När Mäklarsamfundet oroar sig över räntan och att 50% av bolåntagarna inte klarar av dagens räntor, så är det egentligen inte kunderna man är måna om. De som drabbas hårdast först av bostadsbubblans pyspunka är nämligen inte bolåntagarna. Det är inte heller bankerna. Nej, de som drabbas hårdast och först är mäklarfirmorna och mäklarna. Kanske vore det lämpligare att säga att 50% av mäklarna inte klarar dagens bostadsmarknad?
Ett antal mäklarfirmor gick i konkurs under dippen i bostadsmarknaden 2009. Mäklare lever som bekant på omsättning, dvs antalet avslutade affärer. Exempelvis föll antalet registrerade lagfarter (avslutade affärer) på villor i Helsingborg med 23% för juni månad 2009 i jämförelse med juni månad 2008. Detta är i linje med hela landet för 2008-2009. Att jag väljer Helsingborg som historiskt exempel beror på att man via Helsingborgs Dagblad snabbt och enkelt kan få fram antalet registrerade lagfarter för en viss månad i området.
Men det var för raset 2009.
Man kan också titta på antalet registrerade lagfarter för 2011 i Helsingborg.
Som vi ser så återhämtade sig volymen i antalet avslutade affärer för maj-juni under 2010 och nådde för juni 2010 upp till hela 136 registrerade avslutade affärer, som alltså skrivits på tidigare under våren men först registrerades i juni. Inte riktigt den nivå på 145-147 st som gällde 2006-2008, men en bra återhämtning från botten 2009 på 95.
Men för 2011 ser det minst sagt annorlunda ut. Antalet affärer har inte rasat med 23% likt 2009. De har rasat 65% till 48 st.
Så hur ser det ut i resten av landet, t ex Stockholm? Är raset i omsättning för villor bara i Helsingborgsområdet? Hos utmärkta Booli kan man tyvärr inte filtrera på datum, utan får räkna antalet affärer för hand. Vi nöjer oss därför med Stockholm. Eftersom antalet affärer är manuellt räknade kan jag räknat fel på någon enstaka affär.
I juni 2010 registrerades det 163 villalagfarter i Stockholms kommun, specifikt enbart villor. I juni 2011 registrerades det 62 st. Det är ett ras i omsättning på 62%.
Detta handlar alltså om affärer påskrivna tidigare under våren. Att jag tittar specifikt på samma månad olika år beror förstås på att vi skall justera för säsongseffekter. Juni ser ut att vara en månad med större omsättning på registrerade lagfarter än maj, se Helsingborg, och är därför ett bättre statistiskt underlag. Datum som faktiskt övertagande av fastigheten skrivs på är det datum som gäller, till stor del den 1:a, 15:e eller 30:e i juni månad.
Tittar vi på bostadsrätter i Stockholm hos Lasse Kongos Bostadstracker så har omsättningen för vecka 23-25 2011 fallit med 83% jämfört med samma veckor år 2010, från 120st till 20st sålda bostadsrätter.
Här handlar det om avslutade auktioner just dessa veckor, inte när tillträde sker. Samtidigt finns det 2306 lägenheter till salu i Stockholm. 20 sålda på tre veckor.
2009 såg vi minst två fastighetsmäklarkonkurser i Göteborg på ca 23% minskad omsättning. Som boende i regionen så är det vad jag minns bäst. Det ena var högprofilsmäklaren M2:s Göteborgsfranchise. Själva varumärket ligger i ett annat bolag (som av en ren slump ägs av en fastighetsgranne till mig, den sympatiske miljardären Lennart Grebelius).
Göteborgsfranchisen hette på den tiden m2 din bostadsmäklare Sverige AB och hade 2008 74 anställda, en omsättning på 72.8 MSEK, skulder på 28.9 MSEK och motsvarande omsättningstillgångar (en balansräkningsgrej som inte spelar så stor roll för er som inte bryr er om bokföring). Anläggningstillgångarna, dvs vad som faktiskt fanns i realiserbart värde i konkursboet, var 3.6 MSEK. En del av omsättningstillgångarna kan förstås varit likvider på bank, och inte bara bokföringsmässigt.
En annan byrå som gick i konkurs var Home Din lokala mäklare Sverige AB (av en annan ren slump har vi köpt hus, sålt lägenhet och sålt hus via den byrån). Bolaget hade 23 anställda, 6.1 MSEK i skulder och 0.9 MSEK i anläggningstillgångar.
