I dag har den förmodade storfilmen Hungerspelen (eng Hunger games, recension hos Schibsted/SvD), baserad på boken med samma titel, den första boken i en science-fictiontrilogi skriven för tonåringar. Men även läsvärd för genreintresserade vuxna. Är ni snabba finns hela trilogin i inbunden svensk översättning på årets bokrea för endast 75:- SEK (Adlibris, Bokus) vilket är väl använda pengar om man nu inte tvunget vill läsa den på originalspråket. Man kan också köpa in boken till sina tonåriga barn eller barnbarn.
Som mycket (all?) god science fiction så bygger boken på att man tar några trender i dagens utveckling och drar vidare dem linjärt eller exponentiellt. I det här fallet att allt färre äger allt mer av alla tillgångar, något som i allra högsta grad gäller i såväl USA som i Sverige, och att dokusåpor blir allt mer extrema i sina försök att locka allt mer ointresserade tittare. Bröd och skådespel. 1% äger allt och 99% är bara slavar under dessa.
Det finns bättre trailers till filmen, men nedanstående trailer får jag betalt för om ni tittar på. Notera att trailern är tämligen våldsfri, då väldigt få sekvenser visas från själva Hungerspelen. Knappast representativt.
Notera att trailerleverantören GoViral kan spara information om dig och din dator, se deras integritetspolicy.
I Hungerspelens framtida Panem (fd USA) så är det bokstavligen på det viset. 1% äger allt och övriga 99% är slavar som i periferin, helt enligt Wallersteins världssystemsmodell med centrum och periferi, producerar det centrum behöver för att bibehålla en livsstil och levnadsstandard som rent av kan sägas vara bättre än den vi har i västvärlden idag.
De olika producerande provinserna i periferin måste varje år skicka in två ungdomar för att delta i Hungerspelen, en TV-sänd Big Brother-såpa på liv och död. 24 ungdomar startar, en överlever. Den vinnande ungdomens provins får lite allmosor och bättre ställt det efterföljande året. Allt för att hålla perifierin i schack så att de producerar det centrum behöver för att leva i överflöd.
Den som kan sin science-fiction kanske menar att det här bara är en amerikansk Battle Royale eller en modernisering av Stephen Kings The Running Man, och visst finns det likheter. Speciellt Battle Royale innefattar också ungdomar, medan The Running Man skrevs innan dokusåpans tid. Och egentligen är det bara detta som är kvar på TV idag – att man har ihjäl varandra inför publik. För alla andra science-fictionvisioner om dokusåpor och vårt allt mer skruvade mediasamhälle har i princip blivit uppfyllda, även om lite mer grandiosa upplägg som The Truman Show inte går att genomföra av rent byggnadstekniska anledningar. Annars hade vi säkert sett det vid det här laget.
För bloggens läsare kan det ju vara intressant att se att även i en värld med begränsade resurser (t ex peak oil, även om det aldrig förklaras exakt vad som hänt för att på några hundra år (tusen?) förändra världen på det här viset – men det är inte alltid nödvändigt för att berätta en riktigt bra historia) kan man leva vidare som idag. Om man tillhör den lilla eliten och med lämpliga medel (bl a hot om total utrotning av trilskande provinser) kan förtrycka majoriteten som får leva som på medeltiden, men med TV. Samtidigt så kan man ju fundera över hur stor skillnaden är mot idag? Vi i västvärlden lever på tredje världens tillgångar för vårt eget välstånds skull. Men vi är fortfarande betydligt fler än 1%.
