När ett stöd faller förvandlas det generellt till ett motstånd, dvs blir tufft att bräcka på uppsidan. Just detta ser vi nu i 925-nivån för OMXS30. Vi har inte fått någon betydande stängning ovanför det tidigare stödet på ca 925, även om kursen intradag har varit uppe över 925 och testat gummibandet innan det smäller tillbaka. På tisdagen stängde vi visserligen på 930, men det var uppenbarligen inte tillräckligt.
Istället har ca 900 formerat ett tunnare stöd för kursen, men med gårdagens stängning stängde vi strax över på 904. Samtidigt föll S&P-500 hårt under gårdagen efter stängningen i Sverige. Även om S&P 500-terminen just nu pekar upp så är den fortfarande på en nivå lägre än vid de europeiska börsernas stängning. S&P-500 nedan.
Stockholmsbörsen bör alltså öppna ner, även om utvecklingen i Asien var osäker. T ex ligger Australiens All Ordinaries i princip oförändrat, trots oväntade arbetslöshetssiffror. Kanske förväntar man sig nu en sänkning av räntan Down Under?
Men sedan är frågan om vi studsar upp igen till över 925. Avgörande blir utvecklingen i resten av Europa och USA. Annars är nästa stödområde kvar vid 860, där OMXS30 mycket riktigt också vände i måndags.
925 är ett gammalt stöd/motståndsområde. 900 är nytt. Därmed skall man inte sätta speciellt hög tilltro till 900, då det är svagt.
Guldet har periodvis kostat som bäst 384:- SEK per gram under gårdagskvällen, även om det är ner till 378:- SEK igen. När jag ursprungligen ökade guldpositioner för ca 100:- SEK runt 2005 var 400:- SEK målet. Blir därmed psykologiskt tufft nu. Girighet eller målkurs? Samtidigt måste det ju finnas något annat att stoppa pengarna i. 2005 gällde fortfarande skogsköp, även om priserna var på väg uppåt. Idag skulle det inte falla mig in att köpa skog eller andra fastigheter. Och aktier går också bort. Kvar ligger bankkonto eller svenska statsobligationer till usel ränta.
Samtidigt är en vinst bara en vinst om man plockar bort den från marknaden och faktiskt omsätter den i något realt. Och man måste se till den riskjusterade avkastningen av den totala portföljen. Att idag sälja guld för att köpa något annat höjer inte den riskjusterade avkastningen.
Ett dilemma det där. 2005 var också scenariot att vi skulle gå mot allt högre inflation i spåren av att USA:s budgetunderskott och ofinansierade åtaganden var helt ohållbara och sedelpressen var enda vägen framåt. Nu, sex år senare, så har vi istället ett så kraftigt deflationstryck att inte ens sedelpressen förmådde fejka till den amerikanska ekonomin. Istället för inflationstryck som driver upp guldet så är det den massiva rädslan för en havererande ekonomi och ett havererande ekonomiskt system som trycker upp guldpriset. Och även om jag var skeptiskt till att euron skulle hålla som valuta för EU:s diverse olika ekonomier så trodde jag ärligt talat aldrig att det skulle bli så här illa. Finanskrisen såg jag inte 2005, inte förrän 2007 förstod jag vart det var på väg. Skuldkriserna har blivit värre än jag trodde. Den svenska skuldbubblan i spåren av bostadsbubblan har blivit enorm. Även SVT vågar nämna att svenskarna privat har 2 700 miljarder SEK i skulder. 2 700 000 000 000 kronor.
Så man får väl se hur det blir med den där målkursen på guldet. Finns inget att stoppa pengarna i idag. Champagne föreslog en läsare. På tal om bubblor…
Däremot har guldet nu om man skall tro Jim Sinclair passerat den nivå där man går in i tredje fasen av uppgången. Bubbelfasen. Därmed kan vi antagligen vänta oss åtminstone en trefaldning av guldpriset, upp till säg 1000 – 1200:- SEK per gram på relativt kort tid (=något eller några år). Det var det där med girigheten.
