Börsveckan inleder svagt i de asiatiska tidszonerna efter en rejält positiv vecka i Stockholm. Kronan försvagas något och de amerikanska marknadsräntorna steg i fredags. Graf över PPI nedan.
Veckan som gick var en mycket stark vecka för Stockholmsbörsen, där OMXS30 gick +5.07% och OMXSPI +5.06%. S&P-500 gick sämre på +1.94% medan Nasdaq 100 gick +4.66%. Stockholmsbörsen tycker jag allt oftare speglar Nasse istället för Husse, så det är inte orimligt.
Den svenska kronan försvagas något och en USD kostar 10:56 SEK och euron 10:72. Rörelserna är dock små och rubrikvalet var främst för att ha en varierad rubrik. Guldpriset är stabilt på 591:- SEK per gram.
I de asiatiska tidszonerna är utvecklingen svag på morgonen.
ASX 200 -0.97%, HAng Seng -2.74%, KOSPI -0.188%. Nikkei 225 är upp på +1.26% och Straits Times är oförändrad på +0.06%. Ponduspostulerar (ÄLSKAR det ordet) att det blir en svag börs även i Stockholm idag, men jag har alltid fel.
Själv kommer jag föreläsa för ett svenskt börsnoterat finansföretag inom fastighetsrådgivning och fondförvaltning idag och prata om lite om Ukrainakriget och ekonomiska trender. En av trenderna är … inflationen, som förstås inte bara är KPI(F). Bjuder på en graf nedan. Kanske värt en separat artikel om intresse finnes.
6 kommentarer
Intresse finns! (Om separat artikel.)
Ska se om jag lägger ut i eftermiddag eller i morgon.
Kanon!
Inflationen innebär en direkt uppåtriktad kraft på bostadspriserna, samt en indirekt nedåtriktad kraft via högre räntor (och allmänt ont om pengar ifall lönerna inte hänger med). Vore intressant med en diskussion om dynamiken mellan dessa krafter.
–
Jag tror den uppåtriktade kraften är långsam och svagare men verkar över en lång tid, medan den nedåtriktade är starkare men mer av en punch. I så fall får vi en rejäl dipp och sen klättrar det igen.
För att tro detta behöver man ju också tro att materialkostnader är en starkare faktor för bostadspriser än räntor.
Tror inte att det gäller storstadsregioner i Sverige.
Med en längre “dipp” däremot så blir det ju rätt jobbigt för alla husbyggare. De större drakarna, typ NCC, Skanska, PEAB osv, lär ju klara sig hyffsat. Men det lär bli jobbigt för de mindre spelarna, speciellt egenföretagare. Undrar hur stor del av framförallt husbyggnationerna som dessa står för? Längre dipp så får dessa lägga ner, och då är det ju inte bara att slå på brytaren till produktionen sedan, för man behöver pengar för att kunna tjäna pengar. Och har man konkat så har man rätt dåligt med den varan.