Som respons på mitt fiske efter aktier att stoppa i byrålådan i förra inlägget svarade flera personer med Coca-Cola (NYSE:KO), världens starkaste varumärke (gissar att de som föreslagit detta tillhör Church of St Buffet). Det är dock fortfarande inte ett hungrigt ungdjur utan enligt mig en fet kastrat.
Världens (eller iaf USA:s, många amerikaner har svårt att se skillnaden) tio största varumärken sade 2011 vara i ordning Coca-Cola, IBM, Microsoft, Google, GE (General Electric), McDonalds, Intel, Apple, Disney och HP (enligt Interbrand). Samtliga feta kastrater som knappast har någon fantastisk tillväxt att se fram emot.
Under normala omständigheter är dock starka varumärken utmärkta att lägga i byrålådan. De delar ofta ut pengar varje år, och de visar tillväxt. Men denna tillväxt är beroende av generell ekonomisk global tillväxt. Coca-Cola kan spridas och sälja ännu mer i takt med att världsekonomin växer och fler och fler människor kan lyxa till det med smaktillsatser och bubblor i sitt vatten. Så de feta kastraterna är satsningar på evig tillväxt i en ändlig värld.
Tror man alltså på evig tillväxt, för all del, stoppa dem i byrålådan. Men förr eller senare kommer det ett yngre och hungrigare ungdjur och tar marknadsandelar. Vi har sett det med Ericssons mobiltelefoni som inte ens under SonyEricsson förmådde överleva. Nokia är omsprunget. Det krävs bara att man missar en trend så är man trots marknadsledande position frånsprungen. Den som ligger på topp måste hela tiden springa allt fortare för att behålla platsen.
Den fenomenala tillväxten får man alltså hos uppstickare. 99% av uppstickarna når förstås ingenstans, men några av dem gör det.
Nu kritiserar jag tanklös nyliberalism och tanken att allt statligt skall säljas ut, men exempelvis var det helt rätt att sälja V&S. Hela värdet bestod i princip av varumärket Absolut, sedan Absolut haft den utmärkta fingertoppkänslan att tidigit 90-tal köpt permanent reklamplats i den då obskyra nördtidningen Wired. Sedan kom Internetboomen. Resten är pengar i statskassan. Men förr eller senare kommer Absolut bli ute, förr eller senare kommer något annat att ta över. Sprit som sprit. Dessutom är inte V&S att betecknas som samhällskritiskt. Visserligen är spriten det viktigaste som finns för svenska folket, men etanol som etanol. Den måste inte vara statlig.
Nu lär väl Coca-Cola förbli världens starkaste varumärke länge än, men hur blir det egentligen med tillväxten?
Tittar vi på feta gamla svenska kastrater hittar vi AstraZeneca, där man visserligen får aktieägarvärden, men det är genom återköpsprogram av aktier. Ledningen ser att den lönsammaste investeringen inte är i nya produkter, utan i att köpa sig själv bort från börsen. Ett tydligt tecken på en fet gammal kastrat. Kanske hittar man någon ny banbrytande medicin, men det blir knappast något som kan lyfta en så fet gammal kastrat i håret.
Church of St Jobs (NASDAQ:AAPL) marknadsvärde är idag dubbelt mot forna jätten Microsoft (NASDAQ:MSFT). Gamla feta kastraten Microsoft har blivit omsprungen av det ungdjur som de själva räddade på dödsbädden på 90-talet, men nu har Church of St Jobs antagligen själva blivit kastrerade. Kanske kan man expandera ut inom TV, där St Jobs sades ha löst den gordiska knuten innan dödsbädden, men frågan är om det är möjligt att realisera utan St Jobs personliga kanonbåtsdiplomati och dubbla stolar in i bl a Disney-sfären. Entreprenören och innovatören St Jobs har bytts ut mot förvaltaren Tim Cook, något vi även såg med Microsoft när St Gates byttes ut mot Steve Ballmer och St Jobs körde förbi bolaget långt över hastighetsgränsen. Även om vi kyrkomedlemmar älskar allt som Church of St Jobs hostar upp, så har bäst-före-datumet sannolikt passerat. Tungt, men antagligen sant. OSX Lion visar vägen mot avgrunden. Därmed är inte sagt att inte aktien kan fortsätta stiga, utan jag pratar på lång sikt här, 5 – 15 år.
När jag pratar aktier för byrålådan så tänker jag på att den ekonomiska tillväxten avstannar, så raka case kopplade till evig ekonomisk tillväxt går bort. Istället är den gordiska knuten en annan. Hur identifiera en ten-bagger när det eviga tillväxtparadigmet visar sig vara fel?
