Att Försvarsmakten skulle få problem med rekryteringen av kontinuerligt tjänstgörande gruppbefäl och soldater/sjömän, GSS/K, var rätt tidigt uppenbart. Själv skrev jag 2010 ett blogginlägg om hur man kunde göra Försvarsmakten till Sveriges attraktivaste ungdomsarbetsgivare istället för att lägga 60 miljoner om året på reklamkampanjer, fullt medveten om att inte ett enda av förslagen skulle realiseras. Men istället har man gått i rakt motsatt riktning och i princip aktivt motarbetar sin attraktivitet. Det handlar om boendet.
Se bland annat debattartiklar, nyheter och gästblogginlägg hos Sveriges ledande försvarsbloggare, bloggrannen Wiseman.
Vad som hänt är att möjligheten att mot betalning bo billigt på logement har ryckts bort från GSS/K. Man inser rätt snabbt att med löner som för en undersköterska så innebär det att i t ex Stockholms- och Göteborgsområdet så går det helt enkelt inte att ordna en bostad eller bilda familj med den lönenivå som ligger. Så strömhoppen kommer. Det går helt enkelt inte att ordna ett boende.
Nu finns en uttalad riktlinje att soldaterna skall vara en del av samhället och inte bosätta sig innanför grindarna, men då kanske man borde ordnat boendemöjligheter utanför grindarna innan man försöker rekrytera ungdomar från hela Sverige, ungdomar som inte har något socialt nätverk på orten där de kan sova på soffan?
Det hade varit tämligen enkelt för Fortifikationsverket att i samarbete med kommun och regemente ordna mark för enkla soldatbostäder, motsvarande studentrum, som hade hyrts ut enligt gällande normer till anställda. Hade det blivit någon form av löneförmån att få hyra en bostad kunde man lagt boendet i någon form av stiftelse med regler som att bostäder bara får hyras ut till tjänstgörande i Försvarsmakten och i brist på efterfrågan tillfälligt, utan besittningsskydd, hyra ut till andra, i första hand fd tjänstgörande i Försvarsmakten.
Det hade inte ens behövt kosta speciellt mycket. Nu när soldaterna inte längre är värnpliktiga, utan medarbetare som arbetar 8 – 17 och betalar skatt för löneförmånen att äta frystorkad eller konservmat ute i skogen (rent av får man avdrag från traktamentet för att sova under bar himmel och äta nödproviant i Afghanistans berg), så har kraven på förläggningar på övningsområdena höjts. Ett exempel är Markstridsskolan i Kvarn, där Fortifikationsverket byggt en elevförläggning stor nog för ett helt kompani. 140 st rum om 20 m2 med egen dusch och toalett skall erbjudas personalen som tillfälligt är på MSS. Citat ur FortV:s tidning Öppet Hus
“Elevförläggningen i Kvarn består av två byggnader med totalt 140 bostadsrum. Här ska Försvarsmaktens kontraktsanställda soldater bo under tiden de går sin grundutbildning. Det är energieffektiva byggnader med en så låg energiförbrukning, 42 kilo wattimmar per kvadratmeter, att de enligt Boverkets byggregler klassas som Passiva Hus. Under våren 2012 påbörjas arbetet med att installera solpaneler, som väntas ge ännu lägre energiförbrukning. Byggnaderna rymmer övernattningsrum på 20 m2 med egen dusch och WC samt ett antal samlingsrum med pentry. I en av byggnaderna finns därutöver också vapenvårdslokaler, omklädningsrum och torkrum. I skrivande stund pågår slutbesiktning. I april ska solpanelerna vara på plats.”
Kostnaden för att bygga dessa 140 övernattningslägenheter med samlingsrum är 75 MSEK. Som ungdom är 20 m2 en fullgod bostad, större än en del studentrum. Stryker man samlingsrummen och sätter in ett kokskåp med kyl och frysfack i lägenheterna så kan man nog med gemensamma tvättstugor nå samma kostnad för motsvarande lägenhetsbyggnad.
Det är en kostnad på ca 535 000 per lägenhet. Hyr man ut dessa med 8% ränta på investerat kapital så får man en kallhyra på drygt 3 500:- SEK i månaden. Skulle vara hanterbart även med soldatlön.