Så man kan se filmen som hoppfull. Om du och dina tillhör den lilla utvalda eliten så kommer framtiden te sig alldeles utmärkt oavsett resursbrist. Det är bara att byta de 100-tals slavar du nyttjar via fossila bränslen mot riktiga slavar. Helst på distans enligt principen två hål i väggen, maten kommer från ICA och bensinen från bensinmacken. Ungefär som idag alltså. Att barnarbetare syr våra kläder till slavlöner spelar ju oss ingen roll, bara vi ser snygga ut i kläderna. För övrigt är fåfängan och fixeringen vid yttre utseende ännu större än idag hos Hungerspelens framtida elit. Även det en trend dragen vidare linjärt. Yta är allt och kan då effektivt dölja korruptionen och ondskan under det färgade håret eller den tatuerade kroppen.
Nu får man hoppas att Hollywood inte gör oss besvikna. Hungerspelen-trilogin kanske går på lågfart i Sverige, men i USA är det den nya Harry Potter eller för den delen Twilight. Fast utan att den kristna högern gör stående ovationer som för Twilights kyskhet och sex först efter äktenskapet. Samtidigt berättas böckerna i jag-form, med en ständig inre monolog hos den kvinnliga huvudpersonen Katniss Everdeen, vilket kan vara svårt att överföra till filmduk. Ett bättre smakprov på hur man kan lyckas med det kan vi se i nedanstående officiella klipp (som jag inte får betalt för att ni tittar på). Katniss skall här demonstrera sina förmågor för sina “sponsorer”.
Fast att barn sticker knivar i ryggen på varandra gör kanske Hungerspelen till inte fullt så barnvänligt. Filmen fick dock 11-årsgräns, så i sällskap av föräldrar får 7-åringar ta till sig budskapet om hur man på bästa sätt har ihjäl andra barn.
Intressant nog så drar förstås recensenten hos Schibsted/SvD kopplingar till n-ismen, men inte till dagens globaliserade värld med centrum och periferi och där vårt välstånd byggs på andras slaveri. Men det hade ju varit en koppling som hade varit för störande för maten kommer ju från ICA och kläderna från klädaffären.
Dock har ju t ex vår näringsminister Annie “Facebook” Lööf dragit slutsatsen att lönerna i Sverige måste ner och föreslår 25% sänkta ingångslöner. Samtidigt som hon själv har en månadslön som nästan är en årslön för en undersköterska. Det är förstås en logisk konsekvens av att västvärlden, åtminstone för massorna utanför eliten (di man nog kan räkna Annie), har nått tillväxtens gränser och nu behöver konkurrera sig nedåt mot BRIC-ländernas lönenivåer.
Sänkta inkomster kommer. Frågan är bara om det kommer via sänkta löner eller ökad arbetslöshet. Deflationstrycket är här för att stanna. För massorna. Men knappast för eliten.
43 kommentarer
Jag bara älskar reklamen på denna sida!
VArför handlar alla med valutor?
"Det är enkelt; jag har lärt mig hur jag kan öka min månadsinkomst avsevärt…"
Är det bara jag som tycker att mitt jobb som handlare är svårt?
du vet om att delar av reklamen är individanpassad och olika för olika läsare?
Sorgligt med F-Y's reklam och exemplet på en studerande med stora lån som påstås kunna tjäna pengar på valutahandel.
I valutahandeln måste han ju först ha ett eget kapital som han på sikt riskerar att förlora, minst 10 000:-.
Håller med om att valutahandel är det svåraste sättet att tjäna lätta pengar men det går att lära sig, efter ett år eller två …
Det skulle vara intressant att följa en TA-freak som Cornu analyserande t ex €/$ en månad eller så 🙂
Allmän varning för de brokers som gör mest reklam. De erkänner iofs, finstilt, att 95% riskerar att förlora sina pengar så det känns lugnare med en broker som, utan reklam, kan redovisa >50% vinnare.
"Vi i västvärlden lever på tredje världens tillgångar för vårt eget välstånds skull."