Vad man inte ser är t ex hyreskontrakt för lokaler.
Tittar vi på hur det ser ut för kända mäklarbyråer idag så kan vi godtyckligt välja Erik Olsson Fastighetsförmedling Aktiebolag. 2010 hade man en omsättning på 155 MSE och 140 anställda, en minskande mängd anställda jämfört med 174 st 2009 och 189 st 2010. Skulderna för bolaget är över 44 MSEK, men man har åtminstone anläggningstillgångar på 29 MSEK.
Notera att jag inte pekar ut Erik Olsson som konkurskandidat här. Man kan kanske realisera sina anläggningstillgångar om man får problem med skulderna. Och minska personalen ytterligare.
För vad vi får se nu med 83% minskat antal genomförda köp av bostadsrätter och 62-65% minskat antal genomförda köp av villor är att mäklarfirmorna minskar sina bruttointäkter, omsättning, med just detta. I princip betyder det att mäklarfirmorna måste minska sina utgifter med 60-80%, eventuellt mer vid stillastående priser. Värre om priserna också faller, vilket de förstås gör.
Kort sagt sparka mer än hälften av sina anställda mäklare, samt på något sätt komma ur sina hyreskontrakt för lokalerna. I en del fall kommer konkurs vara enda sättet att komma undan hyreskontrakten. Sparka anställda kan man göra, men att bli av med hyrda lokaler kan vara tuffare.
Dessutom är nu sommaren lågsäsong. Antalet genomförda affärer blir ännu färre, samtidigt som man skall hosta upp semesterlön till anställda. Frågan är hur många månader mäklarfirmorna klarar av den här situationen? Jag gissar att massuppsägningarna och konkurserna kommer till hösten. Läget för mäklarbranschen är katastrofalt mycket värre än 2009 sett till antalet avslut av bostadsförsäljningar.
Hösten 2011 kanske blir känd som Stora Mäklardöden. Iaf för de som blir av med jobben.
Samtidigt talar alla om att antalet objekt till salu kommer explodera till hösten. Och till dess har räntorna höjts med ytterligare åtminstone 0.25%. Köparna kommer alltså inte ha mer pengar till bostadslån efter semestern. Frågan blir om inte mäklarna kommer tjata fram prissänkningar hos sina kunder för att alls få objekt sålda och undvika konkurserna, även om provisionen per affär då minskar. Arbetsbelastningen för mäklarkåren kan sticka iväg, samtidigt som antalet mäklare kommer minska. Kvaliteten i arbetet att trissa upp priserna kommer alltså falla.
En räddning är förstås att mäklarna dubblar eller trefaldigar sina arvoden framöver. Ännu fler kommer därmed sälja sina bostäder med förlust när man räknar in kostnaderna. Bland bloggens läsare har redan ca 10% av de som sålt en bostad 2011 gjort det med förlust, före eventuella höjningar av mäklararvodena.
Det enda som kan rädda mäklarkåren nu är en magisk höjning av bostadspriserna till hösten. Det enda halmstrå som finns är sänkta räntor. Men det förutsätter samtidigt lågkonjunktur och stigande arbetslöshet bland bostadsköparna. Och svenska folkets skulder är redan större än de var senast räntorna var lägre än idag, så låneutrymmet, dvs vad folk har lust att låna, inte var de har råd med, är mindre än tidigare oavsett. Engångseffekterna i bostadsbubblan är redan tagna. Bostadskraschen är redan inledd sedan i våras och de fallande priserna kommer nu fortsätta falla.
Det vanligaste man kommer säga till en mäklare framöver, nyutbildad eller erfaren, kommer vara ett urval av “En Big Mac & Co, tack”, “Hej, det var från Kronofogden”, “Kan jag få tala med konkursförvaltaren?” och “Kan jag få en Situation Stockholm?”
I en fallande marknad där det är svårt att få sålt objekt kommer mäklarbyråerna upptäcka att objekt till salu är en kostnad och belastning, inte en potentiell intäkt. Det kan rent av bli så illa att de som vill eller måste sälja sin bostad inte kan hitta någon att hjälpa dem med detta, då mäklarna helt enkelt tackar nej då de inte vill bli belastade med att behöva ta foton, göra annonser etc för ännu fler objekt när de redan sitter på fler osålda objekt än de har tid med. Det behöver inte bli så, men de som fick sålt sin bostad innan pristoppen i vintras kanske skall vara nöjda. Väldigt nöjda.
