Bonnier/DN och journalisten Jens Liljestrand funderar i en artikel om egenutgivande författare över vem som är Sveriges första egenutgivna succéförfattare? Som enda exempel tar man upp Karin Carlssons bok Det keltiska korset, som är utgiven via egenutgivningsförlaget Vulkan. “1000 exemplar har snart sålt slut” skrivs det i artikeln.
Tja, då kan jag meddela att jag snart har sålt 1100 exemplar av min technothriller Midvintermörker, och i så fall förpassar Karin Carlsson bort från titeln Sveriges första egenutgivna succéförfattare. I en annan artikel nämns Daniel Åberg vars debutroman på förlag sålde 8000 exemplar, men uppföljaren sålde bara 1000 via egenutgivning.
Titeln skulle i så fall snarare tillhöra undertecknad (Ödmjuk? Vem, jag?). Fast jag har hört talas om en annan självutgiven bok som nått ca 1100 exemplar, minns dock inte vilken. Och det finns faktiskt gott om författare som startat eget förlag som hanterat all deras utgivning, så vad som är egenutgivning kanske inte alltid är uppenbart. Titta bara på Marklund och Guillou, som i allra högsta grad är självpublicerande på eget förlag. Och har sålt … lite mer än 1100 böcker.
En spontan gissning är iaf att möjligheten för att sälja utan att komma in hos tidningarnas kulturbilagor och utan att hamna i de fysiska boklådorna blir begränsat till drygt 1000 exemplar. Mer än så är kanske successivt allt svårare att klara av på egen hand. Marknadsföring på Internet räcker inte hur långt som helst. Skall man sälja mer måste man nog hosta upp pengar för PR-och marknadsföringstjänster.
Får väl bli en rejäl holmgång för att avgöra vem som egentligen sålt mest utan att förlita sig på att “litteraturbegreppet definieras inte av skaparen, utan i det faktum att någon annan sanktionerar verket” som en litteraturvetare hostar ur sig i artikeln.
Men är inte att läsarna köper boken just en sanktion av verket?
22 kommentarer
Du får köpa lite "redaktionell reklam" hos DN som antagligen den här Karin Carlsson har gjort. Eller så är de bara i Almedalen och kliar varandras ryggar…
Du har nog horat för lite rent allmänt för att få sälja volym. SVT:s debatt var kanske inte en så dålig idé. I dagens klimat måste man synas för att höras (läsas) av folk. Fast det är ju inte kattskit att sälja 1000+ böcker av nåt man knåpat ihop själv.
Åja, Hardnose, som framgår ovan ligger ju försäljningen i linje med maxprestation för egenutgivning. Inget att gnälla över direkt. Dessutom är det till fullpris (och 50:- dyrare hos Adlibris än för Karin Carlssons bok), vilket sänker volymen en del. Vad slutsiffran landar på återstår att se över hela produktcykeln.
SVT Debatt är dock under min värdighet, man gör inte vad som helst för uppmärksamhet…
Min bedömning att e-bok i egen regi inte säljer ngt vidare stämmer nog antagligen rätt bra. I artikeln framgår att internationelle bästsäljaren och Hollywood-filmatiserade John Ajvide Lindqvists egenutgivna e-bok Tjärven bara sålt i 300 exemplar. I relation till det hade väl jag sålt 30 st e-böcker… Eller tre.
Man ska också ta hänsyn till att Lars Wilderängs bok alldeles nyligen har uppmärksammats av BTJ. Det kommer att föra med sig först åtskilliga beställningar från landets bibliotek, sedan ökad försäljning när folk ser boken på biblioteken. Wilderäng ser alltså ut att lyckas väl med sin debut.
En annan fördel för Wilderäng är att han med eget förlag har möjlighet att göra mycket större vinst per såld bok än vad som hade varit fallet hos ett stort förlag. På ett stort förlag hade Wilderäng antagligen fått omkring 15 kronor per såld bok, nu får han säkert över 50.
Boknisse
Boknisse, nja. Författarförbundets rekommenderade minimiavans är 27% av F-priset (priset till återförsäljaren utan frakt). En bok med F-pris 100:-, med 40% påslag hos ÅF + 19:- i frakt + 6% i moms kostar alltså (100*1.4+19)*1.06=169:- i butik.
Av detta får författaren 27:- före skatt och egenavgifter. 15:- gäller mer för en bok som bara kostar (50*1.4+19)*1.06=94:-, dvs en dyr pocket.
