Nu blir det barnförbjudet. Alldeles naket. Och trots att det är polyamoröst, så rör det sig inte om vare sig Sveriges Radio P3 eller piratpartiets förre partiledare.
Tillägg: Detta inlägg gav träffar i Ecpats sökningar på nätet:
Hej till publiken!
Nej, ett annat säkert vårtecken är klippning av våra gutefår. Både lite sorgligt, men ändå glädjande att det är vår. Mest sorgligt är att se baggen krympa från en magnifik best med en man som får lejon att skämmas och gömma sig, ner till en nakenchockad krabat.
Nedan har vi baggen och tre av tackorna i hans harem. Ser smått förvånade ut, baggen är han längst fram med hornen. De grövre hornen. Att det ser skräpigt ut i bakgrunden beror på att det är betesmark under restaurering och en del grot ligger kvar. Transjöns isbeläggning skymtar i bakgrunden.
Den polyamoröse baggen har förstås fler tackor än så, t ex nedanstående nakenchockade flicka.
Och nej, de har inte börjat beta än, finns inget bete än så länge, även om det förr när det var varmt om vintern gick att släppa dem på bete så här i slutet av mars, men har ingen lust att ligga inne i vindskyddet och idissla när man istället kan idissla utomhus. In går de för att äta, idissla gör man ute.
I teorin behöver man inte klippa gutefår, då man kan lyda eller lödja dem senare under säsongen. Det innebär att man helt enkelt drar loss deras ull som på denna lantras i teorin skall släppa av sig själv. De blir inte vackra under tiden, tufsiga och fula. Sedan är det si och så med släppandet av den där ullen. Dessutom är det nog lika angenämt att lödjas som om någon försöker dra loss ditt hår från huvudet, då den gamla ullen lätt fastnar i den nya.
Oavsett så är det lagstadgat krav på att får måste klippas minst en gång om året. Numer är jag lat och har resignerat och tar in proffs för detta. En skillnad mellan proffs och gör det själv är om inte annat att proffsen har råd med bättre maskiner. Jag har även klippt för hand några år, med traditionell handsax, och det går det med. Om man har tid och tålamod.
Använder numer bolaget med det fyndiga namnet Man får tacka, ett par unga (<30 år) driftiga killar som inte har något emot att dryga ut studiemedlen med fårklippning. Plus att de periodvis reser till Italien, Nya Zeeland, Australien eller Färöarna och klipper får i flera veckor eller månader. Ständig brist på fårklippare är det iaf, speciellt när det gamla gardet i området verkar ha gett upp detta ganska tunga arbete när åldern tar ut sin rätt. Så ungdomar som inte har lust att gå och dra kan antagligen utbilda sig till fårklippare. Kunder finns det. Att man som svensk rent av kan ge sig ut på Europaturné för att klippa får, eller resa till Australien och Nya Zeeland för att jobba vintertid säger något om bristen på folk inom professionen.
Ingen form av ersättning har utgått vare sig till mig eller någon till mig anhörig för att skriva detta inlägg. Däremot har jag betalt fakturan.
9 kommentarer
Bockar brukar älska allt som går att sätta på väl? Jag blev mer eller mindre överfallen av en getabock som tröttnat på bildäcket. Har sett tjurar rida på varandra i brist på kor..
Det är vår och brunst, även våra "kossor" börjar klä av sig pälsen har jag sett på stan. I Stockholm är det en vanlig orsak till köolyckor faktiskt, distraktion vid vägkanten. Sjukt nog räckte det med HMs affischer ett tag 🙂
Själv har jag tröttnat på fårtugget. Men när man ser så härliga bilder rycker det i fårtarmen.
Vilken avkastning ger djuren?
Tycker detta mer är en lyxinvestering med "husdjur". Ser inte att ni kan få tillbaka kostnaden för inköp och underhåll genom kött, ull eller mjölk.
Billiga hästar nu läste jag, rätt mycket kött på en häst? Men har man avsättning för en häst om man inte är hästintresserad? De är väl rätt kräsna med bete?
Hästarna blev billiga innan 90-talskrisen, kan detta vara tecken på att bubblan spricker nu?
Jodå, det är lönsamt. Även utan EU-bidrag. Men timpenningen blir dålig. En tacka föder 1.5 lamm. Varje lamm ger en päls som säljs för ca 1000:- ex moms (omkostnad 300:-), plus säg 10kg kött som tas ut med eget beskattat uttag för säg 800:- ex moms. En tacka ger oss alltså 2700:- i inkomster (inklusive köttet).
Tillkommer EU-stöd för hotad lantras plus betesmark.
Kostnader är foder, massa administration och klippning, samt MV-kontroll vart 3-5:e år, plus avskrivningar på stängsling.
Timpenningen är inte imponerande, men det är annars ingen förlustaffär, dessutom får man suveränt kött och bra landskap.
Funderar på att skriva om det där någon gång.
Skulle du ta emot en häst om den så skänktes?
Du borde skaffa en fjording som gårdshäst. Utför villigt de flesta uppdrag.
Avmaskning, saltning, transport för beredning av pälsen. Årlig översyn av stängslingen (minst). Låter lite bättre än i min värld. Men trevligt är det att dem runt knuten och röjsågen behöver ju förstås inte överbelastas – och det är viktigast för oss.
Hur har du set med hare? Rätt bra med kött på dem va? Kostar inget i underhåll eller skötsel..