Tillägg: Återstår att se hur klientmedel i form av betalade handpenningar kommer hanteras vid konkurs. Det blir väl en fordran på mäklarbyrån, där man snällt få stå i kö i storleksordning, samt efter statens fordringar. Även om handpenningen förvaras på konto hos tredje part, så kan det iaf bli omständigt att få tag på sin handpenning via konkursförvaltaren. Klientmedelkontot står rimligtvis på mäklarbyrån, och är som sådan en tillgång i konkursboet. Ni som mot förmodan lyckas sälja er bostad framöver bör se till att omgående få handpenningen från mäklaren, i den mån byråerna håller på dessa för att hantera sitt kassaflöde.
41 kommentarer
Cornu?
Du skrev tidigare att vissa familjer med hög belåningsgrad hade blivit ombedda av banken att sälja, annars väntade högre räntor.
Var kommer denna info från och vill du hänga ut vilen bank det va.
Annars vill jag tacka för en bra blogg! 🙂
Minns inte vilka banker. Uppgifterna kommer från flera håll.
Nej, pengar som ligger på klientmedelskonto ingår inte på något sätt i ett konkursbos tillgångar, utan tillhör klienterna.
Hur knuten sen löses upp praktiskt för att få ut pengarna efter en konkurs får vi väl snart nog se.
/Petimäter
http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1944:181
/Petimäter
"Här handlar det om avslutade auktioner just dessa veckor, inte när tillträde sker. Samtidigt finns det 2306 lägenheter till salu i Stockholm. 20 sålda på tre veckor."
Jämför du äpplen och päron här?
Lassekongo redovisar försäljningar från en av de större mäklarna där han har insiderinfo. Det är alltså inte alla försäljningar i Stockholm som skett utan enbart via en enda mäklare.
Jag minns detta mycket väl.
Ungdomar på utbildningarna började inse att det kanske inte var någon guldgruva att bli mäklare. Det kanske inte ens fanns någon chans att få jobb
"När de började sin utbildning såldes villor och lägenheter som smör i solsken och fastighetsmäklare var ett riktigt attraktivt framtidsyrke.
Men på bara några månader har hela branchen förändrats. Nu drar mäklarfirmorna ner på personal för att minska sina fasta kostnader. Det är inte lika lätt att få jobb efter utbildningen. Och det är något som studenterna pratar mycket om."
Och svensk fastighetsförmedling beklagade sig över hur mycket de fick jobba för brödfödan
"- Nej, inga uppsägningar, men vi såg ju det här komma tidigt, redan i början av året. Så vi drar ned på kostnaderna, det blir färre helsidesannonser. Samtidigt blir det mer jobb på varje affär, det tar dubbelt så lång tid."
En annan mäklare som jobbade i vasastan var så nedstämd att han inte ens förväntade sig att någon alls skulle dyka upp på hans visning i fashionabla vasastan. Ni vet, vasastan, där det "alltid kommer finnas folk som vill köpa"
"Fastighetsmäklaren Hans Fredblad visar för femte gången samma etta i Vasastan i centrala Stockholm. Han är förvånad att det alls kom några spekulanter den här gången.
"
Det här var 2008. Men det är klart.Det kan aldrig hända igen. Det är nya tider nu.
/Darius
För 15 år sedan lade vi bud på en lägenhet i Solna och "vann" budgivningen. Det var en av de största mäklarfirmorna i Solna som sålde.
När vi skulle sätta in pengar på klientmedelskontot så ringde jag Nordea och dubbelkollade att det var just ett klientmedelskonto som jag skulle sätta in alla mina cash jag tjänat i mitt liv på.
Då visade det sig att kontot var mäklarens privata konto. Han satt alltså och drog räntan privat och ingen hade någon aning.
Naturligtvis påpekade jag detta och han lovade skaffa ett klientmedelskonto. Någon vecka senare meddelades att lägenheten gått till någon annan. Vi hade i och för sig svalnat lite på att handla av han ändå.
/ Lowrisk
Lyssnar på Plånboken i P1.
De talar om att fler och fler barnfamiljer vräks från sina lägenheter.
Och en grupp som ökar, som skuldrådgivare i Stockholm vill särskilt uppmärksamma, är bostadsrättsägare.
Det kan tydligen räcka med att ha fått t ex en telefonräkning som gått vidare till kronofogden för att en utmätning av lägenheten ska göras.