Sådant boende kunde alltså med lätthet byggas utanför grindarna i anslutning till våra regementen, så att soldaterna kan interagera fritt med samhället inklusive ta hem pojk- och flickvänner. När det är dags att flytta ihop får man väl leta efter en annan, större, bostad, men motsvarande duger gott som studentrum i åldern 19 – 25, och lär duga även för våra soldater, åtminstone till de kan ordna en annan bostad.
Det handlar inte heller om någon utgift, utan är en självfinansierande investering.
Senare i maj är jag inbjuden på studiebesök hos mitt gamla regemente, P 4 Skaraborgs regemente, där jag bland annat kommer få hälsa på mitt gamla kompani Skånings, som finns med i Midvintermörker, men även träffa representanter från Försvarsmaktsråd Skaraborg mm. Jag vet att man i denna samverkansgrupp diskuterar och förhoppningsvis även gör något för boendesituationen, något som jag ser som helt avgörande för att kunna rekrytera och behålla motiverade och intresserade ungdomar i tjänsten.
Skånings kompani skall vid tillfället befinna sig ute på Kråks skjutfält söder om Karlsborg. Blir intressant att se hur övernattningsmöjligheterna ser ut där idag. De lämnade en del att önska för 20 år sedan, men då hade man värnpliktiga. Anställda soldater ställer nog lite högre krav på övernattningsmöjligheterna.
Men mest intressant är boendesituationen. Med bostadsmarknaden och bostadssituationen som den är i Sverige idag kan Försvarsmakten göra sig till en mycket attraktiv arbetsgivare för ungdomar. Om man gör rätt, istället för att motarbeta sina anställda. Att helt enkelt visa ledarskap.
Tillägg: Stiftelsen MHS-Bostäder tillhandahåller exempelvis bostäder åt försvarsmaktsanställda i Uppsala och vill bygga nytt i Enköping (UNT). Det här är inga konstigheter. Istället handlar det om att ta tag i spaden och börja gräva samt även låta GSS/K omfattas av förfarandet.
26 kommentarer
Lss erbjuder riktiga lägenheter till soldaterna. Djäknegatan här i Uppsala kryllar av soldater, FM reggade fordon m.m.
Bra! Borde knappast vara ett problem för andra förband heller. Kungsängen ligger t ex inte direkt mitt i stan, utan mark är det knappast brist på. Några tusen kvadratmeter utanför grindarna borde gå att ordna.
Men FM säger ju själva att de inte vill ha det så. Spelar väl ingen roll om barrackerna ligger innanför stängslet eller några meter utanför. Det finns lägenheter i Tensta och Rinkeby och det är på helt realistiskt pendlingsavstånd från Gardet, särskilt som pendlandet kommer ske mot strömmen.
Lägenheterna i Tensta och Rinkeby är lika höga som på Gärdet.
Utanför grindarna avser inte nödvändigtvis 10 m utanför grindarna. Kan vara på andra sidan orten. Dock har FM ofta redan mark i anslutning till regementena.
Tycker mest det låter som att försvaret inte bryr sig och använder "integration i civila samhället" som en ursäkt för att få syssla med roligare saker som Gendercenter etc.
Förlåt jag menar Hyrorna i Tensta och Rinkeby …
Lika låga som på Gärdet, menar du kanske.
Men jag håller med Cornucopia om att det där med civila samhället mest handlar om en ursäkt (även om det i sig är en bra ide), men inte för gendercenter utan helt enkelt en snabbt hopkokad ursäkt för att inte tillhandahålla bostäder när kritiken började växa.
Kortsiktighet och trångsynthet är ledorden i HKV.
Underskatta dock inte nya vapnet. En massiv infil av gender advisors bakom fiendens linje så står sig inte moståndaren länge. Weapons of Mass Gender Destruction.
"Man inser rätt snabbt att med löner som för en undersköterska så innebär det att i t ex Stockholms- och Göteborgsområdet så går det helt enkelt inte att ordna en bostad eller bilda familj med den lönenivå som ligger."
Hur bor undersköterskor då?
Väldigt bra fråga. Bostadspriserna var redan för flera år sedan så höga att det t ex inte med en sådan lön går att köpa en bostad i vare sig Göteborg eller Stockholm.
Problemet är att man inte bara rekryterar redan lokalt boende personer, utan rekryterar ungdomar från hela landet.
Ett annat problem är att GSS/K är en tidsbegränsad anställning. Som sådan kan det vara svårt att få lån.