Nej, det gör vi inte. Vad är det för märklig världsbild du har? Jag skulle kunna ägna 300 A4-sidor åt att förklara varför du har fel. Eftersom det är ogörligt nöjer jag mig med några få punkter:
– De länder som är svältdrabbade, är det på grund av de egna politiska regimernas totala oförmåga att bedriva fördelningspolitik istället för att berika sig själva. Ett land som t ex Zimbabwe skulle kunna vara hur rikt som helst ifall det hade hade haft en kompetent ledning som tänkte mer på sitt eget folk istället för sina egna plånböcker.
– Du bortser helt från den kunskapsöverföring som sker från västvärlden till u-länder.
– Du bortser fullständigt ifrån hur vissa länder har kunnat lyfta sig genom omfattande marknadsreformer. Indien, där en kraftfull medelklass vuxit fram, är nog det bästa exemplet.
Ja, jag skulle kunna hålla på hur länge som helst. Tyvärr måste jag konstatera att du med all säkerhet inte kommer att ta till något som helst argument, eftersom du uppenbarligen tillhör de verkliga undergångsprofeterna. Har du byggt ditt skyddsrum med tillhörande livsmedel för 25 år?
/Trött
Indien och Kina är inte råvaruexportörer. Titta istället på de länder som exporterar de låg- eller oförädlade råvaror vi utnyttjar.
Fast samtidigt kan man mycket väl hävda att påståendet stämmer även för dessa länder. Förutsättningen för att du eller jag ska kunna byta våra arbetade timmar mot så mycket prylar som vi idag kan göra (dvs. för vårt relativa välstånd), är att de som tillverkar prylarnas arbete värderas betydligt lägre än vårt, så att vi hela tiden, så att säga, kan byta till oss fler arbetstimmar än vad vi lägger in.
Motargumentet kan förstås vara att vårt arbete är så mycket mer kvalificerat, men förhållandet är jag tämligen säker på även gäller för en svensk okvalificerad arbetare kontra en indisk relativt högkvalificerad dito. För min del ser det inte ut som en slump att åtta timmars emailande som tjänsteman i Sverige utan vidare kan bytas ut mot en tröja bakom vilken det ligger enorma mängder timmars slit på bomullsfält (som dessutom leder till urlakning av jorden), inklusive bevattning och förgiftning, och i färgning, tillverkning och transport.
Hade världen fungerat som i nationalekonomernas modeller skulle detta leda till massiv omflyttning av arbetskraft från låglöneländer till höglöneländer tills lika arbetsinsats belönades med lika lön, men det är inte särskilt lätt att få flytta till i-länder trots allt. Sedan kan det ju mycket väl vara så att u-länder ändå tjänar på detta förhållande, men jag ställer mig tveksam till att det gäller annat än för några förvisso stora undantag som Kina och Indien.
Själv är jag rätt förtjust i den serie inlägg om imperier som John Michael Greer skrivit de senaste veckorna (även om jag kanske inte håller med om allt), som delvis handlar om dessa frågor: http://thearchdruidreport.blogspot.se/.
/A
"Hade världen fungerat som i nationalekonomernas modeller skulle detta leda till massiv omflyttning av arbetskraft från låglöneländer till höglöneländer tills lika arbetsinsats belönades med lika lön, men det är inte särskilt lätt att få flytta till i-länder trots allt."
Det fungerar lika bra att flytta arbetena till låglöneländerna, så det kirrar sig med den globala jämlikheten. Förutom enprocentarna förstås, som kommer vara mer utspridda över världen än de varit hittills, om de inte alla flyttar till små skatteparadis.
"U-länder" karaktäreiseras av två egenskaper.
1. Krossande statsskuld. Denna har undantagslöst uppkommit genom hejdlös utlåning från t.ex franska banker till "post"-koloniala regimer som köpt vapen från t.ex. franska vapenfabriker för pengarna. Vapnen har rostat sönder, skulderna har tillväxt.
2. Avsaknad av nationell egendom. Varför har U-länder ingen nationell egendom (typ norska oljefält, svenska malmfält)? Därför att de tvingats skriva över ägandet av all egendom till långivarna (se punkt 1 ovan). Trots detta har skulderna bara tilltagit.
