Den svenska officiella konsumentprisinflationen landade på 3.9% i januari, ner endast 0.2 procentenheter från 4.1% i december trots att elpriserna nästan halverades. Istället ökade inflationen som förutsett på en lång rad andra områden när energipriserna tvärt emot vad Riksbanken tror inte existerar isolerade från påverkan på annat. För exempelvis en villaägare är dock antagligen inflationen uppåt 10%, då ingen lever som KPI-Svensson.
KPIF hamnade på 3.9%, där månadsförändringen på grund av elpriset var -0.9 procentenheter. Istället steg livsmedel, boendekostnader för såväl lägenheter som villor (egnahem som SCB kallar dem), inventarier, hälso -och sjukvård, bilar och drivmedel, vilket kompenserade för fallet i elpriserna.
Inflationstakten är dock på ett år och där var de stora bidragarna framför allt el med 0.8 procentenheter, drivmedel med 0.7, kostnader för att bo i villa med 0.5 och 0.2 för lägenheten man har samtidigt, livsmedel med 0.3, restaurang och hotell med 0.3,, möbler 0.2, och bilar på 0.2. Inflationen utan elpriserna hade alltså fortfarande varit 3.1% och utanför Sveriges Riksbanks så kallade toleransintervall om 1 – 3%.
Kom nu fortfarande ihåg att du för att få dina två procents årliga reallöneökning så behöver du 5.9% lönepåslag i vårens lönesamtal (eller lönedelgivning – besked om den lön som arbetsgivaren bestämt i förväg åt dig – som det allt oftare handlar om).
En lätt gissning är att få med kollektivavtal kommer få kompensaiton för inflationen. KPI(F) är dessutom fiktiv och slår hårdare eller mjukare i verkligheten beroende på livssituationen. KPI(F) avspeglar hela kollektivet av konsumenters kostnader, inte en enskild individs utveckling.
En lätt gissning är att inflationen för villaägaren är betydligt högre än 3.9%, då boendekostnaderna för villa ökat mycket mer än för lägenhet, och det oräknat energi. Villaägaren använder också mer el och har oftare bil med allt dyrare drivmedel än den som bor i lägenhet.
Kanske är KPI-V (KPI-Villa) uppe på 10% ökade levnadskostnader? Eller ännu mer? Ta det i ditt lönesamtal, din chef kommer säkert visa dig sympati och ge dig 10% högre lön.
38 kommentarer
Lokala bageriet nämnde i en artikel i morgonens lokaltidning att deras inköpskostnader ökat 22%, och att de äntligen börjar med serveringstillstånd.
Nu blir det ytterligare tyngd åt “inflationen sprider sig, det var inte bara tillfälligt”, vilket är mycket problematiskt för Riksbanken och innebär att vi blir mer lika övriga världen (EU/UK/USA), och att sannolikheten för tidigare ränteökningar blir högre. Vi kommer inte undan.
Nyckelfakta:
“KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, var 2,5 procent i januari, jämfört med 1,7 procent i december. Infront-enkäten pekade mot 1,9 procent.”
Mycket dåligt utfall ur RB-perspektiv.
Är väl mest en transient p g a pesten och de kraftigt ökande fraktpriserna. Men kul att KPIF redan börja falla tillbaka, tidigare än jag trodde faktiskt. Nån vidare löneinflation lär det ju inte bli. Till sommaren är vi nog nere på 2% och livet går vidare 😉
Det kan gå åt båda hållen helt klart, men nu är det mer övervikt åt “priserna stiger nog brett”.
Sant som bloggaren sagt också att det vid en viss punkt borde forskas på “prisökningar för olika grupper”. KPI/KPIF har sitt syfte med att styra ersättningsnivåer och regelverk och avtal, men det kan helt klart vara värt att studera hur ex olika grupper (villaboende vs lägenhetsboende, eller för den delen 10:e percentilen i inkomst vs 90:e percentilen) påverkas av prisökningar. Som det har varit länge har prisökningarna varit mycket låga eller rent av negativa för många villaägare på grund av räntenedgångarna, nu kan det bli tvärtom.
Ja villaägarna har haft det extremt gynnsamt av nollräntor, avsaknad av fastighetsskatt, rot-avdrag, ränteavdrag, extrema värdeökningar under pesten. Men ingen tvingar dem att bo i villa, och snart vänder det nog. Vi får se om bloggaren fick rätt med att utropa toppen redan. Jag tror nog uppgången fortsätter i Januari och fortsätter en bit in på våren/sommaren. Valueguards siffror kommer nästa vecka. Följer det med spänning, precis som jag följer inflationen. Höga energipriser är som läsaren genast inser, motsatsen till inflation i ett litet längre perspektiv.
Och samma gäller bostadsrättsägare. Där kan vi tala om skattegynnade. Ingen fastighetsskatt trots att ekonomerna anser att det är en bra skatt. Nybyggen är skattebefriade dessutom.
