Så var kanske säsongens sista leverans av ved avklarad. Det brukar iofs komma in någon eftersläntare, men annars är det slut för tillfället med att passa tider. Vedhantering är förstås fortfarande kvar för ved som skall upp på nya torkar och sälja som torr ved till hösten och vintern.
Ironiskt nog var min sista leverans till nybyggda hus i ett medelklassghetto jag nämnt här på bloggen. Även jag profiterar alltså på bostadsbubblan i form av att nybyggda hus med kamin behöver ved, och i takt med exploateringen så flyttar de nya bostadsområdena närmare och närmare, och med det fler kunder.
Slänger in en suddig iPhone-bild på min småskaliga produktionslina för ved.
Generellt låter jag stockarna ligga i skogen efter fällning och aptering, och kör ut dem direkt vid leverans för att direkt från min lilla minilunnare (längst till vänster) lägga över dem på vedklippen (blå maskin), för direkt transport (transportör i mitten) till släpkärra för leverans (längst till höger). Nu ligger det även en trave med björkved till vänster i bild, lätt att få upp direkt på klippen.
Ja, det här är en småskalig produktionslina. En klipp + transportör kostar ungefär 1/3 av vad den minsta integrerade och klassiska vedprocessorn kostar, men producerar förstås bara ca 2 stälpt kluven ved i timmen, i jämförelse med 3-10x så mycket för riktiga vedprocessorer. Men jag föredrar som bekant att jobba åt mig själv istället för åt banken, i det här fallet i dubbel bemärkelse. Skall man ha en 3x så dyr vedprocessor måste man sälja 3x så mycket ved, och dessutom ha 3x så mycket skog och alltså spendera 3x så mycket tid med skogsarbete, som ger ganska dålig timpenning. Bättre då med en produktionslina som är anpassad för ändamålet. Att stå vid produktionslinan betalar bättre än att vara IT-konsult, men snittet dras ner av skogsarbetet och leveranserna.
Vad gäller släpvagn så måste man ha en kraftigare släpvagn än standardvagnens 500kg totalvikt. Vår vagn klarar 900kg totalvikt, och kör man 55% luft och resterande ved väger drygt 750 kg per fastkubik så kan man alltså lagligt lasta 2 m3 stjälpt kluven ved.
Trots sin litenhet så är en sådan här småskalig förädling av ved mer lönsam än att t ex sälja timmerstockarna på minilunnaren som timmer till Södra, inklusive återbäring på Södras vinst. (Och ja, då skulle jag apterat längre stockar, vilka också blir jobbigare att hantera med den här minilunnaren.)
Med slut på att passa tider så kanske kvaliteten på blogginläggen kan höjas lite tillbaka till nivåer före de vedleveranser jag kört de senaste veckorna.
Har konstaterat att vår lilla gård och vårt hushåll är nettoproducent av energi. Vi säljer mer kWh ved än vad vi gör av med i form av kWh el, kWh bensin, kWh diesel och energi i maten vi äter, och det är alltså medräknat en modern livsstil. Själva gårdens andel av energiförbrukningen ger kanske en EROEI på 1:100, dvs för 1 kWh i bränsle eller el till produktionslinan så producerar vi minst 100 kWh energi i ved. Får återkomma med exaktare beräkningar.
17 kommentarer
Hur lastar du av veden till kunderna, då du har en vanlig släpkärra? En del använder stora nätsäckar med kran.
Hur mkt säljer du veden för?
13:56 För hand. Tar ca 15 minuter om man inte tjôtar med kunden under tiden, men den extra tiden får i så fall sättas upp som "fikabordssnack".
Här finns en möjlighet för effektivisering, nämligen en kärra med hydraulisk tipp i bakkanten. En sådan kostar minst 70 – 100 000:- ex moms i nyskick, och betalar sig alltså inte om man inte levererar ohyggliga mängder ved, dvs behöver mer skog och mer tid i skogen. Men jag bevakar konkursbon om det mot förmodan skulle dyka upp en sådan kärra billigt. En vanlig släpkärra kostar väl 15- 20 kkr som ny, som jämförelse.
Kärror som tippar längs hjulaxeln är till för att slippa ramp om man kör av eller på fordon, och fungerar inte för vedtippning.
Vilken blankett använder du när du deklarerar denna inkomst? 😉
Conu,här har du en för 12000.
http://www.blocket.se/trelleborg/Tippslap_32801653.htm?ca=11&w=3
Mackan, blankett NE – Inkomst av enskild näringsverksamhet. Fast online. Lämnar alltid stort kvitto, det här är helt vitt. Det är lönsamt ändå.
"minilunnare (längst till höger)"… Nej, längst till vänster står den väl?
Vad ser du för fördel/nackdel men minilunnare jämfört med fyrhjuling?
Se tidigare inlägg
http://cornucopia.cornubot.se/2010/09/skogmaskiner-for-smaskaligt-skogsbruk.html
Såvitt jag förstått så har du några tiotal hektar skog, alltså är det rimligt att anta att du inte har mer än en kilometer ifrån avverkning till gårdscentrum eller omlastningsplats till bil. Hur mycket drivmedel (och vad för slags drivmedel) förbrukar din lunnare per kubikmeter transporterad ved i din uppfattning?
2011-05-11 16:26
Har ingen minilunnare men flera fyrhjulingar och de är tämligen värdelösa att dra fram stockar med i skogsterräng, men bra till annat.
Förvisso har jag egen ved. Men funderar att beställa ett kärrlass. Men då blir det mycket extra tid på fikabordssnack.
Effektiv, manuell, vedklyvning:
http://www.youtube.com/watch?v=2vThcK-idm0
Denna maskinen är inte fel..
http://www.tecura.se/page109.html
Hur kommer det sig att en man som är så ekonomiskt intresserad som du är alltid använder södras priser som referens när du skriver om skogsekonomi? Deras virkespriser ligger genomgående lägst jämfört med andra konkurrenter och med stor marginal under marknadspriset.
Vad jag vet så är de enda tillfällena där södra har höga priser skördnings och skotningskostnader.
Vad är det för märke på klippen?
Vi vill gärna komma fram till att du förlorar pengar, alt jobbar svart med denna verksamhet, gärna. vill vi…