Fredrik Reinfeldt säger flankerad av två livvakter att Europa har levt över sina tillgångar. Sverige är sist jag kollade en del av Europa. 2 700 miljarder SEK i skulder hos privatpersoner, en av de högsta privata skuldsättningarna per capita i världen, säger en del om hur Sverige har levt. Men det tiger Reinfeldt om. För skulle han medge det, så medger han att den borgerliga alliansregimens ekonomiska mirakelpolitik inte skiljer sig mot resten av EU, annat än genom att man lurat svenska privatpersoner att ta på sig skulderna direkt, istället för omvägen via staten.
44 kommentarer
Som vanligt bra!/Sd
Vad ska OMX resp S&P 500 ner till enligt dig.
//O
PS. Har du läst Stefan Sundströms bok om självhushållning? Rekommenderas som kul läsning
Overkligt med guld till 1000-1200 SEK samtidigt som vi vet att det är det som väntar.
Det ser snarare ut som om vi får en åtminstone inledande uppgång idag. Sjunkande dollar, stigande SPX-futures.
En viktig faktor till vad gäller börsen de närmaste dagarna – optionslösen i USA imorgon fredag, vilket skulle kunna tvinga upp börserna en bit.
En mix av guld och silver är kanske något för de kommande åren? Skog och mark är en hedge mot kollapsen(mat och bränsle).
Mark i sig kan kollapsa i pris. Gjorde så under 30 talet i framför allt Usa.
Man får jobba mer med tillgångsallokering och göra ombalanseringar regelbundet.
Svårt att veta vilken fot man ska stå på.
Jag trodde inte du hade något guld eftersom jag fått känslan att du inte förespråkat det som en bra investering..
Annars tror jag att vapen industrin kan vara en kandidat i framtiden pga rådande oroligheter samt "kriget om resurser".. sen är frågan om det är etisk eller inte..
2700 miljarder sek blir ca 270 ksek per capita i sverige, onekligen mycket pengar. Sett en siffra på 40 kUSD per amerikansk invånare, dvs ungefär samma som svenska skuld per capita. MEN då är det statskulden och jag antar att amerikanarna även har privat skuldsättning.
Har precis börjat läsa in mig på ämnet och får tacka för en bra blogg. Som civilingenjör blir man dock chockad över bristen på tekniska siffror som bygger upp sina teorier oavsett riktning. Om jag inom affärslivet skulle komma med affärsplan som bara bygger på tyckande skulle jag snart hamna i frysboxen (pratar här om affärslivet där man producerar tjänter/varor dvs inte bara flyttar runt kapital)…
Finns det några bra bloggar/siter där man använder sig av analys mha siffror och inte bara en massa tyckanden?
Ännu ett mkt bra inlägg, tack för det! Skulle vara jätteintressant om du närmare gick igenom (eller hänvisade till) varför vi får ett deflationsscenario snarare än inflation. Eller blir det då stagflation? Det var en av de sakerna som jag inte heller riktigt snappade upp under Nicole Foss föreläsning i våras. Handlar det om konjunkturcykler med kortare intervall som en följd av en ekonomi som grundar sig på olja (ändlig) inte kan boosta tillväxten lika mkt som den förra cykeln? Hur mycket pengar kan då centralbankerna försöka injecera innan det tar stopp och blir det fortfarande inte inflation? (eller just stagflation?)
/EDK
Sälj hälften av guldet och var nöjd vad som än händer.
Ulf
Pappersguld är bara att sälja. Fysiskt guld sparar du som säkring inför kollapsen.
09:03 Det är väl just ingenjörers Tekniska siffror som har stor skuld i det hela då det byggts program som tagit över handeln helt. En fiffig formel som talar om för en dator att köpa/sälja beroende på vad som nyss hänt och förväntas hända.
Jag undrar snarare hur vi ska komma ur det här och till vilket pris? Vad börsen gör i detta kortsiktiga perspektiv är förmodligen att hacka sig ner mot 880. Där kommer den nog att hålla sig ett tag, enligt min mening. Men hur får vi igång tillväxten igen? Vad är det vi ser framför oss 2014?
Nu verkar det som att inflationen tagit fart igen, 3,3 % i Juli. (http://www.scb.se/Pages/Product____33769.aspx) Detta borde väl också påverka börsen?
