Bloomberg konstaterar att Sverige har den tredje största bostadsbubblan i världen, endast överträffat av Kanada och Nya Zeeland, definierat som bostadsmarknad med störst risk.
Gäller att hissa upp bostadsbubblan. |
En rapport från Bloomberg Economics visar att Sverige har den tredje mest riskutsatta bostadsmarknaden i världen, utifrån fyra parametrar. Det är bara Kanada och Nya Zeeland som är värre. På fjärde plats hittas Norge och på femte Australien.
Faktorerna som vägs in är bostadspris/hyra, bostadspris/inkomst, real bostadsprisutveckling sedan 2015 och hushållens skuldbubbla som andel av BNP.
Sveriges enda försonande drag är att bostadspriserna bara stigit med 9% realt sedan 2015. Trots allt toppade de 2017 och har sedan dess fallit tillbaka, och ännu inte återhämtat sig.
Hushållens skuldsättning uppges vara 88.6% av svensk BNP. Bostadspris/inkomst sätts till 145.7%, eller tredje dyrastm och bostadspris/hyra hamnar också på tredje plats med 172.8%.
Men vi är alltså inte värst, om det är någon tröst. Sämst i klassen är Kanada med 100.7% av BNP i skulder för hushållen, 24.1% reala bostadsprisökningar sedan 2015, 155.3% i förhållande bostadspris/inkomst och 195.9% i bostadspris/hyra.
Den som hävdar att dessa fyra parametrar inte är relevanta för jämförelser mellan hur illa det är i olika länder är förstås välkommen att göra det. Notera att Bloomberg inte säger att bostadsmarknaden i respektive land står inför en omedelbar krasch, utan rankar bara länderna efter ohållbar utveckling.
54 kommentarer
Hur såg dom parametrarna ut vid 90-tals kraschen?
Är nog inte helt enkelt att återskapa. Får lägga ett blogginlägg på det. Mycket SCB-data sträcker sig bara till mitten av 90-talet, tyvärr. Huspriser finns, men inte lägenheter.
Tar vi fyra år som exempel (2015-2019), så steg villapriserna med 84% 1987 till toppen 1991. Inflationen var 36%, så realt steg de 35% (184/136).
Dock är vi mer på 1992 än 1991, eftersom bostadspriserna vänt ner. Inflationen 88-92 var 32% och bostadspriserna steg 39%, så realt 88-92 gick priserna 139/132=5%. Högre nu alltså, med 9%.
Det som hände 1992 var att styrräntan drog iväg till 500% vilket i princip förklarar allt.
Realräntornad ökning från 1990, effekterna från skattereformen (försämrade ränteavdrag) och problemen på den kommersiella fastighetsmarknaden ska inte heller förringas…
Låt mig bara konstatera att det inte var bättre förr gällande riksbank och regering. Riksbanken och regeringens försvar av SEK-en 1992 var felaktigt.
Ja, det är nog alla överens om vid det här laget.
Det spännande är att se hur nuvarande penningpolitiska regim klarar nästa stress/kris.
Cornu: ingen preppinnginlägg om blackouten på manhattan? 🙂
Om man uttrycker sig försiktigt kan man i alla fall konstatera att uppsidan för bostadspriserna är begränsade i Sverige.
Bubblor är irrationella, de kan alltid bli större. Blir dock bara värre när de smäller om de är större.
En markant uppgång i bostadspriserna kräver troligen mer av räntesänkningar på dagens prisnivåer och det känns uteslutet.
Räntesänkningar kan det säkert bli men de kommer inte att ge markanta uppgångar i bostadspriserna. Den lätta resan är redan gjord på obligationsmarknaderna.
Skulle Riksbanken ändra sig och från nuvarande nivå flagga för räntesänkningar så är någon form av kris i antågande och de lär inte gynna bostadspriserna.
Minusräntan är negativ för bankerna, därav dagens värdering i sektorn.
JM har varit/(är?) hårt blankad, så det är en rejält short squeeze vi bevittnar.
Är inte "när ska bubblan spricka" frågan mer psykologisk än ekonomisk? Man kan ju alltid tvinga nykomlingar på marknaden att leva på färre kvadratmeter och använda fler procent av sin inkomst till boendet. Och om man får slut på spekulanter så kan man alltid plocka in fler från utlandet. Det hela havererar när livskvaliteten blir så låg att folk börjar reagera, politiskt, eller genom att flytta till ett annat land, eller kanske med våld om det går riktigt snett.
Sejus2: Precis och under tiden så snackar vi om siffror och påpekar att allt är mycket bra. Som jag ser statistik numer så…
Frågan om när bubblan eventuellt ska spricka är ju i första hand ekonomisk, sedan tar psykologin över.