Punkt 1 och 2 leder tillsammans till ett samhälle som präglas av korrupttion och hopplöshet, vilket leder till den totala samhällskollaps vi kan beskåda i Afrika.
För en realtidslektion i hur banker skapar U-länder, se "GREKLAND". För yttelrigare en, se "SPANIEN". Eller läs detta:
http://limes.bloggagratis.se/2012/03/18/7559758-valutan-del-4/
Hej,
ursäkta en teknisk idiot, men vad händer om du skriver ut ord som terrorist, nazist etc på bloggen? Blir den taggad som intressant av NSA eller vad?
Min automatiska Google Adsense-reklam försvinner och jag går miste om inkomst i 1-3 dagar.
Sa du har något slags avtal där det är preciserat vad som kan stå på bloggen och inte, eller är det bara vissa ord som inte får finnas där?
Jo, det finns ett avtal. Dock är det "hemligt" vilka ord man inte får skriva, så det får jag upptäcka själv via trial-and-terror.
"Men knappast för eliten."
Tur man tillhör 1%-en 😀
Ja, vi har tur. Svåra är att stanna kvar där bara.
Vi har väl lite mer än tur. Vi har skapat ett samhälle som tar tillvara på resurserna. Mänskliga och materiella. Du häcklar Annie Lööfs förslag att underlätta för dem som inte finner jobb? Tror du att vi är immuna mot arbetslöshet och misär som kommer av dålig ekonomi? Tror du inte på sambandet mellan låg sysselsättningsgrad och misär?
Vi tar in folk från de 99% och ger dem inte möjlighet att komma in i arbetslivet. Är det så vi vill att de 1% skall försvara sig?
"…ger dem inte möjlighet att komma in i arbetslivet"
Begriper du inte att arbeten inte är något man snyter ur sig på beställning? Det blir lite lättare att skapa arbeten med slavlöner förstås och det är uppenbarligen dit Annie Lööf vill ha oss. Hon har sagt att vi borde vara 40 miljoner i Sverige men fixar vi 40 miljoner jobb annat än med slavlöner? Svar: nej.
Låter som Karl Marx det här. Han menade att de fattiga ska bli fattigare och de rika rikare – i absoluta tal – tills nästan alla är trasproletärer, vilka ställs mot de få kapitalägarna i en oundviklig revolution.
Få av Marx profetior slog in, då västvärldens medelklass blev allt rikare, samt att fler u-länder närmar sig i-ländernas standard. Denna utveckling pågår just nu, och pga dagens teknik går det allt snabbare.
Marx insåg inte att "extremt rika" inte står i motsattsförhållande mot "lagom rika". Livet är inte ett nollsummespel – även om våra hjärnor strävar mot att tolka info på detta sätt. När bytet ska delas gäller det att hålla sig framme…så tänker Cro magnonmänniskan.
"Bytet" i "fallet Cornucopia" symboliseras av sinande resurser, framförallt fossila bränslen.
Och det här ÄR absolut ett stort problem. OM vi inte finner nya resurser, och/eller skapar ny teknik som inte är beroende sinande olja och kol.
Någon här som tror att mänskligheten kommer att sitta still och rulla tummarna 😉
Så länge sovjetunionen fanns så fanns det ett reellt alternativ till kapitalismen. Inför det hotet så tillät kapitalisterna först demokrati och sedan välfärdsstater som omfördelade en del av resurserna. Nu finns ju inte CCCP längre så då behövs inte välfärdsstaten och ,på sikt, demokratin längre. Och så börjar kapitalackumulationen osv igen.
Problemet för kapitalismen är ju den av Marx förutspådda överproduktionskrisen som accellererande klyftorna ger upphov till. Har arbetarna inte inte råd att köpa det de producerar kraschar kapitalismen. Rätt festligt moment 22 det där, industrialisering kräver kapitalkoncentration, som sen i sin tur kraschar industrialiseringen.
