I förmiddags uppmärksammades jag på ett av de säkraste vårtecknen vi har.
Våra tranor (Grus grus), som varje år häckar vid vår sjö ca 100m från gårdscentrum, var tillbaka och berättade detta högt och tydligt för världen. Tänk tutan på en bil. De kommer väl nu påminna oss om att solen har gått upp större delen av sommaren.
Sjö är här en liberal och förlåtande tolkning, men rent juridiskt och fastighetstaxerings (och därmed skattemässigt) är det iaf en sjö, så inga ekonomibyggnader får byggas inom 100m från vattenspegeln. Men väl 101m. När jag matade fåren så blev fågelparet upprörda och flög iväg, då fårens vindskydd ligger just 101 m från sjön.
Tranorna är ganska skygga och blir upprörda och klagar högt och tydligt om man kommer för nära, så till de bott in sig ordentligt kan jag inte erbjuda bättre bilder än nedan. Hade inte tid att klä på mig camouflage och krypa närmare, så ni får nöja er med nedanstående bilder tagna på ca 200m avstånd över till andra sidan av sjön där tranparet spatserade runt.
Sjön är fortfarande isbelagd och har frusit till rejält över vintern så trots att det som varmast var uppåt åtta grader under dagen ligger isen alltjämt kvar. I brist på annat flyger paret ofta ner till åkrarna i området och letar mat, men de spenderade hela dagen mätandes in sjön under dagen.
Återkommer med ytterligare ett vårtecken, men det är en polyamorös nakenchock så det får vänta till alla barn som läser bloggen gått och lagt sig.
18 kommentarer
Min 85-årige granne var ute och körde moped. Ett säkert vårtecken. Själv har jag lagt långkalsongerna på hyllan.
Grattis till tranorna, så passande att de anlände på trandagen. http://sv.wikipedia.org/wiki/Trandagen
Jag ser gräsmattan och snart ängen. Första våren i vår nya gård stundar. Härligt och mycket jobb. Kollar just nu runt bland grannarna var det finns en lagom stor traktor med liten plog som kan plöja upp 1000 kvm gräsmatta till trädgårdsland. Orkar inte riktigt ta spaden och gräva bort grässvålen… Jordfräsen tar vid sen. Ska bli skoj.
Jonas
Synd att du inte hade huset nära sjön, bara att slänga i kollektorslang och så får du nära 4 i COP, sjöbotten i en lagom sjö blir aldrig frusen.
Ett bergvärmehål kan bli ner till minus 2 och då sjunker COPvärdet rejält.
Absolut bäst är grundvatten pump, kräver iofs två brunnar, men du kommer nära 5 i COP då. Äckligt bra effektivitet i grundvattenpumparna.
"Sjö är här en liberal och förlåtande tolkning, men rent juridiskt och fastighetstaxerings (och därmed skattemässigt) är det iaf en sjö"
En liten fråga från en stackars okunnig:Är det bra eller illa skattemässigt?
"Grattis till tranorna, så passande att de anlände på trandagen."
Hm, kanske finns nån anledning till att trandagen infaller just idag!
//Jonas E
Härliga vårbilder.
Bergvärme. Det är många som har gått på den nitlotten.
+ När den fungerar är den billig och bra.
– Dyr i inköp.
– Håller ungefär lika länge som garatin.
– Dyr att laga.
Ved det är melodin det.
+ omöjligt att lägga skatt på.
+ värmer gott flera gånger.
+ Billigt om man har egen gård.
– Inget för lata.
Bergvärme som schablon brukar nämnas runt 150K kr.
Vad kostar grundvatten?
Markvärme är sjukt nog ganska billigt, ca 25K för grävjobbet. Säg 95K för rubb och stubb
Luft/vatten, billigast, men cop sjunker med utetemp, kortast livslängd. 75K
Sjövärme, ingen aning, beror väl på längden på kollektor slingan. Två dykare behövs för installation. Själva värmepumpen är oftast samma enhet, det är kollektorn och brinetempen som skiljer.
Skulle snarare kalla det en damm. Gissar på en bredd av max 20 meter. Längden låter jag vara osagt. Liksom djupet. Kan det kallas en sjö?