Det måste hända något i de ekonomiska fundamenta som bostadsmarknaden bygger på för att fallet ska börja.
Alltså jag gillar Bloomberg men det där är faktiskt för dåligt.
Helt omöjligt att kunna dra en relevant slutsats på futtiga 4 indikatorer.
Varsågod visa dina egna indikatorer.
För det första vänder jag mig mot uttrycket att Sverige har en bostadsbubbla.
Om det är något landet har är det en obligationsbubbla och det är vi inte ensam om.
För det andra har Sverige fördelaktiga skattevillkor för eget ägt boende vilket inte ingår i Bloombergs kalkyl.
För det tredje ingår inte statens skuldsättning i Bloombergs kalkyl.
För det fjärde är svenskens boendekostnad i förhållande till disponibel inkomst relativt låg.
Sen finns det typ 100 faktorer till att ta in i i kalkylen.
Risker finns det absolut och den stavas i första hand obligationer.
Det är ju just på grund av fördelaktiga skattesystem och låga boendekostnader som bubblan har bildats. Om allt förblir exakt som idag är det ju per definition ingen risk och därmed ingen bubbla, men fallhöjden är ju stor om något ändras.
En viktig parameter saknas dock, och den är svårredovisad; andel rena investeringar från utlandet. Just nu är exempelvis Vancouver fullständigt sönderspekulerat av asiatiska investerare, priserna har dragit upp i himlen, och detta påverkar starkt siffrorna för hela Kanada. Antar att Storbrittanien och Australien har en stor del av detta också, omöjligt att säga hur mycket det är.
Sthlm Sweden är inte tillräckligt attraktivt för asiatiska investerare.
Inte blir Sveriges rykte bättre efter Asap Rockys häktning och den kulinariska Cowboy-soppan medan gärningsmännen/provokatörerna går fria.
Fyra personer som sparkar och slår en person som ligger ner tycker du inte ska åtalas f misshandel? Andra sidan är också under åtal, men ej häktade pga låg risk att de lämnar landet. Och ASAP har förnekat officiellt att han blivit dåligt behandlad i häktet – det var något en sajt hittade på för klick och den pågående smutskastningskampanjen mot Sverige sedan tidigare, som MSB identifierat.
Men bra om Sverige får dåligt rykte his våldsverkare, så håller se sig härifrån.
Hos
De. Jävla telefon.
Jo jag känner till den där storyn alltför väl.
Stefan, inte helt säkert att svenska bostadsmarknaden är opåverkad av utländska investeringar. Enligt mina asiatiska kontakter har Stockholm varit hett för kinesiska och taiwanesiska investerare. Och enligt Financial Times står utländska investerare för 23% av transaktionerna inom fastighetssektorn.
https://www.fdiintelligence.com/Locations/Europe/Sweden/Stockholm-s-party-goes-on-for-foreign-investors
Tack för länk.
Inser nu att det var slarvigt formulerat av mig. Det jag avsåg var "investerare" som köper privatbostäder i Sthlm och inte större aktörer som köper kommersiella fastigheter. Kommersiella fastigheter är som du vet en stor vinnare i år och spelar i en helt annan liga än den privata marknaden och självfallet har utländska investerare bidragit till uppgången på den kommersiella sidan.
Någon som "kvalificerat" kan gissa Asap Rockys skadeståndskrav, 1 miljon $ eller mer.
Avsevärt mycket mer.
Så om man spöar nån störig snubbe på gatan samtidigt som man filmar det hela och lägger upp bevismaterialet på sociala medier är det rimligt att vånta sig ett skadestånd på avsevärt mycket mer än 1 milj USD pga att man suttit häktad för brottet. Oki.
Det handlar om uteblivna intäkter för turnén. Vi pratar om en världsartist så skadeståndskravet kommer vida överstiga 1 miljon USD.
Det verkar som Sverige snarare attraherar våldsverkare än skrämmer iväg dem med tanke på nivån på skjutningar, mord och andra överfall. Så skall vi låsa in vålsdverkare som sparkar ner någon, får vi nog börja fundera på att bygga fler häkten och fängelser. Men pengar för det finns det väl hur mycket som helst?
Ersättning ska kunna vägras i situationer där den frihetsberövade till följd av sitt eget handlande har stått i ett sådant förhållande till brottet att ett ingripande mot honom eller henne varit klart motiverat eller om den skadelidande handlat på ett sådant sätt att personen har dragit misstankarna till sig.
Finns väl risk att det inte blir så mycket skadestånd.