Nu har man hållit det hela flytande ett tag trots de växande klyftorna genom att folk belånat sig, men det kraschar som synes för fullt nu.
Så nu blir det spännande se hur rätt Marx får om revolution, med Grekland först ut. Från att ha beslutat om nedskärningar till att de nu snart verkligen biter på stora folkgrupper kan mycket hända
"Någon här som tror att mänskligheten kommer att sitta still och rulla tummarna"
Nej, det går ju dessvärre att starta krig.
Om du gillar dystopier rekommenderar jag dig att läsa Oryx & Crake – Margaret Atwood. Ytterst underhållande.
Tack / Erik
Svårt att kriga utan resurser 😉
I Rwanda behöver man bara en hacka
Och visst räcker det tillslut med en näve? Och då har man förmodligen inga naturresurser kvar.
Dagens arméer kräver enorma resurser, vilket vi ser i Irak/Afghanistan. Av USAs totala statsskuld kommer ca 1/3 av dessa krig. Snacka om att slösa på resurserna…?
Tror att den här typen av krig kommer att bli färre – ska vi använda resurserna – eller bränna dem på krig?
Finns en tredje väg. Nämligen inte dagens arméer. Skall skriva ett omfattande blogginlägg om det där någon dag.
Bestyckade sateliter och smarta drönare…? Så vi slipper smutsa ner händerna? Jäkligt dyrt det också.
Små punktinsatser av elitförband, billigt, snabbt och enkelt – med tyvärr kan det går riktigt illa som för Clinton i Somalia?
Vi väntar med spänning.
Nej, tvärt om. Hur skulle t ex EU hantera om 10 – 20 miljoner "bönder" från tredje världen som helt enkelt till fots traskar / ror rakt in från t ex Mellanöstern och Nordafrika, beväpnade med Rwanda-tillhyggen samt Kalashnikovs mm. Någon logistik behövs inte, man tillämpar medeltida logistik, dvs lever på det som finns där man drar fram ("ICA").
Mot detta står något 10 000-tal välutrustade militärer idag.
Inte. En. Chans. När horden väl kastar sig över en stad så är det tämligen kört för den staden. Allt eftersom plockar man förstås upp fordon etc.
Inte akutellt idag, men kanske aktuellt om 20-40 år beroende på klimatkris och resursbrist.
Man kan ha flygande robo-hackor
Vore ett intressant tema för en av dina kommande böcker. Med den beröringsskräck som råder i media idag så vore den följande debatten ännu intressantare.
Kanske en anledning till att införa liknande de liberala vapenlagar som USA har. Annars är väll det enklaste sättet att försvara sig mot storskaliga invasioner att använda den brända jordens taktik som Ryssland så många ggr gjort. Men det går ju inte i ett tätbefolkat Sydeuropa.
Att Suzanne Collins lånat temat från Battle Royale är ju ganska uppenbart. Samt en gnutta från King och Golding.
Själv föredrar jag William Goldings "Lord of the Flies" och då på bok framför denna Disney film. /RH
Glömde i min iver att även tilläggas bör att detta även är en väldigt bra anledning till varför omställningsvägen är att föredra framför konfliktvägen för att möta kommande problem. /RH
Det du beskriver har inträffat tidigare, den mest kända tidsperioden är den vi (mycket passande) kallar "folkvandringstiden".
Påminner om när svenskarna var rädda att 10 000 tyska bögar skulla invandera Sverige om vi gick med i EU…;-)
Nej, hunger är en sämre motivator än vi tror. Små välutrustade arméer brukar vinna över större dåligt rustade pöbelhopar.
Och varför har inte u-landsbönder tågat in i Europa förut, de var ju ännu fattigare och utslagna förr i världen..? Borde varit ännu mer motiverade enl denna logik.