Först en förklaring till min fråga:
Under en del av mitt yrkesverksamma liv arbetade jag med mät- och reglerutrustning i processindustrin (ex pappersmassafabriker). Målet var att regulatorerna skulle korrigera avvikelser så snabbt som möjligt. Men ställde man in deras hastighet för högt kunde man få självsvängningar, eller i gränsfallet, kraftiga pendlingar efter en snabb yttre påverkan.
Besvärligast var det om några regulatorer kunde påverka varandra.
Min fråga:
Då en stor del av aktiehandeln görs av datorer, har aktiehandeln någon inbyggd instabilitet? Ger en plötslig ändring, som t ex sänkningen av USA:s kreditbetyg, upphov till pendlingar som tar tid innan de dämpas och försvinner?
Även småspararnas hjärnor bör ses som regulatorer, där yttre påverkan ( kursändringar, rykten mm ) ger mer eller mindre snabba, mer eller mindre stora köp eller försäljningar.
/ Åke M
Johan, ouch. Så var det med den förändringen av räntebanan för Riksbanken. RB styr på KPI, så med 3.3% i juli får vi nog räkna med fortsatt höjda räntor.
@EDK:
Om jag förstått Cornu rätt så får vi deflation om avbelåningen sker snabbare än centralbankerna trycker nya pengar, och inflation annars. Men jag skulle också vilja ha en mer ingående diskussion, framförallt en ordentlig refutering av argumentationen att centralbankernas penningtryckartakt på sistone helt enkelt måste innebära inflation.
De allt snabbare reaktionerna och starkare fluktuationerna på marknaden är sannolikt för att dämpningar och fördröjningar minskat i och med den robotiserade handeln.
Av våra gemensamma strävanden att optimera skapas nu anarkism – av ingenjörer som inte alls avsåg detta. Väldigt skojigt och ironiskt, om man är lagt åt det hållet.
hur mycket kommer guldet att kollapsa om det blir inget kollaps ??
When everybody else is in a bear market, Chuck Norris is in a bull market.
/Johanneberg
2700 miljarder blir ca 675ksek per hushall i sverige. med 5pc ranta blr det 2800sek per manad addera 2000 sek amortering och det blir 4800 sek per manad. antar att skulden inkluderar bostadslanen, sa min fraga blir vad ar problemet?
en hyreskostnad pa 4800 ar val inget problem, eller har jag missat nagat grundlaggande?
Vad är det egentligen som produceras genom HFT?
Jag har inte förstått nyttan med extremt snabb handel, jämfört med snabb handel, jämfört med småseg handel.
Det får mig lite att tänka på Formel 1 racing, ett skådespel där man strävar efter den bästa möjliga tekniken och hela tiden handikappar den för att inte förstöra skådespelet. Det skulle vara möjligt att bygga mycket starkare och snabbare bilar som suger sig fast vid vägbanan med fläktar och som har automatiserad styrning som reagerar mycket snabbare än mänskliga förare, men det gör man inte för det förstör skådespelet.
På vilket sätt underlättar HFT för investerarbeslut som finansierar företagande så det sker något produktivt? Eller är alltihopa bara en cirkus?
Euron, det fanns ett dokument frün slutet av 90-talet där fd. bundesbank ledamöter lade fram värsta tänkbara senariot, det var när euron blev starkare än US dollarn, detta inträffade 2003. 2004 blev det kännt att grekland hade fuskat sig in i emu, 2005 Irland var överhettat men tyskland led fortfarande av gamla problem sedan återförenningen,det var inte konkurrenskraftigt räntan förblev låg trotts flera ekonomier i europa var överhättade. Trodde aldrig att det skulle bli så illa som nu. Varningssignalerna fanns där men ingen gjorde något åt det, däri ligger problemet.
Intressant läsning kring skuldbördan i Sverige. Igår toppade guldpriset igen och resan lär väl fortsätta uppåt.
DN varnar för guld 2009:
Luras inte av guldpriset
Det var ju ett bra råd. Inte.
Vet inte om RB bara styr på KPI. Nog diskuterar de KPI i ett större sammanhang. Höjer de nu så riskerar de att få sänka vid nästa möte. När vi nu går mot en avmattning och troligen lägre råvarupriser så kommer vi också att få ett lägre KPI.
