Ett uttryck som man ibland hör är att köpa en aktie och lägga i byrålådan, ett ideomatiskt uttryck som förstås var mer relevant fram till 1990-talet, då man så sent som på 80-talet fortfarande kunde ha aktiebrev för att visa ägandet av aktier. Komplett med rutor på baksidan där banken skulle stämpla att man hämtat ut årets utdelning.
Avsikten med begreppet är iaf aktier som man tror kommer utvecklas fantastiskt på mycket lång sikt, något man köper och sedan glömmer bort.
Frågan är idag hur många sådana aktier det finns längre? Teknikbolag likt t ex Church of St Jobs (NASDAQ:AAPL), Nokia eller Ericsson har varit aktier att lägga i byrålådan, men alla teknikbolag måste uppfinna hjulet varje år för att visa på fortsatta kraftiga värdeökningar. Till slut blir bolagen så stora eller högt värderade att inga innovationer längre kan expandera bolagen. Den som köpte däck- och stöveltillverkaren Nokia 1990 gjorde det knappast för att lägga i byrålådan med den efterföljande utvecklingen i åtanke. Kanske gjorde man det ändå, men det handlade nog mer om tur än analysförmåga.
När det gäller Church of St Jobs så är t ex senaste operativsystemet till bolagets datorer OSX 10.7 Lion så fruktansvärt uselt att allt går långsammare på en ny dator än vad gamla operativsystemet gör på en gammal dator, efter ett decennium av ständigt förbättrat prestanda (jag har kört OSX sedan 2003 och det har varit effortless computing, men nu är det bara spinning color-wheel of hate trots relativt ny dator. Att uppgradera till Lion var mitt sämsta datorbeslut någonsin.). Väcker en del tankar kring om St Jobs hade släppt skiten om han fortfarande varit kvar vid rodret och inte akut döende vid tillfället. Nu ligger visserligen Church of St Jobs tillväxt på iPhone och iPad, men hur många mer marknader kan man ge sig in på och fortfarande expandera istället för att stagnera? Kvaliteten på OSX Lion skvallrar om att Apple kan vara på väg att toppa tekniskt och innovationsmässigt, när i princip varenda ny funktion i operativsystemet innebär försämringar. Återstår att se när man blinkar på iPhone- och iPad-sidan också. Samtidigt är nu Church of St Jobs värt mer än landet Polen sägs det. Hållbart?
Nog raljerande om det. Att identifiera aktier för byrålådan är riktigt svårt. Aktier man kan köpa åt barnen eller barnbarnen och först plocka fram 15 – 20 år senare. Speciellt i dessa tider med tillväxtens gränser och en stagnerande västvärld.
Jag tror mig identifierat en sådan aktie. Mer om den vid ett annat tillfälle.
Nu vill jag höra läsarnas tankar. Har ni några egna förslag på aktier för byrålådan?
81 kommentarer
Men deppa inte, som innehavare av en Apple produkt talar du ju om för din omgivning att du är kreativ, intellektuell och fritänkande. Detta är ju den viktiga funktionen hos apple-produkter.
http://stuffwhitepeoplelike.com/2008/01/30/39-apple-products/
Inte mu längre, det racet är slut. Har du Apple nu är du fantasilös. I en kreativ krets kan du ha allt utom just Apple.
Själv kör jag Ubunto på en Lenovo Thinkpad, funkar perfekt. Jag kör även Windows 7 på min "finansdator" pga vissa program. Jag har även kört Mac sedan 1999 och OSX sedan 2001 men övergav Apple för två år sedan.
X Trader Y
Och inte bara det… du talar också om att du som intellektuell och fritänkande fullständigt skiter i hur de anställda hos Apples underleverantör Foxconn utnyttjas och tvingas hota med självmord för att få ut sin innestående lön…
Put your money where you mouth is!
Håller med om att Lion är slött jämfört med Snow Leopard, Apples hittils bästa OS imo. Testa att stoppa i mer ram. Det gjorde underverk för min dator efter jag uppgraderar till Lion. Kör på 8 gig om din burk stödjer det, kostar inte många hundralappar, förutsatt att du inte köper originalminnen från Apple.