För vad? Ett klubbmedlemskap där amatörer hanterar enorma värden. Det finns massor av bostadsrättsföreningar som antingen har ohållbara ekonomiska planer eller stora problem med stigande räntekostnader i föreningarna som leder till stora avgiftshöjningar.
Jag tror du får sluta använda din livstil som ursäkt för din privatekonomi. Alla köpta boenden kommer falla i pris om räntorna går upp.
Skillnaden är att villaägare har större möjligheter att sänka sina månatliga kostnader utanför räntor än vad bostadsrättsägare har.
Frihet måste kosta.
Solceller, energibesparande åtgärder, elbil (lycka till att ha en laddningsplats i en bostadsrätt) , styr själv över renoveringskostnader osv.
Men löneökningar i Sverige är väldigt blygsamma så jag ser det som att alla förlorar och då tänker jag kassaflödesmässigt.
Löneökningarna ligger ur fas ett antal år. I år får alla reallönesänkningar.
@KARLJ Precis därför är uttalande som att alla med lån får “betalt” helt genom hög inflation felaktiga och rent av skadliga i den politiska debatten eftersom det lockar till populistiskt argumentation att det finns ett utrymme för skattehöjningar.
“Men kul att KPIF redan börja falla tillbaka”
I delar av världen exkluderas energi från KPI på samma sätt som KPIF exkluderar ränteförändringar. 2,5% var en chock för marknaden för de trodde att KPIF steg pga 2l-priser, vilket inte var sanningen.
För att det ska bli inflation måste ju ökningstakten bli varaktig och och även prisökningarna i vissa fall blir bestående (ex energi) kanske de inte fortsätter öka. Då behövs nog stöd i form av löneökningar.
Politikerna är nog inte dumma i huvet, och försöker parera med mer av det enkla och snabba, vindkraft. Kanske borde de ha tänkt på det när de godkände elledningarna till kontinenten.
KPIF-XI – exklusive inflation. Den visar tyvärr inte på någon inflation så RB behöver inte höja räntan!
Riksbankens som institution och dess direktion klarar sig nog så ur deras perspektiv är det väl inte enbart vare sig bra eller dåligt. De får ändra sin historia och jobba lite och fatta beslut igen men de kan å andra sidan argumentera för varför de behövs. Ur MITT perspektiv är det dock dåligt – väldigt dåligt till och med.
(
Men som tröst får jag kanske snart avnjuta Lars E.O. Svensson resonemang på Ekonomistas. Då blir jag glad igen.
Mm, var det inte han som pushade för att höja räntorna hösten 2008? Harmoni.
Han är en ränteduva, kommunistisk sådan.
Vad en analfabet när det gäller markoeknomi har att säga ärinte särskilt relevant, särskilt inte när det är någon som historiskt haft fel under mycket lång tid. Titeln Professor hjälper inte den som har så många grova räknefel bakom sig.
Fick en höjning på bredbandet för tag sedan då angavs det att fiber-leverantören hade höjt priset och att de “förbättrat och kvalitetssäkrat tjänsten” Höjningen var cirka 14%
Läste på SVT att även priser på liftkort till sälen och Åre höjs rejält. Också där är anledningen att man förbättrat tjänsten.
@RIKKITIKKITAVI, för många indragningar för att svara direkt.
Det fungerar utmärkt för just elbilsplats. Har en sådan, och är inne på 3:e bonuselbilen (snart 4:e innan festen är slut). 1,12kr/kWh, så kvartalsräkningen på avin brukar landa på några hundralappar. Jag är just för fastighetsskatt, så det kan du glömma. Till våren blir det vidare utbyggnad av laddplatserna, det sköter jag. Och självklart går priserna nedåt ifall pengar bli dyrare, jag förstår inte vad du menar riktigt med livsstil? Du låter lite bitter, du kan väl boka en resa för elräkningsbidraget kanske 😉
Blir bra såhär. Nästlade kommentarer eller olika funktioner blir svårt att följa efter ett par steg 🙂
Kan ni förse alla p-platser med laddare ? Det måste vara med begränsad effekt isåfall, de flesta flerbostadsfastigheter brukar ha rätt begränsade serviser och ni får kolla vad det kostar att trycka in en större sådan…
Jag menade att jag tror inte bostadsrätterna är skyddade från prisfall, och de flesta bostadsrättsinnehavare lever i förnekelse av kostnaderna pga styrelsens agerande och så vidare. Husägare brukar ha en mer realistisk approach till vad saker och ting kostar, ialla fall efter första smällen. De flesta bostadsrättsägare har inte någon koll alls, och förstår inte vad som händer i föreningens ekonomi eller vad som sker.
Husägare har också större fallmarginaler i snittet, då många lever upp ränteskillnaden som råder nu jämfört med historiska ränteskillnader.