/Johan K
Jo, det artikeln syftar pa ar ett gott rad. Det galler att tanka pa dollarns varde. Dollarn ar en havstang som kan straffa eller belona. Sen jag kopte guld har den straffat och den kommer nog att fortsatta gora det. Men det gor inget, for da stiger guldet. Guldet ar den ENDA absoluta indikatorn pa inflation och valutornas riktiga varde som vi har.
Skulle inte säga att Reinfeldt lurat på svenska folket en hög skuldsättning. Däremot har regeringen men framförallt riksbanken underlättat en hög skuldsättning, vilket givetivs skett helt medvetet.
http://cornucopia.cornubot.se/2008/10/brskraschen-i-1929-perspektiv.html
Synd att SBAB inte såldes 2007.
Re Magnus Redin 10:20
HFT producerar vinst, många och många miljarder dollar till extremt låg risk. Behövs det egentligen sägas något mer än så?
Vinst är det finansmarknaderna är ute efter och inget annat. Det spelar egentligen ingen roll om det får kunderna att fly, ruinerar kunderna eller förstör marknaderna.
Påminner starkt om biologiska fenomen som bl a läkemedelsindustrin jobbar hårt på att bekämpa
Att påstå att man tar en valutarisk (dollar) när man köper guld, som DN indirekt gör, tycker jag är fel.
Exempel: Det finns aktier som är registrerade på flera börser, t ex OMX och Nasdaq. Om dollarn går ned i förhållande till kronan så går kursen "upp", relativt sett, på Nasdaq eftersom det annars skulle skapas en reell prisskillnad på samma aktieslag beroende på vilken börs aktien råkar handlas på. (Arbitragehandeln ser till att priserna jämnas ut snabbt.)
Samma situation råder för guld (och olja osv osv). Folk är vana vid att prata om dessa priser satta i dollar och det kan leda tanken fel. I själva verket hedgar råvaror mot valutakursförändringar.
En valutarisk tar jag om jag köper en valuta och håller den, eller ingår ett kontrakt där jag accepterar att få betalt (eller betala) en fix summa i en utländsk valuta i framtiden.
11:16, jo jag förstår att det är lönsamt för de som investerar i HFT men varför handlar så många andra på en handelsplats som är riggad så de med mycket kapital hela tiden kan skumma av en vinst? (Förutsatt att det funkar i Sverige som det gör i USA.) Dvs, vad får resten av samhället ut av detta?
Reinfeldt låter som en ny-hooverist om eurokrisen
http://englundmacro.blogspot.com/2011/08/reinfeldt-later-som-en-ny-hooverist-om.html
Är arbitragevinster riggade vinster? Är den som är först till kvarn den som också får göra affär detsamma som riggad affär?
En del säger att HTF är det som en del aktiemäklare har gjort för hand under många många år men att skillnaden nu är att det är maskiner som gör det. Och maskiner gör det 1 miljon gånger snabbare än vad människor kan, eller t.o.m. kanske ännu fortare.
I USA handlas det även på det som kallas för "dark pools" – Googla så kan du läsa mer.
Men vad har de flesta för alternativ till att handla aktier på marknadsplatserna och därmed även "gynna" HTF? Förutom att avstå från att handla på marknaderna då naturligtvis?
Samhället? Du menar vad gör den lagstiftande församlingen? Ja, är det ett problem? Arbitrage – är det ett problem?
Ja, vad får samhället ut av att bankerna säljer in sina fonder som "aktivt förvaltade" och tar 1,5% i årlig avgift för dessa när de egentligen är indexfonder som gemene man kan köpa på annat håll för 0,3% i årlig avgift eller 0% i årlig avgift? Är det ett samhällsproblem?
Allt är tillåtet till dess att det förbjuds. Och till dess fortsätter HTF, därför att de kan.
Vem vill frivilligt avstå från i princip riskfria miljarder och åter miljarder dollar? Skulle du?
12:42, det som jag har funnit märkligt i minst sju år är att det förefaller finns mycket mindre marknadskonkurrens inom finansindustri än inom producerande industri, något är ineffektivt inom den fria marknadsekonomin.