Wow.
"Det finns ingen lag som säger hur stor eller liten skulden måste vara för att Kronofogden ska utmäta bostaden …"
http://www.kronofogden.se/nyheterpressrum/nyheter/2008/nyheter2008/bostadenoftastkvartillsist.5.5cbdbba811c9a768f0c80007730.html
Visst måste mäklarfirmorna "hosta upp semesterlön till anställda".
Men vanliga företag, såsom mäcklarföretag, tar denna kostnad under året innan, successivt med varje månadslöneutbetalning. Pengarna till semesterlönerna återfinns under året alltså på ett balanskonto och kostnaden är noll vid månadsutbetalningen, under förutsättning att personalen faktiskt har semester då och inte utför något arbete.
Så det är knappast semesterlöneutbetalningarna som kommer att stjälpa mäcklarna…
I viss mån regleras mäklarbyråernas kostnader automatiskt då många mäklare har provisionsbaserade löner till stor del. En annan del av personalen har fasta löner så det är fasta kostnader liksom andra fasta kostnader som du säger, tex hyra för lokal. Så det kommer att märkas i mäklarnas plånböcker direkt, den saken är klar, vilket kommer att göra down-sizeingen mer smärtfri sett ur mäklarföretagens synvinkel
En vacker dag hoppas jag att människor lär sig att spara för framtiden istället för att spendera på nuet och skuldsätta sig för framtiden. Att människor lär sig att livet är tufft och att det måste göras uppofringar för framtiden och att bo i en trång bostad några år med barnen är helt naturligt för att senare kunna köpa en större med sparade pengar.
Min fråga är varför man har låtit priserna blåsas upp så mycket? Det är väl knappast så att politikerna och Riksbanken inte känner till det? Var det hela bara en quick fix för den svenska ekonomin i och med krisen? Låna ut mycket pengar till låg ränta, noll amortering, men vissa lånar på sig för mycket. Känns lite som man har skjutit sig i foten.
Då kommer förhoppningsvis en välbehövd upprensning bland mäklarfirmorna till hösten.
Mäklare är inget annat än överbetalda säljare med medelmåtta juridiska kunskaper. Och en hel del i denna kår beter sig uppenbarligen brottsligt utan större påföljd.
Mäklarna har också stor skuld till prisökningen. Varför ska en mäklare får mer betalt för att sälja en dyrare bostad? När det kräver lika eller till och med mindre jobb än att sälja en liknande bostad som är billigare.
Slopa möjligheten att ta ut procentuella arvoden och straffa mäklare som begår fel.
Mäklare kan man vara utan, låt detta utdöende, överbetalda släkte gå i graven, ingen skulle ändå märka det./ Trött på dem
Jag kan bjuda på en affärsidé för arbetslösa mäklare i storstäder:
Slå hål på illusionen om mäklarnas oberoende och sälj mäklarstöd till köpare som behöver hjälp med att hitta bra lägenheter och förhandla pris.
Detta har även potentialen att fördubbla arbetsmarknaden för mäklarna.
Nappar du som är mäklare på idén så bjud mig på en öl och lite skvaller. 😉
2011-07-06 11:26
I en perfekt värld så avsätter arbetsgivaren pengar för semesterlön men pressade företag måste nalla av dom pengarna för att kunna betala ut lön till sina anställda och undvika konkurs. Alla som jobbat på små firmor med stor osäkerhet vet vad jag pratar om. Mäklarbranschen personifierar små firmor och dom går alla en osäker framtid till mötes.
Det har ju varit brist på objekt och man har kunnat samlat ihop en stor fårskock på visningen sedan budgivning. Tänk om samma metod tillämpades på begagnade bilar.
Är det några som fattat galoppen och legat steget före så är det bostadsmäklarna. Flera jag talat med har sedan länge väntat på denna dipp och samlat på sig rejält i ladorna för att vara rustade för denna dag.
Jag har ingen erfarenhet av kop/salj av lagenheter och villor sjalv, men genom vanner och slakt har jag hort en aterkommande kritik nar det kommer till maklare.
De kan over lag ingenting om de objekt de forsoker salja. Fragor om tillgang till bredband, renoveringar, skorstensbesiktningar osv osv blir allt som oftast besvarat med ett "jag vet inte". Daliga att ta reda pa faktan nar den begars ar de ocksa, min uppfattning om denna yrkeskar ar att de ar daliga pa sitt jobb, eller helt enkelt bara lata.