Har 4 gig nu. Jag jobber extremt mycket med Preview – både för att läsa PDF:er, men också för att t ex ta dumpar för de grafer jag gör i Excel, ProTA etc. Och Preview, som alltid har varit ett blixtsnabbt program, är nu så jäääävla långsamt. Det handlar om timmar i extra tidsåtgång för mig varje vecka. We hates it my precious, yes we really do! Och vad f-n hände med Spaces, nu fick vi det f-b Mission Control. Helt. Jävla. Värdelöst. Fast egentligen saknar jag ord. Säger bara att man tagit bort Save as…
Jag ser fram emot den dagen det kommer bra grafikdrivrutiner till Linux.
Anders R.
Ja, jag håller med om att Mission control måste vara det mest onödiga och dumma man lagt in i Mac OS. Helt bedrövligt – bara en massa ikoner som man inte använder. Spaces ftw! Tycker även att iphonen (kör 4s) buggar rätt ofta. Safari stängs ner emellanåt. Bildsökningsfunktionen i google är helt vajsing (kanske är ett google-problem iofs?). Jag har faktiskt också funderat i termerna om att Apple peakade i och med Jobs dead – nu går det nog utför. Tyvärr. St Jobs devis, ett folk – ett land – ett operativsystem, kommer nog att skita sig nu.
För övrigt undrar jag om någon mac-guru har listat ut hur man i findern byter namn på flera filer samtidigt. T.ex. fotoalbum med bilder som heter DCIM230230923.jpg som ska heta Sommarsemester_i_Partille1,2,3.jpg osv. Någon som vet?
/EDK
http://www.macosxtips.co.uk/index_files/batch-rename-multiple-files.php
Jag använder detta program och är mycket nöjd med det. Jag har ofta hundratals filer som ska bytas namn på samtidigt.
http://renamer.com/
Jag kor Suse med TWM pa en Atom burk med PicoPSU och SSD. Intels grafikdrivisar funkar klockrent jag spelar upp 720p. Denna burk drar bara 15 watt och ar bade arbetstation och server som star pa 24/7. Det basta med hela paketet ar tystnaden, den ar helt tyst, inte en rorlig del!
Man får inte glömma att Apples nya strategi är stämma sina konkurrenter istället för att utveckla och förnya sig.
Är det en ny strategi? Trodde den var gammal.
Här tycker jag att NeoNodes patent på slide-to-unlock är superkul! Apple har ju stämt alla androidtillverkare för att de har slide to unlock när Svenska NeoNode hade det 2002. Tydligen så har det ett gällande patent i US. Hoppas de blir riktigt rika och stämmer skiten ur Apple. sen borde det förenkla för Androidsegmentet då de slipper att ha Apples advokater på sig hela tiden.
Så ny är inte strategin, det är sant. Det kan vara så att jag missat saker, men det har blivit väldigt mycket sälsjstopp för Apples konkurrenter senaste tiden tycker jag.
Assa abloy kommer vara en bra byråkådeaktie, global marknadsledare och har mycket integrationsarbete kvar. Alla kommer alltid behöva lås och assa kommer leverera dem.
Skulle säga tvärt om. Är du marknadsledande så kan du bara tappa den positionen, du kan inte erövra den längre. Definitivt inte något för byrålådan, stagnerande bransch etc.
Kan inte uttala mig om Assa Abloy som företag och huruvida det skulle vara en bra investering på sikt. Dock skulle jag inte hålla med om att det är en stagnerande bransch. Det kommer att ske utbyte av mängder av konventionella låskistor och dylikt mot fullt integrerade passér-/lås-/larmsystem. Nycklar kommer att vara ett minne blott, så det lär finnas lite kvar att göra inom den branschen är min gissning. Kan dock vara konjunkturkänslig bransch i nuläget..
ASSA har haft leveransprecisions problem under senaste halvåret som de tagit bra tag i och nu ser det bra ut igen, men det räcker för att många företag skall "se sig omkring" vilket på längre sikt kan ge ASSA problem när processer som startat hos kunderna börjar ge frukt.
De har promille yield i stället för ppm yield.
De är dyra.
Det finns konkurrenter med intressanta innovationer kring låsmontering där ASSA verkar ligga efter.
