Noterar att jag missat att följa upp konjunkturbarometern, så nedan följer detta. Sveriges ekonomi är inte längre överhettad, utan faller återigen ner i högkonjunktur, även om överhettningen består för industrin och detaljhandeln. Anledningen till tappat är dock främst just att industri och detaljhandel backar, medan övriga huvudsektorer faktiskt gick framåt.
Barometern är alltså återigen under +10 och ekonomin är inte överhettad. Detta trots att alla sektorer gick framåt utom industrin och detaljhandeln, som backade. Hushållen har fortsatt svartsyn på sin och sina grannars ekonomi, på en nivå som ligger nere runt finanskrisens nivåer eller under den första coronavåren. Stigande räntor och skenande inflation utan lönehöjningar kan säkert spela in där.
Tjänstesektorn och bygg- och anläggning steg ordentligt i april, men nådde inte riktigt fram till överhettning. Allra mest steg dock mikroindex för hushållen, dvs synen på den egna ekonomin som gick från katastrofal till nattsvart.
Ur börsperspektiv innebär detta förstås inget alls, utan man skulle redan sedan ett år tillbaka viktat ner börsen oavsett eftersom konjunkturen var på väg att toppada. På tolv månader har OMXSPI mycket riktigt gått -9.39% och OMXS30, som teorin baserar sig på, backat -10.39%. Detta är dock oräknat utdelningar, så läget är lite bättre än så, men det har alltså inte varit värt att ligga på börsen under perioden. Samtidigt har obligationsräntorna stigit rejält sedan ungefär årsskiftet så den rätta strategin har varit rena likvider eller penningmarknad. Konjunkturmodellen baserar sig på dessa, och inte på obligationer.
De stora smällarna för ekonomin på grund av inflationen kommer nog först till hösten, då det finns viss buffert hos arbetsgivare att härda ut fram till semestern. Å andra sidan inkluderar konjunkturbarometern framåtblickande frågor, så väntad utveckling framåt finns inbakad.
Men konjunkturcykeln är säker. Vi kommer gå ner på mörkrött framöver. Frågan är bara hur fort det går att komma dit.
7 kommentarer
Måste vara svårt att vara ekonom i dagens läge. Pandemin har slagit hårt mot tillgången på varor, både direkt och indirekt via störningar i logistikkedjor. Sedan har man öst på med likviditet för att snabbt få igång ekonomierna igen. Man kunde göra det för innan hade man låg inflation, nu har man plötsligt en rätt hög inflation.
.
Problemet är hur den bakomliggande ekonomin egentligen ser ut borträknat dessa kraftiga störningar. Det mesta är ju av engångskaraktär så rimligen kommer det att lugna ner sig(om inget nytt händer …).
Brutala felallokeringar av folk och resurser. Ex byggmarknader och hantverkare.
@Lars Celander: “Problemet är hur den bakomliggande ekonomin egentligen ser ut borträknat dessa kraftiga störningar. Det mesta är ju av engångskaraktär så rimligen kommer det att lugna ner sig(om inget nytt händer …).”
.
Ja, det är en riktig iakttagelse och jag tror allt för få är medvetna om den bakomliggande ekonomin. Mäter man den bakomliggande ekonomin i billig energi och billiga råvaror antar jag att det är värre än majoriteten inser. Billiga råvaror och billig energi är den hävstång som trots ringa arbetsinsats ger oss det överflöd vi har. Ta bort endera och det blir kärvt.
Allra mest steg dock mikroindex för hushållen, dvs synen på den egna ekonomin som gick från katastrofal till nattsvart.
Vad är sämst igentligen?
Katastrofal eller Nattsvart.
Det här är väldigt intressant.
För samtidigt som omvärlden ser minst sagt kaotiskt ut så vekar det anekdotiskt som om många av mina vänner har högtryck på de företag där de jobbar.
En vän vars bolag har höjft priserna två gånger i år får snarare frågor från kunderna “Kan ni leverera”.
Så det verkar vara de som outsourcat och lever i Just in time som nu har det tufft.
För hushållen verkar det mer vara kostnadsökningar som gör ont. Men återigen. Det är enorma marginaler bland iaf mina vänner. Det gör “ont” i att man kanske får anpassa sig lite och inte slösa på samma sätt. Men många har konsumerat som aldrig förr.
Inte heller så att konsumtionen gynnat svenska företag utom möjligvis detaljhandel. Som ju inte direkt är en värdeskapande verksamhet utan enbar kränger vidare importen.
Det kanske är folk som har balans i sin ekonomi? Dvs inte för höga bostadslån (och definitivt inte lån till konsumtion), bunden ränta, bundet elavtal, rimliga besparingar som buffert och för att kunna underhålla sin bostad utan att ta nya lån etc.
Ne krabba inte med börsen, om två veckor kommer rekordutdelning från Södra Tror den står sig rätt bra mot börsindex.