Detta är baserat på mina erfarenheter efter att ha försvarat avgiftshöjningar på årsmöten i en bostadsrättsförening i en akademisk stad.
Jag behöver inte så mycket elräkningsbidrag. Går faktiskt plus på det för både januari och februari 😉
Har passat på att spola avloppen med tappvarmvatten… jag tackar för det.
Det kommer alltså smälla lite här och där. Än så länge är värderingen bara 90% upp mot köpeskillingen. Jag får väl hålla i hatten i nerförsbacken.
Vi har en genomsnittsränta på 0,78%, ekonomiska planen utgår ifrån 3,5%. Så där blir mängder med pengar över till amortering och nu senast en sänkning av avgiften på 10%. Många klagar på BRF:er, perfekt boendeform om du frågar mig utifrån bl a skatteläge och miljöavtryck. Tyvärr är det som lite du är inne på, många vet inte vad man köpt och förväntar sig en vaktmästare i form av styrelsen. Intresset för engagemang där är tyvärr begränsat.
Elektrifiering av garaget slår inte i taket, 18/88 platser i dagsläget. Med en smart utbyggnad som inkluderar lastbalansering så är det inga problem att elektrifiera runt 70% av platserna med befintlig matarledning (kanske t o m 100%). Men behovet tar sin tid, då bor jag inte kvar. Utan jag flippar vidare, precis som med bilen 😉
Din livsstil står för större delen av ditt miljöavtryck.
Jag ser svårigheter för bostadsrättsägare framöver när även de omfattas av fastighetsskatt baserat på fiktigvt värde, men utan man äger något. Skatta för inget, liksom…
Att flippa breffar kommer snart vara dödare än teknikfonder…
Du får tro vad du vill. Frågan är väl snarare vad du vet Richard. Slutar såklart flippa nu när nedgången snart kommer. Nä nåt vidare miljöavtryck har jag inte gjort, konsumerar annat. Min livsstil vet du inget om. Bor på gångavstånd till jobbet. Visst där går några Watt för att ta mig dit, med spark, spårvagn, eller elbil eller gång/cykel.
När omfattas nybyggen av fastighetsskatt tänker du? 15 års karens gäller, sen drabbas vi av fastighetsskatt för garage och andra uthyresytor. Så är spelreglerna. Spela spelet 😉
Och den här typen av inflation (orsakad av en fundamental parameter som energi) urholkar dessutom inga lån, den gör bara saker dyrare. Ett säkert sätt att bromsa in ekonomin, skapa lågkonjunktur eller t.o.m. depression.
Nja, rätt om lågkonjunktur. Men höga energipriser verkar för deflation. Blir kanske ett Japan-scenario trots allt. Inte speciellt gynnsamt för den s k “bostadsbubblan” som det pratats om i över 15år.
“Men höga energipriser verkar för deflation. ”
Hur menar du?
Det vor intressant att få följa resonemanget.
Det är kanske inte så mycket resonemang, snarare att gilla läget om hur ekonomi fungerar. Utbudsdriven inflation leder till försämrad tillväxt. Vi kan kalla det BNP per capita. Lågkonjunktur och ökad arbetslöshet … verkar på disinflations sidan. Det är dock förskjutet i tiden, men det kommer att sätta ett tryck.
Det här är inte utbudsinflation, det är en grundläggande fördyring av att producera allt. D.v.s. pengar blir mindre värda och det krävs mer av dem för att köpa en viss sak, vilken sak som helst.
Våra slavar, energin, vill nu ha mer betalt, så jag måste arbeta mer för att försörja mina slavar.
Ok, vad är det då? Så du tror alltså att energipriser verkar för högre inflation på sikt. Jo tjena. Problemet är väl att många inte förstår enkla ekonomiska samband. Ring Ingves och upplys honom om dina upplysningar 😉
“Men höga energipriser verkar för deflation.”
Nej.
Exempelvis kommer skattefinansierad pension att urholkas. Kul va?
Varför skulle det vara kul? Där får du nog rätt, annars är din ekonomiska kompetens ifrågasatt, men du är nog i gott sällskap i kommentarsfältet. Många som inte fattar enkla samband 😉
Inflation urholkar inte lån. Löneökningar i takt med inflationen eller mer gör det. Har du sett några sådana på sistone?
Då inte hos de expertbloggare som får 5% varje år och säljer alltid på topp.
Eller att priset på bostaden går upp. Lägre belåningsgrad, och oftast lägre ränta. P g a lägre risk för banken.
Vad blir ingves nästa ursäkt för att inte höja någon som har förslag ?
Det går inte ned även nästa månad mycket som kommer höjas
Låt oss se, nu när KPIF går ner kraftigt (5%) så börjar folk äntligen prata om kärninflationen. Ett uppvaknande kanske.