Var beträffande en "bostadkrasch" i Sverige, så kan det mycket väll bli så att kraschen inte sker i sek. Om priserna på bostadsäder inte stiger så mycket men inflationen och real lönerna stiger väldigt mycket så har vi en bostadsbubbla som "spruckit" ändå. Allt är relativt. Men betänk att Sverige inte har en fri hyresmarknad, det är denna reglering som gör det svårt för bubblan att spricka. Den som inte tror att hyresmarknaden har den enskilt största betydelse för en bostadsmarknad bör sätta sig å tänka igenom de hela en stund. Ne he nu ska vi ut å köra bil på sanddynorna på Skagen vilket är tillåtet här, här är det även tillåtet att sälja alkohol i matbutikerna och på gårdarna, de problem som detta skulle medföra enligt dom svenska mulorna återstår att se. Dieseln är 2 kr billigare i sek även fast kronan fallit å maten i butiken häller ungefär samma pris. Att äta ute e dock lite billigare här i Danmark
Även jag tänker att man kommer göra precis allt för att undvika ett nominellt prisfall, dvs genom ytterligare valutaförsvagning "begränsa" det hela till ett reellt prisfall.
Tror dock detta kommer misslyckas pga kombinationen recession/arbetslöshet samt bankkris/stigande räntor.
Men innan dess kan ett accellererat angrepp på kronans värde förväntas från RB et al.
Hyresmarknaden fungerar betydligt bättre nu för lägenheter i storstäder än för 10 år sedan. Med tanke på att privatpersoner kan hyra ut sin bostadsrätt och säga upp avtal om någon vänder sig till hyresnämnden (utan att uthyraren behöver betala tillbaka retroaktivt), så kan man få något som liknar marknadspriser.
Det är dock svårare att få ett längre kontrakt om man hyr en bostadsrätt av en privatperson, vilket gör att ändå relativt många drar sig för att se det som en permanent lösning.
Med en fungernande hyresmarknad, så kan de som tjänat bra på en bostadsrätt cacha ut och sen fixa en hyresrätt inom samma område. Det skulle kyla av marknaden.
Bäst vore dock att överge dagens montära system och ha ett med en mer stabil penningmängd. Det går då inte att skapa en kreditbubbla som idag. Om fler i ekonomin villl låna så skulle räntorna stiga.
Låter inte riktigt realistiskt att begränsa prisfallet genom kronförsvagning. Om det vi köper ökar i pris så lär det inte trycka upp bostadspriserna.
Re Anders
Riksbanken har alla möjligheter att hålla nere bolåneräntorna om de vill det.
Heja Ingves. Han gör oss rikare.
Andra faktorer skulle kunna vara banksektorns och byggsektorns respektive storlek i förhållande till BNP. Dessa säger kanske mer om konsekvenserna av en fallerande bomarknad på den övriga ekonomin.
Test från annan enhet.
Ett svar till Stefan 1043.
Helt klart intressanta faktorer liksom befolkningstillväxt.
Vad gäller bygg så är JM upp 51% upp i år exklusive utdelning på 5% vilket inte alls avspeglas på bostadsmarknaden så kommersiellt och privat är inte i fas.
Värt att notera är att JM sedan notering november 1988 underpresterat mot OMXS30 så det är verkligen ingen vinnare vi pratar om här.
Byggarna brukar vara rätt generösa med utdelningar osv så blir lite missvisande att bara titta på priset på JM-aktien. Men ja, det stämmer säkert.
Om skulderna hade varit jämnt fördelade över landet efter disponibel inkomst, så vore skulder på 89% av BNP inte så mkt att bry sig om.
Problemet är att det i Stockholm råder mycket högre skuldsättning. Hade därför varit mer intressant att se en jämförelse mellan städer.
Håller helt med.
Skuldsättningen i Sthlm i förhållande till inkomst slog i taket för flera år sen.
Efter det ingen uppgång.
En sak är nivån på just dessa parametrar och en helt annan sak är tolkningen av dessa. De länder som är i topp är stabila både politiskt och ekonomiskt. Länder som Grekland, Spanien och Italien är inte med.
Kanske detta kan uttolkas som något som förväntas och inte är så farligt egentligen?
Förvånansvärt många parametrar som missats i analys. Vet att många avfärdar det som en faktor.
Men Sverige har haft högst befolkningsökning (%)senaste åren i hela västvärlden. Skapar ett underliggande tryck på bostadsmarknaden.
Nämnde befolkningstillväxt 11:38.
Sant, såg det nu.
Räcker med att ta en titt på trycket på hyresmarknaden för att förstå efterfrågan. Finns även på dyrare hyresrätter.
Nu skall alla invandrare som kommit senaste åre och på sikt alla anhörighetsinvandrare in i hyressystemet, det skapar ett underliggande tryck på bostäder.
Vem kunde tro att vi skulle bli 1.5 milj fler i början på 2000-talet då folkmängden tidigare länge legat stabilt kring 8 milj.
Och hur skall de här människorna betala sina hyror?
Bra fråga. Vad tror du?