Jag måste hålla med Cornu där, ASSA kan få problem framöver, framtiden beror så klart mycket på vilka beslut ledningen på ASSA tar och hur de driver vidare företaget för det går definitivt att bli bättre på en mogen marknad och lås är inte bara cylinder och nyckel.
Cornu, Coca Cola har väl varit marknadsledande rätt många decennier nu och även en rätt bra aktie för byrålådan under hela denna tid? Tycker inte en marknadsledande position är per automatik negativt bara för man kan förlora den. Dryckesbranchen har väl sannolikt stagnerat för länge sedan men fortsätter trots detta att vara hyfsat lönsam. Så länge kulorna rullar in etc. Med detta inte sagt att Assa är en god investering, vet för lite om den för att uttala mig där.
Just Coca Cola är väl lite speciella. Det finns trots allt inte så mycket innovationsutrymme på dryckesmarknaden. Bara effektivare distribution och marknadsförning. Vad skulle en uppstickare komma på för att peta Coca Cola?
Företag som Astra, Assa, Google mm måste ju ständigt uppfinna nya grejer för att hänga kvar.
Riskfyllt för barnen med bara en aktie. En fond är nog bättre bättre t ex en Läkemedelsfond.
Men ska det vara en aktie skulle jag välja Berkshire Hathaway, dvs Buffets aktie. Den är ju ett investmentbolag med sund strategi. Och Buffet har säkert utbildat en liktänkande kronprins.
Exempel på en aktie. Naturligtvis bör man identifiera flera byrålådeaktier.
Coca Cola!
Silver Wheaton (SLW), Franco Nevada (FNV), Newmont Mining (NEM)… bara för att nämna några. Visst, deras cost of production går upp i takt med oljepriset, men guld- och silverpriserna kommer stiga snabbare än oljepriset, imho. Dessa bolag har dessutom bra outlook på utdelningar de kommande åren.
Jag har ingen aning faktiskt.
För ännu längre sedan (före din tid ?) klippte banken en kupong från aktiebrevet vid utdelning. Därav ordet "klippare".
Ulf
Follow the money.
Lundberg, Persson, Melker Shörling, Peab , Lundin mfl finansfamiljers bolag lär inte underprestera om generationsväxlingen kan genomföras bra.
Banker har varit väldigt bra genom tiderna-med P/e 8-10.
Men det krävs lite lås på byrån ibland. 2000 talet har index varit tråkigt, men det beror på den spurt som skedde in i IT kraschen.
1995 var AFGX på 100 år 2001 377. ERIC fällde börsen efter det.
Litet tekniskt inlägg, något jag brukar hålla mig ifrån.
Köpte en Mac mini i november. OS X 10.7 (Lion) följde med. Mycket nöjd, går snabbt och fint. Detta är den klenaste macen man kan köpa. Inga problem med Preview. Läser stora PDF:er på 10 tals MB. Graderade upp från 2 GB till 8 GB.
Jag kommer från från Windows världen men ville prova något nytt. Ägde en mac på 90 talet pre internet. Kan inte uttala mig om versioner före 10.7.
Har även en laptop med Windows Vista. Där ska vi snacka om segt operativ. Nu är den befriad och kör Linux Mint. Datorn känns som ny.
Har även köpt aktier i kyrkan. Har de som ett tillväxt case i en väl diversifierad portfölj. Apple är det techförtag som sett konkursen i vitögat senaste. Med snart 700 miljarder i kassan kan de nog uppfinna hjulet en gång till.
Skulle de gå i konkurs så får man möjlighet att vända H&M t.ex.
Coca-Cola.
köpte Obducat B för väldigt länge sedan i hopp om att dom skulle bli pionjärer när LED trenden bröt igenom. Men men..
Lundbergs: Ganska stor andel fastigheter med låg belåning som ger ett stabilt kassaflöde. Lundbergs håller sakta men säkert att tugga i sig hela Handelsbankensfären. Om 20-30 år ingår kanske Industrivärden i Lundbergs..?
Canadian Oil Sands: Tillgångar som räcker i kanske 30 år. Relativt (andra oljesandbolag) billig utvinning. Trots miljöaspekten kommer Kanada knappast att stoppa utvecklingen.