Nu har jag det dåliga omdömet att kanske 1-2 ggr om året skriva om specifika aktier. Det innebär att ni skall sälja omgående, eftersom jag är en ypperlig kontraindikator. Är ni oroliga över att just er aktie är den jag identifierat så har ni fortfarande någon timme på er att sälja.
To be continued…
22 kommentarer
Bra inlägg!
Själv tillhör jag ingen kyrka whatsoever. Kanske är det därför jag är fattig på pengar, å andra sidan är jag rik på annat…
I ett läge där den ekonomiska tillväxten avstannar ska man nog satsa på företag som tillverkar vapen (tex Saab), säljer mat (tex Axfood), och säljer billiga kläder (tex HM).
Andra företag som jag kan tänka mig kan vara hyfsade investeringar i oroliga tider är Securitas, Swedish Match och företag som Black Earth farming. Företag som producerar förnyelsebar energi kan också vara något som man kan investera i längre fram i tiden.
/ Stefan
Mästerligt fredagsinlägg. Tack för det.
/EDK
Off Topic!
Du har ju skrivit mycket om bostadsbubblan och skuldsättningen hos svenska folket. Vad säger du om Sveriges bönder? Har vi inte här också en grupp som är kraftigt överbelånade?
http://www.lantbruk.com/lantbruk/svenska-bonder-snart-i-dansk-lanefalla
Nämnde att Lant Lantbruk & Skogsbruk skrivit om detta, men nu finns det alltså online. Får nämna det igen.
Jag har bott i "Coca-Colans" land i snart 10 år. Något jag saknat på hyllorna i min mataffär är det svenska utbudet av mejeriprodukter. För något årsedan upptäckte amerikanaren "grekisk yoghurt".
Om amerikanarna lär sig dricka kefir istället för Coca-Cola tror jag på en lysande framtid för mejeribranschen i detta land.
Svensk/amerikan
Sant att Coca-Cola, som jag förordade i kommentaren till ditt förra inlägg, inte lär uppvisa fantastisk tillväxt.
Aktier för byrålådan är,enligt min mening, aktier som visar stadig tillväxt (bolaget alltså) och stadig utdelningshöjning.
Där hör Coca-Cola hemma.
Dessutom är huvudingrediensen i deras produkter vatten, något som kan recirkuleras ett oändligt antal ggr.
Tycker ARM är intressant. Totalt dominanta på smartphones/tablet, men en pereferispelare på hemdatormarknaden. Tror dock att det kan komma att ändras.
Windows 8 kommer med stöd för ARM processorer. Apple kör ju redan ARM för iPad och iPhone, så det är väl inte helt otänkbart att de hoppar på tåget för Macbooks också.
Den dag ARM används i någon större utsträckning i maskiner med högre prestandakrav som macbooks eller för den delen servers och desktopmiljöer äter jag upp mina shorts. Windows 8 har fått ARM-stöd för att Ms vill ha en del av kakan för tablets och smartphones, inte för att ARM-arkitekturen är lämpad för desktops eller servers.
Tanken skulle då vara att de differentierar sin produktportfölj och designar processor med högre prestanda. Det är givetvis helt spekulativt, men jag tror det är mer sannolikt än vad du tror.
Tror inte det dröjer allt för länge innan vi får se ARM i Macbooks. Apple har inget intresse att betala Intel mer än nöden egentligen. Kunderna kommer inte märka speciellt mycket. ARM har även börjat smyga in sig i diverse inovativa serverlösningar.
Som jag bedömmer är det marknaden som rör sig mot ARM, inte ARM som blir bättre. Och då jobbar jag ändå på en av ARM:s största konkurrenter 🙂
Tror någon kan få äta shorts här… 🙂
Innergex, elproducent genom vatten och vind, ingen kärnkraft. Kommer troligen att ticka både utdelning och värdetillväxt i mången år.
Gissar att Apple har ett bra momentum ett tag till. Dock inga 10-15 år. Hoppas kunna göra om mitt Nibe trick. Ta hem insatsen + skatt + lite avkastning och behålla resten. Går /går inte, det får man se. Aktier är en kul hobby.
Cornucopia, gissar att du inte tänker köra Mountain Lion när den släpps. Ifall min Mac mini kroknar, ja då får man väl ge bort den.
I övrigt två riktigt bra inlägg du skrivit. Väntar med spänning på vilken aktie du ska arkivera till dina ättlingar.
Med tanke på hur uselt Lion är så blir ju uppgradering till Mountain Lion nödvändig.