Som självförläggare får man förstås som du mycket riktigt skriver en högre avans än via förlag.
Din försäljningsvolym motsvarar storleksordningen vad jag lyckats med på två egenutgivna CD-skivor, även om det var flera år sedan nu. Det gäller väl liknande där som för böcker…
Nu gäller det att skilja på butik och nätbokhandel. I en butik betalar man inte frakt eftersom man bär hem boken själv. Däremot betalar man för butikens omkostnader. Böcker som finns att köpa i butik är utan undantag utgivna av stora förlag. Priset i butiker brukar vara det dubbla mot F-priset. Ett F-pris på 80 kronor ger ett butikspris på 160 kronor. 27% på det är lite drygt en tjuga, men som debutant är du inte medlem i Författarförbundet så du kan nog inte räkna med att få så mycket ens. Och sedan ska du förstås betala skatt på det också.
Boknisse
Boknisse, jag avsåg frakt från distributör/förlag till butik. Inte frakt från butiken. Den tillkommer.
Författarförbundets miniminivåer gäller även debutanter.
Skrev "före skatt och egenavgifter".
FÖRB***ADE SLÖFOCK! HADE DU BARA FÅTT UPP BOKEN PÅ FÄRJORNA HOS DESTINATION GOTLAND HADE DU LEGAT ÖVER 3000 EX VID DET HÄR LAGET! DE HAR EN SPECIELL HYLLA VID KIOSKEN MED "GOTLANDSANKNUTET", OCH DET VAR DÄR MARIE JUNGSTEDT GJORDE SUCCÉ MED SINA ÖMKANSVÄRDA SMÅ ALSTER.
JA, JAG SKRIKER. DU TYCKS JU HA SVÅRT ATT LYSSNA!
Såja, såja.
Du har inte hela bilden. Kan du ha lite tålamod några veckor till så kan du nog få en bättre verklighetsuppfattning.
Om ett par veckor är säsongen slut. Och tänk på att massor av det där almedalsfolket åkte färja. Och dem missade du.
Vänta och se. Kan inte säga mer än så.
Jag åkte färjan och hittade din bok upp och nedvänd bland porrtidningarna i kiosken nere på bildäck!
Okej, då väntar vi alla på något STORT från förlag Ängsjödal inom kort!
Märklig diskussion här i forumet. Karin har sålt nära 1000 böcker på extremt kort tid och det tycker jag är värt att gratulera henne för. Våra mest framgångsrika författare har förmodligen också passerat stadiet 1000 böcker innan de nådde dagens läsarsiffror!
Grattis till alla som förverkligar sina drömmar och också kan unna andra framgång!
Kan meddela att jag såg en general ha din bok i sin bokhylla på jobbet
Dessutom så blir man som författare utgiven på förlag i regel avlönad endast en gång per år, för föregående års försäljning. För facklitteratur är normal ersättning 20% av F-priset, för skönlitteratur är det omkring en fjärdedel av F-priset. Jag har för mig att det är avsevärt lägre för böcker i pocketformat.
Boknisse
Över 1000 ex är mycket imponerande av en självpublicerande författare. Men succé eller "bästsäljande" – nej. Möjligen bäst säljande, men inte "bästsäljande"…
I alla fall inte mätt med traditionella mått. Förr eller senare borde det väl komma någon som säljer tiotusentals e-böcker etc.
Du kan inte jämföra dig med andra författare. Du har ju en helt unik reklamplats på din välbesökta blogg. utan den så hade du inte sålt en tiondel mot nu.
Och? Karin Carlsson använde sitt IT-säljarnätverk till att sälja sin bok som företagspresent åt anställda.
Men visst, man måste ha vägar att nå ut. Det räcker inte att bara publicera.
Jag förmodar att man går från skrift till att trycka och publicera en bok för att få läsare och upplaga. Tänk vilka möjligheter som finns att få spridning idag istället. Alla hittar uppenbarligen sina vägar. Vad jag förstår har hennes bok nyligen blivit färdig så det är bra jobbat av henne. Vi vet inte hur upplagan ser ut om en månad eller två 🙂 Varför denna missunsamhet? Känns lite fel fokus.
Kurt West har gett ut en självbiografi på eget förlag, som sålde i ca 2500 ex. Han åkte själv runt i Österbotten och sålde i bokhandlar. Och han hade varken blogg eller it-säljarnätverk. Däremot stor bekantskapskrets. Detta gjorde han som 83-åring, ett år innan han dog.