/Tony B
Avanza: Prisledande och, jämfört mot Nordnet, väldigt fokuserat. Marknaden för pensionsspar bör vara högre om en 20-30 år än idag. Dock risk för att övriga marknaden minskar pga hushållen ökade amortering på sikt. Jag har svårt att se hur något annat företag (förutom möjligtvis Nordnet) kan erbjuda billigare tjänster. Samtidigt är marginalen skyhög. Lätt att minska kostnaderna.
AllTele; hög tillväxt och låg värdering
Doro; hög tillväxt och låg värdering
HomeMaid; hög tillväxt och låg värdering
Mabi; hög tillväxt och låg värdering
Cornu ställer en kuggfråga som alla nappar på. Rätt svar är: Man köper inte aktier (förutom på kort sikt), utan fysiskt guld och stoppar i byrålådan. Månadsspara enligt Fabers modell – köp vid en given punkt och stirra er inte blinda på priset. Ackumulera. 5000:- varje månad ger drygt 10gr. guld. Det är en investering för framtiden.
/EDK
Håller med Tony B. Hur investerar man i kanadensisk oljesand?
Blackpearl
Finns på Sthlmsbörsen
Oljesandare
http://www.cdnoilsands.com/
Säg bara vad det är för aktie nu Cornu.. / lemonride
Millicom
Teleoperatör i "tredje världen"
HM, tillväxt än så länge, skulle vara sjukt lönsamt utan expansionskostnader, stark balansräkning, stark marknadsposition.
Apple ska nu ut till den breda massa i jakten på evig expansion. Tyvärr så har har man satsat på gimmicks för att fårket ska bli imonerade, allt ser ut som ett tvspel numera, och det verkar vara det viktigaste.
Jag skulle vilja uppmärksamma läsarna om att det finns stora brister även på hårdvarusidan. Gamla Appleprodukter höll relativt länge, men då snackar vi typ G4, och i plastcase. Apples timecasule, backupservern/routern har en snitt levnadstid på 2 år innan den lägger ner pga överhettning i strömförsörjningen. Överhettning är dessutom väldigt vanligt på Apple produkter efter som de är för "fina" för att ha hål för luft. Min sambos macbook air (helt ny) varvar upp som ett jetplan om man bara går in på SvD. Min PC är helt tyst, den hanterar flash smidigare. Övriga Appleprodukter som gått sönder i vårt hem. En 1 år gammal macbook pro 2010, trasigt logikkort, ingen ytter påverkan. Apple airportexpress, dog vid uppdatering (överhettning?)
Sen så har vi det största skämtet av allt. iPhone klarar bara temperaturer över 0 grader celsius. Ni läste rätt! Ingen garanti utgår om den varit utsatt för temperaturer under 0 grader. Detta står på Apples hemsida, inte på ditt lilla iPhonepaket.
Sen undrar jag hur högt priset för design för tillåtas bli? Att ha ett glas (som jämfört med konkurrenterna) är ganska klent i iPhone är ju dåligt, men att dessutom göra en baksida av glas också. Det är rent sadistiskt!
Efter mina missöden med buildquality, och att jag tröttnade på att bli inlåst via iphoto och timecapsule, så är det öppna plattformar som gäller. Enkel billig pc, snabb som bara den, galaxy note och android gör att jag inte behöver ta med datorn på resan.
Ett tips är att köra med en flashblocker på macbooks. Bara jag öppnar svd.se utan en sån så går CPUn upp i minst 25% användning.
Sen är det bara att klicka på rutan så får man se flashen ändå om man vill.
Har en flashblocker i alla datorer, men jag tycker att en dagstidning ska gå att öppna utan modifikation på en dator inköpt 2012. Eller hur? Macbook Air tjuter som en liten jet på startbanan. Intressant är att förra gen av macbook air 2010 inte alls hettade upp lika snabbt, och jag kan inte direkt se någon större prestandavinst med de nya 2012orna. Kanske Lion som ställer till det? Helt klart är det Apple som har problem med omvärlden. Utan domptören Jobs så kan det bli svårt med övertygandet av nya kunder som ska bli lidande för att bolaget Apple ska ge maximal kortsiktig vinst. Detta bolag är inte alls vad det en gång varit. Från att ha varit ett bolag för användarna har det blivit ett bolag som ska ut med max produkter på kortast tid och få sina kunder att konsumera så mycket hård och mjukvara som möjligt.