De kan gora gott med lite konkurrans
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
I hela Sverige har vi ca 800 000 bostadsrätter. Enligt mäklarstatistik såldes juni 2010 – maj 2011 65187 bostadsrätter i hela Sverige. Under en månad säljs då bara 0,68% av alla bostadsrätter och under ett år ca 8%. Nu verkar dock omsättningen blivit halverad till säg 0,35% i månadstakt och 4% per år.
Tror ni dessa 1-3% som kommer köpa bostadsrätt kommande åren kommer våga ta lika stora lån?
EU-kollaps, USA's skenande statsskuld, överhettade Kina, deflation och samma oroligheter som blossade upp 2008 är snart här igen fast mycket mycket värre. Lägg även till bolånetaket, dubblade/tredubblade räntor och allt prat om ras i bostadspriserna.
Dessa 1-3% som kommer köpa lägenheter under kommande krisen kommer sätta priset för resterande 97-99%. Helt plötsligt kommer folk sitta med lån på 2M där lägenheten bara värderas till 1,5M vilket ytterligare eldar på nedgången.
En god vän köpte ett hus i en by utanför Helsingborg i maj. Banken krävde att köpet skulle hävas om inte deras radhus var sålt senast sista september för 1.950.000:-
Hade det varit 2007 hade radhuset varit sålt på första visningen. Nu har det varit två visningar och inte en enda spekulant har kommit. Det ser mörkt ut.
Finns det ingen moral och etik hos mainstreammedia? Hur uppenbar kan en redaktionell reklam bli utan att det blir påföljder: http://www.dn.se/ekonomi/lonande-salja-bostaden-pa-sommaren
En del av kommentarerna är dessutom skrämmande verklighetsfrånvända. Jag bjuder på en:
"Har man en lägenhet i Stockholms populära områden (innerstan, Aspudden, Äppeviken etc) sitter man säkert. Kanske är det lugnt på budgivningen just nu, men snart går det upp igen. Det flyttar ständigt in människor till Stockholm och folk måste ha någonstans att bo. Ni som vill, och har möjlighet, att köpa lägenhet – tänk på vilka områden som lönar sig i längden."
Re Nomiz
Undersökning från Erik Olsson Fastighetsförmedling gick till på följande sätt:
Skribenten frågade på morgonen vid kaféautomaten sin kollega på kontoret om han tyckte att det går bra att sälja bostäder på sommaren. Kollegan såg inga hinder för det, var måhända skribenten intresserad av att köpa hans vindsvåning nu så här på morgonen, om kollegan fick ett bra bud så kunde han tänka sig att sälja på en gång.
På lunchen gick skribenten ner på MacDonalds för en snabblunch. Under tiden han stod i kön för att beställa lyssnade han på övriga köande personer och vad de talade om. Inget av det han kunde uppfatta sa emot honom att det skulle gå bra att sälja bostäder på sommaren.
På eftermiddagen visade skribenten sitt alster för sin chef, och inte heller chefen såg att det fanns något hinder att sälja på sommaren. Chefen skulle sälja sommarstället på en gång om han bara fick ett bud.
Så gick det till i verkligheten. Har gjort liknande själv, och alla som har gjort "undersökningar" på uppdrag av tex chefen vet vilket svar som förväntas. Och kan du tänka dig så rätt chefen hade! Chefen är ett geni!
Anekdot: en kollega ligger i skilsmässa och skall skaffa en lägenhet istället för villan. Banken har tydligen som krav att villan skall vara såld senast tillträdesdatum för lägenheten. Men då är ju kontraktet för lägenheten teckant för länge sen.
Så med lite otur tecknar han kontrakt på en lägenhet rätt snart, sen går det inte att sälja villan. Ett inte alltför osannolikt scenario.
Men jag kan inte sköta hans ekonomi, bara ge goda råd. Som han avfärdar.
2011-07-06 17:08
Varför ens engagera dig i en kollega som avfärdar dina råd? De flesta, speciellt folk på arbetsplatser, är fullständigt ointresserade av att få ekonomiska råd som handlar om deras privatekonomi.
Så, håll med, "oja, det är jobbigt nu det här med räntorna", och "besvärligt det där med Grekland", "usch vad dyrt det blivit att tanka", ja du vet säkert hur snacket går borta hos dig.