Klimatförändringar lär vi vänta på, likaså resursbrist, vi kommer att krama den sista droppen ur apelsinen tills nästa paradigmskifte – som vanligt.
Var det inte så Marocko erövrade Spanska Sahara.
"då västvärldens medelklass blev allt rikare, samt att fler u-länder närmar sig i-ländernas standard. Denna utveckling pågår just nu, och pga dagens teknik går det allt snabbare."
Ja vi är på väg neråt i minst lika hög takt som de är på väg uppåt. Pga sinande naturresurser och pga att vi omöjligt kan upprätthålla lönenivåerna vi har i västvärlden. Annat än genom fet löneinflation som ändå inte håller takt med prisökningarna.
Ändå ökar levnadsstandarden i Afrika, lägre bernadödlighet, mindre svält, bättre vård, fler utländska investeringar etc etc etc.
Tänk att man kan vara på väg uppåt som neråt?
"Ökar levnadsstandarden i Afrika".
Har du någonsion hört talas om växthuskatastrofen (ökenomvandlingen av subsahara)? AIDS-katastrofen i hela subsahara? Hastigt ökande klyftor (t.o.m. i Afrika) mellan låntagare (99%) och långivare (1%)? Har du hört talas om Peak Oil? Vilken värdlsdel står för "demand destruction" vid dagens oljepriser? Vilken effekt tror du detta får på denna värdsdels (just det – Afrika) ekonomiska "tillväxt"?
Har du någonsin läst något annat än DNs rosa fluffiga moln? Ja, du läser ju tydligen den här bloggen. Det är iaf ett gott tecken.
All statistik talar emot dig. Visst finns det problemområden, men kontinenten i stort är på väg upp. Sydafrika exempelvis är "s-et" i BRICS och en av de snabbast växande ekonomierna i världen.
Jag läser inte DN, jag bor inte ens i Sverige.
Annie "Kan inte göra någonting" Lööf, fick i onsdags frågan om varför alliansen inte lyckats förenkla för företagare. hennes svar blev : -Så fort vi förenklar något, så kommer det några nya regler som måste följas. "Så kommer det" ja, av sig självt….. Det hon inte sa var att det faktiskt är alliansen och EU som skapar dessa nya regler. Så antingen börjar de jobba för att vi går ut ur EU, eller så avgår hela alliansen. Helst båda två. Eftersom de aldrig kan göra något är detta det mest logiska, är det inte kommunernas fel (sjukvården) är det marknadens fel(järnvägen) och alliansen kan aldrig göra någonting.
Tycker fortfarande att Douglas Adams " Liftarens guide till galaxen " är den mest realistiska skildringen av all science fiction hitintills. 🙂
Det blir mest som Adams beskriver : Universum är fortfarande befolkat av , i grunden, likgiltiga livsformer som försöker slå ihjäl tiden mellan alla icke-händelser.
Hela familjen har läst böckerna och vi ska se filmen i morgon! Intesset kom från ungarna själva och sen när de hade tjatat lite läste även vi vuxna böckerna och tyckte att de var riktigt bra.
För övrigt anser jag att Cornus analys är väldigt trovärdig. Nu innebär inte detta att jag håller med om allt i sak med det är fullt rimligt att författaren kan ha resonerat ungefär som Cornu spekulerar. Sen ska jag väl, lite skamsen, tillägga att jag faktiskt inte hade funderat så mycket på saken innan jag såg detta inlägg. Men det visar å andra sidan att det går utmärkt att läsa böckerna endast som ren underhållning och även det kan ju behövas ibland….
När blev du så vänster, corn?
Battle Royal rakt av. Minns den som en mycket bra film, men jag gillar det mesta av Beat Takeshi Kitano. Blev det för kulturellt för en ekonomiblogg?
I brist på möjlighet att starta krig (brist på tillräckligt konspiratoriskt ledarskap?) så får väl folk skriva böcker och göra film som inspirerar folk till att ha ihjäl varandra.