Fråga mig gärna om avtalen med iTunes som musiker…. Jeeeeeesus. Visste ni att ett skivbolag som vill ha sin musik på iTunes måste köpa en Mac??
Håller helt klart med om att en dagstidning ska gå att öppna, men att det fungerar dåligt skyller jag på SvD och Adobe, inte Apple. dn.se t.ex. går fort att ladda och då borde svd.se också kunna göra det.
Jag tycker nästan tvärtom där, innan jag skaffade en macbook pro och en iPhone blev jag missnöjd fort och ville byta upp mig. Nu är jag väldigt nöjd och ser ingen anledning att skaffa det senaste.
Låter dumt det där med iTunes, men en dator, kan ju vara begagnad, kan ju inte vara en speciellt stor kostnad för ett företag.
Vad specifikt för Flashblockers kör ni. Länk, tack gärna.
Kör du Firefox rekommenderas följande:
Flashblock – https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/flashblock/
eller om man vill ha ultrasnabb browsing och hög säkerhet
NoScript – https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/noscript/
Finessen med NoScript är att den blockerar i princip all aktivt innehåll, men du kan godkänna script på individuell basis eller hela sidor på en gång. Riktigt bra, men kanske inte för den med begränsad kunskap om script i browsers.
Kör denna i safari http://hoyois.github.com/safariextensions/clicktoplugin/
Apple är ju lätt nya Microsoft. Men vem bryr sig om OS nuförtiden? Nu handlar det ju mer om webbmiljöer och andra applikationer. Jag kör Linux, M$ Windows 7 och FreeBSD. Tänker sällan på vilket OS det är jag använder.
Det viktigaste måste väl ändå vara att aktien är utdelande. Via återinvesteringar går det ju då att bygga upp en hyfsad ränta-på-ränta effekt efter 15-20 år.
Cykliska icke-utdelande bolag är ju helt meningslöst att stoppa i byrålådan.
Jag har plockat ihop en portfölj med vapen- och säkerhetsföretag som kompletteras med energifonder (kol, olja, alt energi, uran/kärnkraft).
Har tänkt köpa om börsen går ned någon gång… 🙂
nått som investerar i fusionskraft kanske? kommer blir framtiden
Hafslund
CTEH kan man ju ta ur byrålådan och lägga i källaren istället… eller? 🙂
Dacha Strategy Metals.
Bolaget sitter på tunga lager med ovanliga jordartsmetaller. Begränsat utbud
kombinerat med ökad efterfrågan gör denna aktie köpvärd på lång sikt.
/NG
Northland Resorces på ett ISK känns som ett bra alternativ. Vinna eller försvinna.
Apropå däck och stöveltillverkaren Nokia,läste jag nånstans att en donation till en organisation för svenska språkets ställning i Finland lämnades i form av aktier i däck och stöveltillverkaren Nokia för ett antal år sedan med förbehåll att aktierna inte fick säljas. Värdet på dessa aktier har under åren utvecklats så att det är svårt att hitta stipendietagare till stiftelsen.
cornu, Jag har stängt av det mesta på min mac och den går numera ganska bra. Använd bigtop för att diagnostisera och stäng av all spyware och skit med launchctl.Skriv gärna ett blogginlägg om vad du hittar.
Kopparbergs Bryggeri
Här kan man läsa Apple anställda som recenserar sin arbetsplats… Mycket intressant och avslöjande läsning, om du till exempel undrat varför iTunes är ett så fruktansvärt program… http://www.glassdoor.com/Reviews/Apple-San-Jose-Reviews-EI_IE1138.0,5_IL.6,14_IM761.htm
Axfood. Ingen tillväxtaktie men har bra utdelning varje år, vilket väl är det viktiga nu när tillväxten bromsar in för alltid. Livsmedel kommer alltid att behövas även när vi får ta oss till butiken med häst och vagn och köpa salt till inläggningarna av det hemodlade.
Jag som bara använder datorn till att skriva och ta in lite familjebilder börjar bli trött på alla dessa kostsamma uppgraderingar. Kan det inte komma en basdator som inte valsar med i den ständiga tillväxten. Då slipper man också ständigt att köpa nya uppgraderade program. Med andra ord – en ekologisk dator.
