor del på energipriser (som förvisso lämnas ute från måttet direkt men indirekt får enorm påverkan), vad regeringen hade kunnat göra är exempelvis:
1. Ta bort reduktionsplikten (~5-10kr lägre pris/liter)
2. Ta bort energiskatten (bara momsen på de höga elpriserna är högre än energiskatten med stor sannolikhet så det är nog kostnadsneutralt för statskassan!)
Vad man kunde gjort tidigare hade varit att inte lägga ner Ringhals 1 och 2 vilket hade gjort mycket för elpriserna. Inte införa extra skatt på förbränning av sopor vilket drivit ned investeringarna i kraftvärme osv.
Så nog påverkar S inflationen i Sverige genom idiotiska politiska beslut. Delar av inflationen hade vi fortfarande sett men vi hade kunnat ta udden av dem.
Här har du helt klart en poäng. Regeringen har spätt på inflationen istället för att motverka den. Man hade med lätthet kunnat undvika dessa kraftiga prisuppgångar på diesel och el. I viss mån även bensin.
Snabb koll just nu på kontrollrummet: 38,5 öre/kWh systempris i SE3 och 4 drivet av export till Tyskland och Polen (märkligt nog är kabeln till Tyskland 0 så tror det är något fel där men den Danska från jylland kör max). SE1 och 2 och 2,7 öre.
Vi exporterar ca 1500 MW till Danmark som exporterar ca 1800MW till Tyskland (ca 600MW till Polen och 630 till Baltikum samt 800 till Finland).
Ringhals 1 och 2 hade producerat runt 2000MW vilket hade tryckt ner priset i SE3 markant (Ringhals ligger i SE3). Förbrukningen i SE3 just nu är i storleksordningen 6000MW och med 2000MW till hade vi alltså kunnat ligga på ungefär +-0 och då borde priserna snarare legat på samma nivå som i Norrland iom frikoppling från SE4 (orättvist men så är det) Möjligen finns det ännu mer kapacitet i snittet SE3-4 då hade priset gått ner med minst 50% iom frikoppling från övriga europa.
En sommarmorgon då det förefaller blåsa någorlunda har vi traditionella vinterpriser
Med R1 och R2 infasandes och i drift hade även transmissionsnätets kapacitet ökat.
Det var länge sedan tillgänglig kapacitet i detta var 100% av installerad kapacitet. Som värst har det varit nere på < 50%.
Det är bara en tidsfråga innan elpriserna i SE4 och delvis i SE3 börjar påverka näringslivet negativt, om det inte redan sker. Oavsett vad man vill bygga för nya stålverk i norr så handlar det om betydligt mer värde, och fler arbetstillfällen.
Eftersom det inte diskuteras öppet så är det ju uppenbart att detta är en hel svärm svarta svanar, fulla med skit redo att släppa den överallt.
Vi kan lägga till en generellt väl expansiv finanspolitik under pandemin, då precis allting skulle ha stöd eller “avlastning”. Inflationsnotan kommer nu, så nog har Magda en stor del i detta. Sedan är Riksbanken också skyldig, eftersom man köpt obligationer som en galning under lång tid, vilket är samma som att trycka pengar, vilket vi mer årsrika har god koll på hur det påverkar inflationen.
@Jan Holgersson:
Eller hur, nu får “ungdomarna” pröva hur det är med 10% ränta på huslånen..!
–
Jag har faktiskt varit väldigt förvånad över att i stort sett *alla* världens riksbanker har tryckt sådana enorma mängder pengar under så lång tid. Det är uppenbarligen mycket svårare att sluta göra det än att börja. Även räntan är ju helt riksbankernas ansvar.
Att RB har kört på som galningar med sin QE är helt obegripligt. De har ju till och med köpt statens obligationer. Sinnesjukt.
Både RB och ECB skulle aldrig gjort det. Ja, för delen inte heller Fed eller BOE men RB och ECB påverkar oss mest.
Jag är mest förundrad över att de kunnat göra det så länge utan synlig inflation.
@Micsjo:
Ja jag har också varit väldigt förundrad över hur länge det faktiskt har gått!
PAUL
+1
@Paul:
Om vi tar bort reduktionsplikten sänker vi den tillverkande industrins förtroende för klimatpolitiken, och kan gå miste om miljardinvesteringar i produktion av fossilfria drivmedel – där svensk och finsk industri ligger nästan lika långt framme som för fossilfritt stål.
–
Bättre att justera energiskatten i så fall, och som du föreslår minska skatt på el som produceras tillsammans med fjärrvärme, det kommer att dröja innan vi kan återvinna allt av det som nu förbränns – och när det gäller sopimport är alternativet ofta deponi där klimatgaser från soporna sakta kommer att läcka ut i atmosfären (och föroreningarna i vattnet).
