Efter en tids tvekan bröt till slut Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 sig ut ur det motstånd som 1115 utgjort. Dessutom utlöste gårdagens uppgång en teknisk köpsignal enligt det kortsiktiga TA-modellen.
Dagschart OMXS30 |
Uppgången fortsatte i USA där det breda indexet S&P-500 stängde högre än vid de europeiska stängningarna. Terminen ligger dock tillbaka på den nivå som gällde runt 1730. Börserna i Asien är tvekande med Nikkei +0.06%, Hang Seng -0.22%, Straits Times -0.16% och All Ordinaries -0.05%.
Går inte med stöd av detta säga vilken riktning de europeiska börserna tar nu på morgonen.
Köpsignalen i OMXS30 utlöstes av att MACD bröt upp till positivt, då MA5/MA14 redan låg positivt, allt enligt en dagschartanpassning av metoden all in – any out, som bloggrannen Tobbe Rosén på Winning Trading lär ut. Veckoklimatet är förstås positivt och därmed är det (kortsiktig) köpsignal på gårdagens handel.
Att det sker samtidigt som vi bröt igenom ett motstånd bör också ses som positivt, men man kanske ville sett ett betydligt kraftigare utbrott en den rätt tafatta rörelse vi fick igår. Med allmänt tveksamma börser så finns det risk att OMXS30 trillar ner under 1115 igen. Köpsignalen består nog ändå åtminstone några dagar, då indikatorerna inte vänder ner speciellt snabbt.
Viktigt att komma ihåg är att teknisk analys inte handlar om åsikter och känslor, utan objektivt rapporterande om vad en vald modell säger. Det betyder inte att det blir som enligt modellen, det betyder inte att jag tror att det hela uppfylls, det betyder inte att jag agerar enligt detta – jag dagstradar inte utan följer MA50/Ma200. Det betyder dock att jag finner detta intressant. Vilket många av läsarna inte gör.
Tittar man på fundamentala nyhetshändelser som vi garanterat vet kommer så har börsen nu lämnat rapportsäsongen och gått in i den årliga utdelningssäsongen. Av någon anledning håller man fortfarande fast vid forna tiders en utdelning om året i Sverige, vilket man förr gjorde av praktiska skäl – det skulle bli väldigt omständigt att hämta ut aktiebreven ur bankfacken och stämpla in utdelningarna flera gånger om året. I modernare länder så delar många bolag ut exempelvis 2 – 4 gånger om året, rent av tolv gånger om året för en del bolag i USA och Kanada.
Det skulle ge stabilare börs och jämnare aktiekurser över året. Igår delade t ex Axfood ut 12:- SEK per aktie och aktien föll 15:- SEK (5.86%), varav 12:- berodde på avskiljningen av utdelningen. Så här kommer det hålla på i utdelande bolag under våren. Rena cirkusen, speciellt för högutdelande aktier. Detta beteende påverkar förstås index tillfälligt framöver och jag räknar detta till fundamenta. Däremot kan det finnas felprogrammerade börsrobotar som missat utdelningsnojan och spelar på momentum och säljer ner utdelande aktier, vilket kanske var vad vi såg i Axfoods negativa överreaktion på en annars stigande börs.
Nej, dags för minst fyra utdelningar om året. Gäller speciellt aktier med stabila säsongsoberoende kassaflöden som Axfood. Skärpning! Släpp 80-talet och kom in i matchen.
1 kommentar
Nu är det läge att ta hem vinsterna. Mycket högre än så här mäktar man inte med. Man skulle köpt i december, som jag påpekat förut, då ECB gav ut första omgången billiga tre års lån. Nu är dessa effekter diskonterade av marknaden. Det är ett mycket farligt experiment som pågår just nu.
Det bästa vore egentligen om alla euro-länder fimpade valutan samtidigt och började om med egna valutor igen.
Mvh
Observer