—– —– Man skall inte köpa aktier i ett enda företag utan satsa på en hel bransch istället. Begravningsbranschen. —– —–
Tror att apple gör om samma misstag som när de förlorade mot microsoft i tidernas begynnelse, dvs skyddad hw och blir omsprungna av asiaterna som spottar ur sig nya lurar och paddor med vassare hw än apple. Med andra ord android gör en repris av microsoft…
ProactIT Group skall man månadsspara till sig själv och födelsedagsspara till barn och barnbarn. Safe Heaven for sure.
Någon nämnde Silver Wheaton och där håller jag med. Ett annat trevligt bolag i samma genre är Hecla Mining, som är en av de större silverproducenterna. Jag anser att Hecla är intressant av följande anledningar:
1. Mycket låg cash-cost per ounce. Koncentrationerna är så höga att justerat för biproduktionen av zink, så är brytkostnaden omkring noll för själva silvret. Med ett metallvärde på 575 dollar/ton är malmen lönsam att bryta även om det blir en oljepris-chock.
2. Bra utdelningar, som är knutna till silverpriset.
3. Värderas rimligt i förhållande till resurserna (Metal Value Leverage på 13.89).
4. Inga skulder och stor kassa (kan förvärva intressanta juniorer med sitt starka kassaflöde).
Kort sagt: Detta bolag kommer att gå mycket bra i en inflationär miljö, och har alla förutsättningar att överleva i en deflationär sådan.
P&G, Unilever
Dr Pepper
IBM
Tata Motors
Samsung
Hyundai
Gazprom
Volvo
H&M
SCA
Tyco International
Amazon
Cornu, angående din Mac så verkar du ha något mer problem, för Lion i säg ska inte ha den effekt du beskriver. Kör Lion själv på allt från en gammal mac mini med bara ett par GB minne till en Mac pro, med 20 GB lite drygt. Har inte upplevt något av den förminskade prestanda du pratar om. Så jag skulle rekommendera att du kanske ser över datorn så det inte är något annat som spökar. Istat menus, är det simidgt program för att hålla koll på vad datorn har för sig när den blir lite seg: http://bjango.com/mac/istatmenus/
Ett annat inte helt ovanligt problem på en maskin som varit med en stund är att disken blir väldigt fragmenterad. I normala fall så händer inte det nu för tiden, då os x automatiskt defragmenterar disken, men om man har en disk som är väldigt full, så stängs det av och disken kan bli väldigt fragmenterad vilken gör den seg, ett bra verktyg för att fixa det är http://www.coriolis-systems.com/iDefrag.php
/Peter Steneteg
Ny dator skall inte redan vara defragmenterad. Har redan kört defrag dock.
Misstänker att det kanske beror på nätverket, att Lion av någon j-a anledning vill indexera nätverksdiskar eller ngt. Fildialoger, t ex när jag skall ladda upp en bild till ett blogginlägg, tar sedan Lion ca 1 minut innan jag kan välja en fil. Fattar du mängden hat?
Det låter ju bra drygt…
Om di inte redan har så kan du ju testa att lägga till nätverksdiskarna under fliken "Integritetsskydd" i spotlight inställningarna i systeminställningarna. Då ska spotlight iaf i teorin sluta indexera diskarna…
/Peter
Ska man ha byrålådeaktier som stigit bra och gett god avkastning under ca 15-20 års tid fram till ca år 2027-2032 så kan man nog inte enbart ägna sig åt de aktier såsom Ericsson, (Astra), H&M etc som varit de stora trygga under de senaste 20 åren, utan måste försöka se framåt och hitta bolag som har potential att kunna bli de stora först om 10-20 år, dvs man måste se efter bolag som idag är i uppstartsfasen, och försöka hitta några som inte verkar vara rena bedrägeriprojekt för att blåsa aktieägarna på pengar för att sedan snabbt tyna bort.
Nu är inte jag någon byrålådeinvesterare så jag har inte många förslag, men jag ser ett bolag som kan ha potential, och det är Northland Resources, den nya järnmalmsgruvan i Pajala som, om man lyckas få till det ordentligt, har potential att bli Europas andra största järnmalmsgruva (dagbrott).