Och håll extremt låg profil om du efter mycket tid och fritidsarbete lyckats hitta ett bra bolag som är börsnoterat och som du lyckats bra med, dvs fått hem några 100-procent. Folk blir otroligt lätt avundsjuka och skitsnacket kan dra igång snabbare än vad man tror. Le inombords när du hör "börsen är så osäker, där blir det inga pengar"
Intressant inlägg. Jag hade uppskattat en inlägg om mäklarutbildningarna och deras utveckling under 2000talet. Känns som utbildningen finns på fler ställen och med större och större årskullar. Borde finnas statisik över antalet nyexade. Du kan även kolla lagfarter kring Malmö/lund på http://lagfarter.skanskan.se/ och göra en jämförelse där eller i ystadtrakten på http://www.ystadsallehanda.se/lagfarter/
Tittar du på Juni 2011, dvs föregående månad, så finns knappast alla affärer med i statistiken …
Jag ansöker på direkten!
19:20, Nigera scam, bara så ni andra vet o inte går på det!
Cornu, cornu, cornu…
Data du använder som grund för detta blogginlägg är helt felaktig. Fel i lagfartsdata kan bero på att allt inte kommit in i registren ännu. Lasse Kongos trovärdighet och statistiska underlag borde du inte ens ta i med tång.
Det finns en sättning i juni, men den ligger prel på 5-10% för landet som helhet. I Helsingborgs kommun ser den prel oförändrad ut. I Stockholm verkar antal lagfarter t.o.m. ha ökat med några %.
Men du får vänta några dagar till för att kunna se korrekt statistik.
/fan
Trams, det är en tillfällig sättning. Det säger JM i DI
När kommer då den stora bankirdöden? Eller ska vi kanske säga bankirjakten?
Max Kaiser säger ju redan att vi borde börja hänga bankirer. Det har jag läst på Liberty Silvers forum.
Jag är mera inne på "krama din oberoende sparbank".
Det är jättespännande att läsa om begrepp som mäklardöden och bostadskrashern.
Tyvärr tror jag att reinsvält och company INTE kommer låta den stora överbelånade och överkonsumerande medelklassen falla, faller villaghettona faller moderaterna !
Villaghettonas invånare har de senaste 5 åren levt i total förnekelse med enbart fokus på sig själva och sin egen räntedopade kreditkonsumtion.
Vad tror ni reinsvält kommer att göra ? Avsätta hela riksbanken ?
Det kommer att bli någon sorts egen utnämning av hjältestatus när det gäller reinsvält och borg – det kan vi vara säkra på. i klass med "Se på oss vi fick riksbanken att sänka räntan till 0.5% IGEN det är tack vare OSS Ni kan bo kvar, vi är era hjältar" .
faller villaghettona faller borgarna, vad som helst får ske men inte det. Vad och vilka kommer att offras ?
Räknade antalet avslut på booli under Juni för Karlstad.
Juni 2008: 48st Lehman har inte kraschat ännu
Juni 2009: 30st Effekten av finanskrisen är påtaglig.
Juni 2010: 61st Räntan är pressad och det brinner i knutarna.
Juni 2011: 24st Räntan går nu uppåt och vi har en dyster höst på mäklarhusen (ev. är inte alla registrerade)
Får se om 2011 uppgifterna förändras något.
Antalet lagfarter för juni är nu uppe i 62. Fortfarande rejält ner mot föregående år.
Antalet lagfarter som är synliga på Booli som jag räknat för Juni verkar ni stabiliserat sig på 33st för Juni 2011 i Karlstad.
Alltså i nivå med Juni 2009 vilket var under krisen, hösten 2011 blir intressant om det fortsätter i den här takten.
Fram för mer professionella, seriösa fastighetsmäklare med moral, servicemotivation och etik överst på listan. Ni som är missnöjda med en mäklare, våga ställ krav. Får ni inte överenskomna pris, säg upp förmedlingsuppdraget efter ensamrättens period och hör med fastighetsmaklarnämnden hur ni ska slippa åka på dubbla provisioner om ni tvingas anlita en ny mäklare pga din tidigare mäklare gjorde ett dåligt jobb. Häng ut de oserisöa! Anmäl till fastighetsmaklarnämnden. Martin Timmel och Ekdal borde göra ett motsvarande program "fuskbyggarna" fast om fastighetsmäklare. Det skulle bli en enorm tv succé, istället för jäviga "såld på hus"..Rensa/ c