Mvh
Sten
Teleobjektivet krymper avståndet. Bredden är 37m och längden är 67 m, men den kallas så fint sjö på Lantmäteriets kartor, kanske ett arv från innan den började växa igen. Får man bara restaurerat den och satt in gräskarp som äter bort igenväxningen etc så hoppas jag på 50x100m.
Låter ju alltid bra med sjötomt. En vattenspegel som glänser i solljuset om morgonen är det iaf.
Bottenfrusen? Om inte har du ett värmelager 🙂
Bäst är nog att ha en källa på tomten, där har man en outtömlig energikälla om den inte rinner torr innan man når Tg.
Källvatten är ju det finaste man kan ha, kaffe gjort på källvatten kan man döda för.
Vi har en gammal kallkälla, som behöver restaureras. Plus sjö, bäck, grävd brunn och borrad brunn.
Du har nog bra förutsättningar för grundvattenvärmepump då? Om inte avstånden blir för långa? Men du kanske har tid att mata pannan?
Bäck, vad har du för hastighet på vattnet? Tänk de som bor nära älvar, kasta in ett hemmabygge så har du säkert halva elnotan betald.
Har du solfångare?
Dålig fallhöjd, som bäst kan jag dämma upp och få en meter. Flödet ger nog högst 100W när det rinner som bäst. Funderar på att göra det som ett hobbyprojekt för laddning av 12V-batterier och offgriddrift vid strömavbrott. Kanske när barnen är större och kan hjälpa till.
Har tid att mata kaminen, och har ingen vattenburen värme, men välisolerat hus.
Solfångare blir det när varmvattenberedaren dör. Blir betydligt lönsammare om man samtidigt måste byta beredare. Får i så fall blir vertikal installation då vi har gavlarna mot söder, men det finns vacuumpaneler avsedda för vertikal installation.
Varmvatten och du har småbarn, rätt tänkt, som tonåringar lär de använda en del del mer varmvatten 🙂
Just det, kom på en sak du har ju troligen självdrag? Taskig ventilation på den varma perioden? Har du sett de där små soldrivna ventilerna?
Kostar en del att dra in vattenburet såklart, men man slipper gå och mata kaminen. Vad förbrukar du per år nu? Värmebaronen har rätt ok paket har jag sett, VP+panna+solfångare.
Man har täckt hela årscykeln då egentligen.
Inga problem med ventilationen eftersom jag jobbar hemma och kan ha fönster öppna dagtid.
Är alldeles utmärkt nöjd med kaminlösningen. Inget som kan gå sönder, värmer gott.
Om du var miljardär, tänk vad du skulle kunna laborera med saker så som du bor. Det är ganska lite forskning just kring befintliga småhus.
Jag arbetar med större byggnader, men småhus är skoj. Dock brukar alla snilleblixtar man kommer på redan vara uttänkta.
Avloppsvärmepump finns vet jag, men den är vad jag minns placerad innanför husmåtten, dvs inte utanför grundsulan. Jag tänkte ut en slambrunn som är lindad med en kollektorslang och utanför kollektorn har man isolering mot jorden.
Då slambrunnen troligen alltid håller minst ett par grader över 0, varför inte sno lite energi från "skiten"? Inte så att det fryser, men lagom mycket. Det bildas ju värme när skit bryts ner, även i en slambrunn vad jag förstår, den är ju inte helt syrefri eller hermetiskt tillsluten.
Vad tror ni om denna idé? Kommunalt avlopp får man inte sno värme ifrån, den vill värmeverket ta till sina pumpar. Men egen anläggning som alla har på landet?! Jordkollektorer funkar ju, här tar man från en ännu bättre källa? Man får dock se upp så att slambilen inte suger upp ett 6 kubiks skit-isblock. 🙂
Intressant att läsa hur andra värmer upp sina bostäder.
Funderar själv på någon sol lösning. Vakumsolfångare har en nackel, det kan i framtiden bli svårt att hitta ersättningsrör, när de går söder.(Glas går sönder, tänk barn som spelar fotboll..)