Nu är ju den sk klimatpolitiken en sak som man tjänar miljarder dollar på och många frågor som fattas enligt devisen bra för klimat behöver betydligt kraftigare ifrågasättas. Är det för att tjäna pengar eller för att det faktiskt hjälper.
Det är som sagt en miljardindustri.
_
Min åsikt.
Fokusera på att få rent hav och vatten samt luften fri från gifter först.
Sen kan vi titta på om det faktiskt är lönt att fundera på koldioxidutsläpp och hur stor effekt det verkligen har och om det egentligen betyder något som man ska oroa sig över.
Omsätter “klimatindustrin” mer pengar än fossilbränsleindustrin?
–
Att stoppa den globala temperaturhöjningen tycker jag bör prioriteras högst av alla miljörelaterade problem. Bort med fossila bränslen och bygg kärnkraftverk i stor skala!
“Tramsigt att skylla inflationen på S” Så… varför gjorde du det då?
Minns du December och Januari när regeringen p.g.a skenande elpriser tvingades dela ut bidrag så folk kunde betala sina elräkningar. Minns du att vi den 1:e Jan plötsligt, p.g.a den då ökade reduktionsplikten fick världens näst högsta dieselpris, endast Hongkong hade högre. Minns du att detta var en tid före Putin anföll Ukraina. Putinpriser??? Nope, Sossepriser.
Jag minns när Ebba Busch stod i Almedalen från några få år sedan och hade en svensk flagga som backdrop. Hon blev anklagad av hela vänstern unisont för att vara nazistrasist.
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/a/XwEOpB/nationalismflortandet-ger-en-unken-eftersmak
https://www.dagensarena.se/innehall/busch-thor-forelaser-med-tydlig-nationalistisk-linje/
.
Föga anade de då att en socialdemokratisk statsminister inom kort skulle gå betydligt längre i sitt nationalistiska tal och dessutom posera framför en stridsvagn. Och att de själva skulle hylla det. ¯\_(ツ)_/¯
Fasen, visste man inte bättre så skulle man kunna tro att kontext har betydelse. /s
Att allt är ok om kontexten är Socialdemokraterna? Det känner vi till sedan tidigare. 🙂
Finns bara ett parti som hycklar mer. C.
@Sallad:
Som en ren sakupplysning har den svenska flaggan funnits med i 1:a majtåg och på partikongresser sedan 1980-talet, eftersom då dåtidens riktiga nassar försökte kidnappa den som sin egen symbol. Under en period innan dess kan det vara korrekt att säga att socialdemokraterna tog avstånd från alla former av nationalism men det är nu mer än trettio år sedan.
@Sallad:
Det är inte helt osannolikt att även Magdalena kommer att kritiseras från vänster för det talet, av någon tidning.
Jag lyssnade på debatten mellan Magdalena och Ulf. Hon saknar ju totalt ledar egenskaper. Regeringen har redan gjort allt, inget mer behövs göras tillsatt alla poliser, öser bidrag till kriminella i förhoppning att det ska sluta begå brott. I hennes värld så gör hon och sina kompisar med slusken Johansson och flaskhalsen Hultqvist & Co ett strålande jobb. Hon och turken går hand i hand och det känns ju också tryggt. Så egentligen behövs ju inget nytt val, hon har ju tillsammans med vilden kakkaduvan full kontroll över landet. Att regera på andra budget är ju inte heller några problem, känns bara mer demokratiskt. Brist på el är ju inte heller några problem, det verkar mest vara onödigt att bygga ut elnätet och nya kraftverk för det tar ändå bara för lång tid. Jippi och grattis alla svenskar till Sveriges mest fullkomliga regering för bättre än så här kan inte landet styras.
Det är ju inte heller så att Andersson kommer in helt oskyldig från utsidan. Hon är ju arkitekten bakom hela den ekonomiska politiken sedan åtta år och i allra högsta grad ansvarig. Även om de försöker att spela ner detta faktum.
@Sallad:
Här håller jag faktiskt med dig, tyvärr har ju både regering och opposition (både till höger och vänster) tävlat om att öka statens utgifter under denna mandatperiod. När det är så, och regeringen har ett svagt parlamentariskt underlag vet jag dock inte hur någon hade gått iland med att genomföra en snål politik, tyvärr. Gudskelov lämnar Socialdemokraterna trots allt inte ett galopperande budgetunderskott efter sig.
–
Jag hoppas därför att väljarna ger nästa regering ett starkare parlamentariskt underlag oavsett vem som vinner, men någon majoritetsregering ser det inte ut att kunna bli.
–
Kanske behöver budgetprocessen ändras, eller reglerna om misstroendevotum, så att det blir lättare att regera med växlande majoriteter från fråga till fråga utan att riskera att bli avsatt av en riksdag som sedan inte kan samla sig till något alternativ? Detta kan också vara positivt för vår demokrati, just nu tycker jag att vi har ett klimat där man röstar mot saker man tycker är bra bara för att förslagen kommer från fel håll.