Iofs har jag själv inte bidragit till effektiviteten genom att försöka investera optimalt med anvisade pensionspengar, jag har tittat på det, fått någon form av avsky och gett upp. Det enda jag har gjort är att byta bank vartefter de har skött sin service.
Bland det dummaste jag har gjort var en kort period av pensionssparande som ung då jag gick på reklamen, det hade varit bättre att spara och investera i min egen framtid. Det klås dock av att jag nu deppar och diskuterar på internet i stället för att göra något som är mera produktivt.
Det är dumt att avslöja hur korkad man är, nåja, vad spelar det för roll?
Tappade perspektiv
http://www.leifgwpersson.se/7aug11.html
@ Magnus Redin 12:09
HTF, eller högfrekvenshandel ger maximal vinst på minimal tid.
Detta ger då naturligtvis även samhället maximala skatteinkomster på minsta möjliga tid. Var du glad för det som skatteavlönad politiker.
13:56, Skall jag leva på skattepengar känns det moraliskt bättre och tryggare att skumma dem från något som i grunden är produktivt än något som en välfungerande marknad egentligen borde konkurera bort till ingenting. Jag vill hjälpa till med problemlösning, inte vara en del av probemet.
Dock finns det en poäng i att staten tenderar att beskatta marknadsmisslyckanden. Gräver man i de offentliga motiveringarna för höjda skatter på vattenkraftverk och kärnkraftverk hittar man den motiveringen. Om det nu inte går att få till en effektiv finansmarkand är ett alternativ för en stat att beskatta varje påbörjad transaktion med en stämpelskatt på säg tio öre eller om det är större en tiondels promille av värdet.
@ Magnus Redin 12:09, 13:01, 14:10
Se där ja! Alla politiker som känner sig improduktiva och deppiga måste förstås hitta på nya skatter för att täcka sina löneökningar.
Här ser du möjligheten att beskatta varje påbörjad transaktion med en stämpelskatt så att Cornus grafer i framtiden kan dras med en linjal och endast i horisontal riktning. Stalin skulle ha varit stolt över dina 5-årsplaner.
En politiker i ditt sinnestillstånd är det farligaste som kan drabba samhället så försök nu att skingra dina tankar med ett korsord eller sudoku för total sysslolöshet är ändå det mest produktiva du kan bidra med.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
16:22, jag kan lugna dig med att inkomsterna via kommunalskatten är en liten del av min försörjning och jag är en av de som argumentera för sänkt kommunalskatt nu när vi går plus i Linköping.
Jag har stor respekt för marknader som fungerar men liten för de som domineras av oligopol eller värre. Går det inte att åstadkomma konkurrens som får hyfs på det är det helt riktigt att jag inte har något emot beskattning eller statligt ägande av naturliga monopol för att marknadsmisslyckandet skall smetas ut över stora delar av befolkningen i stället för att drabba många och gynna några få. Men allra helst vill jag se sådana problem lösta genom fler aktörer så marknader blir bättre, tex fler elproducenter.
Om HFT i Sverige fungerar som den bild jag har fått av HFT i USA och den bilden är korrekt med otrolig plussida och nästan ingen minussida för aktörerna i systemen är något väldigt fel i marknaden. Finns problemet och det inte fixar sig spontant har jag ännu inte insett vad beskattning ger för skada även om det råkar döda en trasig HFT marknad men upplys mig gärna.
När det gäller sådana här saker brukar jag vänta några år innan jag skaffar mig en stark åsikt. Utveckling av nya marknader tar tid men jag är som sagt var mycket skeptisk till branscher som aldrig har dåliga tider typ USA:s finansindustri under finanskrisen som hade råd att betala ut gigantiska bonusar. så illa var det inte här men lite fiskigt var det.
Om vi bryter motståndet på 925 borde det väl öppna sig ett läge för att börsen rekylerar upp en bit? Nästa motståndsnivå var en bra bit upp plus, vad jag förstår, har börsen varit översåld. Har jag rätt? Kan det öppna upp sig för ett kortsiktigt köpläge tekniskt nu när vi stängde på 937 idag?
2 700 mrdr är mycket pengar. Så vilka är fordringsägarna?
Mvh Artur