Är det inte helt enkelt så att precis som för alla andra låglöne- och lågstatusyrken i samhället så är det hyresrätter i trista kvarter och bostadsbidrag som gäller. Precis som för en undersköterska så går det att få ekonomin att gå ihop, men det är väldigt tufft. Sådan är förmodligen verkligheten för många svenskar idag, problemet är att ingen vill se soldatyrket som det låglöneyrke det är.
"Nu finns en uttalad riktlinje att soldaterna skall vara en del av samhället och inte bosätta sig innanför grindarna, men då kanske man borde ordnat boendemöjligheter utanför grindarna"
Jag tror du har missat något här. Det är inte huruvida boendet är geografiskt placerat innanför eller utanför stängslet det handlar om. Soldaterna skall bo i vanligt civilt boende med civila grannar, etc – inte i militära studentområden oavsett var dessa ligger.
… och resultatet blir inga soldater alls.
Ja, uppenbarligen. Men att bygga soldatbostäder går helt emot den inriktning FM bestämt sig för, så vill man komma med konstruktiva förslag kanske det är bättre att hålla sig till de riktlinjer som gäller.
Enda problemet är vem som tar upp saken med att bygga billiga bostäder för soldaterna och andra med låga löner.
Helt riktigt. Det är inte soldatbostäder som är problemet, utan bristen på billiga bostäder för alla låginkomsttagare.
UNT länken fungerar inte. Gör om gör rätt.
Gjort om, gjort rätt.
Försvaret/Polisen har ju fått till uppgift att rekrytera så att soldaterna speglar det mångkulturella Sverige. Då blir väl upptagningsområdet Tensta/Rinkeby perfekt.
Med det mångkulturella inträdet så kommer det att bli mycket svårt att rekrytera etniska svenskar över huvud taget. Staten gör det allt svårare för vanligt folk att inneha skjutvapen och med bortagande av hemförvaring av både reservofficerares och hemvärnsmäns vapen kommer på sikt de som innehar vapen vara följande:
Poliser med annan bakgrund än svensk. Militärer med annan bakgrund än svensk.
Kriminella (den största gruppen).
De enda större svenska etniska grupp med vapen kommer att vara jägare.
Undrar om fänriken inspekterar städningen i 20-kvadratsrummen i samband med varje morgonuppställning?
Det gør de.
Ge dem ett par 20-tält och några säckar ved.
/Sgt Andersson
En Uska tjänar inte 16300 i Sthlm, snarare 20-23000. Alltså lika mycket som en löjtnant.
Andy
.."istället för att lägga 60 miljoner om året på reklamkampanjer…"
Där har du en poäng. Jag har gjort lumpen och jag blev inte lockad utav en enda annons av FM utan det var killkompisar till mig som fick mig att vilja söka efter att fått höra deras berättelser. Jag fick bo i ett logement, som alla andra fått göra, och jag förstår inte varför de ska ändra på det nu? Jag blir så trött och arg när jag läser detta för jag var sugen på att gå tillbaka till FM, för jag trivdes. Men nu när de ska försvåra allt, vet jag inte om jag är så sugen. Varför civilisera någonting som inte är civilt? Hela gruppsammanhållningen förstärks om man får bo ihop, det är jobbigt ibland men man står ut. Enligt mig tycker jag att man ska vara tajta som grupp och känna varandra så bra att man blir som en familj i detta yrket, det är lite det som är charmen med att vara soldat, att livet pissar på en ibland men man delar det med andra så man kan få en hel del roliga historier efteråt. Jag tycker inte att politikerna har alla hästar i stallet, det verkar bara gå mer och mer utför! Tråkigt…
/Anna
Fast du kanske inte vill bo på luckan i åtta år, eller?
Ingen soldat vill bo på logementet oavsett period. Då många soldater i dagsläget veckopendlar från sina lägenheter och boenden ute i landet. Det är där de har sina sociala nätvärk, familjer, sambos med jobb och är "integrerade i samhället". Om Försvarsmakten fortsätter på sin inslagna linje så kommer typen av människor som arbetar som soldater vara betydligt mindre varierad än vad den är i dag. Vill Försvarsmakten bara ha soldater i åldern 19-22, från samma del av landet, som bor hemma hos föräldrarna på samma ort som förbandet är beläget? Det skulle väl aldrig kunna föda de sub-kulturer som Försvarsmakten är så orolig för?