Kanske kan den vinklingen (gruva=lång tids produktion och leveranser ~20 år och sannolikt förlängning efter hand (LKAB, Boliden)) ge en liten idé om vilken sorts företag man kanske ska leta efter om man vill ha en riktigt långsiktig (>10 år) och stabil värdeökning: Det gäller att hitta bolag som klarar att sälja en produkt som det kommer finnas behov av även om 20 år. Hur kommer en mobiltelefon se ut? Ingen aning! Så ingen vet om det är Sony, Nokia, Apple, Google eller whatever som kommer tillverka morgondagens mobiler. Om man ser hur fort Apple och Google klättrade upp som ledande mobiltillverkare så verkar det ju högst osäkert som investering. Gäller att grunna ordentligt och försöka hitta sådana där guldkorn som blir lagom mogna om 10 år och når sin peak om 20. Dyngsvårt, spør du meg.
Sjöfart borde fortfarande finnas om 20 år, och därmed rederier. Är man kunnig i den branschen (vilket jag inte är idag) så kan man kanske hitta något där.
I och med peak oil mm borde det ju finnas potential för ett stort antal innovationsprojekt, men just nu känns det ändå lite för tidigt och lotteriartat där, tycker jag, men värt att hålla koll på framöver.
Men det närmaste jag just nu kommer ett konkret papper är alltså Northland Resources, som fortfarande är i uppstartfas, och således både drabbats av hinder och sannolikt kommer drabbas av fler innan de kommer igång ordentligt, men som nu kommit en bra bit på väg. Börjar bryta hösten 2012, och hopp om första leverans Q1 2013. Börjar bli ett lite för stort projekt för att gå omkull nu känns det som, men det är som sagt min högst personliga åsikt. Jag går absolut inte all-in där, men en liten slant har jag redan satsat på dem för att ha i byrålådan inför framtiden.
Nu börjar vi prata. Du har exakt förstått vad det handlar om.
Tack
Cornu, om du har en gammal laptop där hemma, pröva att slänga in Windows 8 betan, är faktiskt ruskigt snabb. provade på min gamla skrothög till laptop. den är som en ny, inget segt alls med den.
Vad hette det? Innan jag körde OSX körde jag Linux. Innan dess OS/2. Har faktiskt aldrig kört Windows privat.
förstår om du inte tycker om windows, du har nog samma problem som jag har med Mac datorer.
men kan vara värt att testa den. om jag någonsin gör av med min laptop så kan du få min gamla laptop av mig, och jämflra windows vista med windows 8. Trevlig helg.
Tatueringsborttagningskliniker, fast de brukar kanske inte vara börsnoterade.
Det var en smart grej. speciellt när alla som är unga idag och tatuerar sönder sig. kan bli riktigt lukrativt om några år.
Håller med dig om lion. Blir att blåsa om med
Snö leoparden när man har tid över.
Vitrolife.
Marknadsförutsättningarna är de rätta och de är dessutom relativt förutsägbara. Inträderbarriärerna är höga för konkurrenterna. Bolaget är redan lönsamt och är i början av sin expansion inom affärsområdet Transplantation. Väldigt mycket känns rätt med bolaget. Bara att köpa och få sina 20% i avkastning per år i snitt, minst, de närmaste åren. Risk/reward förefaller vara synnerligen bra.
Är faktiskt sjukt nöjd med Lion på mina gamla macar. De problem du beskriver verkar inte riktigt ha med Lion att göra, snarare hur Lion installerades?
/N
SIGMA är en aktie för byrålådan.
Din analys för ett par dagar sedan där Prevas lyftes fram som den närmast 7-7 är nog fel. Sigma har ett p/e på omkring 7 och direktavkastningen är ca. 4% men kan mycket väl dubblas nästa år. Kassan är fylld och det som inte finns i kassan arbetar i själva projekten. Sigma har potential att tugga på i årtionden framöver. Kursmässigt borde den förstås redan nu stå väsentligt högre, kanske 9 kronor (isf 6,35), men även om man bara köper för utdelningarna så kommer det här bli bra.
Jag gissar på att Cornu investerar i Westport.com