Majoritetsregeringar har vi bara haft 4 efter kriget, 3 av dem koalitioner. Dock har både Erlander, Palme, Carlsson, Bildt och Persson gjort ett väsentligt bättre jobb i minoritet än vad man gjort de senaste 8 åren.
@Glennj:
Kanske lättare att vara i minoritet med fem riksdagspartier uppdelade i två tydliga block?
Kan ju iaf ge nuvarande statsminister kredit för att man slipper plocka fram skämskudden till skillnad från föregående när hon pratar engelska..
Jo, om det är måttstocken för den kompetens som krävs för att vara statsminister är att man skall kunna snacka även på Engelska så har du rätt.. hon är klart mindre sluddrig i engelskan än hennes föregångare. Han, föregångarens största egenskap vara att undvika hamna i situationer som han inte kunde hantera. M a o en god självinsikt vilket meriterade honom till statsminister och ordföranden för SAP. Han hade nog inga större studieskulder.
Socialdemokraterna har väl alltid varit duktiga på att vända kappan efter vinden. Allt de gjort är inte dåligt de hade en väldigt bra grundtanke. men om man läser deras partiprogram från förr https://www.marxists.org/svenska/historia/sverige/1897/partiprogram.htm
Så ser man hur det vänt. Inte mycket är sig likt och de är inte så folkliga som de vill få oss att tro. Det var mycket god tanke och “folkhemmet” var ju oxå en bra sak. Fackförbunden var oxå bra, från början, nu är många rätt koruppta. Orkar en inte leta rätt på allt själv så https://www.youtube.com/watch?v=0dY-BJCHq08. Det går att dubbelkolla allt han säger sen får var och en ha sin egen uppfattning. Det är det vackra med en demokrati. Själv litar jag inte på “S” även om Magda just nu gör en mycket bra sak med att försöka få med oss i Nato!
@4Ward:
Exakt vad är det du syftar på när du säger att “fackförbunden”, d.v.s. alla fackförbund, är “korrupta”, d.v.s. tar mutor?
–
Sedan vore det ju väldigt konstigt om politiken inte hade ändrats på 125 år. 1897 var ju Sverige ett politiskt efterblivet land utan många av de medborgerliga fri och rättigheter som vi idag ser som självklara – vilket tydligt framgår av kraven partiprogrammet du länkar till. Hur lång tid tog det för 1897 års socialdemokrater att förverkliga punkterna i deras program?
Ptja. Grotescos sketch för några år sedan kom ju inte till från tomma intet 😃 https://youtu.be/DVrIS7jOOnw
Väl avhållet linjetal av Magdalena Andersson i egenskap av både partiordförande och statsminister med ett innehåll som väl knappast kan komma som någon överraskning.
Magdalena Andersson har utan problem och under förvånansvärt kort tid från närmast en ämbetsmannaroll som finansminister vuxit ut som en fullfjädrad politiker och partiordförande för landets största och statsbärande parti. Om det räcker till att bli regeringsbildare i september innevarande år återstår att se … min röst är dock säkrad.
För övrigt anser jag att Karthago bör förstöras.
Det är bra att chief Karlsson tar till vara sina demokratiska skyldigheter och röstar. Det spelar nog ingen roll vem man sätter som ordförande i SAP så skulle Karlsson ändå rösta på sitt parti.
“…min röst är dock säkrad”.
Mycket kan hända innan den 11 september 😉
Observer: Förvisso så … Närmast till hands måhända att vid min ålder så är två månaders framförhållning att ses som ej helt säkerställt.
@Chief Jo, jag tänkte på att det kunde tolkas så (dvs. efteråt när jag redan postat). Dock ingenting jag tänkte på när jag skrev.
—-
Jag tror faktiskt att S gör ett bra val. Tror att de sitter kvar vid makten.
Lars: Din förmodan ej helt med sanningen överensstämmande eftersom i de 14 riksdagsval jag deltagit i det förekommit vid tillfälle att jag till följd av ordförandefrågan i SAP lagt min röst på annat parti … och detta för inte så förtvivlat länge sedan.
@Chief Karlsson:
Nu blir jag nyfiken på vem du ogillade så mycket, som var partiordförande i ett riksdagsval? Valet 2010?
–
Välkommen tillbaka förresten! Du har inte varit så aktiv på ett tag.
Goeran63: Korrekt uppfattat…
Goeran63: … samt anlednningen till min minskade aktivitet att Wilderängs blogg sedan viss tid huvudsakligen behandlar situationen i Ukraina och mina kunskaper i militaria är så gott som obefintliga och jag därför ingenting har att tillföra i ämnet … bortsett från det självklara konstaterandet att Rysslands agerande är fullkomligt vidrigt.
Lite samma här faktiskt 🙂