Så länge det fortfarande finns olja kvar så är nog oljebolagen bra investeringar. Oljepriset lär ju bara öka och öka och öka det kommande decenniet.
OT: Mycket läsvärd (och mycket dyster) analys av eurokrisen:
The Slog: The eurozone is building a firewall on the Hindenburg
För att fortsätta och vidareutveckla mitt resonemang från min förra kommentar under ditt förra inlägg (AnonymMar 2, 2012 06:25 AM) så får jag, efter en stunds funderande och genomläsning av ditt nyare inlägg ovan, en känsla av att framtiden kanske inte alls går ut på att kunna stoppa aktier i byrålådan i 10-20 år och känna sig trygg. Troligen blir det snarare frågan om ett slags evighetslopp där man måste bli något mer aktiv och försöka odla fram en känsla för när det är dags att byta häst(ar) mitt i loppet, och sedan fortsätta byta hästar med jämna mellanrum för att kunna följa med i utvecklingen så länge man orkar/är intresserad av det.
Därmed kan man ju handla t ex oljebolag och liknande idag för att spekulera i värdeökning under de närmaste åren, men man bör också sitta beredd med säljknappen och vara beredd byta 'häst' för att säkra fortsatt värdetillväxt i framtiden, för jag gissar att om 20 år kan man endast läsa om Lundin Oil och många andra i tämligen nytryckta historieböcker (om riktiga tryckerier fortfarande finns då).
Gäller alltså att plocka ut russin som har framtiden för sig de närmaste åren (flera ägg – riskspridning) och se över sina investeringar med jämna mellanrum (t ex någon gång årligen?) för att avgöra ev vinst-/förlusttagningar och hästbyten.
jag tror en del norska oljerelaterade bolag kommer att leverera fin profit , eu speciellt euro-eu kommer bli sänke för normal industri, svensk verktad och norsk östlands.. allt som finns i stavanger-haugehund-bergen är bara att satsa på .. oslo är som ett dyrt södertälje. som en mellanmainstreamblogg som denna kan jag rekommendera peter warrens finansblogg, snart granne med cornu?
jag skulle kunna tänka mig att om ett normalt bolag önskar 10% i profit så säg ett svenskt bolag villa ha samma 10% så är det i absoluta tal ca hälften av vad en norrbagge förväntar sig, pga löne och prisläget, så om en svensk äger lite seadrill eller subsea7 och får '10%' så motsvarar det när en svensk aktie ger ca 20% i absoluta tal.. så lite mer mer om absoluta tal även om det blir lite kränkade på min personliga situation.. jag tjänar som snickare 180 nok i timmen (214 sek) och att arbetsgivaren betalar boende värt ca 10000kr, el, bompeng aka tränselskatt, och 120 nok per dag i bilersättning ,norska snickare här har 216nok i timmen plus bonus typ en månadslön extra, en månad efter grekland, vet inte riktigt vad det blir i slutändan men jag kan skicka hem till sverige ca 30000sek per mån som vilken somalier som helst.
så jag menar bara att en argentinare kan känna sig rik bara för att han har det lite bättre än medel , byt land för helvete
Skall man satsa på aktier i byrålådan så säger det sig självt att man inte skall satsa på teknikbolag. Detta eftersom det ligger i teknikens natur att ständigt förnyas. Så att teknikföretag som Microsoft och Ericsson blivit omsprungna tycker jag inte är ett bra argument för att andra ledande bolag kommer att bli det.
Jag tror inte att coca cola någonsin kommer att tappa sin ledande position, eftersom jag inte förväntar mig någon större teknisk revolution inom läskedrycksindustrin.
Jag fattar inte att Microsoft kan fortsätta att sälja sina dyra program.
Operativsystemet Linux är minst lika bra och är gratis liksom de övriga program en normalanvändare kan tänkas behöva plus en stor mängd andra nyttiga och roliga program.
För ett antal år sedan sponsrade IBM utvecklingen av Linux för sina servrar. Resultatet blev att de flesta servrar i dag kör Linux.
Men folk och företag fortsätter att skänka Microsoft tusentals kronor helt i onödan, då de inte vet att det finns ett alternativ till Windows.
Microsoft har lyckats övertyga världen att det bara finns ett operativsytem och att det heter Windows. De är också duktiga på att få folk att behålla den tron, det är inte pris och kvalite, som styr valet av operativsystem.
Åke verkar inte ha förstått TCO-begreppet avseende operativsystem. Åke låter sig även informera att han jobbar gratis bara man kör "Linux" eftersom det i Åkes värld inte finns kostnader förknippade med administration.
Linux är dessutom en kärna, inte ett operativsystem.