Börserna är positiva i de asiatiska tidszonerna efter uppgångar i USA under gårdagen. Inverteringen av de amerikanska räntorna står och väger efter att de långa räntorna stigit.
Stockholmsbörsen fortsatte att stiga under gårdagen och kan väl därmed sägas brutit ett motstånd. OMXS30 gick +0.79% och OMXSPI +1.17%. Euron är oförändrad på 10:33 SEK och dollarn har stärkts marginellt till 9:41 SEK. Guldpriset har stärkts till 585:- SEK per gram.
I USA steg börserna också. S&P-500 gick +0.81% och Nasdaq 100 +2.01%.
De amerikanska räntorna står och väger kring inverteringen efter att de långa räntorna stärktes igår. 2-årsräntan är nu på 2.43% och 5-årsräntan på 2.42%. Vi får nog avvakta ett tag tills marknaden bestämt sig.
I de asiatiska tidszonerna är det upp som gäller under morgonen.
ASX 200 +0.19% i Australien, Hang Seng +2.10% i Hong Kong, KOSPI oförändrat på +0.09% i Sydkorea, Nikkei 225 +0.19% i Japan och Straits Times +0.38% i Singapore.
Relativt svaga uppgångar gör kanske att det går att diskutera vart Stockholmsbörsen tar vägen idag om en kvart, men husse i USA brukar bestämma.
11 kommentarer
OCD:n i mig måste säga att Hongkong och Kina var helgstängda.
Korrekt.
Breda Asien-index är upp 0.2% idag.
Intressant att Danske Bank tror att inflationen kollapsar till 1,5% 2023. Vem spåkula är bäst kalibrerad – deras eller Ingves?
Det beror på hur Danske/Ingves räknar.
Räknar de på årsbasis eller längre serier?
1,5 % känns lite väl lågt men inflation mäts ackumulerande så allt som krävs för en återgång är stillastående priset. Mer specifikt att energipriserna inte fortsätter rusa utan stabiliserar sig på dagens nivåer.
Ja med tanke på den minskade köpkraften och de lågt ökande lönerna så känns ju Danskes gissning i speciellt orimlig. Energipriserna lär vara fortsatt höga y2y ger de ju inte nåt om de inte ökar. Däremot får vi se hur livsmedel står om ett år vs idag. Samt hur eventuella räntehöjningar slår mot köpkraften, hoppas nu inte Ingves ger efter för populism. Han vet såklart bättre
Glädjande nyheter, Riksrevisionen skall granska elskattestödet till serverhallarna.
Artiklar i DN.
Kan bli sprängstoff till valet för vilka drev genom att detta var energiintensiv industri ?
Haha, skulle just posta detta.
Bloggarn har länge påtalat den här misshushållningen.
Via Omni:
Bland annat fick Facebook 140 miljoner kronor i stöd för perioden 2011–2014 då bolaget etablerade en serverhall i Luleå.
Sysselsättningseffekten är en del av Riksrevisionens granskning, där rapporten ska vara klar i sommar. I utbyte mot stöd lovade de amerikanska jättarna tusentals arbetstillfällen i Sverige.
Enligt rapporter från Facebook, Google, Amazon och Microsoft samt bedömningar av Sweco ligger den verkliga siffran på 527 personer som arbetar direkt med driften av serverhallarna.
Det är som det alltid har varit.
De som styr världen (FANG och olja) kommer alltid etablera sig där kostnaden är som lägst.
Även vi konsumenter agerar som stater och och stödjer FANG samt oljestater.
Därmed inte sagt att svenska staten ska erbjuda Facebook, Google, Microsoft etc dessa villkor.
Hur är det nu med handelsavtslen, om skattebefrielsen försvinner, kan staten bli stämd då?
Annars får väl Centerpartiet ta notan.
Juridik är inte mitt område men du kan ju tänka dig själv att har man skrivit på något avtal med de berörda bolagen kan du räkna med att deras jurister gjort ett gediget arbete.